Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live

OI KATOIKOI TΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥΣ

$
0
0


Μια φιλία που γεννήθηκε μέσα στα δακρυγόνα, η περιφορά του παστιτσίου μετά τη σύλληψη του μπλόγκερ "Παστίτσιου", ένα γκράφιτι για καλωσόρισμα, ένα "φακέλωμα"χωρίς λόγο και άλλες χαρακτηριστικές ιστορίες από την πιο ζωντανή και ανήσυχη γειτονιά της Αθήνας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Adtech Ad
Συνεντεύξεις: Χρήστος Δεμέτης, Ιωάννα Μπρατσιάκου
Τα Εξάρχεια είναι διαφορετικά εξ αρχής και a priori. Μια περιοχή ζωντανή, αυτοοργανωμένη, αλληλέγγυα, πολύχρωμη, και εν τέλει, ιδιαίτερη, που έχει μπολιαστεί με έντονα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία εδώ και δεκαετίες. Οι αντιδρώντες βρήκαν "στέγη"εδώ, οι καλλιτέχνες, τα ανήσυχα μυαλά, οι απόκληροι και οι αδύναμοι της κοινωνίας, είναι καλοδεχούμενοι.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα Εξάρχεια έχουν στιγματιστεί και από την παραβατικότητα. Αναρωτιέται κανείς γιατί η Πολιτεία έχει αφήσει αυτή τη γειτονιά στην τύχη της, παρά τις προσπάθειες των κατοίκων, αφενός να "αποστιγματίσουν"το μέρος που ζουν, αφετέρου να διασφαλίσουν τη βοήθεια των αρχών που δεν θα συνεπάγεται όμως και αστυνομοκρατία.
Τα παράδοξα των Εξαρχείων, η "ομορφασχημιά"τους, η "ελεύθερη είσοδος"τους αλλά και η συζήτηση περί άβατου, αναλύονται παρακάτω από οκτώ ανθρώπους που τα βιώνουν εκ των έσω. Το NEWS 247δίνει τον λόγο σε εκείνους που μπορούν να μιλήσουν καλύτερα από τον καθένα για ένα μέρος που έχει γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής -και όχι μόνο- εκμετάλλευσης και συνεχίζει να είναι.
AdTech Ad

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά



Ο Στρατής Μπουρνάζος, ιστορικός και επιμελητής εκδόσεων, εγκαταστάθηκε στα Εξάρχεια το 1987,  δευτεροετής φοιτητής της Φιλοσοφικής, όταν έφυγε από το σπίτι των γονιών του στο Παγκράτι, και συγκατοίκησε με έναν καλό του φίλο στην οδό Ιουστινιανού. "Ο βασικός λόγος ήταν ότι τότε οι περισσότεροι φίλοι, συμφοιτητές, πολιτικοποιημένοι νεολαίοι στα Εξάρχεια έμεναν –  και όσοι δεν έμεναν εκεί έβγαιναν. Έκτοτε, με μικρά διαλείμματα που έζησα εκτός Αθήνας, στα Εξάρχεια ή γύρω γύρω μένω: Δερβενίων, Κομνηνών, Σπυρίδωνος Τρικούπη, Πουλχερίας, Μεθώνης, Ερεσού. Οι λόγοι που επιλέγω την περιοχή (εκτός του ότι με τα χρόνια έγινε η γειτονιά μου) είναι ότι είναι γειτονιά, ότι είναι σε απόσταση βολής από το κέντρο και αποπνέει έναν ιδιαίτερο αέρα ελευθερίας και αμφισβήτησης – κι ας είναι παραμελημένη. Εκτός αυτού, αν δουλεύεις ως αργά (όπως εγώ, που διορθώνω και επιμελούμαι βιβλία), πόσα άλλα μέρη υπάρχουν που θα βγεις ας πούμε τα μεσάνυχτα και θα βρεις, στα σίγουρα, κάποιους γνωστούς;".

Ο Στρατής περιγράφει τα Εξάρχεια ως "μια πολύ ζωντανή γειτονιά, με ωραία καφέ και μπαρ,  πολιτικοκοινωνικά στέκια (Το Στέκι Μεταναστών, το Nosotros), εκδοτικούς οίκους (τη Στιγμή και τις Εκδόσεις των Συναδέλφων στην Καλλιδρομίου, τις εκδόσεις Εξάρχεια, τον Γκοβόστη, την Άγρα και τον Φαρφουλά στη Ζωοδόχου Πηγής), την υπέροχη Καλλιδρομίου και τη λαϊκή της".
Όταν του ζητάμε να μας αφηγηθεί μια ιστορία χαρακτηριστική της γειτονιάς, πηγαίνει πίσω στον Σεπτέμβρη του 2012. "Μετά τη σύλληψη του μπλόγκερ "Παστίτσιου"αποφασίζουμε να οργανώσουμε την περιφορά του παστιτσίου. Τρεις φίλοι (ο Γιάννης και ο Μάνος και εγώ) νοικιάζουμε ράσα και ντυνόμαστε παπάδες, περιφέρουμε, πάνω σε μια τάβλα, δυο ταψιά παστίτσιο – συνοδεία πολλών φίλων. Η περιφορά ξεκινάει από το εντευκτήριο των (τότε) "Ενθεμάτων", στη Βαλτετσίου, γυρνάμε όλη την πλατεία και την περιοχή. Οι θαμώνες των μαγαζιών χειροκροτάνε, γελάνε, προστίθενται στο εκκλησίασμα. Ψέλνοντας και φωνάζοντας συνθήματα καταλήγουμε στο εντευκτήριον, όπου τρώμε το παστίτσιο. Δεν ξέρω σε πόσες άλλες γειτονιές θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό".

Οι θαμώνες των μαγαζιών χειροκροτάνε, γελάνε, προστίθενται στο εκκλησίασμα. Ψέλνοντας και φωνάζοντας συνθήματα καταλήγουμε στο εντευκτήριον, όπου τρώμε το παστίτσιο. Δεν ξέρω σε πόσες άλλες γειτονιές θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό

Τον ρωτάμε αν έχουν αλλάξει τα Εξάρχεια μέσα στις τρεις δεκαετίες που ο ίδιος ζει στην περιοχή. "Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά", απαντά. "Το λέω, επειδή, όσο και αν φαίνεται περίεργο, όσοι ζούμε εδώ, αν και βλέπουμε τις αλλαγές, δεν τις καταλαβαίνουμε. Φυσικά έχουν αλλάξει τα Εξάρχεια σε σχέση με το 1987 που πρωτοήρθα εδώ, αλλά μου είναι δύσκολο να πω πότε. Εγώ το παρατήρησα το 1993, αλλά ο λόγος είναι ότι είχα λείψει δύο χρόνια, ήμουν στο Ρέθυμνο. Μια σοβαρή αλλαγή είναι ότι δεν είναι πια η πλατεία ο τόπος αναφοράς· τα στέκια έχουν μετατοπιστεί στα πέριξ.  Ούτε υπάρχει η ίδια πολιτικοποίηση – αλλά αυτό συμβαίνει γενικότερα».
Παράλληλα, ο Στρατής επισημαίνει ότι αισθάνεται πολύ ασφαλής ως κάτοικος Εξαρχείων. "Αισθάνομαι πολύ πιο ασφαλής εδώ που έχει ανοιχτά περίπτερα, μαγαζιά και κόσμο στους δρόμους μέχρι τις τρεις το πρωί, παρά σε ένα ερημικό δρόμο κάποιου βόρειου προαστίου. Από την άλλη, το ότι πριν λίγο καιρό δολοφονήθηκε ένας διακινητής, μέρα μεσημέρι, έξω από το Βοξ, είναι τρομακτικό. Συνήθως η δημόσια συζήτηση εστιάζεται στα γκαζάκια και τα καμένα αυτοκίνητα (που ασφαλώς είναι ζήτημα), λιγότερο για την καταστολή (που επίσης είναι ζήτημα, να πνίγεται κάθε τόσο η περιοχή στα δακρυγόνα) και λιγότερο για τα φαινόμενα μαφίας, που αναπτύσσονται τον τελευταίο καιρό. Και κάτι ακόμα: η ασφάλεια αυτή δεν συνδέεται με την αυξημένη παρουσία των ΜΑΤ – το αντίθετο. Η ασφάλεια πηγάζει από τον κόσμο που είναι στους δρόμους και τη ζωντάνια της περιοχής".

Μια "ομορφάσχημη"γειτονιά



Η δημοσιογράφος Ναταλί Σαϊτάκη, εκτός από κάτοικος της γειτονιάς των Εξαρχείων, είναι και "γειτόνισσα"μας στο Ladylike.gr. Επέλεξε να μείνει στα Εξάρχεια όντας φοιτήτρια ακόμα, για να είναι κοντά στη Σχολή που φοιτούσε, και στην πορεία δέθηκε με το μέρος. "Στα Εξάρχεια μετακόμισα το 2001, μόλις πέρασα στο Πανεπιστήμιο. Ο βασικός λόγος για τον οποίο επέλεξα την περιοχή ήταν η τοποθεσία της Νομικής Σχολής, παρέμεινα όμως μέχρι σήμερα γιατί αγάπησα το μέρος, την αίσθηση που σου δίνει. Είναι γειτονιά, με δικό της μοναδικό χαρακτήρα. Πάντα ζωντανή, με πολλές επιλογές για έξοδο και ό,τι άλλο μπορείς να χρειαστείς στην καθημερινότητά σου.
"Πώς θα περιέγραφες τα Εξάρχεια;"τη ρωτάμε, και μας αφηγείται μια βιωματική ιστορία που μυρίζει βενζίνη. "Στα Εξάρχεια δεν βαριέσαι ποτέ, δεν αισθάνεσαι ότι σταματάει ο χρόνος γύρω σου. Πάντα θα βρεις κόσμο στους δρόμους. Συχνά συμβαίνουν, βέβαια, γεγονότα που θεωρητικά θα με απέτρεπαν από το να συνεχίσω τη ζωή μου εκεί. Η πιο χαρακτηριστική ιστορία που ανακαλώ είναι ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο γνώρισα μια από τις καλύτερές μου φίλες, το 2011, μετά από την επίθεση με μολότοφ στη λαϊκή της Καλλιδρομίου, όταν οι γείτονες βγήκαμε έξω και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι είχε συμβεί. Αυτό το περιστατικό είναι χαρακτηριστικό της ζωής στα Εξάρχεια, αυτής της "ομορφάσχημης"γειτονιάς".

Η εν λόγω επίθεση είχε γίνει το Σάββατο, 14 Μαΐου 2011, όταν 25-30 αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων και πέταξαν μολότοφ στη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη σε μοτοσικλετιστή της Αστυνομίας, ο οποίος τους καταδίωξε. Από τη μολότοφ σημειώθηκε έκρηξη στη μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο πολίτες. Την επίθεση είχε καταδικάσει η επιτροπή πρωτοβουλίας κατοίκων Εξαρχείων.

Η πρώτη φορά που φοβήθηκα ήταν πρόσφατα, με την έκρηξη της βόμβας στην Ιπποκράτους. Από εκείνο το σημείο περνάμε χιλιάδες άνθρωποι, πολλές φορές την ημέρα

"Η περιοχή αλλάζει διαρκώς και συνάμα μένει πάντα ίδια. Άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, αλλά η ψυχή της γειτονιάς δεν αλλάζει χαρακτηριστικά. Η κρίση χτύπησε, φυσικά, τους καταστηματάρχες και πολλά μαγαζιά έκλεισαν, δημιουργώντας ένα ακόμα στενάχωρο θέαμα. Όμως, πραγματοποιούνται πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις, ιδίως στον καλλιτεχνικό τομέα, αλλά και στον τομέα του εθελοντισμού", προσθέτει η Ναταλί. Αισθάνεται ασφαλής στα Εξάρχεια, ωστόσο υπάρχουν και στιγμές φόβου. Η βόμβα που προοριζόταν για την εισαγγελέα Τσατάνη, έσκασε λίγα τετράγωνα μακριά από το σπίτι και της ίδιας. "Σε γενικές γραμμές αισθάνομαι ασφαλής, παρότι για κανέναν λόγο δεν μου αρέσει να ζω μπροστά σε σπασίματα, ρίψεις μολότοφ και ανθρωποκυνηγητά. Η πρώτη φορά που φοβήθηκα ήταν πρόσφατα, με την έκρηξη της βόμβας στην Ιπποκράτους. Από εκείνο το σημείο περνάμε χιλιάδες άνθρωποι, πολλές φορές την ημέρα".
Άβατο, όχι, αλλά τα ναρκωτικά είναι πρόβλημα, καταλήγει. "Όποιος πιστεύει ότι τα Εξάρχεια είναι άβατο, μάλλον έχει πάρα πολλά χρόνια να τα επισκεφτεί. Το βασικό πρόβλημα της γειτονιάς είναι η διακίνηση ναρκωτικών. Κατά καιρούς η πλατεία καθαρίζει, σε λίγο χρόνο, όμως, μέσα, οι έμποροι επανέρχονται. Μόνο υπ'αυτή την έννοια θα μπορούσαν να θεωρηθούν από κάποιους "άβατο".

 

Τα Εξάρχεια είναι μια γειτονιά χωρίς είσοδο



Ο Γιώργος Φιοράκης, μέλος της ομάδας του υπέροχου inExarchia.gr, ζει στη γειτονιά από τα 17 του, όταν και εκείνος ήρθε στην Αθήνα από την Κρήτη. Όπως μας λέει, αρχικά ζούσε στην Ασκληπιού, τον δρόμο - "φυσικό σύνορο"των Εξαρχείων, και τώρα μένει σε πιο κεντρικό σημείο. "Αρχικά δεν ήξερα τόσα πολλά για τα Εξάρχεια αλλά συγκέντρωναν όλα τα στοιχεία που ήθελα να συναντήσω μετά την "φυγή"από το Ηράκλειο. Μια γειτονιά στο κέντρο της πρωτεύουσας, ένα πολιτιστικό και καλλιτεχνικό καζάνι, που η μπύρα στο χέρι δεν είναι περίεργη. Τώρα παραμένω και λειτουργούμε το inExarchia.gr για να αναδείξουμε την πραγματική εικόνα των Εξαρχείων και να κάνουμε παράλληλα αυτό που μας αρέσει".

Για τον Γιώργο τα Εξάρχεια είναι η "πιο ζωντανή και ανήσυχη γειτονιά της Αθήνας". "Λίγο πριν μια πορεία με είχε στριμώξει μια διμοιρία ΜΑΤ σε ένα πάρκινγκ, επειδή φορούσα φόρμα και κρατούσα φωτογραφική μηχανή", θυμάται. "Εκτός του ότι ήταν έντονο και μου έμεινε αν και τελικά δεν έγινε τίποτα –αν μπορούμε να πούμε το φακέλωμα χωρίς λόγο "τίποτα"-, μου έμεινε επίσης πως μπορεί να φοβάται η εξουσία και τα παρακλάδια της μια φωτογραφική μηχανή, ένα μολύβι, μια φωνή. Πόσο μάλλον αν μαζευτούν όλα αυτά μαζί, σε μια γειτονιά".

Υπάρχει φυσικά καταστροφή και δημιουργία, ίσως το ένα να χρειάζεται το άλλο, αλλά να τα δείχνουμε όλα... Βαρέθηκα να ακούω μόνο για "άβατο"και όχι για αυτά που πραγματικά γίνονται στη γειτονιά

Για τον Γιώργο τα Εξάρχεια έχουν αλλάξει αλλά ακόμη διατηρούν την ιδιαίτερη ταυτότητα τους. "Φυσικά έχουν αλλάξει τα Εξάρχεια. Έχουν συμβεί διάφορα όπως η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και η οικονομική κρίση ή το δημοψήφισμα. Όλοι έχουμε αλλάξει. Όχι αναγκαστικά με καλό ή κακό τρόπο. Τα Εξάρχεια είχαν και έχουν "σκαμπανεβάσματα"αλλά πάντα διατηρούν τον κόσμο τους και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Η αλλαγή γίνεται μέσα στα χρόνια. Βέβαια πιο έντονη είναι όταν υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και υπάρχει μια γενική στοχοποίηση για λίγο καιρό, όπως γίνεται τελευταία. Σε όλα τα "κλασικά"σάιτ, η πλειοψηφία των άρθρων σε τίτλο και περιεχόμενο είναι "βόμβα-εξάρχεια-άβατο-ληστεία". Υπάρχει όμως αλληλεγγύη, ομάδες και εγχειρήματα, θέατρα και σχολεία. Μπουγάτσες στους φούρνους, γιαγιάδες με σκυλάκια και μουσική στο ράδιο ανοιχτό με ζεστό καφέ σε φοιτητόσπιτα. Υπάρχει φυσικά καταστροφή και δημιουργία, ίσως το ένα να χρειάζεται το άλλο, αλλά να τα δείχνουμε όλα... Βαρέθηκα να ακούω μόνο για "άβατο"και όχι για αυτά που πραγματικά γίνονται στη γειτονιά".
Η ασφάλεια πάει μαζί με τη "ζωντάνια"ενός μέρους. Και τα Εξάρχεια είναι ένα μέρος ζωντανό. "Όσο ασφαλής αισθάνομαι και σε κάθε γειτονιά του κέντρου, αισθάνομαι και εδώ. Βασικά εδώ λίγο περισσότερο γιατί είναι πολυσύχναστη περιοχή", λέει ο Γιώργος και καταλήγει: "Η λέξη άβατο είναι μόνο για εντυπωσιασμό και για να βρουν μια ακόμη λέξη τα μέσα ώστε να ξεχωρίσει μέσα στην πολυφρένεια του ίντερνετ και της τηλεόρασης. Και αρκετός κόσμος δυστυχώς πέφτει θύμα αλλά όταν έρχεται στα Εξάρχεια καταλαβαίνει ότι είναι μια γειτονιά χωρίς.. είσοδο".

Ένα γκραφίτι σαν δώρο καλωσορίσματος



Ο Γιάννης Μπεγνής, πέραν από κάτοικος της περιοχής είναι και ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου Ρακουμέλ στην Εμμανουήλ Μπενάκη, μια "ανάσα"από την πλατεία.

Ζει στα Εξάρχεια έξι χρόνια τώρα και εργάζεται στη γειτονιά του, άλλα δεκαπέντε. "Επέλεξα να ζήσω σε αυτήν την περιοχή γιατί αγαπώ το μέρος και η δουλειά μου είναι δίπλα. Παραμένω εδώ καθότι εξακολουθώ να αγαπώ το μέρος και η δουλειά μου εξακολουθεί να είναι δίπλα".
Πώς περιγράφει τα Εξάρχεια; Σαν το γαλατικό χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ. "Είναι μια ζωντανή γειτονιά, όμορφη με ένα περίεργο δικό της τρόπο με ένα αίσθημα ελευθερίας να πλανάται πάντα στον αέρα σαν να ζεις στο γαλατικό χωριό του Αστερίξ. Ένα μέρος που σφύζει από ζωή γεμάτο καφέ, εστιατόρια, μπαρ, χώρους συναυλιών, βιβλιοπωλεία, δισκάδικα, κοινωνικά παντοπωλεία, καταλήψεις και αυτοοργανωμένους χώρους και φυσικά πολλά γκράφιτι. Θυμάμαι την ημέρα που μετακόμιζα στα Εξάρχεια, ο γείτονας μου άλλαζε την πόρτα του σπιτιού του και αργότερα καθώς πήγαινα στην δουλειά την βρήκα στα σκουπίδια. Η πόρτα στα σκουπίδια είχε πάνω της ένα πανέμορφο γκραφίτι του Σόνκε, γνωστού street artist, έτσι την σήκωσα και την πήρα στο σπίτι.
Η παρακάτω φωτογραφία είναι του Γιάννη Μπεγνή:

Θεώρησα ότι τα Εξάρχεια μου έκαναν ένα δώρο καλωσορίσματος".

Είναι μια ζωντανή γειτονιά, όμορφη με ένα περίεργο δικό της τρόπο με ένα αίσθημα ελευθερίας να πλανάται πάντα στον αέρα σαν να ζεις στο γαλατικό χωριό του Αστερίξ

"Ακούω κόσμο να γκρινιάζει κατά καιρούς ότι έχουν αλλάξει τα Εξάρχεια, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν έχω νοιώσει κάποια δραστική αλλαγή με την πάροδο των χρόνων", σημειώνει. "Ίσως επειδή μέσα σε αυτά τα είκοσι χρόνια που δουλεύω και κινούμαι στην περιοχή δεν απομακρύνθηκα αρκετά και όλα μου φαίνονται σαν φυσική συνέχεια".
Ασφάλεια στα Εξάρχεια; Με ΜΑΤ γύρω από το σπίτι σου, είναι μάλλον... δεδομένη. "Αν αναλογιστείς ότι στο τετράγωνο που μένω υπάρχει συνήθως από μια διμοιρία σε κάθε γωνία, τότε θα πρέπει να νιώθω πολύ ασφαλής", μας λέει ο Γιάννης, και υπογραμμίζει από τη δική του μεριά πως τα όσα έχουν γραφτεί περί άβατου, είναι "προϊόν"μιντιακής διόγκωσης. "Δεν νιώθω ότι υπάρχει κάποιου είδους άβατο στα Εξάρχεια. Πιστεύω ότι είναι μια περιοχή με πολύ συγκεκριμένους ηθικούς κανόνες δεοντολογίας τους οποίους εφόσον τους σεβαστείς είσαι ευπρόσδεκτος. Επίσης αυτή η ιστορία με το άβατο νιώθω ότι διογκώθηκε και από τα μίντια, όπου για πάρα πολλά χρόνια παρουσίαζαν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για την περιοχή".

Μια όμορφη και ατίθαση γειτονιά, που προσπαθούν να την δαμάσουν με χημικά



Η Σοφία Τερεζάκη ζει στα Εξάρχεια από το 1996. Μετακόμισε από την Κρήτη στην Αθήνα για να σπουδάσει και δεν επέλεξε η ίδια την περιοχή αυτή για να εγκατασταθεί. "Έτυχε ένας θείος να έχει ένα σπίτι εδώ και μου το νοίκιασε. Ουσιαστικά, δηλαδή με έστειλαν οι γονείς μου", μας λέει. "Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή, και γνωρίζοντάς την καλύτερα την αγάπησα όσο κανένα άλλο μέρος. Εδώ νιώθω σπίτι μου. Είναι μια όμορφη και ατίθαση γειτονιά, που προσπαθούν να την δαμάσουν με χημικά".
Η Σοφία ζούσε πολύ κοντά στο Α.Τ. Εξαρχείων. Θυμάται και μας γυρίζει στη βραδιά της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: "Για πολλά χρόνια έμενα 50 μέτρα από το τμήμα Εξαρχείων, σε ένα σπίτι με παλιά ξύλινα κουφώματα. Το βράδυ της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου τα ΜΑΤ στήθηκαν ακριβώς από κάτω (Καλλιδρομίου & Μαυρομιχάλη) για να μη φτάσει η πορεία στο τμήμα. Έβαζα βρεγμένες πετσέτες στις μπαλκονόπορτες γιατί περνούσαν τα χημικά μέσα στο σπίτι και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.  Τα ξημερώματα της ίδιας μέρας είχα χάσει τον ένα γάτο μου από (άσχετο) αναπνευστικό πρόβλημα, φοβήθηκα θα πάθει το ίδιο και ο άλλος γάτος ή ακόμα κι εγώ. Από τις πιο δύσκολες νύχτες που έχω περάσει στη ζωή μου".
Τονίζει πως στα 20 χρόνια που ζει στα Εξάρχεια "έχουν αλλάξει, αλλά δεν έχουν χάσει, για μένα, το χαρακτήρα τους". "Μεγάλη ήταν η αλλαγή όταν "καθάρισε"η πλατεία. Πλέον περνάς ανάμεσα σε παρέες που αράζουν, γελάνε, πίνουν μπύρες, κάνουν χαβαλέ. Εμένα μου αρέσει πολύ περισσότερο μια τέτοια εικόνα από το να ήταν γεμάτη με τραπεζοκαθίσματα. Φοβάμαι όταν έρθει το μετρό θα ανέβουν οι αξίες των ακινήτων και θα γίνει "ανάπλαση", ίσως τότε χαθούν τα Εξάρχεια που γνώρισα και αγάπησα. Είναι ένα φιλέτο, βλέπεις, η περιοχή, που πολλοί ορέγονται".
Όπως ο Γιάννης Μπεγνής, έτσι και η Σοφία κάνει αναφορά στους Γαλάτες. "Όπως οι Γαλάτες φοβόντουσαν μόνο να μην τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, έτσι κι εγώ φοβάμαι μόνο μη μου έρθει κάνα χημικό στη μούρη. Βγαίνω κυρίως στο κέντρο, και συνήθως γυρνάω με τα πόδια, μου αρέσει που πάντα υπάρχει κόσμος έξω. Το 2004, καθώς γύρναγα μόνη σπίτι βράδυ, ζαλίστηκα και λιποθύμησα σε ένα στενό πίσω από την πλατεία. Με βοήθησε μια παρέα που με είδε να πέφτω, με σήκωσαν, μου πήραν νερό και επέμεναν να με συνοδέψουν μέχρι το σπίτι. Να'ναι καλά τα παιδιά όπου και να είναι τώρα".

Αναπτύσσονται συλλογικότητες, δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη και το σύστημα δεν μπορεί ή δε θέλει να τους βοηθήσει

Είναι άβατο τα Εξάρχεια, ρωτάμε και τη Σοφία. "Όχι", λέει μονολεκτικά και συνεχίζει: "Πρόσφατα έμαθα αποδοκιμάστηκε στην πλατεία Κολωνακίου ο πρόεδρος του ΣτΕ. Ελπίζω να μην επεκταθούν αυτά τα αδιανόητα αίσχη και στη δική μας γειτονιά. Σοβαρά τώρα, αν νομίζει κάποιος ότι περπατάς και περνάνε μολότωφ πάνω από το κεφάλι σου σε καθημερινή βάση τότε μάλλον δεν έχει περάσει ποτέ από εδώ. Είναι μια γειτονιά με (αρκετά) προβλήματα, όπως και πολλές όμως άλλες στην Αθήνα, κάθε μία για τους δικούς της λόγους. Σαφώς η πιθανότητα να δεις κάδο να καίγεται πέριξ της πλατείας είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι, για παράδειγμα, στα Πετράλωνα. Αλλά Εξάρχεια δεν είναι μόνο αυτό".
Τι είναι; "Είναι μια γειτονιά που αναπνέει διαφορετικά, πίσω σχεδόν από κάθε πόρτα βρίσκονται υπέροχες ιστορίες από μουσικούς, συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες. Αναπτύσσονται συλλογικότητες, δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη και το σύστημα δεν μπορεί ή δε θέλει να τους βοηθήσει. Είναι μια γειτονιά που χωράει όσους νιώθουν ότι ασφυκτιούν μέσα στα κοινωνικά "πρέπει"ή τις διάφορες lifestyle τάσεις που προβάλλονται κατά κόρον. Δεν είναι όλα ονειρικά πλασμένα, αλλά δεν είναι η περιοχή ανομίας που συνήθως περιγράφεται στα δελτία ειδήσεων. Άβατο, πιστεύω, είναι για όσους δε σέβονται το χαρακτήρα της γειτονιάς και θέλουν να την αλλάξουν για να την εκμεταλλευτούν οικονομικά".
 

Τα Εξάρχεια άλλαζαν και επηρέαζαν την Αθήνα πιο συχνά και πιο έντονα από κάθε άλλη περιοχή



Ο Θάνος Χρονόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος στο επάγγελμα, ζει στη Νεάπολη Εξαρχείων. Τελείωσε το 35ο Δημοτικό και συνεχίζει να διαμένει στην περιοχή. "Θεωρώ τον εαυτό πολύ τυχερό που μεγάλωσα έχοντας ως ζωτικό μου χώρο τις καλύτερες περιοχές της Αθήνας (Εξάρχεια-Νεάπολη-Κολωνάκι) και μπορώ να δηλώνω και να νιώθω παιδί του κέντρου".
Τα παιδιά βιώματα του Θάνου συνδέονται με τα Εξάρχεια, αλλά και το γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται ακόμα στον λόφο του Στρέφη. Ένα γήπεδο - σημείο αναφοράς για τους Εξαρχειώτες και όχι μόνο. "Οι αναμνήσεις μου από τα χρόνια στο 35ο Δημοτικό είναι αστείρευτες, αξέχαστες και συγκινητικές. Δύσκολα ξεχνάς την επαναλαμβανόμενη ανυπομονησία της πρώτης μέρας στο σχολείο, τα πάρτι των συμμαθητών που έμεναν στη γειτονιά και βεβαίως τον "τελικό"μπάσκετ με το συστεγαζόμενο 37ο, τον Ιούνη του 1996 στον λόφο του Στρέφη, που έκλεισε με τον πιο έντονο τρόπο την αυλαία των παιδικών μας αναμνήσεων. Ιδιαίτερα όταν συναντώ τυχαία παλιούς συμμαθητές που ακόμα μένουν στην περιοχή η χαρά μου είναι ξεχωριστή".

Το Φλοράλ πλέον δεν είναι ανοιχτό, υπάρχει όμως ακόμη στο μυαλό των παλιών θαμώνων του. "Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου έχουν επίσης παλιά ή μη στέκια όπως το Καλλιδρόμιο, η Όστρια, το Άμα Λάχει και φυσικά το Φλοράλ και τα κουρέματα με τον πατέρα μου στο φιλόξενο κουρείο της οδού Τζωρτζ", μας λέει ο Θάνος. "Να μη ξεχάσω και τις δραματικές στιγμές της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες στο καλύτερο φροντιστήριο του κέντρου, τον Ηράκλειτο και τις ορκωμοσίες φίλων στο Πολυτεχνείο".
Εσωστρέφεια, κοινωνικοπολιτική ζύμωση, επιρροή στο σύνολο της Αθήνας. "Τα Εξάρχεια είχαν πάντα ένα ιδιαίτερο "brandname"ως γειτονιά και αυτό προκαλούσε και αντίστοιχα συναισθήματα δέους ή αποστροφής ανάλογα την προδιάθεση του καθενός. Ένα είναι σίγουρο όμως. Η συμμετοχή και επιρροή της γειτονιάς σε κάθε εκπαιδευτική, πολιτική και κοινωνική τάση υπήρξε πρωτοπόρος. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι αν και μικρό σε μέγεθος υποσύνολο, τα Εξάρχεια άλλαζαν και επηρέαζαν την Αθήνα πιο συχνά και πιο έντονα από κάθε άλλη περιοχή. Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως σημείο καμπής και συμβολικά χρονολογική απαρχή των χρόνων της κρίσης που βιώνουμε ως και σήμερα, τα τραγικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008. Δυστυχώς με λύπη διαπιστώνω ότι ο κύκλος εσωστρέφειας που ξεκίνησε τότε δεν έχει ακόμα κλείσει για τα αγαπημένα μας Εξάρχεια. Το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί είναι να μη χάσει η περιοχή τον χαρακτήρα της γειτονιάς και του εμπορικού κόμβου στο κέντρο της πόλης και η ζωντάνια των φοιτητών, των επαγγελματιών και των οικογενειών να παραμείνει ο σταθερός πυρήνας της".

Το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί είναι να μη χάσει η περιοχή τον χαρακτήρα της γειτονιάς και του εμπορικού κόμβου στο κέντρο της πόλης

Και για τον Θάνο, η γειτονιά είναι απολύτως ασφαλής και το αντίθετο πιστεύουν μόνο όσοι δεν την έχουν ζήσει. "Σε αντίθεση με άλλες περιοχές που ένιωθες να θες μάτια και πίσω από το κεφάλι όταν περπατούσες, θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι ποτέ δεν ένοιωσα ιδιαίτερα ανασφαλής. Αν και η γενικότερη υποβάθμιση και κρίση του κέντρου επηρέασε και τα Εξάρχεια, ήταν και είναι μία ζεστή και φιλόξενη γειτονιά, με τις όποιες δεδομένες (όχι πάντα ευχάριστες) ιδιαιτερότητές της, που για να μη τις λάβεις υπόψιν θα πρέπει να είσαι αδαής ή... τουρίστας".
Και καταλήγει απαντώντας για το αν τα θεωρεί άβατο: "Εγώ προσωπικά ποτέ δεν ένιωσα τα Εξάρχεια ως άβατο. Σπούδασα, αθλήθηκα, διασκέδασα και κανείς δε με απέτρεψε ή με παρεμπόδισε σε οτιδήποτε. Είναι όμως σημαντικό να επισημανθεί ότι πέρα από φήμες, μύθους και προκαταλήψεις υπάρχει και η πεζή καθημερινή πραγματικότητα. Αυτή λοιπόν περιλαμβάνει και περιστατικά βίας και κουλτούρα ανομίας που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και συνοχή της γειτονιάς. Η αίσθηση ασυδοσίας και ατιμωρησίας από πλευράς όσων εκτονώνονται σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, οι συνεχείς εντάσεις με τους διακινητές ναρκωτικών και η απροθυμία της αστυνομίας να επέμβει ακόμα και για τα πιο απλά περιστατικά έχουν προσδώσει δυστυχώς την ταμπέλα του άδυτου και του άβατου. Είναι μια πραγματικότητα που ορθώς πληγώνει και προβληματίζει όσους αγαπάμε την σπουδαία αυτή γειτονιά και ελπίζω να υπάρξει σύντομα ουσιαστική εξομάλυνση!".
 

Η έξαρση της παραβατικότητας έχει οδηγήσει σε παρακμή μια εμβληματική γειτονιά της Αθήνας



Η κριτικός βιβλίου Κατερίνα Σχινά, έζησε στα Εξάρχεια κατά διαστήματα στα φοιτητικά της χρόνια – στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 – και λίγο αργότερα ξαναγύρισε, έχοντας ξεμπερδέψει με τις σπουδές, νεαρή εργαζόμενη, και έμεινε στη ευρύτερη γειτονιά από το 1983 ως το 1990. "Άλλαξα πολλά σπίτια: από την οδό Κουμαριανού, ένα μικρό δρομάκι κάτω από τον Λόφο του Στρέφη, μετακόμισα ψηλά στην Ζωοδόχου Πηγής, και από την Καλλιδρομίου βρέθηκα στην Νεάπολη, Ασκληπιού και Αλεξάνδρας. Δεν υπήρχε άλλος τόπος να μας υποδεχτεί τότε. Όλα συνέβαιναν εκεί – εκεί ήταν τα καφενεία, τα βιβλιοπωλεία, οι εκδοτικοί οίκοι, οι ταβέρνες, τα μπαρ, τα εργαστήρια των καλλιτεχνών, τα φιλικά σπίτια. Σε κάθε σου βήμα συναντούσες ένα γνωστό, κάθε βράδυ ξεκινούσε κάτι καινούργιο. Ανήσυχο παιδί καθώς ήμουν, ήθελα να δραπετεύσω από το αστικό, συχνά ασφυκτικό, οικογενειακό περιβάλλον – και τα Εξάρχεια, εκείνη την εποχή, ήταν ένας τόπος ελευθερίας. Μιλώντας για τη νεότητά μας, αναπόφευκτα εξιδανικεύουμε, όμως για μένα, που έβγαινα από την χούντα και τους περιορισμούς της, η καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της γειτονιάς, το πολιτικό της πρόσημο, η πυκνότητα των εμπειριών που σε συναντούσαν αν είχες μάτια να δεις και αυτιά να ακούσεις, λειτούργησαν σαν διαβατήρια τελετή στην ενηλικότητα. Ολονύχτιες συζητήσεις σε μπαρ, ταβέρνες και σπίτια, καβγάδες, πλάκες, μοναχικές περιπλανήσεις στις παρυφές του Στρέφη και του Λυκαβηττού. Ένα πρόσωπο που ανακαλώ με αγάπη, ήταν ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο, πρωτοποριακός εικαστικός και περφόρμερ, ιδανικός ερμηνευτής του "Πιανίστα"του Γιάννη Χρήστου. Ήμουν δεν ήμουν είκοσι χρονών, όταν τον γνώρισα στο αντιγραφικό εργαστήρι του στην Εμμανουήλ Μπενάκη, απέναντι από την ταβέρνα του μπάρμπα Γιάννη, όπου δούλευαν τότε πολλοί φίλοι μου, φοιτητές της Καλών Τεχνών. Κάναμε λίγη παρέα, λαχταρούσα περισσότερη. Με θάμπωνε η μεταφυσική γεωμετρία των έργων του, το χιούμορ, η γλυκύτητα, η αντισυμβατικότητά του. Θυμάμαι τις εξορμήσεις του με φυσοκάλαμο στους δρόμους της Αθήνας, τις μεταμφιέσεις του (γυαλιά οξυγονοκολλητή, γάντια κουζίνας, ένα μαξιλάρι αντί καμπούρας), την αδιάκοπη περφόρμανς που ήταν η παρουσία του.  Συνόψιζε ό, τι για μένα τότε ήταν αίτημα ζωής: δημιουργικότητα, στοχασμό, αμφισβήτηση, περιφρόνηση των συμβάσεων, ελευθερία".

Σήμερα για την Κατερίνα τα Εξάρχεια είναι μια σαφώς αλλαγμένη γειτονιά. "Παραμένουν, βέβαια, μια εμβληματική γειτονιά της Αθήνας, ζωντανή και νεανική, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η έξαρση της παραβατικότητας την έχει οδηγήσει σε παρακμή. Η εισδοχή του κοινού εγκλήματος στη γειτονιά δημιουργεί ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας για τους κατοίκους∙ η ασχήμια, η βρωμιά, η επιθετικότητα ξεχειλίζουν. Τα πάντα είναι βανδαλισμένα. Όσο γι’ αυτό που κάποτε ονομάζαμε "ελεύθερη διακίνηση των ιδεών", έχει μάλλον εκλείψει. Αντίθετα παρατηρούμε την επιβολή αντικοινωνικών συμπεριφορών υπό τον μανδύα ενός θολού, μπερδεμένου, προσχηματικού "αντισυστημισμού", απολύτως εξουσιαστικού και αντιδημοκρατικού, που πυροδοτείται αποκλειστικά από το θυμικό".

Παρατηρούμε την επιβολή αντικοινωνικών συμπεριφορών υπό τον μανδύα ενός θολού, μπερδεμένου, προσχηματικού "αντισυστημισμού", απολύτως εξουσιαστικού και αντιδημοκρατικού

Η ίδια επισημαίνει τον άσχημο τρόπο με τον οποίο βίωσε πρόσφατα την περιοχή η εικοσάχρονη κόρη της. "Μπαίνοντας στο Πανεπιστήμιο θέλησε να ζήσει στα Εξάρχεια πιστεύοντας ότι εξακολουθούσε να παραμένει μια εναλλακτική και μποέμ γειτονιά. Έμεινε μόνο έξι μήνες. Κάτω από τα παράθυρά της, στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη, εκτυλίσσονταν κάθε βράδυ συμπλοκές μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, εμπόρων ναρκωτικών, μικροπωλητών λαθραίων τσιγάρων, όταν δεν ξεσπούσαν τα γνωστά επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και κουκουλοφόρων. Καμμένοι κάδοι κάπνιζαν κάθε πρωί, τα δακρυγόνα σε έπνιγαν, στις εισόδους των γύρω πολυκατοικιών γινόταν απροκάλυπτα χρήση ουσιών. Δεν φοβήθηκε, αισθάνθηκε απέχθεια. "Δεν την αντέχω τόση ασχήμια και τόση εξαθλίωση", μου είπε χαρακτηριστικά όταν άφηνε το σπίτι που με τόσο ενθουσιασμό είχε νοικιάσει θέλοντας να επικυρώσει την ανεξαρτησία της".
Παρόλα αυτά η Κατερίνα εξακολουθεί να περνά σχεδόν καθημερινά από τα Εξάρχεια. "Συχνάζω στα καφενεία και στα εστιατόρια, βλέπω τους φίλους μου, συνεχίζω να τα αγαπώ. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ απειλή, όμως με θλίβει η τόσο πυκνή αστυνομική παρουσία,  η αίσθηση ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάτι να συμβεί, τα σκοτεινά βλέμματα, μια γενική κατήφεια που κρύβεται πίσω από την επιθετική, ηχηρή εξωστρέφεια όσων ζουν εκεί ένα εκ του ασφαλούς όνειρο αντισυμβατικότητας (που εκφράζεται, όμως, με απολύτως συμβατικούς τρόπους), και, βέβαια, η κυρίαρχη υποκουλτούρα και ο διάχυτος μηδενισμός".
Τελικά είναι άβατο τα Εξάρχεια; Αν δεν είναι για την Κατερίνα, είναι για κάποιους άλλους και γιατί; "Άβατο; Όχι βέβαια. Καμιά γειτονιά της Αθήνας δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι, απροσπέλαστη, ούτε οι παραβατικές ομάδες που δρουν μέσα στα όριά της να απολαμβάνουν αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας που επικρατεί σήμερα. Κάτι δεν έχουμε καταλάβει σωστά, μέσα στη γενική σύγχυση των ημερών μας…".

Παραμένει η πιο ζωντανή περιοχή του κέντρου, παρά τα προβλήματα



Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης ζει στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων από το 1999. "Επέλεξα την περιοχή κυρίως γιατί την είχα γνωρίσει καλά από την εποχή που σπούδαζα στο ΕΜΠ ως αρχιτέκτων στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Τότε ζούσαμε όλη μέρα σχεδόν στην συγκεκριμένη συνοικία. Τα πράγματα ήταν φυσικά κάπως αλλιώτικα αλλά αυτή η οικειότητα με οδήγησε στο να παραμείνω στο χώρο. Την  θεωρώ μια πολύ ζωντανή περιοχή και με βολεύει πολύ επειδή τα μέρη στα οποία συχνάζω είναι πολύ κοντά και μπορώ να πηγαίνω και με τα πόδια μια και δεν οδηγώ. Πιστεύω επίσης ότι έχει μια διαχρονική γοητεία. Τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο ζωντανές περιοχές του κέντρου - ίσως η πιο ζωντανή -μια και διαθέτει μια ιδιαιτερότητα που ξεπερνά το τοπικό. Πέραν της γνωστής αρνητικής  φήμης της που συνδέεται με επεισόδια, ναρκωτικά και τα λοιπά, έχει κάτι το μοναδικό για συνοικία πόλης. Κάτι το πολύ δραστικό και αυτόφωτο. Προσωπικά ανακαλώ περισσότερο εποχές παλιές όταν σπούδαζα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  και είτε συχνάζαμε στα καφέ της πλατείας είτε τρώγαμε στου Μπάρμπα-Γιάννη, τότε που ξημεροβραδιαζόμαστε με ατελείωτες συζητήσεις για τα πολιτικά και για την τέχνη.

Τότε η Πλατεία ήταν για μας η προέκταση του Εργαστηρίου στον αστικό ιστό αλλά και ταυτόχρονα η αφετηρία για να εξακτινωθούμε και σε άλλες περιοχές. Μιλάμε φυσικά για άλλες περιόδους όταν ο χρόνος δεν λειτουργούσε σαν τον σημερινό. Έβγαινες από το σπίτι σου το βράδυ και δεν ήξερες σε ποιο… νησί θα ξυπνούσες την επόμενη".

Πέραν της γνωστής αρνητικής  φήμης της που συνδέεται με επεισόδια, ναρκωτικά και τα λοιπά, έχει κάτι το μοναδικό για συνοικία πόλης. Κάτι το πολύ δραστικό και αυτόφωτο

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ο Αλέξης είδε την περιοχή να αλλάζει αλλά και να μην αλλάζει ταυτόχρονα. "Τα Εξάρχεια και έχουν αλλάξει με την έννοια του εκσυγχρονισμού κατά κάποιο τρόπο της Στουρνάρη με όλα τα μαγαζιά των υπολογιστών αλλά και μίας κάποιας ηρεμίας  με τα νέα τα καφέ που έχουν ανοίξει. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και απώλειες όπως ένα τελευταίο πλήγμα με το κλείσιμο του Floral, ή αλλαγές όπως το Βοξ. Σταθερή παράμετρος είναι το ομώνυμο  σινεμά στο όποιο μάθαμε κινηματογράφο όπως και στο κοντινό Ριβιέρα. Ο πεζόδρομος της Βαλτετσίου εξακολουθεί να είναι ένα τα πιο ζωντανά μέρη της πόλης μαζί με την Σαββατιάτικη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου η οποία παραμένει θρυλική. Την βασική  αλλαγή την τοποθετώ εκεί γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 2000 με τα γνωστά επεισόδια που οδήγησαν σε μια δαιμονοποίηση, το χώρο.
Παρά τη "δαιμονοποίηση"της τελευταίας δεκαετίας, ο ίδιος σημειώνει πως αισθάνεται εντελώς ασφαλής στα Εξάρχεια και χαρακτηρίζει υπερβολικές τις εκφράσεις περί "άβατου".
"Άβατο δεν υπάρχει σε καμία συνοικία της Ελλάδας. Απλώς είναι ένας χώρος ο οποίος διατηρεί μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία όπου πιθανότατα άνθρωποι οποίοι έχουν προσβάλει τη φυσιογνωμία αυτή να μην είναι αρεστοί σε ανθρώπους που θεωρούν ότι ο χώρος τους ανήκει. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει στον αστικό ιστό κανένας χώρος που να ανήκει σε κανέναν. Όλα οφείλουν να είναι ανοιχτά. Σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής οι κάτοικοι και οι φιλοξενούμενοι της πρέπει να διαβιούν αρμονικά.  Όσο για τα γνωστά κοινωνικά προβλήματα που εμφανίζονται δεν είναι αποκλειστικό μονοπώλιο των Εξαρχείων. Ως γνωστόν υπάρχουν και άλλες, ακόμη πιο κεντρικές περιοχές της Αθήνας όπου συμβαίνουν ακόμη πιο άγρια πράγματα".
news247.gr

ΕΞΑΡΧΕΙΑ : ΚΥΨΕΛΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

$
0
0



 
Οδοιπορικό του NEWS247 στη λιγότερο προβεβλημένη πλευρά των Εξαρχείων, εκεί όπου συλλογικότητες, πρωτοβουλίες κατοίκων και πολιτικά στέκια δρουν και δημιουργούν υφαίνοντας το δίχτυ μιας εναλλακτικής κοινωνίας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson, Νικολέτα Αυλωνίτη
news247
Νοέμβριος 14 2016 10:08
Adtech Ad
Ρεπορτάζ: Νικολέτα Αυλωνίτη
Τα Εξάρχειαείναι μια δημοφιλής περιοχή που συγκεντρώνει συχνά-πυκνά τα φώτα της δημοσιότητας λόγω επεισοδίων. Οι προβολείς στρέφονται στα επεισόδια, τα οποία μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την περιοχή και καλλιεργείται μια μονοδιάστατη εικόνα για την πλειοψηφία των πολιτών, "κρύβοντας"ένα πολύ δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας των Εξαρχείων που μόνο αυτός που θα διαβεί το αποκαλούμενο "άβατο"μπορεί να ανακαλύψει. Συλλογικότητες, πρωτοβουλίες κατοίκων, καταλήψεις στέγης προσφύγων, πολιτικά στέκια και ΜΚΟ ανθούν, δρουν και δημιουργούν, υφαίνοντας το δίχτυ μιας άλλης εναλλακτικής κοινωνίας,  μιας κοινωνίας όπου η αλληλεγγύη και η ενεργή συμμετοχή των μελών της είναι κυρίαρχα στοιχεία της λειτουργίας της. Το NEWS247πραγματοποίησε οδοιπορικό στα Εξάρχεια για να ανακαλύψει το άλλο πρόσωπο της περιοχής, το λιγότερο προβεβλημένο.
AdTech Ad
Πρώτος σταθμός μας το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου. Ήταν Μάρτιος του 2009 όταν η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων μαζί με τη συλλογικότητα "Εμείς, Εδώ και Τώρα και για Όλους Εμάς"κινητοποίησαν τους κατοίκους,  προκειμένου να καταλάβουν χώρο που λειτουργούσε ως πάρκινγκ, να σπάσουν το τσιμέντο και να φυτέψουν δέντρα, μεταμορφώνοντας το πρόσωπο της περιοχής. Στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Χαριλάου Τρικούπη, Ναυαρίνου, Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου, το 1907 στεγαζόταν το Γερουλάνειον Ίδρυμα και, στη συνέχεια, η κλινική Σμπαρούνη. Το 1972 πέρασε στα χέρια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο, πρόσφερε, μέσα στη δεκαετία του ’90, το οικόπεδο προκειμένου να μετατραπεί σε πλατεία. Η καθυστέρηση, όμως, καταβολής της αποζημίωσης στον Δήμο Αθηναίων οδήγησε στο να μετατραπεί, τελικά, σε χώρο στάθμευσης.  Η πρωτοβουλία αυτή των κατοίκων αποτελεί τρανή απόδειξη για το πόσα πολλά μπορούν να αλλάξουν όταν υπάρχει ευαισθητοποίηση και θέληση για δράση.
Από τότε και κάθε Κυριακή, κάτοικοι δίνουν ραντεβού εκεί για να το φροντίσουν.  Στη βόλτα μας συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με μέλη της συνέλευσης του πάρκου Ναυαρίνου, την ώρα που το καθάριζαν, πότιζαν, και φύτευαν μπρόκολα, αρμπαρόριζα, κουνουπίδια κτλ. Μέλος της συνέλευσης δήλωσε στο NEWS247 πως "η πρωτοβουλία αυτή στηρίχθηκε από 250 κατοίκους και ξεκίνησε με ενθουσιασμό. Σήμερα, επτά χρόνια μετά, έχει κάπως ατονίσει. Παρόλα αυτά, δέκα άτομα από εμάς θα βρεθούμε εκεί για να το συντηρήσουμε".



Όσο κυριαρχεί ο πολιτισμός περιορίζεται η παραβατικότητα

Η αυτοοργάνωση ως πρακτική έχει περάσει στο συλλογικό συνειδητό μιας μεγάλης μερίδας κατοίκων. Έτσι, δημιουργήθηκε η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων, η οποία δίνει καθημερινά έναν τιτάνιο αγώνα για την αναβάθμιση της περιοχής κόντρα -όπως μας λένε- στους ναρκεμπόρους, στις μαφίες και στην προκατάληψη. Έχει συμβάλλει με δυναμικές παρεμβάσεις ώστε να αμβλυνθούν προβλήματα της γειτονιάς και να αλλάξουν την εικόνα της: "η κατάσταση τους τελευταίους οχτώ μήνες έχει βελτιωθεί. Στο παρελθόν, η παρουσία ναρκέμπορων και μαφιόζων στη πλατεία έκανε απαγορευτική τη πρόσβαση σε κατοίκους ενώ η έλλειψη καθαριότητας μας απέτρεπε από το να την απολαύσουμε", αναφέρει μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης στο NEWS247. Το πρόβλημα εξάλλου της διακίνησης ναρκωτικών για χρόνια "τρόμαζε"τους κατοίκους και στιγμάτιζε τη περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Νασίμ Λομανί από το Στέκι Μεταναστών, τον οποίο συναντήσαμε αργότερα στο οδοιπορικό: "Η ίδια η αστυνομία σπρώχνει τα ναρκωτικά εδώ και αυτό γίνεται για συγκεκριμένους σκοπούς. Αυτοί που είναι πολιτικά δραστήριοι παλεύουν κατά των ναρκωτικών στη περιοχή". "Όσο διεκδικείς το δημόσιο χώρο και πραγματοποιείς εκδηλώσεις, τόσο κυριαρχεί ο πολιτισμός και μένει λιγότερος χώρος για την παραβατικότητα", μας λένε μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων: "μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, διοργανώναμε  κινηματογραφικές προβολές στη πλατεία, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις για παιδιά. Η συνέλευση έχει βάλει κάδους στη πλατεία και σε ορισμένους δρόμους έχει φτιάξει και παγκάκια. Δεν επαναπαυόμαστε, αντιθέτως, κάνουμε δράσεις. Όλα αυτά έφεραν ξανά το κόσμο στη πλατεία και έδιωξαν τους μαφιόζους".

Η απόγνωση και η αβεβαιότητα που δημιούργησε η οικονομική κρίση δεν έκαμψε το ηθικό των Εξαρχιωτών. Νέες συλλογικότητες ξεπήδησαν, τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή, όπως για παράδειγμα, οι Τροφοσυλλέκτες. Πρόκειται για μια αυτοδύναμη και ανεξάρτητη, πλέον, ομάδα πολιτών, που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2014 από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείωνκαι το Αυτόνομο Στέκι, με σκοπό να συλλέγει τρόφιμα και να τα διανέμει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Κάτι που γίνεται κάθε Δευτέρα στη Ζωοδόχου Πηγής 97. Στον ίδιο στόχο προσηλωμένη, δηλαδή να διευκολύνει ανθρώπους που τα φέρνουν δύσκολα, είναι και η αυτοοργανωμένη λαϊκή Εξαρχείων, η οποία στήνει τους πάγκους της στην πλατεία, κάθε δεύτερη Κυριακή, προκειμένου μικροί παραγωγοί να προσφέρουν τα προϊόντα τους, σε προσιτές τιμές, χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων.

Αντίστοιχα, και ο συνεταιρισμός εναλλακτικής και αλληλέγγυας οικονομίας Σβούρα, που ξεκίνησε τη διαδρομή του, τον Μάρτη του 2013, στην οδό Σπύρου Τρικούπη. Λειτουργεί χωρίς μεσάζοντες, και επιμένει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκράτηση των τιμών, αποσκοπώντας μόνο στην κάλυψη των αναγκαίων λειτουργικών εξόδων του χώρου που διατηρεί. "Ενώ στο παρελθόν συνεργαζόμασταν, κατά κύριο λόγο, με τους παραγωγούς του τρίτου κόσμου, λόγω οικονομικής κρίσης, προτιμάμε Έλληνες παραγωγοί να μας τροφοδοτούν με τα προϊόντα τους", λέει οΣπύρος, τον οποίον συναντήσαμε απόγευμα Πέμπτης, κατά τη βάρδια του στη Σβούρα.

Λέμε Όχι στους πλειστηριασμούς

Το θέμα με τους πλειστηριασμούς κατοικιών είναι εδώ και καιρό από αυτά που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων, Νεάπολης και Μουσείου, που ξεκίνησε τη δράση του, το 2011, ενάντια στις διακοπές ρεύματος, στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς, σήμερα μετέχει  και στη Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop, που δημιούργησαν διάφορες συλλογικότητες από περιοχές της Αθήνας. "Κάθε Τετάρτη όλα τα μέλη της πρωτοβουλίας Πλειστηριασμοί-Stop μαζευόμαστε έξω από τα ειρηνοδικεία του νομού Αττικής προκειμένου να αποτρέψουμε πλειστηριασμούς. Κάνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις αλλά και δράσεις έξω από τράπεζες, που προχωρούν σε πλειστηριασμούς", εξηγεί στο NEWS247 o Θανάσης Αλεξάνδρου, κάτοικος της περιοχής και μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων Νεάπολης και Μουσείου.

Αντικατανάλωση τώρα

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα δραστήρια ομάδα πολιτών που αντιστέκεται στον καταναλωτισμό γεννήθηκε στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Ερεσσού. Το σύνθημα της είναι "Κριτική στην Κατανάλωση". Ο λόγος για το Σκόρο, στον οποίο μπορεί κανείς να δωρίσει ρούχα και αντικείμενα που δεν χρειάζεται πια και να πάρει αυτά που του αρέσουν. "Δεν πρόκειται για φιλανθρωπία αλλά για άτυπη ανταλλαγή. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ιδέα της αντικατανάλωσης και γι’ αυτό το λόγο θέτουμε ένα όριο των τριών πραγμάτων τη φορά", όπως χαρακτηριστικά τονίζουν μέλη της συνέλευσης του Σκόρου.

Βήματα μπροστά στα… Πίσω Θρανία

Διασχίζοντας τη πλατεία Εξαρχείων, φθάνουμε στην Τσαμαδού, εκεί συναντάμε το ιστορικό Στέκι Μεταναστών, εδώ που γεννήθηκε η ιδέα του αντιρατσιστικού φεστιβάλ. Το Στέκι ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1997, μετά από πρωτοβουλία του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας χώρος αλληλεγγύης, συνύπαρξης διαφορετικών κοινοτήτων, που θα βοηθούσε στην κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν καθοριστικά και τα "Πίσω Θρανία". Πρωτοβουλία που ξεκίνησε από δασκάλους με στόχο τη παροχή εκπαίδευσης χωρίς διακρίσεις. Μαθήματα ελληνικής γλώσσας οργανώνονται καθημερινά, από τις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το απόγευμα καθώς και άλλες πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο Νασίμ Λομανί από το Στέκι των Μεταναστών λέει στο NEWS247:  "περίπου πενήντα δάσκαλοι διδάσκουν μια φορά την εβδομάδα, με βάρδιες. Δεν χρειάζεται να είσαι δάσκαλος για να διδάξεις. Αρκεί να έχεις θέληση και να είσαι αλληλέγγυος. Και οι ίδιοι οι μετανάστες μπορούν να διδάξουν τη δική τους γλώσσα. Ξεκινήσαμε με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αλλά τώρα διδάσκουμε και γαλλικά, αγγλικά, περσικά κ.α. Έρχονται, περίπου, 300 με 400 μαθητές την εβδομάδα, ενώ έχουμε και αρχάρια τμήματα για τους νεοεισερχόμενους. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά επίπεδα και το υψηλότερο είναι για όσους γνωρίζουν πολύ καλά τα ελληνικά και θέλουν να δώσουν εξετάσεις για να πάρουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Δίνουμε βεβαιώσεις παρακολούθησης μαθημάτων, που δεν έχουν, όμως, νομική ισχύ γιατί δεν είναι ένα αναγνωρισμένο σχολείο. Για εμάς, είναι το πρότυπο σχολείο που θέλουμε να φτιάξουμε. Μέλημα μας είναι να θέσουμε επί τάπητος το ζήτημα της ομαλής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πολλές φορές, μάλιστα,  παρεμβαίνουμε για να καταφέρουν οι οικογένειες να γράψουν τα παιδιά στο σχολείο".


Συλλογική κουζίνα για μια μεγάλη παρέα

Στο κτίριο της Τσαμαδού, όμως, συνυπάρχουν και άλλες συλλογικότητες με πλέον χαρακτηριστική, αυτή με την ονομασία El Chef. Μιλάμε για τη πρώτη συλλογική κουζίνα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, εκεί όπου "πιάσαμε επ’αυτοφώρω", μεσημέρι Σαββάτου, τον Παναγιώτηκαι τη Μάρωνα κόβουν κρεμμύδια και καρότα για την φακή που, ήδη, είχαν βάλει να βράζει. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε και ο Νίκος Στάθης, εκ των μαγείρων του El Chef, ο οποίος μίλησε στο NEWS247 για τη δράση τους: "για όγδοη χρονιά φέτος, μαζευόμαστε μεσημέρι Σαββάτου μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι μαζί. Λόγω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, η ανάγκη μεγάλωσε με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μαγειρεύουμε για πολύ περισσότερο κόσμο. Δεν αποτελεί 'φιλανθρωπική δράση', δεν πραγματοποιούμε συσσίτιο αλλά μαγειρεύουμε, τρώμε, συζητάμε σε κλίμα παρέας. Η φυσιογνωμία του κόσμου που έρχεται αλλάζει με τον καιρό. Ενώ στην αρχή που ξεκινήσαμε το 2008 έρχονταν κάτοικοι άποροι των Εξαρχείων, άνεργοι, σύντροφοι και αλληλέγγυοι, το τελευταίο διάστημα έρχονται, κυρίως, πρόσφυγες από τις γύρω δομές".

Στη Νοταρά κυοφορείται ελπίδα

Στα Εξάρχεια βρίσκουν "φωλιά"δεκάδες πρόσφυγες. Η πλειονότητα τους ζει μέσα στιςκαταλήψεις στέγης, οι οποίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, με πιο γνωστές αυτή της Νοταρά 26και του 5ου Λυκείου Αθηνών. Η κατάληψη της Νοταρά φιλοξενεί σήμερα 130 πρόσφυγες, ενώ χιλιάδες έχουν περάσει από το Σεπτέμβριο του 2015, τότε που αλληλέγγυοι προχώρησαν στην κατάληψη του εγκαταλειμμένου δημοσίου κτιρίου του ΕΤΕΑΜ. Συγκινητική είναι η κατάθεση ψυχής στο NEWS247 αλληλέγγυου που έζησε από κοντά την αγωνία και την απόγνωση των προσφύγων: "μητέρα πρόσφυγας γέννησε μέσα στην κατάληψη και μας ρώτησε πως λέγεται το κτίριο προκειμένου να ονομάσει έτσι το κοριτσάκι της. Όταν της είπαμε πως λέγεται Νοταρά -αλλά το αντίστοιχο γυναικείο όνομα είναι Νότα-εκείνη μας απάντησε πως δεν θα το αλλάξει αλλά θα την φωνάζει Νοταρά» και πρόσθεσε "γνωρίσαμε πολλά παιδιά που μέσα από τις ζωγραφιές τους αποτύπωναν τον φόβο και τη φρίκη. Όμως, με τον καιρό οι εικόνες αυτές άλλαζαν, γίνονταν πιο αισιόδοξες, ίσως της αίσθησης ασφάλειας και θαλπωρής που τους παρείχε η ζεστή στέγη που διαβίωναν".



Τα Εξάρχεια αγκάλιασαν τους πρόσφυγες

Για ποιους λόγους, όμως, τα Εξάρχεια γίνονται πόλος έλξης για τους πρόσφυγες και μετανάστες; Την απάντηση δίνει, μιλώντας στο NEWS247 o πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Μοχάμαντ Γιονούς: "Οι πρόσφυγες ξέρουν ότι δεν θα δεχθούν  ρατσιστική επίθεση εδώ και, επιπρόσθετα, ο κόσμος τους έχει αγκαλιάσει». Μάλιστα, αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το Φόρουμ αποφάσισε να μετεγκατασταθεί από την πλατεία Αττικής  στα Εξάρχεια, ύστερα από τις βίαιες επιθέσεις και απειλές που είχαν δεχθεί τα μέλη του. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την περιοχή. Ο κύριος Γιονούς εξηγεί πως "αφενός φοβούνται μην τους πάρει η μπάλα στα επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών-αστυνομίας, αφετέρου οι οικογένειες ανησυχούν μην πέσουν τα μικρά παιδιά θύματα των ναρκεμπόρων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη δυσχέρεια τους, επιχειρούν να τα προσεγγίσουν και να τα δελεάζουν".

Ελλειμματική η παρουσία της Πολιτείας

"Οι καταλήψεις είναι παράνομες αλλά έρχονται να καλύψουν μια κοινωνική ανάγκη". Η φράση αυτή ανήκει στον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, αντιδήμαρχο Αθηναίων με αρμοδιότητα θέματα μεταναστών και προσφύγων, και έρχεται να αποδώσει την ελλειμματική παρουσία του κράτους αλλά, ενδεχομένως, και για να προβληματίσει απέναντι στην  τυπολατρική αντίδραση σε αυθόρμητες πρωτοβουλίες αλληλέγγυων ομάδων που αφορίζονται αντί να αξιοποιούνται μέσα από ένα κρατικό δίκτυο μέριμνας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, είτε λέγονται άποροι, είτε πρόσφυγες, είτε νεοάστεγοι κτλ. Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων που χρηματοδοτεί η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, νοικιάζει στα Εξάρχεια τέσσερα διαμερίσματα, προσφέροντας στέγη σε 24 ωφελούμενους ενώ ακόμη 30 άτομα φιλοξενούνται σε μια παλιά πολυκλινική του ΙΚΑ. Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μιλώντας στο NEWS247, παραδέχθηκε ότι ο Δήμος δεν "κάνει κάτι ιδιαίτερο στα Εξάρχεια", πέρα από τα κέντρα ημέρας και τις δομές φιλοξενίας. Αναφερόμενος στις καταλήψεις στέγης προσφύγων, σημείωσε πως: "Οι καταλήψεις είναι παράνομες, τυπικά και γραφειοκρατικά. Από την άλλη, καλύπτουν μια κοινωνική ανάγκη. Όμως, δεν είναι όλες οι καταλήψεις κατάλληλες από άποψη συνθηκών, ενώ υπάρχουν καταλήψεις που χρησιμοποιούν εργαλειακά τους πρόσφυγες για να πετύχουν κάποιο άλλο σκοπό, πολιτικό ενδεχομένως. Προσπαθούμε να κρατάμε μια επικοινωνία, έστω και άτυπη, με τις καταλήψεις, ωστόσο, με κάποιες από αυτές δεν έχει καταστεί εφικτό διότι αρνούνται να συνεργαστούν με τις αρχές. Το καταλαβαίνω αλλά διαφωνώ. Το σύστημα είναι αυτό που είναι. Το να χρησιμοποιούμε, όμως, ανθρώπους για το δικό μας σκοπό είναι άδικο για εκείνους και λάθος".

Μια ζεστή "Στέγη"για παιδιά

Στη περιοχή των Εξαρχείων δραστηριοποιούνται και ΜΚΟ όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η PRAKSIS. 35 ασυνόδευτα αγόρια (είτε επειδή έχασαν γονείς στο ταξίδι της προσφυγιάς είτε επειδή «δραπέτευσαν» από τη φρίκη του πολέμου μόνα τους), ηλικίας 15-17 ετών, έχουν βρει καταφύγιο στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS της ΜΚΟ PRAKSIS στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με την διευθύντρια προγραμμάτων της PRAKSIS, Nατάσα Φιλιππούση: "Η δομή στη Τοσίτσα είναι ένα νέο κέντρο φιλοξενίας, το οποίο άνοιξε τέλος Αυγούστου του 2016, με νέο προσωπικό. Ανήλικοι έρχονται και φεύγουν, καθώς πολλοί από αυτούς που μένουν στη Τοσίτσα εντάσσονται στη διαδικασία μετεγκατάστασης. Έχουμε, δηλαδή, μια συνεχή ανανέωση του πληθυσμού που προκαλεί δυσκολίες σε ένα δυναμικό περιβάλλον, το οποίο πρέπει να δουλευτεί λίγο περισσότερο".

OFF CLUB: Ανοικτό για χρήστες

Η πληγή των ναρκωτικών αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής. "Οι πρώτοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών εμφανίστηκαν στη περιοχή, το 1980, μετά τη δικτατορία. Και μετά από τρία χρόνια, το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) ξεκίνησε τη λειτουργία στη Βαλτετσίου", μας εξιστορεί ο Παναγιώτης Σαιβανίδης, υπεύθυνος για το OFF CLUB, το στέκι του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, που βρίσκεται στην Εμμανουήλ Μπενάκη 84. Πρόκειται για κέντρο ημέρας, το οποίο απευθύνεται σε εξαρτημένα άτομα που δεν έχουν αίτημα θεραπείας αλλά αποζητούν ένα χώρο για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους και να βελτιώσουν τη ποιότητα της ζωής τους. Στο OFF CLUB συναντήσαμε χρήστες ναρκωτικών που άλλοι μαγείρευαν, άλλοι έκαναν μπάνιο και έπλεναν τα ρούχα τους και  κάποιοι άλλοι συζητούσαν μεταξύ τους στην αυλή.

Στέκια πολιτικών ζυμώσεων

Κατηφορίζουμε τη Θεμιστοκλέους και φθάνουμε στο τελευταίο σταθμό μας το Nosotros. Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα πολιτικά στέκια των Εξαρχείων, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αντιεξουσιαστικό χώρο. «Μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, εν καιρώ κρίσης, ήταν αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης και ζύμωσης ατόμων που περνούσαν καθημερινά το κατώφλι του Nosotros», μας λέει μέλος της συνέλευσης. 


Έχοντας φύγει από τα Εξάρχεια, αντηχούν ακόμα στα αυτιά μας δηλώσεις κατοίκων: "Δεν με αντιπροσωπεύει η βραδινή πλευρά των Εξαρχείων, με τα επεισόδια. Με αντιπροσωπεύουν οι δομές αλληλεγγύης, αυτό κρατάω από τα Εξάρχεια". "Δεν νιώθουμε μη ασφαλείς. Άλλωστε, την έννοια της ασφάλειας ο καθένας την βλέπει από διαφορετική σκοπιά. Τα Εξάρχεια είναι φιλόξενη γειτονιά για μετανάστες αλλά καθόλου για μέλη της Χρυσής Αυγής". "Αν οι κάτοικοι κάθε περιοχής έκαναν όσα κάνουν οι κάτοικοι εδώ, θα ήταν κάθε γειτονιά Εξάρχεια. Αλλά δεν γίνεται, έτσι;".

Τα Εξάρχεια δεν είναι άβατο, δεν είναι κόλαση ούτε παράδεισος. Είναι μια περιοχή που συνυπάρχουν δαίμονες και άγγελοι, όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε γειτονιά. Πάντα, όμως, υπάρχει λόγος για να δαιμονοποιήσεις κάτι. Είτε αυτός είναι η άγνοια, είτε κάποια συμφέροντα, είτε η ανάγκη διατήρησης ενός μύθου που βολεύει πολλούς.
news247.gr

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΕΞΑΡΧΕΙΩΤΕΣ , ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΕΩΣ ΤΟΝ ΑΣΙΜΟ

$
0
0



 
Γιατί η πιο επεισοδιακή γειτονιά της Αθήνας είναι ίσως και η πιο πολιτισμένη...
Ναταλία Αποστολοπούλου
Νοέμβριος 14 2016 10:08
Adtech Ad
Εξάρχεια, τόπος υποδοχής του φοιτητόκοσμου αλλά και πόλος έλξης ανθρώπων της τέχνης και της πολιτικής. Ποιες ήταν οι «διάσημες» φιγούρες που διαμόρφωσαν το μποέμ και ριζοσπαστικό σκηνικό στην περιοχή; Ανατρέχουμε πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνουμε μέχρι το σήμερα για να αναδείξουμε μερικούς μόνο από τους συγγραφείς και ποιητές, ηθοποιούς και σκηνοθέτες, τραγουδοποιούς αλλά και πολιτικούς που αν δεν είχαν ζήσει και δημιουργήσει εκεί, η εικόνα που έχουμε σήμερα για τα Εξάρχεια θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο που έχει να αποκομίσει κανείς μελετώντας τις εξέχουσες φυσιογνωμίες που έζησαν και έδρασαν σε έναν τόπο είναι οι παράλληλες πορείες που διαγράφουν ιστορικά οι κοινωνικοί αγώνες, η πολιτική, οι τέχνες και ο πολιτισμός. Αξίζει να δει κανείς πώς η φορτωμένη με πολλή ιστορία και συνταρακτικά γεγονότα κοινωνία των Εξαρχείων από “έρημη περιοχή” με νεοκλασικά με πράσινες αυλές και φιλολογικά πηγαδάκια εξελίχθηκε σε άναρχο πυκνοδομημένο boho στέκι και πώς μερικές από τις πιο διάσημες και ετερόκλητες μεταξύ τους προσωπικότητες που έζησαν εκεί επηρεάστηκαν αλλά και επηρέασαν το τοπικό πλαίσιο.
Σκεφτείτε οργισμένες διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του Παλαμά και αυτόν αγέρωχο να χάνεται μέσα στα βιβλία του στο σπίτι του. Λίγα χρόνια μετά, τον Χορν να πολιορκεί την Έλλη Λαμπέτη στα σκαλοπάτια της Νεάπολης και τον Άσιμο με την κόρη του να χαζεύουν βιβλία σε ένα πάγκο στα Εξάρχεια την ώρα που ο Παύλος Σιδηρόπουλος περπατάει στους δρόμους ψιθυρίζοντας ένα ρεφρέν. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έζησαν ή σύχναζαν στα Εξάρχεια και σημάδεψαν την περιοχή με το πνεύμα τους.

Οι μεγάλοι λογοτέχνες


Οικία Κωστή Παλαμά

Στα τέλη περίπου του 19ου αιώνα με αρχές 20ου σε ένα παλαιό διώροφο σπίτι με μια εξωτερική μαρμάρινη σκάλα στην οδό Ασκληπιού 3, γίνονταν τα βράδια- κυρίως τα Σαββατόβραδα- φιλολογικές συγκεντρώσεις με λογοτέχνες και λόγιους της εποχής. Αυτό ήταν το σπίτι όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μέχρι το 1935, όταν αναγκάστηκε να φύγει λόγω έξωσης, ο Κωστής Παλαμάς.
Η οικία του “Δάσκαλου” όπως τον αποκαλούσαν, ήταν το σημαντικότερο φιλολογικό σαλόνι της εποχής. Εκεί διαβάζονταν λογοτεχνικά έργα και γίνονταν συζητήσεις για την τρέχουσα λογοτεχνική κίνηση, ενώ σχεδιάστηκε και το αξιόλογο φιλολογικό περιοδικό «Τέχνη» με διευθυντή τον Κ. Χατζόπουλο.
Το 1901, φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του κατά της δημοτικής με συνθήματα όπως “Κάτω ο Παλαμάς”,  “Αφορισμός στους μαλλιαρούς”, “Ρετσίνι να τους κάψουμε”.

«Αυτός πάλι χωμένος μέσα, έτσι, με τα φρύδια του, αυτός εκεί. Μέσα το σπίτι γεμάτο βιβλία.  Εκεί δεν είχαν έπιπλα, ένα γραφείο, έβλεπες, δυο καρέκλες, και γύρω γύρω χάμω ρε παιδί μου, βιβλία παλιά, εφημερίδες, βιβλία, χαρτιά. Ο Παλαμάς ήτανε πολύ συμπαθητικός ένα ανθρωπάκι μικρό, τόσο δα, ένα και σαράντα όλος  - όλος, φόραγε το καβουράκι, το σκληρό κολάρο, φυσιογνωμία να πούμε, φυσιογνωμίες». [Νίκος Παντελάκης. «Σαν να διάβασα ένα βιβλίο. Ο βιβλιοπώλης της Εστίας αφηγείται»].
Το ιστορικό αυτό σπίτι του Παλαμά κατεδαφίστηκε το 1966, παρ´ όλες τις διαμαρτυρίες και έγγραφες αναφορές του πνευματικού κόσμου. Στον τύπο της εποχής είχε χαρακτηριστεί ως «πνευματικό έγκλημα». Σήμερα, η πολυκατοικία που έχει ανεγερθεί στη θέση του στεγάζει το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά.

Οικία Ηλία Βενέζη
Στην οδό Ζαΐμη, στα Εξάρχεια,  κατοικούσε ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης με την οικογένειά του. Τον Δεκέμβριο του 1944 είχαν μετακομίσει και τους φιλοξενούσε στο σπίτι της η οικογένεια Καραγάτση.  Η Μαρίνα Καραγάτση (κόρη του συγγραφέα Μ. Καραγάτση) θυμάται τη φιλοξενία της οικογένειας Βενέζη στο δικό τους σπίτι, το Δεκέμβριο του 1944, καθώς “Οι Βενέζηδες έμεναν κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην οδό Ζαΐμη κι εκεί οι Ελασίτες είχαν στήσει τα οδοφράγματά τους και μπροστά στο σπίτι των Βενέζηδων γινόντουσαν μάχες”. [Μαρίνα Καραγάτση : «Το ευχαριστημένο ή οι δικοί μου άνθρωποι»]
«Σ'εκείνα τα μέρη, στην οδό Ζαΐμη, ήταν μια μικρή ταβέρνα μέσα σε αυλή φυτεμένη με λίγα δέντρα. Εκεί πήγαιναν ξεμοναχιασμένα αγόρια και κορίτσια να μιλήσουν για αγάπη και να φιληθούν. Ήταν φτωχοί σπουδαστές που έρχονταν απ'τα νησιά του Αιγαίου και απ'τα βουνά του τόπου τους, πρώτη φορά βλέπαν τόσο μεγάλη χώρα, σαν την Αθήνα, και πρώτη φορά δοκίμαζαν να φύγουν για το γοητευτικό ταξίδι που έχει μαύρα μαλλιά, έχει καστανά μάτια, κι έχει στο νέο κορμί φόρεμα από φτηνό τσίτι. Ήταν δειλά παιδιά, δεν έκαναν διόλου φασαρία, πίναν ούζο με αμύγδαλα και μέναν πολλή ώρα ήσυχα, ώσπου να νυχτώσει και να βγουν τ'άστρα. Τότε φιλούσαν τα κορίτσια τους, άκουγαν το μούρμουρο του ποταμιού και λέγαν ιστορίες των θαλασσών και των βουνών της πατρίδας τους. Όμως με τέτοια πελατεία η ταβέρνα της οδού Ζαΐμη έκανε πολύ μέτριες δουλειές, κι ο ιδιοχτήτης της πολύ ζήλευε τους συναδέλφους του της Πλάκας, του Ψυρρή και άλλων θρυλικών τόπων». [Ηλίας Βενέζης, “Η Δάφνη”]

Οικία Ναπολέοντα Λαπαθιώτη
Κάτω από το λόφο του Στρέφη (Οικονόμου 30 και Κουντουριώτη 23) σε μια νεοκλασική διώροφη κατοικία  έζησε πάνω από 40 χρόνια αλλά και βρήκε τραγικό θάνατο, όταν αυτοπυροβολήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1944, ο ποιητής Ν. Λαπαθιώτης.
«Πρώτη φορά έμπαινα σε ένα τόσο αριστοκρατικό σπίτι. Όσα έβλεπα μου ‘καναν εντύπωση. Θαύμαζα τα χαλιά του, τη μεγαλοπρεπή επίπλωση, τις μεγάλες ως το ταβάνι βιβλιοθήκες, με ομοιόμορφο ντύσιμο όλων των βιβλίων, τα δύο δωμάτια- γραφεία […]» [Τ.Ι. Μουμτζής: Τα στρατιωτικά χρόνια του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη]
Ο ίδιος ο ποιητής περιέγραψε το σπίτι στο βιβλίο του «Η ζωή μου», όπου κυριαρχεί μία αρνητική διάθεση καθώς η οικογένεια Λαπαθιώτη μετακόμισε από το κέντρο της πόλης σε μία «έρημη» τότε περιοχή της μικρής ελληνικής πρωτεύουσας.
Το διώροφο αρχοντικό χτίστηκε στις αρχές του 1870 και ήταν χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικισμού και διαθέτει έναν εξώστη με μαρμάρινα φουρούσια, σφυρήλατα κιγκλιδώματα, αέτωμα, παραστάδες κορινθιακού ρυθμού, μία εσωτερική αυλή, έναν κήπο στην πίσω πλευρά και εξωτερική σκάλα. 
Σήμερα, έχει κηρυχθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο και στέκει ετοιμόρροπο και καλυμμένο με σκαλωσιές.

Οι πολιτικοί

Ο επτά φορές πρωθυπουργός της χώρας, που συνέδεσε το όνομά του με την «αρχή της δεδηλωμένης» και την εδραίωση του δικομματισμού, την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας αλλά και την πτώχευση το 1893, ζούσε στα Εξάρχεια, συγκεκριμένα Ακαδημίας 54 και Μαυρομιχάλη γωνία.
Σε μια τριώροφη οικία με μικρό κήπο έμεινε από το 1883 και για 12 χρόνια ο Χαρίλαος Τρικούπηςμε την αδελφή του Σοφία, η οποία και το εγκατέλειψε μετά το θάνατό του. Ο Χαρ. Τρικούπης, μετά την ήττα του στις εκλογές του 1895 αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία και πέθανε στις Κάννες το 1896.
Το σπίτι αυτό, το οποίο λειτούργησε υπό την ευθύνη της Σοφίας Τρικούπη, η οποία υπήρξε «“ο προστάτης άγγελος” του Χαρίλαου, η Ηγερία του», έζησε ενθουσιώδεις συγκεντρώσεις αλλά και οργισμένες διαδηλώσεις. Κατεδαφίστηκε το 1936.

Ο εμβληματικός ηγέτης της Αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος, επίσης είχε ζήσει από παιδί στα Εξάρχεια. Όταν το 1932 η οικογένειά του κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη, επέλεξε να μείνουν στην Μπλε Πολυκατοικία γιατί βρισκόταν σε βολικό σημείο και έκτοτε “ρίζωσαν” στην περιοχή. “Στα Δεκεμβριανά ήμουν επονίτης και για ένα μικρό διάστημα ελασίτης, στο Τάγμα των Εξαρχείων. Το σπίτι μου στα Εξάρχεια ήταν σε καίρια θέση και πολλές φορές ο πατέρας μου αντάμωνε εκεί τα ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ”, έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Οι ένοικοι της Μπλε Πολυκατοικίας

Μια πολυκατοικία - γειτονιά από μόνη της. Η ιστορία ξεκινά το 1933. Τότε, στα Εξάρχεια κυριαρχούσαν οι χωματόδρομοι, τα μικρομάγαζα, τα ισόγεια ή διώροφα κεραμοσκεπή νεοκλασικά. Ξαφνικά πάνω από το φούρνο, το μανάβικο, το ταβερνάκι με τα βαρέλια του κρασιού, τα απλωμένα ρούχα στα μπαλκόνια, υψώνεται ένα «υπερωκεάνιο». Η «Μπλε Πολυκατοικία» του Αντωνόπουλου.
Την πολυκατοικία διέκρινε η λογική ανάπτυξης των κοινωνικών δεσμών μεταξύ των μελών της. Τριαντατέσσερα διαμερίσματα-οικογένειες, μαγαζιά στο ισόγειο, υπόγεια τεράστια, αίθουσα εκδηλώσεων και συναθροίσεων στο δώμα, πισίνα, πλυντήρια για όλους και πολλά ακόμη, απίστευτα και πρωτοποριακά για την εποχή.
Υπήρξε μια από τις πιο ακριβές, ως προς την κατασκευή, πολυκατοικίες της εποχής, ενώ στους έξι ορόφους της φιλοξένησε κάποιες από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας. Ένοικοι της Μπλε Πολυκατοικίας υπήρξαν μεταξύ άλλων: η Κατίνα Παξινού, το αηδόνι των Εξαρχείων ή αλλιώς η Σοφία Βέμπο, ο Αλέξης Μινωτής, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Δημήτρης Χορνκαι άλλοι.
Σήμερα η πολυκατοικία δε διατηρεί το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα της.

Οι μύθοι του θεάτρου

Το 1870 τα Εξάρχεια διένυαν την περίοδο της πρώτης τους ανοικοδόμησης. Ανάμεσα στα κτίρια που ανεγέρθηκαν τότε ήταν και το νεοκλασικό που έμελλε να γίνει η κατοικία του Καρόλου Κουν (ο μεγάλος θεατρικός σκηνοθέτης έζησε εκεί από τα μέσα του 1950 έως τα μέσα του 1960). Στα χρόνια που πέρασαν, το νεοκλασικό στην οδό Λυκαβηττού άλλαξε χέρια κι όψη, έγινε μέχρι κι εστιατόριο και έπειτα σταμάτησε να ζει.

Η οικογένεια της Έλλης Λαμπέτηεγκαταστάθηκε στη Νεάπολη το 1938, στην οδό Ασκληπιού 132 και Διγενή Ακρίτα, σε ένα διώροφο οίκημα ιδιοκτησίας της οικογένειας Κούκου. Σε αυτό το σπίτι έμεινε στα δύο πρώτα χρόνια του γάμου της με τον Μάριο Πλωρίτη μεταξύ 1950-1952, πριν μετακομίσουν στη Λυκαβηττού. Με το δεύτερο σύζυγό της τον Αμερικανό συγγραφέα Φρεντ Γουέηκμανέμειναν στη Σίνα 42 από το 1962 ως το 1967 και αμέσως μετά στο διώροφο νεοκλασικό της Δελφών 2Β μέχρι το 1978. Σήμερα φυσικά το σπίτι της Λαμπέτη έχει αλλάξει χέρια. Το μικρό στενάκι του Κολωνακίου έχει πεζοδρομηθεί και η μονοκατοικία κρύβεται μοναχικά πίσω από τις ανθισμένες νεραντζιές και τα μικρά καταστήματα που περιτριγυρίζουν την άλλοτε αρχοντική συνοικία.
Ανάμεσα στους δεκάδες ήρωες του σανιδιού που έζησαν στα Εξάρχεια ήταν και ο Μάνος Κατράκης, ο οποίος έμενε Λασκάρεως και Ασκληπιού.

Οι καταραμένοι ποιητές των Εξαρχείων


Νικόλας Άσιμος, ο ανυπότακτος «μπαγάσας»

Οι δρόμοι του κέντρου έγιναν το υπαίθριο θέατρό του όπου καθημερινά έδινε μουσικές παραστάσεις για τους περαστικούς, ενώ με το συγκρότημα «Exarchia Square Band» πραγματοποίησε αρκετές συναυλίες με έντονο  κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Λίγο αργότερα άνοιξε και ένα μαγαζάκι στα Εξάρχεια, στην Καλλιδρομίου. Ήταν ο «Χώρος Προετοιμασίας» όπως το ονόμασε, αλλά και διαμονής, αφού αυτό ήταν και το σπίτι του. Εκεί φύλαγε όλη του την περιουσία, τις οκτώ κασέτες του, τα χειρόγραφά του και ό,τι αντικείμενο φάνταζε για τον ίδιο σημαντικό. Πριν από 28 χρόνια βρέθηκε σε αυτό το σπίτι με μια θηλιά στο λαιμό.
Μοναδική απόγονός του είναι η Λίλιαν, καρπός μίας ελεύθερης σχέσης. Τα Εξάρχεια έγιναν το οικείο περιβάλλον της μικρής, ενώ οι θαμώνες της πλατείας Εξαρχείων έγιναν και «νονοί» της μικρής, καθώς τη βάφτισαν χαϊδευτικά, Νιουνιού.

Παύλος Σιδηρόπουλος , αυτός που ήταν σαν να έζησε πάντα εκεί
Δισέγγονος του Ζορμπά, ειλικρινής και άμεσος, εξέφραζε την άποψή του χωρίς φόβο. Θρύλος της ροκ, κορυφαίος performer και άνθρωπος με κοινωνική συνείδηση. Ήταν ο σημαντικότερος εκφραστής και εκπρόσωπος της ελληνικής ροκ σκηνής και αυτό το αποδεικνύουν όχι μόνο τα τραγούδια του αλλά και ο τρόπος ζωής του. Μπορεί να μην έζησε εκεί αλλά οι εμφανίσεις του στα Εξάρχεια, τον χώρο που του ταίριαζε περισσότερο, ήταν πολλές ακόμα και λίγο πριν από το θάνατό του, γι αυτό και παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στην κουλτούρα των Εξαρχείων.

Κατερίνα Γώγου, η οργισμένη ποιήτρια των Εξαρχείων
Γέννημα θρέμμα των Εξαρχείων από μικρή έψαχνε, μάθαινε, αντιδρούσε. Τα ποιήματά της αποτελούν κραυγές διαμαρτυρίας σε έναν κόσμο που ασφυκτικά δένει τους ανθρώπους του και τους σκλαβώνει. Στο μυαλό είναι ο στόχος, μας θυμίζει. «Η Κατερίνα ένιωθε σαν αγρίμι παγιδευμένο, ήταν διαρκώς σε διωγμό. Τελικά δεν άντεξε και έφυγε... άφησε όμως πίσω τα ποιήματά της που μιλούν ακόμη για εκείνη, με φοβερή δύναμη και άσβηστο πάθος...» έλεγε ο σκηνοθέτης Ν. Κούνδουρο.

Οι σημαντικοί σύγχρονοι

Ο πασίγνωστος μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκοςδιαμένει στην οδό Καλλιδρομίου, η Αρλέτα επίσης εδώ και πολλά χρόνια έχει επιλέξει τα Εξάρχεια ως τόπο μόνιμης διαμονής της, ενώ η ηθοποιός, και πρόσφατα διορισμένη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, γεννήθηκε εκεί.
news247.gr

Α Π Ο Ψ Ε Ι Σ

$
0
0
                                             
                                                           www.lidoriki.com 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ...ΡΕ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ !!!

ΣΕ 4 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΟΝ

$
0
0

Μετά από 5 χρόνια λουκέτο η εικόνα των Απόλλων και Αττικόν θα πάψει να πληγώνει την Αθήνα.
se-4-mines-tha-ksanadoume-tainies-se-apollwn-kai-attikon

 Εδώ και πέντε χρόνια από την εφιαλτική νύχτα της 12ης Φαβρουαρίου που πληγώθηκε αυτή η όμορφη εικόνα της Αθήνας, τα σινεμά Απόλλων και Αττικόν στέκουν ερμηντικά κλειστά σε ένα τετράγωνο που μετατράπηκε από τις πιο καταθλιπτικές εικόνες της Σταδίου αλλά και όλης της Αθήνας. 
  Κι όμως, οι δυο ιστορικοί κινηματογράφοι που χαρακτηρίστηκαν ως «διαμάντια της Σταδίου» και είναι άθικτοι στο εσωτερικό τους θα παραδοθούν στο κοινό μετά από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το ύψος της δωρεάς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. 
 Πότε; Σε περίπου τέσσερις μήνες από σήμερα υπολογίζεται ότι είναι αρκετά πιθανό να επαναλειτουργήσουν οι δυο ιστορικοί κινηματογράφοι δεδομένου του ότι αυτό είναι το απαραίτητο διάστημα για την ολοκλήρωσή τους. Το αρχιτεκτονιό γραφείο Betaplan είχε εκπονήσει μελέτη αποκατάστασής για την είσοδο στους κινηματογράφους και τη στατική στήριξη του κτηρίου που είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και το υπουργείο Πολιτισμού ήδη από το 2013. Αυτή είναι η μελέτη που θα υλοποιηθεί χάρη στη στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχος. 
  « Η δωρεά αφορά τις εργασίες που θα καταστήσουν προσβάσιμο ένα ζωτικό χώρο των κτηρίων που έχει μείνει ανέπαφος από την καταστροφή, δηλαδή τους κινηματογράφους και τις εργασίες αντιστήριξης όλου του κτηρίου αλλά όχι τη συνολική αρχαιτεκτονική αποκατάστασή του», αναφέρει στο Βήμα ο Πάνος Πανούλιας, αναπληρωτής  διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του Ιδρυμα Νιάρχος. «Πρώτος μας στόχος είναι η αστική ανάπλαση. Σε μεγάλο βαθμό προβλέπεται να ελευθερωθεί ο χώρος των πεζοδρομίων μπροστά από τους κινηματογράφους και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθεί ένας πόλος λειτουργίας, φωτός και ζωής σ'αυτό το σημείο της Αθήνας»
  Η παθογένεια της ελληνικής γραφειοκρατίας αλλά και οι κακές σχέσεις μεταξύ του Ιδρύματος Σταματίου δεκόζη - Βούρου στο οποίο ανήκει το κτήριο αλλά και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - ΄Ιδρυμα Βούρου - Ευταξία (στο οποίο το πρώτο χρωστά 24 εκατομμύρια ευρώ) είναι οι αιτίες που τα Απόλλων και Αττικόν εξακολουθούν να είναι με λουκέτο. Θετική, ωστόσο, είναι η συμβολή του δήμου της Αθήνας που έφερε, μεταξύ άλλων, σε επαφή τα Ιδρύματα.  
   Η «ανακωχή» τους, πάντως, χαρακτηρίζεται ως προσωρινή αφού οι διαφορές τους - παρά τη δωρεά - εξακολουθούν να παραμένουν αγεφύρωτες... 
Η τραγική εκείνη νύχτα....Η τραγική εκείνη νύχτα....
Στους εσωτερικούς τους χώρους τα σινεμά είναι άθικταΣτους εσωτερικούς τους χώρους τα σινεμά είναι άθικτα
Το Αττικόν έχει ζήσει στιγμές μεγάλης δόξαςΤο Αττικόν έχει ζήσει στιγμές μεγάλης δόξας
http://www.thetoc.gr/

Πίσω στα παλιά  

IΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ - ΜΗΤΡΟΠΟΕΩΣ - ( ΑΡΙΘΜΟΣ 16 )

$
0
0
https://www.facebook.com
Ο ιπποκίνητος τροχιόδρομος στην πλατεία Συντάγματος στη συμβολή της οδού Μητροπόλεως. Το όχημα με τον αριθμό 16, σταθμευμένο μπροστά στην οικία Σιμοπούλου (δεξιά), εκτελεί το δρομολόγιο Ιπποκτάτους – Μητροπόλεως. 
Τα δρομολόγια του ιππήλατου τραμ ξεκίνησαν στους δρόμους της πρωτεύουσας το 1882.
Άγνωστος φωτογράφος, π. 1882, φωτογραφία ζελατίνης-αργύρου.
ΑΘΗΝΑ. Φωτογραφικό Αρχείο: Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Εκδόσεις: ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ

Image may contain: tree, sky, house, horse, outdoor and one or more people
 Πίσω στα παλιά 

"ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΟΦΑΛΟΓΟ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΤΟΣΕΣ MEΡΕΣ ; "

$
0
0
 Η απογοήτευση του καπετάνιου στο Αρτεμίσιο, που ανέσυρε τη χάλκινη κεφαλή ενός αλόγου από τον βυθό της θάλασσας. Όταν συναρμολογήθηκε έμειναν με το στόμα ανοιχτό  Το 1928 ανασύρθηκε από τον βυθό της θάλασσας ένα μοναδικό χάλκινο άγαλμα. Βρισκόταν στο φορτίο ενός πλοίου, το οποίο ναυάγησε στο ακρωτήριο του Αρτεμισίου τον 2ο ή στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. Πιθανόν είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Μακεδονία και κατευθυνόταν μέσω του Ευβοϊκού Κόλπου στη νότια Ελλάδα, όταν μια σφοδρή τρικυμία το οδήγησε στον βυθό. 







Ο μικρός αναβάτης βρέθηκε το 1928 στη θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Εύβοιας
 Το ναυάγιο εντοπίστηκε το 1928 από έναν κάτοικο του Αρτεμισίου, τον Λεωνίδα Αποστολίδη. Αφού ειδοποίησε τις λιμενικές αρχές και πήρε την σχετική άδεια καταδύθηκε με μια ομάδα δυτών σε βάθος 42 μέτρων. Έτσι ανέσυραν από το βυθό το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα ή του Δία. Αργότερα, ο αρχαιολόγος Νικόλαος  Μπέρτος ερεύνησε εκτεταμένα τη θαλάσσια περιοχή στο στενό του Αρτεμισίου. Οι πρώτες έρευνες συνοδεύτηκαν από δυσχέρειες εξαιτίας του βάθους του ναυαγίου και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. 






Αρχικά, ανακάλυψαν την κεφαλή, τη χαίτη, μέρος του στήθους ενός μεγάλου αλόγου και το άγαλμα ενός παιδιού. Οι αρχαιολόγοι χρειάστηκαν εννιά χρόνια για να ανασύρουν όλα τα κομμάτια του αγάλματος.  Για να αποφύγουν τους αρχαιοκάπηλους είχαν απαγορεύσει τις αλιευτικές δραστηριότητες και είχαν διορίσει φύλακα στο ακρωτήριο για να ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή όπου βρέθηκε το αρχαίο ναυάγιο. 






Έχει μήκος: 2,90 μ. και ύψος: 2,10 μ.. 
Το άγαλμα συναρμολογήθηκε το 1937 Σύμφωνα με την γραπτή μαρτυρία του αρχαιολόγου Ν. Μπέρτου, ο καπετάνιος και το πλήρωμα έδειχναν απογοητευμένοι με το κομματιασμένο γλυπτό που ανασύρθηκε στο σκάφος. Μάλιστα όταν ένας από αυτούς, ο Δεληκωνσταντής, είδε το αποσπασμένο κεφάλι και το πόδι φαίνεται να είπε: «Κρίμα στους κόπους μας. Γι’ αυτό το ψοφάλογο δουλεύαμε τόσες μέρες;» 
Όταν όμως συναρμολόγησαν τα κομμάτια εντυπωσιάστηκαν με το αποτέλεσμα. Απεικονιζόταν ένας μικρός αναβάτης πάνω σε ένα  άλογο με έντονο καλπασμό. Το πρόσωπο του ιππέα είχε έντονο μορφασμό, φορούσε σανδάλια και χιτώνα, ο οποίος ανέμιζε από την ταχύτητα του αλόγου. Το παιδί είχε νέγρικη καταγωγή και στο πρόσωπο του απεικονιζόταν η αγωνία και το πάθος του αγώνα. Είχε υψωμένα τα δύο του χέρια, τα οποία κρατούσαν τα ηνία και το μαστίγιο του αλόγου. Το χάλκινο άγαλμα χρονολογείται στην Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο, περί το 140 π.Χ. Ονομάστηκε «Τζόκεϊ του Αρτεμισίου» και είναι από τα πιο χαρακτηριστικά αγάλματα που κοσμεί την κόκκινη αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου....
http://www.mixanitouxronou.gr
 Πίσω στα παλιά

O K.KAΨΑΛΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ : "ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΜΑ ΣΤΟΝ..ΨΑΛΆ ..."

$
0
0





ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΜΑ  ΣΤΟΝ  ΨΑΛΑ…

Θα φύγω νύχτα , απ’ το κελί , που με κρατάει κλεισμένο ,
στην πόλη αυτή την άπονη , την πόλη στη σταχτιά…
Θα ταξιδέψω  ολονυχτίς  , ταξίδι ….ονειρεμένο ,
 να φτάσω… γλυκοχάραμα , στη ράχη , στον Ψαλά .

‘Κει με τα χέρια ολάνοιχτα , το βλέμμα καρφωμένο
κατάκορφα , στον ουρανό , θα πάρω αγκαλιά ,
όλα , όσα μου έλειψαν , χρόνια …φυλακισμένο ,
και θα ρουφήξω , αχόρταγα , της γης την ευωδιά .

Θα με χτυπάει , του Βαρδουσιού , το παγωμένο αγέρι ,
θα..τραγουδούν ολάνθιστες , οι πικραμυγδαλιές ..
κι εγώ , σεμνός προσκυνητής , θ’ ασπάζομαι το χέρι ,
που χάρισε , στον τόπο αυτό , τις τόσες ομορφιές……

Κωνσταντίνος  Ευθ. Καψάλης 
  Αθήνα  270207
  ΠΟΙΗΤΙΚΗ  ΣΥΛΛΟΓΗ 
 "ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ  ΣΤΗ  ΖΩΗ  " ...
   Λιδορίκι  2010 






                                                www.lidoriki.com 




" TO ΠΡΩΤΟ ΧΙΟΝΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ 13-11-2016

$
0
0



Φωτογραφία  Θάνου  Καλαφατά 

TO ΠΡΩΤΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΦΩΤΟ ΑΠ'ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

$
0
0

Eκπληκτική  φωτογραφία του  Χρήστου  Καλλία  απ'την  Άμφισσα ,5ου στον  τελευταίο  Μαραθώνιο , την  στιγμή  που  περνάει  μπροστά  απ'το  άγαλμα  του  δρομέα του διακεκριμένου  γλύπτη  Βαρώτσου 

Πηγή  ΔΙΚΤΥΟ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  ΦΩΚΙΔΑΣ 
Φωτο    Βασ.Καβαλιώτης 

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ Ο.ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΌ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

$
0
0

HuffPost Greece  |  Newsroom
Δημοσιεύθηκε: 14/11/2016 6:40 μμ Ενημερώθηκε: 14/11/2016 6:41 μμ


  • Ακρόπολη, Αθήνα
    SOOC
  • Ακρόπολη, Αθήνα
    SOOC
  • Ακρόπολη, Αθήνα
    SOOC
  • Ακρόπολη, Αθήνα
    SOOC
  • Ακρόπολη, Αθήνα
    SOOC
  • Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
    Lucas Jackson / Reuters
    Κτίριο Κράισλερ
  • Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη
    Jorge Silva / Reuters
  • Μουμπάι, Ινδία
    Danish Siddiqui / Reuters
  • Κατμαντού, Νεπάλ
    Navesh Chitrakar / Reuters
  • Χονγκ Κονγκ, Κίνα
    Bobby Yip / Reuters
  • Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, Καζακστάν
    Shamil Zhumatov / Reuters
    Η ανατολή της υπερπανδελήνου πίσω από το διαστημόπλοιο Soyuz MS-03 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν
  • Μανίλα, Φιλιππίνες
    Romeo Ranoco / Reuters
  • Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
    Carlos Barria / Reuters
  • Σίδνεϊ, Αυστραλία
    Jason Reed / Reuters
  • Πύργος Γαλατά, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
    Yagiz Karahan / Reuters
  • Σαν Χουάν, Αργεντινή
    Enrique Marcarian / Reuters
  • Κόρδοβα, Ισπανία
    ASSOCIATED PRESS
  • Άγαλμα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
    ASSOCIATED PRESS
  • Πνομ Πεν, Καμπότζη
    ASSOCIATED PRESS
  • Το Μεγάλο Παλάτι, Μπανγκόνγκ, Ταϊλάνδη
    ASSOCIATED PRESS
  • Νότιος Αφρική
    ASSOCIATED PRESS
  • Πεκίνο, Κίνα
    ASSOCIATED PRESS
  • Καμπούλ, Αφγανιστάν
    ASSOCIATED PRESS
  • Τζακάρτα, Ινδονησία
    ASSOCIATED PRESS
  • Χρυσός Ναός, Αμριτσάρ, Ινδία
    NARINDER NANU via Getty Images
  • Άγκυρα, Τουρκία
    Florian Gaertner via Getty Images
  • Πόλη του Κουβέιτ, Κουβέιτ
    YASSER AL-ZAYYAT via Getty Images
  • Παραλία Ρεντόντο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

    Σταματήστε για ένα λεπτό ό,τι κάνετε και θαυμάστε την υπερπανσέληνο σε φωτογραφίες από όλον τον κόσμο

    HuffPost Greece  |  Newsroom
    Δημοσιεύθηκε: 14/11/2016 6:40 μμ Ενημερώθηκε: 14/11/2016 6:41 μμ
    Εκτύπωση
    • Ακρόπολη, Αθήνα
      SOOC
    • Ακρόπολη, Αθήνα
      SOOC
    • Ακρόπολη, Αθήνα
      SOOC
    • Ακρόπολη, Αθήνα
      SOOC
    • Ακρόπολη, Αθήνα
      SOOC
    • Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
      Lucas Jackson / Reuters
      Κτίριο Κράισλερ
    • Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη
      Jorge Silva / Reuters
    • Μουμπάι, Ινδία
      Danish Siddiqui / Reuters
    • Κατμαντού, Νεπάλ
      Navesh Chitrakar / Reuters
    • Χονγκ Κονγκ, Κίνα
      Bobby Yip / Reuters
    • Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, Καζακστάν
      Shamil Zhumatov / Reuters
      Η ανατολή της υπερπανδελήνου πίσω από το διαστημόπλοιο Soyuz MS-03 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν
    • Μανίλα, Φιλιππίνες
      Romeo Ranoco / Reuters
    • Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
      Carlos Barria / Reuters
    • Σίδνεϊ, Αυστραλία
      Jason Reed / Reuters
    • Πύργος Γαλατά, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
      Yagiz Karahan / Reuters
    • Σαν Χουάν, Αργεντινή
      Enrique Marcarian / Reuters
    • Κόρδοβα, Ισπανία
      ASSOCIATED PRESS
    • Άγαλμα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
      ASSOCIATED PRESS
    • Πνομ Πεν, Καμπότζη
      ASSOCIATED PRESS
    • Το Μεγάλο Παλάτι, Μπανγκόνγκ, Ταϊλάνδη
      ASSOCIATED PRESS
    • Νότιος Αφρική
      ASSOCIATED PRESS
    • Πεκίνο, Κίνα
      ASSOCIATED PRESS
    • Καμπούλ, Αφγανιστάν
      ASSOCIATED PRESS
    • Τζακάρτα, Ινδονησία
      ASSOCIATED PRESS
    • Χρυσός Ναός, Αμριτσάρ, Ινδία
      NARINDER NANU via Getty Images
    • Άγκυρα, Τουρκία
      Florian Gaertner via Getty Images
    • Πόλη του Κουβέιτ, Κουβέιτ
      YASSER AL-ZAYYAT via Getty Images
    • Παραλία Ρεντόντο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
      David McNew via Getty Images
    • Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν
      AAMIR QURESHI via Getty Images
    • Παραλία Ρεντόντο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
      David McNew via Getty Images
    • Βένις, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
      Christopher Polk via Getty Images
    David McNew via Getty Images
  • Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν
    AAMIR QURESHI via Getty Images
  • Παραλία Ρεντόντο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
    David McNew via Getty Images
  • Βένις, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
    Christopher Polk via Getty Images
  • news247.gr

ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ

ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

$
0
0

 Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν


 
Στην εντατική ιδιωτικού νοσοκομείου νοσηλεύεται ο πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πάσχει από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού
news247
Νοέμβριος 14 2016 14:52
Adtech Ad
Ως ιδιαίτερα κρίσιμη, εκτιμάται η κατάσταση του Αθανάσιου Πλεύρη, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε μηχανική υποστήριξη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Αυτό τονίζεται σε βραδινή ανακοίνωση της θεραπευτικής ομάδας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, από τους οποίους διενεργήθηκαν και διενεργούνται όλες οι ενδεδειγμένες θεραπευτικές πράξεις, συντηρητικές και επεμβατικές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αθανάσιος Πλεύρης εισήχθη χθες, Κυριακή 13/11/16, στις 10.00 π.μ., στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με εικόνα σήψης καθ’ ότι είχαν προηγηθεί αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση υπό την εποπτεία αγγειοχειρουργού και λοιμωξιολόγου προκειμένου να αντιμετωπιστεί λοίμωξη την οποία υπέστη μετά από χειρουργείο στο γόνατο, το οποίο πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε δημόσιο νοσοκομείο.
Follow
Kyriakos Mitsotakis @kmitsotakis
Περαστικά στο Θάνο Πλεύρη. Είναι αγωνιστής και θα τα καταφέρει!
6:55 PM - 14 Nov 2016

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΜΙΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΊΤΟ ΕΠΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

$
0
0


ΗuffPost Greece  |  Κέλλυ Ιωάννου
Δημοσιεύθηκε: 15/11/2016 8:52 πμ Ενημερώθηκε: 15/11/2016 8:52 πμ
HOMELESS GREECE

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η ιστορία ενός 51χρονου από το Ηράκλειο Κρήτης ο οποίος αγνοείτο εδώ και τρία χρόνια και εντοπίστηκε χθες, τη Δευτέρα στην περιοχή του Αμαρουσίου.
Ο λόγος για τον Μηνά Αργυρίου, έναν Κρητικό επιχειρηματία, που έχοντας υποστεί τις βαριές συνέπειες της κρίσης, τον Φεβρουάριο του 2013 έκλεισε τα τέσσερα καταστήματα του και έφυγε για την Αθήνα.
minas arguriou
Έκτοτε φίλοι και συγγενείς του 51χρονου προσπαθούσαν συνεχώς, αλλά μάταια, να έρθουν σε επαφή μαζί του.
«Τον λύγισε η κρίση...»
«Η κρίση τον διέλυσε κι έκλεινε τα μαγαζιά του το ένα μετά το άλλο. Ήταν καλοσυνάτος και χαμογελαστός, δεν ξέρω τι απέγινε…», περιέγραφε στο «Φως στο Τούνελ» ο ιδιοκτήτης καφενείου Λάμπρος Λαμπράκης, που βρίσκεται κοντά στο μαγαζί που διατηρούσε ο κ. Αργυρίου.
«Τον γνωρίζω χρόνια, είχε τέσσερα μαγαζιά στην περιοχή. Πρόκειται για εξαιρετικό άτομο. Κανείς δεν ξέρει τι του συνέβη, χάθηκε ξαφνικά…», σχολίαζε ένας γείτονας του 51χρονου.
minas arguriou
Βρέθηκε σε χώρο αστέγων
Τελικά, ένας από τους πιο στενούς του φίλους, ο Παναγιώτης Γιακουμετής αποφάσισε να απευθυνθεί στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ».
Mετά από την κινητοποίηση τηλεθεατών και εθελοντών ο πρώην Κρητικός επιχειρηματίας εντοπίστηκε σε χώρο αστέγων στα βόρεια προάστια, όπου του είχε παραχωρηθεί και στον οποίον διέμενε το τελευταίο διάστημα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους ο 51χρονος δεν είχε έρθει σε επικοινωνία με τους οικείους του.
http://www.huffingtonpost.gr/

" ..ΜΑΤΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΑΕΤΟΣ ΜΑΣ ..."

$
0
0


ΟΛΟΙ   ΚΑΙ  ΟΛΕΣ  ΣΤΟ  ΠΛΕΥΡΟ  ΤΟΥ  ΑΕΤΟΥ  ΜΑΣ  





Για  τρίτο  συνεχόμενο  αγώνα  ο  Αετός  μας  δεν  κατάφερε να  πάρει  βαθμό και  φυδικά  βρίσκεται  την τελευταία  θέση , μήπως  θα  πρέπει  οι  αρμοδιοϋπεύθυνοι να  το δουν  το  θέμα όσο  είναι  νωρίς ;
   Το  "Λιδωρίκι "φυσικά είναι  στο  πλευρό  του και  ΕΥΧΕΤΑΙ  ΑΠΟ  ΕΔΩ  ΚΑΙ  ΠΕΡΑ  

                 Μ    Ο    Ν    Ο ....Ε   Π   Ι   Τ   Υ   Χ    Ι     Ε   Σ .....
                         
                                            www.lidoriki.com 

Α Π Ο Ψ Ε Ι Σ

$
0
0
  •                                            www.lidoriki.com 

ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ , ΛΕΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ...ΝΕΡΑΚΙ ...!!

$
0
0
Χρειάζονται 12.000 ε για να κάνουν γεώτρηση και δεν τους τα δίνουν ούτε ο Δήμος, ούτε η Περιφέρεια
Η Τ.Κ. Κάμπου κάνει «έρανο» για να βρει νερό

Ημερομηνία δημοσίευσης:15/11/2016
 Την ανάγκη διεύρυνσης και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς τους κατοίκους της περιοχής και κυρίως προς αυτούς που μένουν σε άλλες πόλεις αλλά έρχονται τα καλοκαίρια και στις διακοπές στα πατρικά τους, συνειδητοποίησε φέτος το Τοπικό Συμβούλιο Κάμπου που κλήθηκε να εξυπηρετήσεις φέτος τους περισσότερους φιλοξενούμενους από κάθε άλλη φορά.  Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν προβλήματα με την υδροδότηση, αφού οι διατιθέμενες ποσότητες δεν φτάνουν για τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού κ. Γιάννη Κορτέση ο Κάμπος σήμερα υδροδοτείται από δυο πηγές. Η μια είναι η πηγή του πλατάνου που στις αρχές Ιουνίου δίνει 105κυβικά το 24ωρο, τέλη Ιουλίου πέφτει στα 86 και το Δεκαπενταύγουστο δίνει μετά βίας 48. Η άλλη είναι η πηγή Κωστάκη που στις αρχές Ιουνίου δίνει 25 κυβικά το 24ωρο, τέλη Ιουλίου πέφτει στα 20 και το Δεκαπενταύγουστο δίνει μετά βίας 18. Το Δεκαπενταύγουστο που είναι και η περίοδος αιχμής, οι δυο πηγές δίνουν μαζί 66 κυβικά. 
«Το νερό αποθηκεύεται σε τρεις δεξαμενές χωρητικότητας 230 κυβικών. Με αυτό το απόθεμα προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Εννοείτε δε, ότι γίνονται ενημερωτικές ανακοινώσεις και εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό της κατανάλωσης μόνο για οικιακή χρήση και όχι για άρδευση. Παρά την οικονομία στη χρήση του νερού, μετά το δεκαπενταύγουστο αναγκαστήκαμε να φέρουμε υδροφόρα για να ανταπεξέλθουμε. Κρατάμε όμως πάντα κάποια κυβικά για την προστασία της περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς», λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Κορτέσης.
Για την κάλυψη πάντως των αναγκών, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν μελέτη του ΙΓΜΕ προχωρώντας σε γεώτρηση. «Η δαπάνη διερευνητικής γεώτρησης με την απαραίτητη σωλήνωση θα ανέλθει στο ποσό των 12.000 ευρώ τουλάχιστον. Ωστόσο, κανένας φορέας δεν χρηματοδοτεί την έρευνα αυτή. Για αυτό ακριβώς αποφασίσαμε να το κάνουμε με αυτοχρηματοδότηση», λέει ο κ. Κορτέσης. 
Ήδη έχουν συγκεντρώσει 6350 ευρώ και συνεχίζουν ακάθεκτοι, καθώς οι πιθανότητες να βρουν νερό αγγίζουν το 99%. 
http://www.orafok.gr/

www/lidoriki.com 

ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

$
0
0
 Η ωραία Αδριάνα των Αθηνών (Θεόφιλος) και το Βατραχονήσι



Θεόφιλου Χατζιμιχαήλ (1868 ή 1873-1934) - Η ωραία Αδριάνα των Αθηνών, 1930
Λάδι σε μουσαμά 92 χ 43,5 εκ
Εθνική Πινακοθήκη
Ο παραπάνω πίνακας του Θεόφιλου "Η ωραία Αδριάνα των Αθηνών" απεικονίζει μία κοπέλλα καθισμένη σε παγκάκι που κρατά ένα μουσικό όργανο στα χέρια της (πιθανότατα ένα μαντολίνο). Η κοπέλλα βρίσκεται σε κήπο όπου διακρίνονται δέντρα αλλά και διακοσμητικές γλάστρες. Το πρόσωπο της νεαρής κοπέλλας φέρει επιρροές από τα πορτραίτα Φαγιούμ ενώ συνδυάζει στοιχεία του αρχαιοελληνικού παρελθόντος (το δέντρο της ζωής) αλλά και της λαϊκής παράδοσης (το παγώνι). Η μορφή της κοπέλλας δεν αποδίδεται ρεαλιστικά αφού ο κορμός της είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με το μέγεθος των ποδιών της, σύνηθες χαρακτηριστικό των έργων λαϊκής τέχνης όπως είναι επίσης η έλλειψη βάθους και η επιπεδότητα των στοιχείων που απαρτίζουν την σύνθεση.


Η ωραία Αδριάνα των Αθηνών ήταν υπαρκτό πρόσωπο που έζησε στην Αθήνα κατά τον δέκατο έννατο αιώνα και το όνομά της συνδέθηκε με την "νήσο"του Ιλισσού, το Βατραχονήσι. Θα μου πείτε νησί στην καρδιά της Αθήνας και μάλιστα Βατραχονήσι? Ε λοιπον ναι! Ας μη ξεχνάμε πως η Αθήνα εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι γνωρίζουμε σήμερα.


Το Βατραχονήσι λοιπόν ήταν μία από τις πρώτες συνοικίες των Αθηνών που άρχισαν να σχηματίζονται γύρω από τον Αρδηττό και το Παναθηναϊκό στάδιο. Η συνοικία αυτή βρισκόταν σκαρφαλωμένη στα σκαλοπάτια του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος στην είσοδο του Παγκρατίου μόλις περάσουμε το Παναθηναϊκό Στάδιο και στρίψουμε για να μπούμε στο Παγκράτι.

Απόσπασμα τοπογραφικού χάρτη της περιοχής του Υμηττού, που εκπονήθηκε το 1905 από τη Σχολή Υπαξιωματικών (Πηγή : Αρχείο Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν) 

Φωτογραφία τραβηγμένη το 1900 από τη μεριά της Πλάκας. Διακρίνεται κάτω
αριστερά η πύλη του Αδριανού, ενώ στο κέντρο της φωτογραφίας φαίνεται ο λόφος του
Αρδηττού και το "Βατραχονήσι", με τον Υμηττό στο βάθος. (Πηγή :
http://www.iranon.gr)/)

Εκείνα τα χρόνια η Αθήνα ήταν πλούσια σε τρεχούμενα νερά τα οποία κατέβαιναν από τον Υμηττό και έβρισκαν διάφορες διεξόδους μέσα από ποταμούς οι οποίοι συνόδευαν τους χειμάρρους μέχρι το Φάληρο από όπου χύνονταν στην θάλασσα. Ανάμεσα στις στήλες του Ολυμπίου Διος και της ανηφοριάς που οδηγεί στο πρώτο νεκροταφείο, εκεί που σήμερα βλέπουμε παντού άσφαλτο, τα παλαιότερα χρόνια ο τόπος ήταν γεμάτος από τρεχούμενα νερά που σχημάτιζαν αφρούς αφού από εκεί πέρναγε ο Ιλισσός.
Το Βατραχονήσι το ονόμασαν έτσι οι περίοικοι αφού στα νερά του Ιλισσού κάθε μέρα πλατσούριζαν αναρίθμητα βατράχια και ζάλιζαν τους περαστικούς με την φλυαρία τους :
Βρεκεκέξ κοάξ κοάξ!!!!
Ο Ιλισσός μάλιστα στο ύψος του Βατραχονησιού αποτελούσε και διαχωριστικό παράγοντα ανάμεσα στους ευγενείς και στη λαϊκή τάξη. Κάποτε υπήρχε μια γέφυρα που χώριζε τις δύο όχθες του Ιλισσού : Από τη μια όχθη βρίσκονταν συγκεντρωμένα το παλάτι και οι κατοικίες των ευγενών ενώ από την άλλη όχθη όπου βρισκόταν η συνοικία Βατραχονήσι στην περιοχή κάτω από τη γέφυρα (στις πλαγιές της κοίτης του Ιλισσού) έβρισκε κανείς σκαρφαλωμένα γραφικά λαϊκά σπιτάκια με αυλή περιτρυγυρισμένη από έναν μαντρότοιχο. Επειδή τότε στην Αθήνα δεν υπήρχε κεντρικό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης η μπουγάδα των περιοίκων γινόταν μέσα στην κοίτη του Ιλισσού που ήταν αρκετά πλατειά και αρκετά βαθειά, ενώ στο ίδιο μέρος πλένονταν και τα μικρά παιδιά! Μάλιστα λέγεται πως το 1868 είχε πνιγεί εκεί ένα 10χρονο παιδί. Οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα και τα άσπριζαν χτυπώντας τα με τον κόπανο. Επίσης από εκεί κουβαλούσαν νερό με κανάτια στα σπίτια τους για την υπόλοιπη λάτρα του σπιτιού.Ερείπια της γέφυρας του Iλισσού που κατεδαφίστηκε οριστικά το 1860.
Στο βάθος διακρίνεται το Παναθηναϊκό Στάδιο πριν από την αναμαρμάρωσή του
(Stademann)

Εκεί λοιπόν σύχναζε και η Αντριάνα μια νεαρή κοπέλλα ξακουστή για την ομορφιά αλλά και την νοικοκυροσύνη της. Την είχαν λέει ψυχοκόρη σε κάποιο αρχοντικό (μερικοί λένε πως το αρχοντικό βρισκόταν στην Πλάκα). Κουβαλούσε νερό για την πλύση από το Βατραχονήσι αλλά πολλοί νεαροί θαμπωμένοι από την νοικοκυροσύνη και την ομορφιά της προσφέρονταν να της κουβαλούν το νερό από το Βατραχονήσι. Μάλιστα μια μέρα ένας νεαρός κάτοικος του Βατραχονησιού της τραγούδησε ένα τραγούδι το οποίο για πρώτη φορά βρέθηκε καταγεγραμμένο σε φυλλάδια του 1860 ενώ ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1910 στην Κωνσταντινούπολη με τους παρακάτω στίχους :
«Αντριάνα»"Πάρε με Ανδριάνα μου να σε βοηθώ στην πλύση
και να σου κουβαλώ νερό απ'το Βατραχονήσι
Ανδριάνα μου γλυκιά απ'το Βατραχονήσι
Γιατί να βασανίζεσαι ασπριδερή μου χήνα
με λίγδες και με κάρβουνα μέσα εις την κουζίνα ?
Ακούω τα πιάτα που βροντούν όταν τα θερμοπλένεις
κι εγώ νομίζω πως σιγά τη σκάλα κατεβαίνεις.
Δεν είναι κρίμα κι άδικο σε νια χαριτωμένη
στο μαγερειό ξυπόλυτη το ντεντζερέ να πλένει?"

Ο νεαρός που ύμνησε την Αντριάνα θα πρέπει να ήταν πολύ ερωτευμένος, όμως εκείνη προτίμησε να πάρει για άντρα κάποιον ευγενή από την απέναντι όχθη και όχι από την όχθη του Βατραχονησιού (την λαϊκή συνοικία) . Ετσι η Αντριάνα απόκτησε τιμές κυρίας και κατάφερε να ξεφύγει από την προηγούμενη μίζερη ζωή της. Σύμφωνα με τις κακές γλώσσες η Αντριάνα όντας ζωηρούλα ήξερε να εκμεταλλεύεται τα προσόντα της. Λένε λοιπόν πως ανέπτυξε στενές φιλίες με υπουργούς αλλά στο τέλος βρήκε τραγική κατάληξη : Εγινε ερωμένη ενός πασά από την Αίγυπτο ο οποίος επειδή υποπτευόταν πως δεν του ήταν πιστή, τυφλωμένος από τη ζήλεια του την παραμόρφωσε.
Χάρη στην δυναμική του λαϊκού πολιτισμού η ωραία Αδριάνα των Αθηνών από το Βατραχονήσι έγινε πίνακας από τον Θεόφιλο, αυτοσχέδιο τραγούδι από έναν ερωτευμένο νεαρό που το τραγούδι του μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα από τον λαό της Αθήνας για να καταλήξει να ηχογραφηθεί τελικά στην Κωνσταντινούπολη και να φτάσει μέχρι τις μέρες μας......
"Πάρε με Αντριάνα μου, να σε βοηθώ στην πλύση, ώ!
Και να σου κουβαλώ νερό απ΄το Βατραχονήσι, ώ! Αντριάνα μου παχειά πού είσαι σαν τη ζουγραφιά"
http://dyosmaraki.blogspot.gr

Πίσω στα παλιά  
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>