Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live

ΟΤΑΝ Η ΑΙΓΙΝΑ ΕΓΙΝΕ Η 1η ΠΡΩΤΕΥOYΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΣΕ ΣΠΗΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΕ ΚΑΛΥΒΕΣ

$
0
0
Ξαφνικά ο Καποδίστριας καταφθάνει σαν Μεσσίας & αλλάζει τα πάντα!

Για 1000 περίπου χρόνια ήταν έρημη η παραλία, η μοίρα όμως επιφύλασσε στο όμορφο νησί του Σαρωνικού την τιμή να υποδεχτεί τον Κυβερνήτη.
Για 1000 περίπου χρόνια ήταν έρημη η παραλία, η μοίρα όμως επιφύλασσε στο όμορφο νησί του Σαρωνικού την τιμή να υποδεχτεί τον Κυβερνήτη.

Κληρικοί, δάσκαλοι, ορφανά και χήρες, άνθρωποι κατατρεγμένοι, στρατιωτικοί και πολιτικοί, φτωχοί και πλούσιοι, ασήμαντοι άνθρωποι που πάσχιζαν για ένα κομμάτι ψωμί και προσωπικότητες του αγώνα περίμεναν τον αναμενόμενο Μεσσία.
Στις 11 Νοεμβρίου του 1826 η Αίγινα γίνεται κυβερνητική έδρα, η πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους. Από εδώ αρχίζει η σύνταξη της νεοελληνικής πολιτείας. Ιδρύεται το πανελλήνιο, διορίζονται υπουργοί, οργανώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες και εκδίδονται τα πρώτα διατάγματα του Κυβερνήτη.

Η Αίγινα γίνεται κέντρο διοικητικό, εμπορικά, πνευματικό. Ο πληθυσμός της ολοένα αυξάνεται. Τώρα στην Αίγινα συναντάς ντόπιους, ξένους, Μωραΐτες, Ρουμελιώτες, Νησιώτες αλλά και Μικρασιάτες και Μακεδόνες. Ο Edward Quient υπολογίζει ότι στα 100 άτομα που ζούσαν τότε στην Αίγινα, οι 30 ήταν ντόπιοι και οι 70 πρόσφυγες.
Πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες ζούσαν σε αρχαίους τάφους (θρακιές) ή σε σπηλιές. Οι Αιγινήτες ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Οι περισσότεροι ζούσαν σε καλύβες όμως υπήρχαν και εκείνοι που είχαν χρήματα για χτίσιμο σπιτιών.Γενικότερα οι συνθήκες ζωής αυτή την εποχή ήταν άθλιες. Στο σύνολό της, η Αίγινα, ήταν κακοχτισμένη με στενούς δρόμους και εκτός από λίγα μεγάλα σπίτια τα άλλα ήταν καλύβες.

Μια μικρή εξαίρεση ήταν το λιμάνι. Εκεί μπορούσες να δεις σχετικά καλοχτισμένα μαγαζιά όπου έμποροι, πρόσφυγες από όλα τα μέρη της Ελλάδας (κυρίως Χιώτες), πουλούσαν τρόφιμα και είδη πολυτελείας από την Ευρώπη. Υπήρχαν ακόμα μερικά καφενεία, δύο ξενοδοχεία και ένα ζαχαροπλαστείο.

Το 1827 ο Καποδίστριας αναχώρησε για την Αμερική με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα και άλλα εφόδια για την Ελλάδα. Γυρίζει τον Νοέμβριο του 1828 φέροντας μαζί του τρόφιμα, ρούχα και χρήματα που μοιράζει στους πεινασμένους της Αίγινας.
Το 1828 χτίζει το ορφανοτροφείο (η οικοδόμησή του εξασφαλίζει δουλειά σε πολλούς εξαθλιωμένους κατοίκους) το οποίο αρχίζει να λειτουργεί το 1829. Εκεί συγκεντρώνονται 500 περίπου ορφανά που ως τότε ζητιάνευαν ή αλήτευαν.Το ορφανοτροφείο, τους παρέχει στέγη, τροφή, ένδυση, υπόδηση και εκπαίδευση (γράμματα - πρακτικές τέχνες).
Οι οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων της Αίγινας εκείνη την εποχή χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτούς που δούλευαν στη θάλασσα και σε εκείνους που δούλευαν στη στεριά. Η πρώτη κατηγορία ήταν σαφώς μεγαλύτερη.Όμως τα επαγγέλματα και των δύο κατηγοριών αρκούσαν μόνο για την επιβίωση και όχι για τίποτα παραπάνω.
Εκτός από τα επαγγέλματα της θάλασσας (σφουγγαράδες, ψαράδες) συναντάμε και άλλα όπως αγγειοπλάστης, νερουλάς, ρετσινάς. Οι γυναίκες της εποχής καταγίνονταν με τον αργαλειό και το κοπανέλι.
Το φυστίκι όμως ήταν αυτό που στήριξε την Αίγινα. Για την καλλιέργεια, συλλογή και εξαγωγή του απασχολήθηκε (και εξακολουθεί να ασχολείται) ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Η κτηνοτροφία ήταν περιορισμένη (λόγω του ότι οι κοινόχρηστοι βοσκότοποι ήταν λίγοι) και έτσι η Αίγινα δεν βοηθήθηκε από αυτήν. Εκείνη την εποχή συναντάμε επίσης λιοτρίβια όπως και ναυπηγεία που και αυτά έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο.

Η Αίγινα λοιπόν σχεδόν νεκρή δέχεται σαν θείο δώρο την άφιξη του Καποδίστρια και μπαίνει σε μια άλλη εποχή. Η εποχή αυτή τη ζωντανεύει, την τιμάει, την καθιστά πνευματικό κέντρο του κράτους.Πριν από 160 περίπου χρόνια ο "μαρμαρωμένος Βασιλιάς"ζωντάνεψε για τους Αιγινήτες (και για όλους τους Έλληνες) στο πρόσωπο του Καποδίστρια και ήρθε να τους οδηγήσει στην σύσταση του καινούριου κράτους και στην ανάπτυξη.
"Τραγική μορφή της νεότερης ιστορίας,ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας,ο Ιωάννης Καποδίστριας".

Οι Αιγινήτες ήταν ναυπηγοί και πριν από την Ελληνική επανάσταση. Είχαν εκπαιδευτεί στο ναυτικό των Βενετσιάνων και ήταν οι προνομιακοί ναυπηγοί των Τούρκων. Στα 1825 αναφέρεται ότι υπήρχαν καραβομαραγκοί στο νησί, όπως και στη Μύκονο και Σύρα, και τους γύρευε η κυβέρνηση για κατασκευή και επισκευή πυρπολικών. Γενικά κατά την επανάσταση επειδή εγκαταστάθηκαν στην Αίγινα, πολλοί πρόσφυγες ναυτικοί (Ψαριανοί, Γαλαξιδιώτες, Στυλιδιώτες) εντάθηκε η απασχόληση με την ναυπηγική και λειτούργησαν πολλά και μεγάλα ναυπηγεία.
"Παλιότερα η Αίγινα είχε πολλά αμπέλια. Τα σταφύλια τα πατούσαν άνθρωποι. Στην εποχή μας, τα πατήματα έχουν αχρηστευθεί".
Την Παρασκευή στις 6 Ιανουαρίου 1828 στις 8 το βράδυ το δίκροτο "Warspite"μπήκε στο Λιμάνι του Ναυπλίου, γιατί η θαλασσοταραχή δεν το άφησε να πλεύσει κατ'ευθείαν στην Αίγινα, που ήταν η έδρα της Προσωρινής Ελληνικής Κυβέρνησης. Στις 11 Ιανουαρίου το "Warspite"στο οποίο επέβαινε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας έφθασε στο λιμάνι της Αίγινας.
Στις 12 Ιανουαρίου τα ελληνικά πλοία, τα προσορμισμένα στο λιμάνι, το ρωσικό πολεμικό "Ελένη", δύο γαλλικά πλοία, μια κορβέττα και η φρεγάτα "Ήρα", όλες οι αρχές του νησιού με επί κεφαλής την Αντικυβερνητική Επιτροπή, όλος ο λαός της Αίγινας υποδέχτηκαν επίσημα τον πρώτο Κυβερνήτη. Η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στην προκυμαία της Αίγινας και "αι πυροβολικαί αντιχαιρήσεις"όλων των πλοίων ελληνικών και ξένων, ήταν μια μεγάλη στιγμή για την Αίγινα, για τη χώρα. Η υποδοχή του Κυβερνήτη είχε ορισθεί στη Μητρόπολη, η οποία τότε χρησίμευε και ως έδρα του Βουλευτηρίου. Εκεί θα ψαλλόταν η επίσημη δοξολογία. Ο Κυβερνήτης προσήλθε περιστοιχιμένος από στρατιωτικούς και υπαλλήλους και ακολουθούμενος από όλο το λαό του νησιού. Η Αντικυβερνητική Επιτροπή τον οδήγησε ν'ανέβει στον "στολισμένον θρονίσκον"που είχαν ετοιμάσει. Ο Καποδίστριας αρνήθηκε, "έμεινεν εις το έδαφος, όρθιος και ασκεπής". Με την άφιξή του ψάλθηκε δοξολογία προς τον Ύψιστο. Μετά τη δοξολογία ο Θεόφιλος Καΐρης εκφώνησε σημαντικό πανηγυρικό λόγο, το περιεχόμενο του οποίου αν και μετά από τόσα χρόνια παραμένει επίκαιρο. Στην αρχή "αφού εχαροποίησε τους συμπατριώτες δια την έλευσιν του Κυβερνήτη, εξέθεσε την δεινήν κατάστασιν, εις την οποίαν έφεραν την πατρίδα αι διχόνοιαι και σκευωρίαι..."και έντεχνα τόνισε στον Καποδίστρια, ότι έπρεπε να κυβερνήσει τη χώρα δημοκρατικά.
Ο Κυβερνήτης δεν ανέλαβε αμέσως τα καθήκοντά του. Στις 20 Ιανουαρίου εξέδωσε μια διακήρυξη προς τους Έλληνες, η οποία έχει καταχωρηθεί στη Γενική Εφημερίδα. Ορκίστηκε στις 26 Ιανουαρίου στο ναό της Μητροπόλεως.Στις 10 π.μ. περίπου ο Καποδίστριας συνοδευόμενος από τα μέλη του Πανελληνίου, του Γραμματέως της Επικρατείας Σπυρίδωνα Τρικούπη, από όλους τους στρατηγούς και τους Ανώτερους Αξιωματικούς των αγγλικών και ρωσικών πλοίων, που βρίσκονταν στο λιμάνι της Αίγινας, προσήλθε στη Μητρόπολη, όπου και ψάλθηκε η Δοξολογία. Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Καποδίστριας απήγγειλε τον Όρκο, που ήταν ένα από τα οριακά σημεία για την μετέπειτα πορεία της Ελλάδας.
Ήταν η αρχή ενός αγώνα για αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους ενός κράτους που θα στηριζόταν σε γερές βάσεις, οι οποίες κατά τον Καποδίστρια θα προέρχονταν από την πρόοδο στην οικονομία και από την ανόρθωση του εκπαιδευτικού συστήματος, ενός τομέα που ο Καποδίστριας θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ολιγόχρονη θητεία του ως Κυβερνήτης.
Πηγή: aegina.com.gr/
http://www.eirinika.gr

 Πίσω στα παλιάοταν 

OI ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΛΥΓΜΩΝ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΙΥ 1920

$
0
0


Στη μόδα της δεκαετίας του ’20 εκτός από τις βελούδινες ομπρέλες ήταν και τα βελούδινα καπέλα, γαρνιρισμένα με βελούδινες κορδέλες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΚΑΡΣΟΥΛΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗΣ
Γυναίκα: το ασθενές φύλο, το ωραίο φύλο, εκείνο το φύλο χωρίς το οποίο δε θα είχε κανένα νόημα ύπαρξης το αρσενικό. Εκείνη μας γεννάει, εκείνη μας θρέφει,  εκείνη μας δίνει ατελείωτες χαρές, αλλά και πίκρες στο διάβα της ζωής μας. Σε αυτήν οφείλουμε τη γνώση του έρωτα, σε αυτήν γνωρίζουμε την ομορφιά της ζωής. Φυσικά, η ανδροκρατούμενη κατά τους αιώνες ανθρώπινη φυλή έχει κατατάξει τη γυναίκα ως κατώτερο ον, ως μια οντότητα με συγκεκριμένο ρόλο στη ζωή (νοικοκυρά, υπηρέτρια, υπεύθυνη για την ανατροφή των παιδιών, αντικείμενο της ευκαιριακής ικανοποίησης των αντρικών ορμών κ.α).
Μόλις τον περασμένο αιώνα η γυναίκα φάνηκε να πατάει στα πόδια της αναζητώντας και διεκδικώντας δικαιώματα. Πριν ωστόσο από την επίτευξη της πολυπόθητης «ίσης» ζωής, η εμφάνιση έπαιζε πάντα σημαίνοντα ρόλο για τη γυναίκα, από όποια κοινωνική θέση και αν προερχόταν. Γι’ αυτό και αξίζει μια αναδρομή  στις «γυναίκες των λυγμών» του Μεσοπολέμου, στις γυναίκες των Αθηνών, τις αριστοκράτισσες, αλλά και εκείνες του μόχθου που η μόδα τις έβγαλε από τα «κλουβιά» τους, σε αντίδραση των χρόνιων αρνητικών στερεοτύπων.
Στα πλαίσια του καθωσπρεπισμού μιας εποχής που δεν άντεχε τους ριζοσπαστισμούς ακόμα και στη μόδα, τα μίνι διώχθηκαν, τα «προκλητικότατα» για την εποχή  μαγιό το ίδιο, τα κοντά μαλλιά έφεραν αντιδράσεις, όπως και η τάση του ηλιοκαμένου δέρματος. Ας τις αφήναμε λίγο ήσυχες, γιατί αυτές είναι η ζωή…
Η μόδα
Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1920, η επανάσταση στη μόδα είχε εξισώσει τις απλές γυναίκες με τις κοσμικές κυρίες. Έκοψαν τα μαλλιά τους, φόρεσαν μοντέρνα ρούχα, βάφτηκαν και άλλαξαν την όψη των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα της Αθήνας.
Τα πρώτα μίνι
 Ήδη από το 1915 έκαναν στην Αθήνα την εμφάνιση τους τα πρώτα μίνι και το θέαμα ήταν πολύ «σκανδαλιστικό» για εκείνη την εποχή. Ο «εκτραχηλισμός» των ηθών ανησύχησε ακόμη και την κυβέρνηση Βενιζέλου, που διόρισε διευθυντή της Αστυνομίας τον Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, γνωστό για ην ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. Οι εφημερίδες της εποχής τον χαρακτήριζαν ως άριστο αστυνομικό, αλλά οπισθοδρομικό. Μάλιστα ο Γρηγόρης Ξενόπουλος τημείωνε σ’ ένα χρονογράφημα του: «Οι χωροφύλακες θα συλλαμβάνουν κάθε ζευγάρι που θ’ απαντούν εις τον δρόμον και θα το διαπομπεύουν. Αι κάπως παρδαλαί κυρίαι που γυρίζουν τώρα ελεύθερα εις τα κέντρα προσδίδουσαι εις τας Αθήνας κάποιαν όψιν Παρισιού θα περιορισθούν ως θηρία εις τα κλωβία των» .
1927, η μόδα στο στόχαστρο
Εις την δήμευσιν της χαράς και του στολισμού που παρουσιάζει ένας δημόσιος χορός του1927, γράφει ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου στη «Νέα Εστία», «δεν συνέτειναν μόνον τα οικονομικά αίτια, αλλά και δυο λεπτομέρειες της μόδας, που είχαν μεγάλην εκλαϊκευτικήν επήρρειαν».
Το ένα είναι η κατάργηση του ανθρωπίνου προσώπου. Άλλοτε ένα πρόσωπο ήταν καλό ή άσχημο. Τώρα είναι μια επιφάνεια που ζωγραφίζεται. Η υπογραφή του Δημιουργού εξαφανίζεται, κάτω από το χρώμα και το χρώμα δεν ανάγκη να μπει εις ποιόν, αλλά μόνον εις ποσόν «κόλλα σπάτουλα». Ούτως ώστε διάφοροι προλήψεις που επικρατούσαν προ δέκα ετών, όπως το ρόδινον χρώμα, το ερύθυμα της εντροπής, ο ύπωχρος τόνος, η λευκότης, οι οφθαλμοί και ούτω καθεξής, φαίνονται ως ανάμνησις παμπάλαιου διηγήματος δημοσιευμένου εις την «Πανδώραν».

Το έτος 1927 ήταν ορόσημο φθοράς της κοινωνίας. Αιτία η κοντή φούστα. Κορίτσια είχαν συλληφθεί και διαπομπευθεί για τις γυμνές τους γάμπες.
Κοντή φούστα, κοντά μαλλιά
«Και αυτό ακόμη μια τεράστια οικονομία. Ο ρόλος της φούστας έχει περιορισθεί εις το ελάχιστον, ενώ έφθασεν εις το μέγιστον ο ρόλος του στολισμού, νίκη του ανθρώπου κατά της φύσεως, την οποίαν επεδίωξαν όλοι οι ανατολικοί πολιτισμοί κι ονειρεύθησαν οι ντεκαντάν». Το έργον της βαφής το συνεπλήρωσαν τα κοντά μαλλιά, διότι κι αυτά εμεγάλωσαν τον γενικόν τύπον περιόρισαν εις το ελάχιστον και δεν κατάργησαν την ατομικότητα της γυναικός. Οι κουρεμένες γυναίκες είναι ένα και το ίδιο έντυπον, εις μυριάδας τύπων. Θα ήτο παράδοξον αν έμεινε εκείνο έξω από τον Παράδεισον τόσο δημοκρατικής μόδας..».
Επίδειξις κνημών…
Το 1927 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ορόσημο «φθοράς» της αθηναϊκής κοινωνίας. Πάντα οι παλιοί γκρίνιαζαν και σχολίαζαν τους νέους, αλλά αυτή τη χρονιά τα πράγματα έγιναν χειρότερα.
Η βασικότερη αιτία ήταν η κοντή φούστα. Κορίτσια πολλών καλών οικογενειών είχαν συλληφθεί στο δρόμο, είχαν οδηγηθεί στο Πταισματοδικείο, είχαν διαπομπευθεί, γιουχαϊστεί, καταδικαστεί και φωτογραφηθεί για τις εφημερίδες για τις γυμνές τους γάμπες. Ένα μέτρο βάρβαρο, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, με αποτέλεσμα η Αστυνομία πολύ γρήγορα να το εγκαταλείψει. Οι αρμόδιοι μάλιστα, για να μην εκτεθούν, έβγαλαν ανακοίνωση στις εφημερίδες ότι η συγκεκριμένη αστυνομική διάταξη δεν ισχύει άλλο, αφού οι γυναίκες συμμορφώθηκαν και έτσι ήταν περιττό το μέτρημα της φούστας στους δρόμους. Η αστυνομική διάταξη όριζ
η απόσταση από το έδαφος μέχρι το κάτω μέρος της φούστας να είναι τουλάχιστον 35 πόντους…
Χρώμα προσώπου ροδαλόν
Η γυναίκα απονέμει μεγάλην σημασίαν εις το ανθηρόν χρώμα του προσώπου της και ευλόγως, διότι αποτελεί αυτό μια από τας καλλονάς του προσώπου και εν τούτοις πολλοί από αυτάς παραμελούν πολλάκις την περιποίησιν και προσέχουν μόνον εις την επιφάνειαν ζητούσαι από την χημείαν και τα αφεψήματα (μαντζούνια) συνδρομήν».
Όταν αυτά τα αιμοφόρα αγγεία εμπεριέχουν υγρόν πλούσιον εις αιμοσφαίρια, είναι απαύστως ανανεούμενα. Το χρώμα είναι ροδαλόν, μια ανθηρότης απλούται επί του προσώπου, η οποία πολλάκις προξενεί την εντύπωσιν της καλλονής, την οποίαν ονομάζουν «καλλονήν του διαβόλου».
Το πενιχρόν και αναιμικόν αίμα, δίδει, επ’ εναντίας, εις το χρώμα εκείνην την ασθενικήν ψυχρότητα η οποία εξωτερικεύεται δια των πρασινωπών ή κιτρινωπών ανταυγειών, αναλόγως της χολερικής ή νευρικής κράσεως του προσώπου.

Στη μόδα της δεκαετίας του ’20 εκτός από τις βελούδινες ομπρέλες ήταν και τα βελούδινα καπέλα, γαρνιρισμένα με βελούδινες κορδέλες.
Καπέλλα και ομβρέλλες
Η μεγάλη μόδα της εποχής είναι οι βελούδινες ομβρέλλες και τα βελούδινα καπέλα. Πράγματι οι εύμορφες βελούδινες ομβρέλλες που η μόδα υποστηρίζει είναι τόσον εύμορφες, και συμπαθείς, ώστε αναγκαζόμεθα να τους συγχωρήσωμεν τα άλλα των μειονεκτήματα.
Όσον αφορά τα καπέλλα, συνηθίζονται όχι όσον τα βελούδινα αλλά τα γαρνιρισμένα με βελούδινες κορδέλλες. Από την εποχήν προτιμώνται τα μεγάλα κανοτιέ ή οι καπελλίνες. Η βελούδινη κορδέλλα έρχεται και δένει με αφέλειαν έναν εύμορφο φιόγκο ή συμπληρούται από εύμορφα βελούδινα άνθη.
Ουρά για .. μανικιούρ
Τώρα κάμνουν ουράν οι Αθηναίοι και εις την μανικύρ.  Περιμένουν την αποδίδουν οι αισχροκερδείς εις τα στιλπνά νύχια των. Βλέπει δε κανείς εκεί και γερομπαμπαλήδες να τείνουν τα ρικνά χέρια και προς τα κορτσόπουλα παραδωμένους με ευχαρίστησιν εις τας μαλακάς θωπείας.
Η γενική συνήθεια της μανικύρ, συνέτεινε ώστε πολλοί ομοπολίται να περπατούν με τεντωμένα τα χέρια, όπως επιδεικινύουν τα δάκτυλα των με τα στιλπνά νύχια των. Μερικοί, δια να τα επιδείξουν, καταφανέστρον, ξύνουν με τα δάκτυλα την μύτη των. Θαυμάζεις τις όλας αυτάς σημερινάς προόδους,, αλλά πολύ περισσότερο θαυμάζεις που ευρίσκουν καιρόν οι άνθρωποι να περιμένουν τόσον πολύ και δια την μανικύρ των.
Πράγματι η φιλοκαλλία έχει αναπτυχθεί τεραστίως και εις τους χωρικούς, τους ποιμένας σήμερον. Δεν έχουν μόνον χρυσόν ρολόγι, αλλά και χρυσά δακτυλίδια, χρυσά δόντια. Παρακολούθησα τον εξωραϊσμόν του γίγαντος τσέλιγκα. Αι χερούκλες του εις τα χεράκια της νεανίδος ωμοίαζαν με παλαμάρια εις μεταξωτόν μανδηλάκι. Η νεανίς κατέβαλε πάσαν προσπάθειαν δια τον εξωραϊσμόν των γαμψών ονύχων του ορεσιβίου…
Ενδύματα θαλασσίου λουτρού για τις αναδυόμενες Αφροδίτες
Ένα άκομψο βαρύ και φαρδύ παντελόνι που κάλυπτε ακόμη και τον αστράγαλο ήταν το πρώτο μαγιό των αρχών του 20ου αιώνα. Οι πιο τολμηρές γυναίκες φορούσαν μαγιό, με μπούστο και σούρες, ζώνη στη μέση και ζατεκάκι από χοντρό μαύρο πλεκτό.
Η γυναικεία επιδειξιομανία και η αντρική οφθαλμολαγνεία ήταν τα κίνητρα που ώθησαν τους σοφούς εμπόρους της εποχής να..ξηλώνουν σιγά σιγά τη θαλάσσια πανοπλία. Κάθε ψαλιδιά στα μαγιό – κοστούμια της εποχής προκαλούσε έντονες αντιδράσεις και η σεμνότυφη κοινωνία οδηγούσε τα μαγιό στα δικαστήρια. Πρώτα αποκαλύφθησαν οι ώμοι, μετά οι αστράγαλοι και μετά ήρθε στη μόδα η ροδαλή επιδερμίδα καθιερώνοντας την ηλιοθεραπεία…
Τη δεκαετία του 1920 οι γυναίκες ανακάλυψαν την ευκολία του μονοκόμματου μαγιό. Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η έκρηξη ατομικής βόμβας σ’ ένα μικρό νησί του Ειρηνικού, το Μπικίνι, ενέπνευσε το Λουκί Ρεάρντ, πολιτικό μηχανικό που ασχολούνταν με τη μόδα ως χόμπι, να δημιουργήσει και να παρουσιάσει το μπικίνι.
Από τη ζωή των Ατθίδων – Κοσμική κίνηση
Ήρχισαν οι πρώται συγκεντρώσεις στην υπαίθρια ντάνσιν. Τρίτη, Πέμπτη Σάββατο εις τον Παράδεισον. Τουαλέττες εαρινές, κόσμος κομψοντυμένος.
Εις το παρά τους στύλους του Ολυμπίου Διός Τένις Κλαμπ, κάθε απόγευμα εκτός των τενιστών και τενιστριών συγκεντρώνονται και παίρνουν το τσάι τους ή το παγωτό τους οι πλέον αριστοκρατίζουσσες.
Νέα μόδα επικρατεί τελευταίως εις τους κοσμικούς κύκλους. Καταρτίζονται φιλικαί συντροφιές και κάθε βράδυ φέρνουν βόλτα όλα τα εξοχικά αθηναϊκά και παρά θιν’ αλός ντάνσιν, συναγωνιζόμενοι ποια συντροφιά θα κατορθώσει να μεταβεί εις όλα και την ίδια βραδιά.
Η πρώτη Ελληνίδα «Μις Ευρώπη»
Το 1930 αναδεικνύεται η πρώτη Ελληνίδα «Μις Ευρώπη», Πρόκειται για την Αλίκη Διπλαράκου, με καταγωγή από τη Μάνη. Η καλλονή του Μεσοπολέμου ήταν καστανή, με μεγάλα μάτια, λεπτά χείλια, ύψος 1,68 και αδύνατη, σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής.
Για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο διαγωνισμό η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραφε: «Ολόκληρος η ελληνική παροικία των Παρισίων πανηγυρίζει από της χθες τον ωραίον θρίαμβον της ελληνικής καλλονής. Η εκλογή της Ελληνίδος υποψήφιας ως «Μις Ευρώπη» αποτελεί το θέμα όλων των συζητήσεων, ιδίως μεταξύ των καλλιτεχνικών κύκλων, οι οποίοι αποδίδουν εις την θριαμβευτικήν νίκην της – την σημασίαν αισθητικού γεγονότος, συμβολίζοντας την επάνοδον της συγχρόνου τέχνης εις τα αιώνια και άφθαστα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής παραδόσεως. Γενικώς τονίζεται ότι η χθεσινή νίκη της Ωραίας Ελληνίδος αποτελεί δια την Ελλάδα την ωραιοτέραν διαφήμισιν και πανηγυρικήν αναγνώρισιν της ελληνικής ευγένειας και συγχρόνως την λαμπροτέραν εισαγωγήν εις τας προσεχείς εορτάς της Εθνικής Εκατονταετηρίδος…»

Το φεμινιστικό κίνημα φουντώνει. Στη Θεσσαλονίκη το έτος 1929 είναι σταθμός για τις γυναίκες, καθώς ιδρύουν την πρώτη Φεμινιστική Ένωση. Γυναικείες εργασίες: υπηρέτριες, εργάτριες γης, πλύστρες, μοδίστρες, υφάντρες, μαίες, νοσοκόμες, κλωστουφαντουργίνες.
Η οικονομική κρίση επηρεάζει τη μόδα…
Η οικονομική κρίση (1929), η ανεργία, αλλά και η παρουσία του εθνικοσοσιαλισμού επηρεάζουν τη δεκαετία του ’30 όλους τους τομείς της
κοινωνικής ζωής και φυσικά τη μόδα. Ο κινηματογράφος βέβαια και, ιδιαίτερα το Χόλιγουντ έχουν προλάβει να δημιουργήσουν σύμβολα κομψότητας, καθώς γυναίκες θέλουν να είναι λαμπερές και φινετσάτες, όπως οι αγαπημένες τους πρωταγωνίστριες.
Οι γυναίκες τη δεκαετία του 1930 εργάζονται περισσότερο και είναι πιο πολυάσχολες. Προτιμούν πιο απλή εμφάνιση με απλά και πρακτικά ρούχα, που τους δίνουν ελευθερία κινήσεων.
Τα πιο εντυπωσιακά και πολυτελή φορέματα τα φορούν στις βραδινές εξόδους. Τα φορέματα είναι λοξά κομμένα, καλύπτουν τις γάμπες αλλά συχνά αφήνουν την πλάτη έξω. Τα καπέλα, τα γάντια και τα γυαλιά ηλίου είναι τα απόλυτα αξεσουάρ, μαζί με τις τσάντες φακέλους, ή τα μικρά πουγκιά, τις γούνινες εσάρπες και ετόλ από ζώα. Τα παπούτσια είναι οι μυτερές γόβες, οι μπαλαρίνες, τα πέδιλα αλλά και οι πρώτες πλατφόρμες.
Η ηλιοθεραπεία αρχίζει πλέον να γίνεται μανία, ενώ για το πρόσωπο η μόδα θέλει βγαλμένα έντονα φρύδια και ψεύτικες βλεφαρίδες.
Αντί επιλόγου
Σήμερα συμπληρώνονται 32 χρόνια από το θάνατο του τζαμαϊκανού καλλιτέχνη της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϋ, του οποίου τα τραγούδια παίζονται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. Ένα από αυτά είναι και το ανεπανάληπτο «no woman, no cry». Δηλαδή χωρίς γυναίκα δεν υπάρχει κλάμα. Είτε χαράς είτε λύπης, τουλάχιστον όμως ζεις… Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο είναι περιττό…
Πηγή:          «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ Η ΠΑΛΙΑ»
Νάντια Σαραντοπούλου – Γιάννη Σαραντόπουλου
Εκδόσεις ΣΑΒΑΛΑΣ
http://rethemnosnews.gr

Πίσω στα παλιά στις

EΦΤΑΣΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ...ΜΕ ΓΟΜΟΛΑΣΤΙΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ !!!

$
0
0



Και λίγο γέλιο....

Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ):

 «Ιστορικά υπάρχει το σύνθημα 

"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι "









 Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμος Μπαλαούρας, δήλωσε ότι «Ιστορικά υπάρχει το σύνθημα

 ¨Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι¨

και «από την παγκόσμια ιστορία δεν παραγράφεται τίποτα», μιλώντας σε ραδιόφωνο της Ζακύνθου (Στίγμα 97,6).

ΣΧΟΛΙΟ

Σα γομολάστιχα τα σβήσανε μια μέρα,
τα σβήσαν όλα οι κουβέντες που `πες χθες.
Τα σβήσαν όλα σαν το φύσημα του αγέρα,
μα είχες τον τρόπο κι αυτά ωραία να τα λες.


στίχοι ...Παύλος Σιδηρόπουλος

 Πίσω στα παλιά 

" AIK ! AIK!.....KAI "Ι I LIKE LIKE !...."

$
0
0

ΜΙΧΑΛΗΣ Ν. ΚΑΤΣΙΓΕΡΑΣ
  • @ Paul Slade / Paris Match / Getty Images / Ideal Image
@ Paul Slade / Paris Match / Getty Images / Ideal Image
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο σχολείο μάς είχαν ειδοποιήσει από μέρες. Τη Δευτέρα δεν έχει μάθημα. Θα ντυθείτε καλά και θα κατέβουμε στην Αθήνα, στην υποδοχή του Αϊζενχάουερ. Ετσι λέγαμε τότε, «θα κατέβουμε στην Αθήνα» από τον όμορο δήμο που απείχε μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την Ομόνοια… Μας είχαν πει: «Θα έρθετε στις 10 και θα πάμε με λεωφορεία». Οι εφημερίδες προανήγγελλαν στην υπερβολή τους: «Θα διατεθούν 1.000 λεωφορεία διά την μεταφοράν των μαθητών οι οποίοι θα συμμετάσχουν εις την υποδοχήν του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών μεθαύριον Δευτέραν».
Δευτέρα πρωί λοιπόν, 14 Δεκεμβρίου 1959, τα αγόρια με μακρύ παντελόνι και τα κορίτσια με το παλτό πάνω από τη μαθητική ποδιά συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο έχοντας μαζί και το απαραίτητο κολατσιό μας. Λίγο μετά το μεσημέρι, χωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια, στριμωχτήκαμε στα παλιά λεωφορεία. Τσουλάδα στο τζάμπα. Γέλια και πειράγματα. Ηταν η μεγάλη μέρα. Ολοι προσδοκούσαμε να δούμε τον μεγάλο πρόεδρο, τον στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Τον ελευθερωτή της Ευρώπης από τους Γερμαναράδες, όπως μου είχε πει ο πατέρας μου.
Μας κατέβασαν κοντά στη λεωφόρο Συγγρού, από τη μεριά της Νέας Σμύρνης. Σκάλες και μονοπάτια στους χωματόλοφους μας οδήγησαν στη λεωφόρο. Παιδιά, πολλά παιδιά, μα και ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, περιμέναμε με αδημονία τη μεγάλη στιγμή. Οι καθηγητές μας κάθε τόσο ίσιωναν την παράταξή μας πάνω στο πεζοδρόμιο με το μέτωπο στον δρόμο. Είχε βαριά συννεφιά και ψιλόβροχο, αλλά δεν μας ένοιαζε. Αρχισε να σκοτεινιάζει, όταν από το βάθος της λεωφόρου φάνηκαν οι προβολείς ενός τζιπ. Ολοι καταλάβαμε· η μεγάλη ώρα είχε έρθει. Σηκώσαμε ελληνικές και αμερικανικές σημαιούλες και φωνάζαμε «Αϊκ!, Αϊκ!..». Πιο κει ήταν ένα ιδιωτικό σχολείο με πλουσιόπαιδα. Αυτοί φώναζαν με μεγαλύτερο ζήλο «I Like Ike!». Τότε οι φωνές μας έγιναν πιο δυνατές. Στεντόρειες.
«Αϊκ! Αϊκ! Αϊκ!» Η βασιλική Ρολς Ρόυς φάνηκε. Από τη μεριά μας ήταν ο πρόεδρος. Δίπλα του ο Βασιλιάς Παύλος. Ορθιοι και οι δύο χαιρετούσαν τα πλήθη.
 Ο Αϊζενχάουερ είχε ένα τεράστιο χαμόγελο.
Στο πλάι αριστερά, το μεγάλο όχημα-πλατφόρμα με τους κινηματογραφιστές και τους φωτορεπόρτερ. Αυτό ήταν που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση…
http://www.kathimerini.gr
 στα παλιά  

ΠΑΛΙΕΣ ..ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ..!!!!

$
0
0



IMG_0003
  Δεκαετία του ‘60 , ώρα διανομής  “ συσσιτίου “ στο Γυμνάσιό μας , θεσμός που βοήθησε πολύ τα παιδιά της Δωρίδας , στις δύσκολες εποχές . Την εποχή εκείνη , ένας Λιδορικιώτης έμπορος κρεάτων , ο Ηλίας Μαργέλλος , βοήθησε πολύ στην προσπάθεια αυτή , στέλνοντας δωρεάν κρέατα . Στη φωτογραφία μας , διακρίνονται , οι αείμνηστοι : Αλ.Τσίπρας , Γυμνασιάρχης , Γιάννης Καραπετσάνος , Γυμναστής , οι  χωριανοί  μας Δημ. Καντζιός και Βασ. Κουλόπουλος και οι , εν..ζωή , καθηγητές Ελ.Μπαλαλώτη , Ειρ. Κουτάντου και Δημ .Κωσταράς .
IMG_0005 
   Μια νοσταλγική φωτογραφία , βγαλμένη , στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 , στον “ εκδρομικό ..παράδεισο “ των μαθητών της εποχής , τον Άι  Νικόλα . Από αριστερά : Στ. Μαργέλλος , Λιδορίκι , Λάμπρος Κολοκύθας , Σεβεδίκο , Γιάννης Κατσόγιαννος , Πενταγιού , Ξενοφών Τσιώρης , Πενταγιού  ,  Χρ. Καραχάλιος , Βελούχι , Λεων. Τσιαμπάς , Περιθιώτισσα , Θαν. Παλαιολόγος , Λιδορίκι , Λεων. Στάγιας , Περιθιώτισσα , και καθιστοί οι Λιδορικιώτες , Γιώργος Μαργέλλος ( του Ελλάδα ) και Γιώργος  Καψάλης .
  Όπως βλέπετε , είχαμε , τότε , εκπροσώπους απ’ όλα τα χωριά , φτάνοντας μέχρι Αρτοτίνα και Γραμμένη Οξυά , Μαυρολιθάρι , Μουσουνίτσες και Στρώμη και όλα τα παραλιακά χωριά . Βέβαια , είναι πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο , να αναφερθούμε , κάποια στιγμή , στο πως τα παιδιά αυτά , κατάφεραν , με το..” έτσι ..θέλω “ , να σπουδάσουν και να εξελιχθούν , κάτω από πολύ-πολύ δύσκολες καταστάσεις , πραγματικοί ήρωες …αλλά αυτά κάποιο άλλο βράδυ …
     Καλό  σας  βράδυ , να περνάτε καλά …
    www.lidoriki.com 

ΠΑΛΙΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΑ "ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΕΣΒΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ...: ΤΑ ΛΟΥΚΟΥΜΑΚΙΑ "

$
0
0





image


   Ποιός δεν γνωρίζει αγαπημένοι μας φίλοι , το περίφημο  "λουκουμάκι " , ή..λουκμάκι , στα πιο ..Ρουμελιώτικα . Ήταν για πολλά - πολλά χρόνια το συνηθισμένο γλυκό των χωριών μας και κυρίως των χαμηλότερων , οικονομικά , τάξεων..και υπήρχε , τότε , σε τρεις , συνήθως , γεύσεις , μαστίχα και βανίλια , χρώματος λευκού και τριαντάφυλλο , ροζέ  χρώματος
   Ήταν δηλαδή το πρώτο..παραχέρι , των νοικοκυράδων , που μ'αυτό "ξεντροπιάζονταν "στους επισκέπτες . Αποτελούσε την εναλλακτική λύση στα κεράσματα , των παιδιών κυρίως , στις γιορτάδες , όπου τα σπίτια είχαν , συήηθως , δύο κατηγορίες γλυκισμάτων , την πρώτη , κουραμπιέδες χειροποίητους με το βούτυρο και το μύγδαλό τους και μπακλαβά , με πολλά-πολλά φύλλα , στο χέρι φκιασμένα , με μπόλικο καρύσι ή μύγδαλο , και τη δεύτερη κατηγορία , μαλαχόζι ( ο γνωστός μας χαλβάς με αλεύρι ή συμιγδάλι ) , ρυζοριβανή και λουκουμάκι..
  Υπάρχει και το σχετικό Λοιδορικιώτικο τετράστιχο που δίνει την πλήρη εικόνα :
      "  Στα καλά-καλά παιδιά ,
         κουραμπιέ και μπακλαβά .
         Κουμουντούρο Σαψαρή ,
         μαλαχόζι και ριβανή . "
   Τι μας λέει λοιπόν ο λαϊκός ποιητής ; Πως οι νοικοκυράδες χωρίζανε τους επισκέπτες των γιορτών και ειδικότερα τα παιδιά , σε δυό κατηγορίες , στα..καλά..καλά και στα..δευτερότερα . Στα καλά προσφέρανε  την α'κατηγορία γλυκισμάτων , κουραμπιέ και μπακλαβά και στα..δευτερότερα , όπως ο αξέχαστος ζευζέκης Σαψαρής , μαλαχόζι , χαλβά δηλαδή και ριβανή , προσοχή μην την μπερδεύεται με το γνωστό "ραβανί "που είναι ανατολίτικο γλυκό που συνηθίζεται στη βόρεια Ελλάδα . Η ριβανή η δική μας , ρυζοριβανή μάλιστα λέγεται ,  γίνεται με ρύζι , ζάχαρη και νερό και είναι πολύ οικονομικό γλύκισμα .
  Γνωρίζοντας λοιπόν όλα αυτά , έπεσα απ'τα σύννεφα . όταν μια αγαπημένη χωριανή μας που δεν  ζει  πια  , η Αλκμήνη Παπαβασιλείου - Γιαμαρέλου , μου διηγήθηκε μία  παλιά Λιδορικιώτικη ιστοριούλα , στην οποία αναφερόμενη στην κηδεία του μακαρίτη του Μαραζιάρη , του πατέρα των παιδιών , που θα πρέπει να έγινε προπολεμικά , μου ανέφερε , πως η εξόδιος ακολουθία έγινε στον Άι Γιώργη , όπου ήταν τότε και το νεκροταφείο μας , και μετά το πέρας της ακολουθίας και την ταφή , υπήρχαν δυο γυναίκες που είχαν απο μια κάσα λουκούμια , Ραχάτ μάλιστα , και μοίραζαν στον κόσμο .
   Κάτι παρόμοιο δηλαδή με το καφέ που προσφέρουν οι οικείοι του θανόντος σήμερα στους συγγενείς και φίλους που συνόδευσαν το νεκρό στην τελευταία του κατοικία . Και εδώ όμως , υπάρχει μια κάποια διάκριση , ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας του θανόντος . Όπως είπαμε με΄τά την κηδεία προσφέρανε λουκούμια , αλλά το μέγεθος των λουκουμιών και ίσως και η ποιότητα , εξαρτιόταν απ'τηνοικονομική κατάσταση της οικογένειας , όπως προείπαμε , οι πιό..ευκατάστατοι προσφέρανε λουκούμι "Ραχάτ " , που φυσικά ήταμ μεγαλύτερο , καλύτερο και πιό ακριβό , ενώ οι λιγότερο..ευκατάστατοι , προσφέρανε το συνηθισμένο , ταπεινό και..φτηνό "λουκουμάκι " ...
   Βέβαια το λουκουμάκι , εκτός από "κέρασμα " . ήταν και "έπαθλο " , στα χαρτοπαίγνια , ξερή , κολτσίνα , στο τάβλι κλπ , όπου ο κερδισμένος έτρωγε το λουκουμάκι του , και ο χαμένος ..κοίταζε αλλά και..΄το  πλήρωνε ..
      Αυτά λοιπόν για το λουκουμάκι μας ...
   www.lidoriki.com 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

$
0
0

ΕΝΩΣΗ    ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ   ΝΕΑΣ  ΙΩΝΙΑΣ
Εγώ είμαι νέος φίλος. Project.
Τραγούδια από ψυχής!!!!
Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας με ιδιαίτερη περηφάνεια παρουσιάζει στην πόλη μας τον κ. Παναγιώτη Σδούκο, εκλεκτό συνεργάτη και πολυτάλαντο καλλιτέχνη, σε μουσική εκδήλωση με τίτλο Εγώ είμαι νέος φίλος. Project. Τραγούδια από ψυχής!!!! την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 9:00 μ.μ. στο Egalite darts club Γ. Αβέρωφ 36, πλησίον ΗΣΑΠ Πευκακίων.
Μαζί του ο Ανδρέας Ανδρέου στο ούτι και ο Ηλίας Μαντικός στο κανονάκι.
Σας περιμένουμε σε μοναδικούς μουσικούς δρόμους του έντεχνου Ελληνικού και Σμυρνέϊκου Τραγουδιού. 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να είναι κοντά μας, ας μη διστάσουν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6979047801, ή στο Email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr ή f/c Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας.
www.lidoriki.com 


























ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

$
0
0


Image result for νοσοκομειο  αμφισσασ


Το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τις εξελίξεις για την ενίσχυση και αναβάθμιση των τομέων, για την παροχή ολοκληρωμένης περίθαλψης στους κατοίκους του Νομού.
* Οι ενέργειες που έχουν γίνει για τη στελέχωση και την εξασφάλιση πλήρους εφημεριακής κάλυψης της Παθολογικής κλινικής είναι οι εξής: δύο θέσεις μόνιμων ιατρών Παθολόγων βρίσκονται στο τελικό στάδιο (διαδικασία κρίσεων για διορισμό) και μια θέση ιατρού Καρδιολόγου βρίσκεται στο τελικό στάδιο διορισμού. Με την ολοκλήρωση των διορισμών των ιατρών θα επιτευχθεί η πλήρης λειτουργία της κλινικής. Τη δεδομένη χρονική περίοδο η Παθολογική κλινική εφημερεύει κανονικά τις ημέρες κατά τις οποίες εφημερεύει το ιατρικό προσωπικό του Παθολογικού τομέα.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου λειτουργεί σε καθημερινή βάση, ολόκληρο το μήνα και εξυπηρετεί ασθενείς της ευρύτερης περιοχής και επισκέπτες – ασθενείς κατά τους μήνες των θερινών και χειμερινών διακοπών τους.
* Στον Χειρουργικό Τομέα του Νοσοκομείου, η Χειρουργική κλινική εφημερεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, καλύπτοντας και τις λοιπές ειδικότητες του τομέα.
Η Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική ενισχύθηκε με την πρόσληψη επικουρικού ιατρού με τριετή θητεία (Αύγουστος 2016) με τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως άγονη, απομακρυσμένη περιοχή. Η κάλυψη της μόνιμης θέσης ιατρού ειδικότητας Μαιευτικής - Γυναικολογίας βρίσκεται σε τελικό στάδιο (διαδικασία κρίσεων).
Η Ορθοπεδική κλινική ενδυναμώνεται με τον διορισμό μόνιμου ιατρού ΕΣΥ που έχει γίνει (Οκτώβριος 2016). Ταυτόχρονα, υπηρετεί ο επικουρικός ιατρός ειδικότητας Ορθοπεδικής με τριετή θητεία.
* Ανανεώθηκαν οι παρατάσεις των επικουρικών ιατρών ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής και Ιατρικής Βιοπαθολογίας.
* Το τμήμα Φυσικοθεραπείας έχει αναβαθμιστεί με το διορισμό σε κενή οργανική θέση Φυσικοθεραπευτή (Σεπτέμβριος 2016).
* Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παγώματος των προσλήψεων, διορίστηκαν τέσσερις Νοσηλεύτριες σε κενές οργανικές θέσεις.
Το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας διαβεβαιώνει τους πολίτες πως το Ιατρικό, το Νοσηλευτικό προσωπικό και το σύνολο του προσωπικού του, με επίπεδο γνώσεων και διαρκή προσπάθεια για τον πάσχοντα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
5η Υγειονομική Περιφέρεια
Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Οικισμός Δροσοχωρίου 331 00 ΑΜΦΙΣΣΑ
συνάνθρωπο εργάζεται για να εξασφαλίσει σε καθημερινή βάση – παρά τις αντιξοότητες - ασφάλεια στη θεραπεία και στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Σχετικά με αναφορές σε μερίδα του τύπου για την μετακίνηση ιατρών Αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Λαμίας για κάλυψη εφημεριών, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι το πρόγραμμα εφημεριών του Γ.Ν. Άμφισσας τηρείται κανονικά με βάση τον προγραμματισμό και τις εισηγήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Οι ενέργειες αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στις Δομές Υγείας που ανήκουν στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια (5η ΥΠΕ) είναι μέρος της καθημερινής αντιμετώπισης και υποστήριξης των ασθενών, όπως άλλωστε και οι διακομιδές περιστατικών από το Γ.Ν. Άμφισσας σε μεγαλύτερα Νοσοκομεία της περιφέρειας για συνέχιση της νοσηλείας τους.
Στον τομέα της ενημέρωσης του κοινού, το Νοσοκομείο Άμφισσας στο πλαίσιο της επιστημονικής διασύνδεσης με το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Την Υγεία του Παιδιού» τον Οκτώβριο 2016, με τη συμμετοχή προσκεκλημένων Πανεπιστημιακών διακεκριμένων επιστημόνων.
Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση όλων των δομών Υγείας που ανήκουν στο Νοσοκομείο αποτελεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό της Διοίκησης και γίνεται κάθε αναγκαία ενέργεια από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Η Διοίκηση και το προσωπικό του Γ.Ν. Άμφισσας αγωνίζονται για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και προσπαθούν ταυτόχρονα να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασθενείς συμπολίτες μας.

www.lidoriki.com 

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...

$
0
0


OI  ΠΑΛΙΕΣ  ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

Από  την  ΤΡΑΠΕΖΑ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 
      photolidoriki.blogspot.com

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

Μαθητικές  κατασκηνώσεις  στο Γαλαξίδι  1954 , πρώτος  από  αριστερά  Ι.Μανέτας , Παν. Γεροδήμος , προτελευταίος  Γ.Παλαιολόγος  και  τελευταίος  Θύμιος Ξυλάγγουρας 
Αρχείο  Παν.Γεροδήμου

   Δεκαετία  του '50, μόλις  έχουν  τελειώσει τα  τόσα βάσανά  μας , το  χωριό  μας , μόλις  έχει  αρχίσει  να.."ανασαίνει "κάπως , τα  ερειπωμένα όμως  σπίτια μαρτυράνε τα  μύρια  όσα  πέρασαν  οι  χωριανοί  μας .
   Η πρώτη-πρώτη  έννοια όλων  είναι  τα  παιδιά , που  τόσα  πέρασαν και  τόσα..στερήθηκαν , για  να  καλυφτεί λοιπόν  αυτή η  ανάγκη δημιουργήθηκε  η  παιδική  κατασκήνωση  στο  Γαλαξίδι . Από  αυτή  λοιπόν  την  κατασκήνωση  είναι  η  παραπάνω  φωτογραφία , στην οποία  είναι  πολλά  Λιδορικιωτόπουλα που  δυστυχώς  δεν  μπορέσαμε  να  αναγνωρίσουμε . Αναγνωρίσαμε  μόνο την  Μαρία  Λατσούδη , η  δεύτερη από  αριστερά  στην πάνω σειρα , που  θα  πρέπει  να  ήταν  ομαδάρχης και στη  μέση της  ίδιας  σειράς , με  την  αλογοουρά , είναι  η  Τέτα  Καγκάλου . Αν κάποιοι  αναγνωρίζουν  περισσότερα  παιδιά , παράκληση  θερμή να  μας  ενημερώσουν .
Αρχείο  Μαρίας  Πέτρου - Νταλάκα 

ΘΕΡΜΗ  ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ 
'Οποιοι  χωριανοί   και  φίλοι  μας  , ΄΄εχουν  στη διάθεσή  τους  αναμνηστικές  φωτογραφίες απ'τις  Σχολικές  Κατασκηνώσεις και  δεν  τους  κάνει  κόπο, ας  μας  τις  στείλουν για  την  ΤΡΑΠΕΖΑ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ..
   Ευχαριστούμε  θερμά  


Καλησπέρα  Λιδορικιώτες …
Καλησπέρα  φίλοι  του  χωριού  μας
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016
Ανατολή Ήλιου: 07:05 – Δύση Ήλιου: 17:14
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ.Χ.
1904
Ο Κινγκ Ζιλέτπατεντάρει την πρώτη ξυριστική λεπίδα που φέρει το όνομά του (Gillette).
1922
Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. οι «6» εκτελούνται. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης).
1943
Ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, διατάσσει όλοι οι τσιγγάνοι να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τους Εβραίους και να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Porajmos).
1967
Τα γεγονότα της Κοφίνου: Στα πρόθυρα ελληνοτουρκικού πολέμου, μετά την επίθεση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς υπό τον Γρίβα στο τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου.
1973
Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνείο Αθηνώνκαι Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.
1984
Η Βάνα Μπάρμπα εκπροσωπεί τη χώρα μας στον 34ο διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Κόσμος» στο Λονδίνο, χωρίς να διακριθεί.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ.Χ.
1741
Γιόχαν Κάσπαρ Λάβατερ, ελβετός θεολόγος, μυστικιστής και ποιητής. Υπήρξε θεμελιωτής της φυσιογνωμικής, τέχνης διαγνώσεως των χαρακτήρων, με βάση τη δυναμική της εκφράσεως του προσώπου. (Θαν. 2/1/1801)
Αποφθέγματα
1907
Κλάους Φον Στάουφενμπεργκ, γερμανός στρατιωτικός, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Χίτλερ. (Θαν. 21/7/1944)
1939
Κωστής Μοσκώφ, έλληνας διανοούμενος και συγγραφέας. («Εθνική και κοινωνική συνείδηση στην Ελλάδα», «Ιδεολογία του μεταπρατικού χώρου») (Θαν. 27/6/1998)
 ΘΑΝΑΤΟΙ

μ.Χ.
1922
Δημήτριος Γούναρης, έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, ένας από τους 6 που εκτελέστηκαν ως πρωταίτιοι της μικρασιατικής καταστροφής. (Γεν. 5/1/1867)
1966
Δημήτριος Τόφαλος, θρυλικός έλληνας αρσιβαρίστας. (Γεν. 1882)
2013
Γλαύκος Κληρίδης, κύπριος πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1993- 2003) και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Γεν. 24/4/1919)



Ειδήσεις


Ελλάδα

  • Εξοργισμένος από την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Μου έκανε πολύ κακή εντύπωση το στιλ του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν έχει τρόπους. Όταν είσαι σε διεθνείς σχέσεις αυτού του επιπέδου δεν μπορείς να κάθεσαι με τον τρόπο που κάθεται» είπε.
  • Σειρά συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα είναι σε εξέλιξη το απόγευμα της Τρίτης. Ήδη, τουλάχιστον 2.000 άτομα είναι έξω από το Πολυτεχνείο επί της Πατησίων, κλειστές και οι Σταδίου-Πανεπιστημίου. Σε ισχύ ωστόσο είναι και η απαγόρευση συγκεντρώσεων που επέβαλε η ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τα Προπύλαια και πέρα δεν επιτρέπεται η κίνηση διαδηλωτών προς το Σύνταγμα, τη Βουλή και την αμερικανική πρεσβεία.
  • Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλ.Τσίπρα, προτρέποντας τους δανειστές να ανοίξουν άμεσα τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, ήταν σαφής ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογώντας τη δυσπιστία λαών της βόρειας Ευρώπης. Αισόδοξος ότι η Μέρκελ θα πειστεί για την απομείωση του χρέους εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα.
  • Σε σταθερή αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού νοσοκομείου ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ και νυν στελέχους της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
  • Δημόσια συγγνώμη ζήτησε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ για τις παλιές πρακτικές του οργανισμού που οδήγησαν σε διαπόμπευση 11 οροθετικών γυναικών.

Κόσμος

  • Ο ρώσος υφυπουργός Οικονομίας Γενγκένι Γέλιν αναλαμβάνει υπηρεσιακά το υπουργείο μετά τις χειροπέδες στον υπουργό Ουλιουκάγεφ για τη μίζα στο «ντιλ» Bashneft και Rosneft. Ο ίδιος ο παυθείς υπουργός αρνείται ότι δωροδοκήθηκε ενώ η ανταγωνιστική της Bashneft, Lukoil, δηλώνει πως «δεν βλέπει κίνδυνο για την ιδιωτικοποίηση» της εταιρείας.
  • Πληροφορίες για ωμότητες στη Μοσούλη και από τις δύο πλευρές (τους τζιχαντιστές και των ιρακινών στρατιωτών) έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με την οργάνωση Human Rights Watch να σημειώνει ότι στρατιώτες και πολιτοφύλακες διαμέλισαν πτώματα τζιχαντιστών και με πηγή νοσοκομείου να σημειώνει ότι οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδες άτομα.
  • Το υπόμνημα που διέρρευσε και στο οποίο αναφέρεται πως η Βρετανία δεν έχει συνολική στρατηγική για την αποχώρησή της από την ΕΕ είναι ένα «έγγραφο το οποίο δεν είχε παραγγελθεί» και «δεν έχει σχέση με την κυβέρνηση», σημείωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μετά τη διαρροή του εγγράφου.
  • Η συριακή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε την Τρίτη για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν μήνα κατοικημένες περιοχές του ανατολικού Χαλεπιού που ελέγχονται από τους αντάρτες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Ο ρώσος υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε πως η Ρωσία εξαπέλυσε συντονισμένα πυραυλικά πλήγματα εναντίον ανταρτών στη Συρία. Πληροφορίες για βομβαρδισμό νοσοκομείου.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Κρίστιαν Γένσεν εξέφρασε την ελπίδα να καταλήξει η χώρα του σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραμονή της Δανίας στη Europol.

Οικονομία

  • Με μικρή πτώση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση της Τρίτης, με την αγορά να κινείται με οριακές διακυμάνσεις. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 578,17 μονάδες, σημειώνοντας μικρή πτώση 0,29%.
  • Οι τράπεζες με έδρα τη Βρετανία ίσως αρχίσουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες περίπου ενάμισι χρόνο πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, εάν διαφανεί ως πιθανό ένα «σκληρό Brexit», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ. Εάν η κυβέρνηση ξεκινήσει τη διαδικασία διαζυγίου τον Μάρτιο, όπως έχει δεσμευθεί, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να μεταφέρονται στα τέλη του 2017.
  • Η Taide Guajardo, Marketing Director P&G Europe, βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το συνέδριο του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος με τίτλο "Digital Transformation: Take it or…leave"και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί της.
  • Σε άρθρο της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα υποστηρίζεται ότι η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσει κείμενο στο οποίο θα ζητά την διετή διακοπή της πολιτικής λιτότητας καθώς και περισσότερες δημόσιες επενδύσεις των χωρών που έχουν αυτή την δυνατότητα, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.
  • Σε νέα συνεδρίασή τους θα αποφασιστεί εάν η καταβολή ενός μισθού είναι ικανή να ματαιώσει την επίσχεση εργασίας που έχουν προαναγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, από την Πέμπτη, λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δ.Τσερμενίδης. «Δεν μίλησα ποτέ για αναστολή. Την Πέμπτη το πρωί δεν θα κουνιέται τίποτα» τονίζει, προσθέτοντας ότι «δεν γίνεται κάθε φορά να προαναγγέλλουμε κινητοποιήσεις και να μην τις πραγματοποιούμε, επειδή μας βάζουν έναν μισθό [...] πρέπει να δοθεί οριστική λύση».

Αθλητισμός

  • Διαμαρτυρία, θλίψη, αλλά όχι και τάση «ρεβανσισμού» εξέφρασε η Ομοσπονδία της Βοσνίας μέσω ανακοίνωσής της δύο ημέρες μετά από όσα έγιναν στον αγώνα με την Εθνική Ελλάδας στο Καραϊσκάκη. Οι Βόσνιοι αφού καταδίκασαν τα γεγονότα, σε γενικές γραμμές έριξαν τους τόνους και υποσχέθηκαν καλή φιλοξενία στη Ζένιτσα εν όψει του «επαναληπτικού» τον προσεχή Ιούνιο.
  • Παίκτης του Παναθηναϊκού έως το 2019 θα είναι ο Γιώργος Κουτρουμπής, ο οποίος ανανέωσε σήμερα το συμβόλαιό του με τους «πράσινους». «Η επέκταση της συνεργασίας μου με τον Παναθηναϊκό είναι κάτι που ήθελα πολύ και με τιμά ιδιαίτερα», είπε μεταξύ άλλων ο 25χρονος Έλληνας αμυντικός που εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2013 και ήδη έχει καταγράψει 115 συμμετοχές με τη φανέλα του «τριφυλλιού».
  • Με νέο τραυματισμό ολοκληρώθηκε η προπόνηση της ΑΕΚ. Αυτή τη φορά τραυματίστηκε ο Ρόναλτν Βάργκας, καθώς υπέστη κάκωση δικέφαλου μηριαίου και θα υποβληθεί σε απεικονιστικό έλεγχο.
  • Τον γύρο του κόσμου είχε κάνει, η επιτυχία ενός Αγγλου φιλάθλου που στοιχημάτισε ότι η Λέστερ θα κέρδιζε την Premier League και κατάφερε να εισπράξει 136.670 ευρώ διακινδυνεύοντας μόνο 25. Λοιπόν, αυτό δεν είναι τίποτα...
  • Στα γραφεία του Παναθηναϊκού βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Κουτρουμπής, προκειμένου να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τους «πράσινους».

Η Δίκη των Έξι


Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής από έκτακτο στρατοδικείο, που συγκρότησαν οι βενιζελικοί αξιωματικοί της Επανάστασης του 1922. Στο εδώλιο κάθισαν επτά πολιτικοί και ένας στρατιωτικός, από τους οποίους οι έξι καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέσθηκαν. Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίουέως τις 15 Νοεμβρίου 1922 στην ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή). Ήταν ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Εθνικού Διχασμού.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι ενώ η Ελλάδα παρουσίαζε εικόνα διάλυσης, εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα υπό τους συνταγματάρχες Πλαστήρακαι Γονατάκαι τον αντιπλοίαρχο Φωκά, που προκάλεσε την παραίτηση της κυβέρνησης Τριανταφυλλάκουκαι του βασιλιά Κωνσταντίνου (14 Σεπτεμβρίου 1922) υπέρ του υιού του Γεωργίου Β'. Ο χαρακτήρας του βασιζόταν στην ανάγκη της πίστης ότι «ο ελληνικός στρατός δεν νικήθηκε, αλλά προδόθηκε».
Στην Αθήνα συγκροτήθηκε Επαναστατική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε άμεση δράση, διατάσσοντας εκτεταμένες συλλήψεις αντιβενιζελικών πολιτικών, υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Μία ογκώδης διαδήλωση 100.000 ανθρώπων στην Πλατεία Συντάγματος στις 9 Οκτωβρίουζητά την εκτέλεση υπευθύνων της τραγωδίας. Ο Πλαστήρας, που είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του κινήματος, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Οι αδιάλλακτοι στον στρατό (Πάγκαλος, Οθωναίος, Χατζηκυριάκος), αλλά και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίουαπαιτούν εκτελέσεις. Οι μετριοπαθείς (Πλαστήρας, Δαγκλής, Γονατάς), θέλουν κανονική δίκη, όπως και οι μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης, που ζητούν από τον Πλαστήρα να αποφύγει τις βεβιασμένες ενέργειες και τις συνοπτικές διαδικασίες. Τελικά, οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν και αποφασίστηκε η ίδρυση εκτάκτου στρατοδικείου, που από τη φύση του δεν παρέχει τα εχέγγυα για μια δίκαιη δίκη.
Επικεφαλής της ανακριτικής επιτροπής ανέλαβε ο σκληροπυρηνικός υποστράτηγος Θεόδωρος Πάγκαλος, με βοηθούς τους συνταγματάρχες Ιωάννη Καλογερά και Χαράλαμπο Λούφα. Στο πόρισμα της Επιτροπής, που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου, παραπέμφθηκαν να δικασθούν στο έκτακτο στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας οκτώ πρόσωπα, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 1920 - 1922:
  • Δημήτριος Γούναρης (59 ετών, πρώην Πρωθυπουργός)
  • Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (68 ετών, πρώην Πρωθυπουργός)
  • Νικόλαος Στράτος (50 ετών, πρώην Πρωθυπουργός )
  • Νικόλαος Θεοτόκης (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη)
  • Γεώργιος Μπαλτατζής (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη)
  • Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος ε.α. (53 ετών, Υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Γούναρη)
  • Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος ε.α. (54 ετών, Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γούναρη)
  • Γεώργιος Χατζανέστης, αντιστράτηγος (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης)
Το δίκαιο αίτημα των κατηγορουμένων να δικασθούν από το Ειδικό Δικαστήριο κατ'εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών απορρίφθηκε από τον Πάγκαλο με εξωνομική αιτιολόγηση. Τρεις μέρες νωρίτερα (21 Οκτωβρίου) είχε συγκροτηθεί το έκτακτο στρατοδικείο με πρόεδρο τον υποστράτηγο Αλέξανδρο Οθωναίο.

Η απολογία Χατζηανέστη
Στις 9 το πρωί της 31ης Οκτωβρίου1922 άρχισε η ακροαματική διαδικασία στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή). Τον πρόεδρο του Αλέξανδρου Οθωναίο πλαισίωναν ως στρατοδίκες τρεις συνταγματάρχες, ένας πλοίαρχος, ένας αντισυνταγματάρχης, δύο αντιπλοίαρχοι, τρεις ταγματάρχες, ένας λοχαγός και ένας στρατιωτικός δικαστικός σύμβουλος. Επαναστατικοί επίτροποι ήταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Γεωργιάδης και οι συνταγματάρχες Ιωάννης Ζουρίδης και Νεόκοσμος Γρηγοριάδης. Γραμματέας του δικαστηρίου ήταν ο Ιωάννης Πεπονής. Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ανέλαβαν διαπρεπείς δικηγόροι (Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Οικονομίδης, Δουκάκης, Νοταράς, Ρωμανός και Σωτηριάδης).
Η δίκη διεξήχθη σε 14 συνεδριάσεις. Μετά την απόρριψη των ενστάσεων των κατηγορουμένων εξετάστηκαν 12 μάρτυρες κατηγορίας και 12 υπεράσπισης. Επιτυχία της κατηγορούσας αρχής υπήρξε ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας προήρχοντο από το αντιβενιζελικό στρατόπεδο, όπως και οι κατηγορούμενοι. Στις 6 Νοεμβρίουο κατηγορούμενος Δημήτριος Γούναρης ασθένησε σοβαρά από τύφο και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική. Υπέβαλε αίτημα αναβολής της δίκης, το οποίο απορρίφθηκε και έτσι δικαζόταν ωσεί παρών.
Κοινή ήταν η πεποίθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό ότι το δικαστήριο θα επιβάλει θανατικές ποινές. Οι διεθνείς πιέσεις υπέρ των κατηγορουμένων εντείνονται. Υπό το βάρος τους, η κυβέρνηση του μετριοπαθή Σωτηρίου Κροκιδάπαραιτείται στις 10 Νοεμβρίουκαι την πρωθυπουργία αναλαμβάνει στις 14 Νοεμβρίουο συνταγματάρχης Στυλιανός Γονατάς, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού κινήματος.
Την ίδια μέρα ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της 15ης Νοεμβρίου, το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη για να εκδώσει την απόφασή του. Στις 6:40 π.μ. οι στρατοδίκες επανέρχονται στην έδρα και ο Πρόεδρος του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αλέξανδρος Οθωναίος διαβάζει την ετυμηγορία του δικαστηρίου:
Εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Β'το Έκτακτον Στρατοδικείον συσκεφθέν κατά νόμον, κηρύσσει παμψηφεί τους μεν Γεώργιον Χατζηανέστην, Δημήτριον Γούναρην, Νικόλαον Στράτον, Πέτρον Πρωτοπαπαδάκην, Γεώργιον Μπαλτατζήν και Νικόλαον Θεοτόκην εις την ποινήν του Θανάτου. Τους δε Μιχαήλ Γούδαν και Ξενοφώντα Στρατηγόν εις την ποινήν των ισοβίων δεσμών.
Διατάσσει την στρατιωτικήν καθαίρεσιν των Γεωργίου Χατζανέστη αρχιστρατήγου, Ξενοφώντος Στρατηγού υποστρατήγου και Μιχαήλ Γούδα υποναυάρχου και επιβάλλει αυτούς τα έξοδα και τέλη.
Επιδικάζει παμψηφεί χρηματικήν αποζημίωσιν υπέρ του Δημοσίου κατά του Δημητρίου Γούναρη δραχμών 200 χιλιάδων, Νικολάου Στράτου δραχμών 335 χιλιάδων, Γεωργίου Μπαλτατζή και Νικολάου Θεοτόκη δραχμών 1 εκατομμυρίου και Μιχαήλ Γούδα δραχμών 200 χιλιάδων.
Αμέσως μετά, ο επαναστατικός επίτροπος Νεόκοσμος Γρηγοριάδης μεταβαίνει στις φυλακές Αβέρωφ, όπου εκρατούντο οι κατηγορούμενοι και τους ανακοινώνει την καταδικαστική απόφαση. Είναι 9 το πρωί. Στους έξι θανατοποινίτες ανακοινώνει ότι η εκτέλεση θα γίνει σε δύο ώρες. Υποβολή ενδίκων μέσων δεν προβλεπόταν για τους καταδικασθέντες. Στις 10:30 δύο φορτηγά τους παραλαμβάνουν και τους μεταφέρουν στον χώρο εκτελέσεων στου Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Μία ώρα αργότερα, 36 πυροβολισμοί αντηχούν από τους άνδρες του εκτελεστικού αποσπάσματος και οι 6 πέφτουν νεκροί. Στις 2:30 μ.μ. κηδεύονται στο Α'Νεκροταφείο, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Η επίσπευση της εκτέλεσης των 6 έγινε με προτροπή του Πάγκαλου. Ο στρατηγός ήθελε να μην τους προλάβει ζωντανούς ο πλοίαρχος Τάλμποτ, που έφθασε λίγο αργότερα στην Αθήνα ως απεσταλμένος της Αγγλικής Κυβέρνησης για να πιέσει την κυβέρνηση να αναβάλει την εκτέλεση των θανατικών ποινών. Ο ρόλος του Ελευθερίου Βενιζέλουδεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένος. Ο ίδιος είχε αποσυρθεί της πολιτικής και ευρίσκετο στο εξωτερικό μη αναμιγνυόμενος, όπως έλεγε, στις κυβερνητικές υποθέσεις. Ένα τηλεγράφημά του προς την κυβέρνηση για τις δυσμενείς επιπτώσεις της εκτέλεσης έφθασε την επομένη (16 Νοεμβρίου).
Η εκτέλεση των 6 έγινε, κυρίως, για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα και όχι γιατί πραγματικά είχαν διαπράξει προδοσία σε βάρος της Ελλάδας. Την άποψη αυτή επαληθεύουν τα λόγια του Θεόδωρου Πάγκαλου, χρόνια αργότερα: «Δεν παραδέχομαι ότι διέπραξαν συνειδητήν προδοσίαν… αλλά υπήρξαν μοιραία και αναγκαία θύματα εις τον βωμόν της Πατρίδος».

Η Επανάληψη της Δίκης

Στις 20 Ιανουαρίου 2008 ο Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και ζήτησε με αίτησή του την ακύρωση της απόφασης του Εκτάκτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών της 15ης Νοεμβρίου 1922 και την επανάληψη της διαδικασίας (δίκης), με το αιτιολογικό της ύπαρξης νέων στοιχείων, σύμφωνα με το άρθρο 525 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα νέα στοιχεία που επικαλέστηκε ο αιτών ήταν μία επιστολή του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγή Τσαλδάρη (Ιανουάριος 1929) και ένα απόσπασμα από την ομιλία του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Βουλή στις 31 Μαρτίου 1932.
Στην επιστολή του προς τον Παναγή Τσαλδάρη έγραφε ο Ελευθέριος Βενιζέλος:
Δύναμαι να διαβεβαιώσω υμάς κατά τον πλέον κατηγορηματικόν τρόπο ότι ουδείς των πολιτικών αρχηγών της δημοκρατικής παρατάξεως θεωρεί ότι οι ηγέται της πολιτικής, ήτις ηκολουθήθη μετά το 1920, διέπραξαν προδοσία κατά της χώρας ή ότι εν γνώσει οδήγησαν τον τόπο εις την μικρασιατική καταστροφή. Δύναμαι μάλιστα να σας διαβεβαιώσω ότι πιστεύω ακραδάντως ότι θα ήσαν ευτυχείς αν η πολιτική των οδηγεί την Ελλάδα εις εθνικόν θρίαμβον.
Κατά δε τη συνεδρίαση της Βουλής της 31ης Μαρτίου 1932, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, αναφερθείς στο θέμα της θανατικής καταδίκης των «έξι» , δήλωσε ότι αποτελεί ειλικρινή του επιθυμία να αποκατασταθεί η μνήμη των νεκρών, υπέρ των οποίων ήταν έτοιμος να προσέλθει σε μνημόσυνο όπως δεηθεί, μετά των συγγενών και φίλων αυτών, από κοινού υπέρ εκείνων.
Στις 19 Νοεμβρίου 2009 το Ζ'Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συνελθών σε συμβούλιο δέχθηκε τους ισχυρισμούς του αιτούντος με ψήφους 3 έναντι 2 και παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την οριστική απόφαση (1533/2009). Στις 20 Δεκεμβρίου 2009 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών και με εισήγηση του αντεισαγγελέα του δικαστηρίου Αθανασίου Κονταξή έκρινε ότι εσφαλμένα παραπέμφθηκε ενώπιόν της από το Ποινικό Τμήμα το ζήτημα της επανάληψης της «δίκης των έξι» και ότι κατά συνέπεια αναβιώνει η απόφαση 1533/2009 του Ζ'Ποινικού Τμήματος.
Στις 12 Μαΐου 2010 συνήλθε σε συμβούλιο το Ζ'Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου υπό νέα σύνθεση, για να συμπληρώσει την απόφαση 1533/2009 και να διατυπώσει το διατακτικό, σύμφωνα με το άρθρο 145 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στη δίκη παρενέβη με δήλωση πολιτικής αγωγής η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, που εκπροσωπεί 185 σωματεία και πλέον των 300.000 απογόνων των προσφύγων του 1922, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί η αίτηση επανάληψης της διαδικασίας, επειδή οι έξι καταδικασθέντες από το Στρατοδικείο με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους προκάλεσαν τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τις πατρογονικές ρίζες του, μετά 3.000 χρόνια παρουσίας στη Μικρά Ασία. Η παράσταση πολιτικής αγωγής απορρίφθηκε ως απαράδεκτη από το δικαστήριο.
Στις 20 Οκτωβρίου 2010 το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του και έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκη, κρίνοντας αθώους τους έξι καταδικασθέντες σε θάνατο από το Έκτακτο Επαναστατικό Δικαστήριο Αθηνών. Με την απόφαση 1675/2010 το Ζ'Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ακυρώνει την απόφαση του Εκτάκτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών ως προς όλους τους καταδικασμένους για εσχάτη προδοσία και παύει οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

Τα γεγονότα της Κοφίνου

Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς περικυκλώνουν την Κοφίνου πριν από την επιχείρηση
Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς περικυκλώνουν την Κοφίνου πριν από την επιχείρηση
Αιματηρή σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και Τουρκοκυπρίων στο χωριό Κοφίνου της επαρχίας Λάρνακας στις 15 Νοεμβρίου 1967. Για πολλούς αναλυτές, το επεισόδιο αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την τουρκική εισβολή του 1974. Την Κύπρο κυβερνούσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από την μπότα των Συνταγματαρχών και πρωθυπουργός στην Τουρκία ήταν ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
Η Κοφίνου βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας στο σταυροδρόμι δύο στρατηγικής σημασίας αυτοκινητοδρόμων: Λευκωσίας - Λεμεσού και Λάρνακας - Λεμεσσού. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 150 μέτρων και τα χρόνια της δεκαετίας του '60 κατοικείτο αποκλειστικά από Τουρκοκυπρίους (725 κάτοικοι στην απογραφή του 1960). Μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, η Κοφίνου εξελίχθηκε σε ισχυρό στρατιωτικό προπύργιο των Τουρκοκυπρίων. Ήταν μία διαρκής εστία επεισοδίων στην περιοχή και συχνά ένοπλοι Τουρκοκύπριοι απέκοπταν τις δύο οδικές αρτηρίες, όταν δεν πυροβολούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε στις δυνάμεις του ΟΗΕ, αλλά η επέμβασή τους καθυστερούσε. Στις 15 Νοεμβρίου 1967 με διαταγή του Μακαρίου η Εθνική Φρουρά υπό τις διαταγές του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα ανέλαβε αυτή να αποκαταστήσει την τάξη. Η «Επιχείρηση Γρόνθος», όπως ονομάστηκε, είχε στρατιωτικό χαρακτήρα και όχι αστυνομικό, όπως θα έπρεπε. Ο Γρίβας κινητοποίησε πολύ ισχυρές δυνάμεις, με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και πυροβολικό. Πρώτα επιτέθηκε στο μικτό χωριό Άγιος Θεόδωρος (685 Τουρκοκύπριοι κάτοικοι και 525 Ελληνοκύπριοι) και κατέλαβε σχεδόν χωρίς μάχη την τουρκοκυπριακή συνοικία. Στη συνέχεια στράφηκε κατά τις γειτονικής Κοφίνου. Στις αψιμαχίες που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 24 Τουρκοκύπριοι και 9 τραυματίστηκαν, ενώ οι απώλειες της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν ένας νεκρός και δύο τραυματίες.
Οι επιχειρήσεις στον Άγιο Θεόδωρο και την Κοφίνου προκάλεσαν σοβαρή πολιτική κρίση. Η Τουρκία χαρακτήρισε «στυγερή πρόκληση» τα αιματηρά επεισόδια και απείλησε με στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και με πόλεμο την Ελλάδα. Με την παρέμβαση των Αμερικανών, που εκδηλώθηκε με την αποστολή του υφυπουργού Άμυνας Σάιρους Βανς στο τρίγωνο Αθήνας - Άγκυρας - Λευκωσίας, η κρίση διευθετήθηκε με μια οδυνηρή υποχώρηση του δικτατορικού καθεστώτος της Ελλάδας. Υπό την πίεση Αμερικανών, Βρετανών και Καναδών, οι οποίοι ενδιαφέρονταν πρωτίστως για την τύχη της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αναγκάστηκε να αποσύρει από την Κύπρο την ελλαδική μεραρχία, που είχε στείλει μυστικά ο Γεώργιος Παπανδρέουμετά τα γεγονότα του 1963 - 1964.
Έτσι, η Κύπρος αφέθηκε έκθετη σε ενδεχόμενη τουρκική εισβολή, που πραγματοποιήθηκε τελικά τον Ιούλιο του 1974. Άμεση συνέπεια της αποχώρησης της ελλαδικής μεραρχίας ήταν η ανακήρυξη της «Προσωρινής Τουρκοκυπριακής Διοίκησης», με την οποία οι Τουρκοκύπριοι εμφανίσθηκαν πλέον όχι ως μειονότητα ή απλή κοινότητα, αλλά ως μια οργανωμένη πολιτική οντότητα.
Μετά την τουρκική εισβολή, οι τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Κοφίνου και του Αγίου Θεοδώρου μετακινήθηκαν στα Κατεχόμενα και σήμερα τα δύο χωριά κατοικούνται από αμιγή ελληνοκυπριακό πληθυσμό.

Γιόχαν Κέπλερ


1571 – 1630


Ο γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος και αστρολόγος Γιόχαν Κέπλερ (Johannes Kepler) γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίουτου 1571. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ουράνια φαινόμενα και την παρατήρησή τους. Σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν και μετά την αποφοίτησή του το 1591 παρακολούθησε μαθήματα θεολογίας. Πριν δώσει, όμως, τις τελικές εξετάσεις, του προτάθηκε να διδάξει μαθηματικά στο Γκρατς της Αυστρίας, θέση την οποία και αποδέχτηκε.
Το 1596 ο Κέπλερ δημοσίευσε το πρώτο κοσμολογικό βιβλίο του υπό τον τίτλο «Mysterium Cosmographicum», με το οποίο θεμελίωσε την υπόθεση του Κοπέρνικου για το ηλιοκεντρικό πλανητικό σύστημα. Το 1600 μετακόμισε στην Πράγα, όπου συνεργάστηκε με τον Μπράχε και μετά το θάνατο του τελευταίου το 1601, πήρε τη θέση του ως αυλικός αστρονόμος του αυτοκράτορα Ροδόλφου Β’.
Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα μετρήσεων του Μπράχε, ο Κέπλερ κατέληξε το 1605 στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι η τροχιά του Άρη δεν ήταν κυκλική αλλά ελλειπτική. Με τους τρεις νόμους που πήραν αργότερα το όνομά του και δημοσιεύτηκαν το 1609 στο βιβλίο «Astronomia nova» και το 1619 στο βιβλίο
«Harmonia mundi» εισήγαγε την Ουράνια Μηχανική, δηλαδή την επιστήμη που περιγράφει τους νόμους κινήσεως των πλανητών γύρω από τον ήλιο.
Αλλά και στην Οπτική, ο Κέπλερ προσέφερε σημαντικά, διατυπώνοντας θεωρίες για τους οπτικούς φακούς και το τηλεσκόπιο με δύο κυρτούς φακούς. Μετά το θάνατο τού αυτοκράτορα Ροδόλφου επεξεργάστηκε μία εκτεταμένη «Πραγματεία για την Αστρονομία τού Κοπέρνικου» (1618 - 1822), παρότι το βιβλίο του Κοπέρνικου είχε τεθεί από το 1616 στη λίστα των απαγορευμένων της καθολικής εκκλησίας.
Το 1627 δημοσίευσε τους λεγόμενους «Ροδόλφιους πίνακες», οι οποίοι αντικατέστησαν ουσιαστικά μετά από περίπου 1.500 χρόνια και για περίπου 200 χρόνια τους άτλαντες του Πτολεμαίου.

Βασίλης Διαμαντόπουλος
1920 – 1999


Βιογραφία


Διακεκριμένος Έλληνας ηθοποιός και δάσκαλος της υποκριτικής.
Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1920 στον Πειραιά. Σπούδασε αρχικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνώνκαι στη συνέχεια στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης.
Στο Θέατρο Τέχνης έκανε το ντεμπούτο του το 1942, παίζοντας μαζί με το δάσκαλό του, Κάρολο Κουν, στην ιστορική παράσταση της «Αγριόπαπιας» του Ίψεν, με την οποία το «Θέατρο Τέχνης» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο «Αλίκης» (νυν «Μουσούρη»).
Μέχρι και το 1949, που παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης, ερμήνευσε περισσότερους από 30 ρόλους που τον καθιέρωσαν ως πρωταγωνιστή του ελληνικού θεάτρου. Ανάμεσα στα έργα που έπαιξε ήταν και τα «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο, «Ρόσμερσχολμ» και «Βρικόλακες» του Ίψεν, «Για ένα κομμάτι γης» του Κόλντγουελ, «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ, «Εμείς και ο χρόνος» και «Ο ανακριτής έρχεται» του Πρίσλεϊ, «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» και «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ, «Ματωμένος γάμος» του Λόρκα, «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’ Νιλ, «Το φιόρο του Λεβάντε» του Ξενόπουλου, «Λεωφορείο ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς και «Άννα Λουκάστα» του Τζόρνταν.
Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας στη «Νίνα» του Ρουσέν και το καλοκαίρι του 1950 πρωταγωνίστησε στην κωμωδία των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Ανώμαλος Προσγείωσις» στο ρόλο του Μαυρογιαλούρου, ρόλο που δόξασε ο Λάμπρος Κωνσταντάραςστην κινηματογραφική εκδοχή της κωμωδίας το 1965 με τον τίτλο «Υπάρχει και Φιλότιμο». Μέσα στον ίδιο χρόνο προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο. Εκεί έπαιξε σε παραστάσεις σταθμούς: «Ερρίκος Δ’» του Πιραντέλο, «Άνθρωποι και ποντίκια» του Στάινμπεκ, «Τρεις αδελφές» και «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ, «Αγία Ιωάννα» του Μπέρναρντ Σο, τα περισσότερα σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν.
Τη σεζόν 1953-1954 συγκροτεί προσωπικό θίασο και ανεβάζει το έργο «Εκατομμυριούχοι της Νάπολης» του Ντε Φιλίπο, πάλι με σκηνοθέτη τον Κουν και το «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή» του Πιραντέλο. Το καλοκαίρι του 1954 συνεργάζεται με τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου και ερμηνεύει το ρόλο του πατέρα Λαυρέντιου στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σέξπιρ, που ανεβαίνει στο θέατρο «Εθνικού Κήπου». Τη σεζόν 1954-1955 κάνει μία έκτακτη εμφάνιση στο νέο «Θέατρο Τέχνης», που έχει ξεκινήσει την πορεία του στο υπόγειο του «Ορφέα», με τα μονόπρακτα του Τσέχοφ «Αρκούδα», «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» και του Πιραντέλο «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα».
Επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο το 1956 και συμμετέχει στις παραστάσεις «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σέξπιρ, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, «Η ηδονή της τιμιότητας» του Πιραντέλο, «Η άμαξα» του Μεριμέ, «Βασιλιάς Ληρ» και «Οθέλος» του Σέξπιρ.
Το 1958 είναι έτος - σταθμός στην καριέρα του. Ιδρύει το «Νέο Θέατρο», που εγκαινιάζει το σημερινό θέατρο «Αλάμπρα» και λειτουργεί έως το 1966 με πρωταγωνίστρια την τότε σύντροφό του Μαρία Αλκαίου. Ανεβάζει τα έργα: «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Καμπανέλλη, «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια» του Κασόνα,­ μία παράσταση που αφήνει εποχή και γίνεται θρύλος,­ «Το φιόρο του Λεβάντε» του Ξενόπουλου, «Γαλιλαίος» του Μπρεχτ, «Σαββάτο, Κυριακή, Δευτέρα» του Ντε Φιλίπο, «Πέντε στρέμματα παράδεισος» των Σταύρου - Φραγκιά, «Το νησί της Αφροδίτης» του Πάρνη, «Αθάνατη πολυαγαπημένη» του Ρούσσου, όπου ερμήνευσε τον Μπετόβεν, άλλον ένα ρόλο του που πολυσυζητήθηκε, «Η τύχη της Μαρούλας» του Κορομηλά και άλλα. Για την προσφορά του τότε είχε τιμηθεί από την πολιτεία με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α’.

Με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο στη σειρά «Εκείνος κι εκείνος»
Η δικτατορίαανακόπτει τη θεατρική του πορεία. Αυτοεξορίζεται στο Παρίσι, αλλά θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1970. Αρχικά συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ) και αργότερα με το «Θέατρο Σάτιρα» του Γιώργου Μιχαλακόπουλου, στου οποίου την ίδρυση συμμετείχε και ο ίδιος. Οι δυο τους το 1972 θα γράψουν ιστορία στη μικρή οθόνη με τη συμμετοχή τους στην τηλεοπτική σειρά «Εκείνος κι Εκείνος», με τα γεμάτα αντικαθεστωτικούς υπαινιγμούς κείμενα του Κώστα Μουρσελά.
Ένα χρόνο αργότερα οι δύο ηθοποιοί θα κάνουν μία ακόμα επιτυχία περιοδεύοντας στην Ελλάδα με την πολιτική επιθεώρηση «Ω, τι κόσμος, μπαμπά» του Κώστα Μουρσελά, σε μουσική του Βασίλη Δημητρίου, αλλά και με τα έργα «Ας παίξουμε τους δολοφόνους» του Φάιφερ και «Συνεργός» του Ντίρενματ.
Τα επόμενα χρόνια εμπλουτίζει το προσωπικό του δραματολόγιο με πρωταγωνιστικές εμφανίσεις σε μερικά ακόμα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου: «Ασήμαντος πόνος» του Πίντερ, «Σχολείο γυναικών» του Μολιέρου, «Σφήκες» του Αριστοφάνη, «Παραθεριστές» του Γκόρκι, «Φοίνισσες» του Ευριπίδη με σκηνοθέτες τον Μίνωα Βολανάκη, τον Ντίνο Γιαννόπουλο, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Λεωνίδα Τριβιζά και άλλους. Θα παίξει τον Καρένιν στην «Άννα Καρένινα» του Τολστόι, που ανεβάζει η Κάτια Δανδουλάκη, θα ανεβάσει ο ίδιος στη Νίκαια το «Μίστερο μπούφο» του Ντάριο Φο, θα παίξει με την Κατερίνα Βασιλάκου «Δωδέκατη νύχτα» του Σέξπιρ, με τον Ανδρέα Μπάρκουληστο «Σλουθ» του Άντονι Σάφερ και θα είναι ο Αζντάκ στον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ και ο Βολπόνε στην ομώνυμη κωμωδία του Μπεν Τζόνσον, που ανεβάζει ο Μίνως Βολανάκης.
Το 1993 ιδρύει το «Σύγχρονο Θέατρο» και ανεβάζει την «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις. Εκεί έπαιξε και τον τελευταίο του ρόλο στο θέατρο. Είχε γράψει, επίσης, το θεατρικό «Οι καλικαντζαραίοι», που παρουσίασε το 1979 στο θέατρο του Λυκαβηττού.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Νόμος 4000»
Στον κινηματογράφο είχε λίγες και επιλεκτικές εμφανίσεις και με το ταλέντο και το κύρος του, έδινε αξία στο ρόλο και ανέβαζε το επίπεδο του έργου. Ανάμεσα στις ταινίες που έπαιξε ήταν ο «Μαρίνος Κοντάρας» του Τζαβέλλα, «Τελευταία αποστολή» του Τσιφόρου, «Νυχτερινή περιπέτεια» του Τερζάκη, «Η αρπαγή της Περσεφόνης» του Γρηγορίου, «Το αμαξάκι» του Ντίνου Δημόπουλου, «Ερωτικές ιστορίες» του Καψάσκη, «Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ» του Μανθούλη και «Νόμος 4000» του Δαλιανίδη. Το 1981 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Μάθε παιδί μου γράμματα». Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του Βασίλη Μπουντούρη «Μπίζνες στα Βαλκάνια» (1997).
Στην τηλεόραση εμφανίσθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από τα πρώτα βήματα του ΕΙΡ (σημερινής ΕΡΤ), με το μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Αυτός και το παντελόνι του» (1966). Εκτός από το «Εκείνος κι εκείνος», έπαιξε σε σειρές, όπως «Ο συμβολαιογράφος», «Χατζηεμμανουήλ», «Αλέξανδρος Δελμούζος», «Λαυρεωτικά», «Η αγάπη άργησε μια μέρα» και στην τηλεταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε» (1981), όπου υποδύθηκε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Το 1977 έγραψε και σκηνοθέτησε την κωμική σειρά «Από την κλειδαρότρυπα», με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τη Χρυσούλα Διαβάτη και τον Θύμιο Καρακατσάνη.
Δίδαξε υποκριτική από νέος στις δραματικές σχολές του «Θεάτρου Τέχνης» και του Εθνικού Θεάτρου, ενώ ίδρυσε και δική του δραματική σχολή, που λειτούργησε παράλληλα με το «Νέο Θέατρο». Το 1983 δημιούργησε το «Θεατρικό Εργαστήρι» και το 1994 τη δραματική σχολή «Ίασμος».
Υπήρξε ενεργό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και είχε αναπτύξει συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΚΚΕ.
Παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με την ηθοποιό και ραδιοφωνική παραγωγό Τώνια Καράλη, με την οποία απέκτησε μία κόρη και τη δεύτερη με την ηθοποιό Μαρίνα Γεωργίου, με την οποία απέκτησε ένα γιο.
Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 5 Μαΐου1999, σε ηλικία 78 ετών.

    Δημήτριος Τόφαλος


    1882 – 1966

    Θρυλικός αθλητής της άρσης βαρών. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1882 και από νεαρή ηλικία φάνηκαν οι φυσικές του δυνατότητες.
    Όλη η πόλη μιλούσε γι'αυτόν και το πώς επέζησε από ένα σοβαρό ατύχημα. Το 1894 και σε ηλικία 12 ετών ο μικρός Δημήτρης έπαιζε κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, όταν ένα βαγόνι ήρθε κατά πάνω του και του συνέτριψε το χέρι. Στο νοσοκομείο οι γιατροί επέμεναν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του χεριού του. Ο πατέρας του αρνήθηκε και στην πορεία του χρόνου δικαιώθηκε. Το χέρι του γιου του σώθηκε, αλλά παρέμεινε μικρότερο από το άλλο. Η μικρή αυτή αναπηρία δεν εμπόδισε τον Δημήτρη Τόφαλο να γίνει ένας σπουδαίος αθλητής.
    Το 1899 γράφτηκε στη Γ.Ε. Πατρών, μετέπειτα Παναχαϊκή, και ασχολήθηκε με την άρση βαρών. Το 1904 ήταν πανέτοιμος για τη μεγάλη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου. Αρρώστησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο στην Αμβέρσα. Δύο χρόνια αργότερα στη Μεσολυμπιάδατης Αθήνας (9-19 Απριλίου 1906) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της Άρσης Βαρών με τα δύο χέρια. Σήκωσε 142,5 κιλά, επικρατώντας έπειτα από σκληρή διήμερη μάχη του αυστριακού Γιόζεφ Στάινμπαχ. Η επίδοσή του αυτή ήταν πολύ μεγάλη για την εποχή και παρέμεινε ως παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι το 1914.
    Κατά την επιστροφή του στην Πάτρα, 6.000 φίλαθλοι του επιφύλαξαν αποθεωτική υποδοχή στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, εκεί όπου πριν από 12 χρόνια είχε το ατύχημα, που παρ'ολίγο να του κοστίσει τη ζωή. Ο Τόφαλος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το 1908 στο Λονδίνο η άρση βαρών δεν συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα.
    Τον ίδιο χρόνο εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ και για βιοποριστικούς λόγους ασχολήθηκε με την ελευθέρα πάλη (κατς). Έγινε γνωστός για το πείσμα του, παρά για τη δύναμή του. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο αγώνας του με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Φρανκ Γκοτζ. Ο αντίπαλός του με μια λαβή του έσπασε το χέρι και ο Τόφαλος, σφαδάζοντας από τους πόνους, αγωνίστηκε μέχρι τέλους, χωρίς να εγκαταλείψει τη μάχη. Η επιμονή του αυτή του στοίχισε τρεις μήνες νοσηλείας, αλλά τον έκανε διάσημο.
    Μετά την αποχώρησή του από τα ταπί έγινε μάνατζερ του πασίγνωστου έλληνα κατσέρ Τζιμ Λόντου, τον οποίον συνόδευσε στην Αθήνα το 1930 για τον αγώνα του κατά του Ζιμπίνσκι στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Τόφαλος υπήρξε εκ των ιδρυτών του ελληνοαμερικανικού αθλητικού συλλόγου της Νέας Υόρκης «Ερμής».
    Το 1952 επανήλθε στην Ελλάδα και πέθανε στην Πάτρα στις 15 Νοεμβρίου1966. Στην καριέρα του κατέκτησε 140 έπαθλα στην άρση βαρών και 251 στην ελευθέρα πάλη (κάτς). Η γενέτειρά του Πάτρα τον τίμησε, δίνοντας το όνομά του σε οδό και σε κλειστό γυμναστήριο.
    Ο Δημήτριος Τόφαλος ήταν ιδιαίτερα εύσωμος. Για τον λόγο αυτό, το επώνυμό του επικράτησε να χρησιμοποιείται ως χαρακτηριστικό των ανθρώπων μεγάλου ύψους και βάρους («είναι Τόφαλος»).


Ηλίας Τσαλαφατίνος


1780/1782 – 1856


Μανιάτης αγωνιστής του '21, που διακρίθηκε για τον πατριωτισμό του και την ανιδιοτέλεια του χαρακτήρα του.
Ο Ηλίας Τσαλαφατίνος γεννήθηκε στο Οίτυλο της Μάνης, μεταξύ 1780 - 1782. Το επίθετο της οικογενείας του ήταν Κατσανός, αλλά επεκράτησε το Τσαλαφατίνος, που είναι παρατσούκλι από τη λέξη τσαλαφός (απερίσκεπτος, ορμητικός). Υπήρξε έμπιστος των Μαυρομιχαλαίων και διοικητής των στρατιωτικών τους σωμάτων.
Συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στον εθνικό ξεσηκωμό. Στις 17 Μαρτίου1821 ορκίστηκε με τους άλλους Μανιάτες αγωνιστές στην Αρεόπολη και στις 23 Μαρτίουσυμμετείχε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας. Στη συνέχεια, με εντολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, περιδιάβαινε τα χωριά της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας για να στρατολογήσει άνδρες, ενόψει του σχεδίου του «Γέρου του Μωριά» για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, που ήταν το οθωμανικό διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου.
Ο Τσαλαφατίνος πήρε μέρος σχεδόν σε όλες τις μεγάλες μάχες της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Πολέμησε στο Λεβίδι (14 Απριλίου 1821), στο Βαλτέτσι (13-15 Μαΐου 1821), στην κατάληψη της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821) και στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822). Τον Ιούνιο του 1821 μαζί με τον Ηλία Μαυρομιχάληκαι τους άνδρες τους έσπευσαν προς βοήθεια του Οδυσσέα Ανδρούτσουστη Στερεά Ελλάδα για να αναχαιτίσουν τους Οθωμανούς πασάδες Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ, που είχαν εκστρατεύσει με σκοπό την καταστολή της Επανάστασης.
Στις αρχές του 1822 ακολουθεί τον Ηλία Μαυρομιχάλη στην Εύβοια. Η εκστρατεία αποτυγχάνει και στη Μάχη των Στύρωνστις 12 Ιανουαρίου 1822 σκοτώνεται ο Ηλίας Μαυρομιχάλης. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς βρίσκεται ανάμεσα στους υπερασπιστές του Μεσολογγίου, που πολιορκείται από τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη.
Τον Φεβρουάριο του 1824 προσφέρεται με το μανιάτικο σώμα του να συνδράμει στην πολιορκία του κάστρου της Κορώνης. Τελικά, την εκτέλεση της επιχείρησης αναλαμβάνουν οι ντόπιοι, με καταστροφικά αποτελέσματα. Μετά την εισβολή του Ιμπραήμπαίρνει μέρος στη μάχη στο Μανιάκι (20 Μαΐου 1825) και στη συνέχεια υπερασπίζεται τη Μάνη από τις επανειλημμένες επιθέσεις του Αιγύπτιου εισβολέα, με αποκορύφωμα τη μάχη στο Πολυάραβο (28 Αυγούστου 1826), όπου διακρίνεται και συμβάλλει αποφασιστικά στη νίκη των ελληνικών δυνάμεων. Ήταν και η τελευταία απόπειρα του Ιμπραήμ να καταλάβει τη Μάνη.
Ο Ηλίας Τσαλαφατίνος διακρίθηκε για τον αγνό πατριωτισμό του και την έλλειψη φιλοχρηματίας. Όταν η επαναστατική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 1823 τού πρόσφερε 2.000 γρόσια ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες προς το έθνος, αυτός τα αποποιήθηκε, λέγοντας: «Το Έθνος είναι ακόμα φτωχότερο από μένα τον φτωχό». Λίγες ημέρες αργότερα προβιβάσθηκε σε αντιστράτηγο, αλλά αρνήθηκε να δεχθεί τον βαθμό. Με αναφορά του προς το Εκτελεστικό, ζήτησε μόνο να του εξασφαλίσουν τη συντήρηση εκατό στρατιωτών και υποσχόταν ότι «θέλει εκστρατεύσει και θυσιάσει και αυτήν την ζωήν του δια την αγάπην της πατρίδος».
Ο Ηλίας Τσαλαφατίνος πέθανε στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου 1856.

Γλαύκος Κληρίδης

1919 – 2013


Διακεκριμένος Κύπριος πολιτικός και από τις ηγετικές προσωπικότητες της Δεξιάς στη μεγαλόνησο. Διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1993- 2003) και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού.
Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου και πολιτικού Ιωάννη Κληρίδη (1887-1961). Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο μέχρι την Ε'τάξη και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λονδίνο το 1937. Στη συνέχεια γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, αλλά με την έκρηξη του Β'Παγκοσμίου Πολέμουτον Σεπτέμβριο του 1939 διέκοψε τις σπουδές του και κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία της Μεγάλης Βρετανίας (RAF). Μετέσχε σε αποστολές πάνω από τη Γερμανία και στις 24 Ιουλίουτου 1942 το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Γερμανούς. Παρέμεινε σε αιχμαλωσία μέχρι το 1945 και αποπειράθηκε τρεις φορές να δραπετεύσει. Κατά το διάστημα της θητείας του στη RAF παρασημοφορήθηκε για διακεκριμένες υπηρεσίες κατά του εχθρού.
Μετά την επάνοδό του στην Αγγλία συμπλήρωσε τις σπουδές του και το 1948 έλαβε άδεια άσκησης της δικηγορίας. Επανήλθε στην Κύπρο και άσκησε ενεργά τη δικηγορία έως το 1959. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα (1955-59) ήταν ενεργό μέλος της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και παράλληλα υπερασπιζόταν τους Κύπριους αγωνιστές στα δικαστήρια. Μία από τις δραματικότερες υποθέσεις που ανέλαβε ήταν αυτή της υπεράσπισης του Μιχαήλ Καραολή, κατά την οποία δημόσιος κατήγορος ήταν ο Ραούφ Ντεκτάς, ο μετέπειτα ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Ετοίμασε, επίσης, φάκελο για πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Άγγλους, τις οποίες παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Γλαύκος Κληρίδης με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο
Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και κατά τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960), διατέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της Ελληνοκυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα. Στις πρώτες προεδρικές εκλογές (13 Δεκεμβρίου 1959) υποστήριξε την υποψηφιότητα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου αντί του πατέρα του Ιωάννη Κληρίδη. Όταν κατηγορήθηκε ότι παραβίαζε τη χριστιανική εντολή «τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου...», αυτός απαντούσε με το αρχαιοελληνικό ρητό «πατρός τε και μητρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον και αγιότερον εστίν η πατρίς».
Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές (31 Ιουλίου 1960) ήταν επικεφαλής του δεξιού «Πατριωτικού Μετώπου». Εκλέχθηκε βουλευτής Λευκωσίας και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση αυτή παρέμεινε έως τον Ιούλιο του 1976. Το 1964 ηγήθηκε της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του Λονδίνου και το 1968 ορίστηκε εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό που άρχισαν με πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ, Ου Θαντ. Εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων ήταν ο παλιός του γνώριμος από τα δικαστήρια Ραούφ Ντεκτάς. Το 1969 συγκρότησε με τον Πολύκαρπο Γεωρκάτζη το «Ενιαίον Κόμμα», το οποίο αναδείχθηκε το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου στις εκλογές της 5ης Ιουλίουτου 1970. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε πρωτοστατήσει στην επανεκλογή του Μακαρίου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974) και την επακολουθήσασα τουρκική εισβολή στην Κύπρο (20 Ιουλίου), ο Κληρίδης ανέλαβε προσωρινά την Προεδρία της Δημοκρατίας υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Βουλής έως τις 7 Δεκεμβρίου 1974, οπότε επέστρεψε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που είχε εξαναγκασθεί από τους πραξικοπηματίες να εγκαταλείψει τη μεγαλόνησο. Τότε, ο Κληρίδης επανήλθε στα καθήκοντά του και παράλληλα ανέλαβε εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων στις διακοινοτικές συνομιλίες. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις Συνομιλίες της Βιέννης (Φεβρουάριος του 1978), οπότε παραιτήθηκε, επειδή κατηγορήθηκε ότι υπερέβη τις οδηγίες που του είχαν δοθεί.

Ραούφ Ντενκτάς - Γλαύκος Κληρίδης
Στις 4 Ιουλίουτου 1976 ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου κομματικού σχηματισμού με την ονομασία «Δημοκρατικός Συναγερμός», αφού προηγουμένως διέλυσε το «Ενιαίον Κόμμα». Ο ΔΗΣΥ μαζί με το κομουνιστικό ΑΚΕΛ είναι σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου. Κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1981, του 1985 και του 1991, ήταν επικεφαλής του συνδυασμού του ΔΗΣΥ και εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1993.
Τον Φεβρουάριο του 1988 διεκδίκησε για πρώτη φορά την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά ηττήθηκε από τον ανεξάρτητο (με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ) Γιώργο Βασιλείου. Πέντε χρόνια αργότερα (14 Φεβρουαρίου 1993) επικράτησε δύσκολα του Γιώργου Βασιλείου και ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επανεξελέγη στις 15 Φεβρουαρίου 1998 με αντίπαλο τον Γιώργο Ιακώβου (ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ). Μείζον επίτευγμα της Προεδρίας του ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού. Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2003 διεκδίκησε και τρίτη προεδρική θητεία, αλλά ηττήθηκε καθαρά από τον Τάσσο Παπαδόπουλοκαι αποχώρησε της ενεργού πολιτικής. Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίουτου 2004 τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν για τη λύση του Κυπριακού.
Ο Γλαύκος Κληρίδης διετέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρούαπό το 1961 έως το 1963 και σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος. Ο Πάπας Ιωάννης 23ος του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου ως αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει και της κατανόησης που είχε δείξει ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με τη θρησκευτική μειονότητα των Ρωμαιοκαθολικών (Λατίνων) της Κύπρου. Είχε τιμηθεί και από την Ελλάδα με τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ήταν νυμφευμένος με τη ινδικής καταγωγής Λίλα-Ειρήνη (1921-2007), με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Καίτη Κληρίδου (1949), ηγετικό στέλεχος του ΔΗΣΥ σήμερα. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία «Η Κατάθεσή μου» (σε τέσσερις τόμους) και «Ντοκουμέντα μιας Εποχής, 1993 - 2003».
Ο Γλαύκος Κληρίδης πέθανε αργά το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου 2013 στην κλινική «Ευαγγελίστρια» της Λευκωσίας, σε ηλικία 94 ετών. Η πορεία της υγείας του είχε επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες από νεφρική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε ο διαβήτης.
ΕΙΠΕ
Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε θεός κελεύει.
Όμηρος
Όμηρος
Επικός ποιητής.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Ισλανδία σημαίνει Χώρα των Πάγων.
 

ΕΙΠΕ...
Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα κάποιου, δώσ’ του εξουσία.
Αβραάμ Λίνκολν
Αβραάμ Λίνκολν
16ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

10 ανεκπλήρωτοι έρωτες από


την Ελληνική Μυθολογία

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν πλούσια φαντασία - εκτός των άλλων - και σκάρωναν ιστορίες με εκπλήξεις και ανατροπές. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 21 ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας (11 άνδρες και 10 γυναίκες) και τις μεταξύ τους ερωτικές περιπέτειες που κατέληξαν σε αρνήσεις και αποτυχίες.

10Απόλλων και Δάφνη

Πίνακας του Κάρλο Μαράτα
Πίνακας του Κάρλο Μαράτα
Η Δάφνη ήταν κόρη του Λάδωνα ή του Πηνειού και της Γαίας. Ο Απόλλων συνάντησε τη Δάφνη σε κάποιο από τα κυνήγια του και γοητεύτηκε από την ομορφιά της. Θέλο­ντας να απαλλαγεί από τον αντίζηλό του Λεύκιππο, που είχε με­ταμφιεστεί σε γυναίκα και βρισκόταν ανάμεσα στις νύμφες, τις συμβούλευσε να κολυμπήσουν όλες μαζί, γυμνές, για να βεβαιωθούν ότι όλες ήταν γυναίκες. Όταν αποκαλύφθηκε το φύλο του, ο Λεύκιππος βρήκε τραγικό θάνατο από τις νύμφες και την ίδια τη Δάφνη. Και ο Απόλλων όμως, δεν υπήρξε ιδιαίτερα τυχερός. Θέλησε να πλησιάσει τη Δάφνη, η οποία όμως προσπάθησε με όλη της τη δύναμη να τον αποφύγει, και όταν κατάλαβε ότι αυτό δεν ήταν δυνατό, παρακάλεσε τη μητέρα της να τη σώσει. Και πραγματικά, δημιουργήθηκε ένα χάσμα, όπου χάθηκε η Δάφνη, ενώ στη θέση της ξεπρόβαλε το ομώνυμο δέντρο. Από τα κλαδιά του, ο Απόλλων έφτιαξε ένα στεφάνι, που φορούσε πάντα στο κεφάλι του σε ανάμνηση της όμορφης νύμφης.

9Σαλμακίς και Ερμαφρόδιτος

Πίνακας του Λουί Φενζόν
Πίνακας του Λουί Φενζόν
Ο Ερμαφρόδιτος ήταν γιος του Ερμή και της Αφροδίτης και κατοικούσε στη Φρυγία. Στα 15 του χρόνια, προικισμένος με μεγάλη ομορφιά, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να γνωρίσει τον έξω κόσμο. Καθώς βρισκόταν στην Καρία και ξεκουραζόταν στις όχθες ενός ποταμού, τον εντόπισε η νύμφη Σαλμακίδα και τον ερωτεύτηκε. Όταν το νεαρό αγόρι βούτηξε στο ποτάμι για ένα μπάνιο, η Σαλμακίδα βρήκε την ευκαιρία να τον αρπάξει και να τον κάνει δικό της. Ο Ερμαφρόδιτος αντιστάθηκε κι απέκρουσε τις ερωτικές διαθέσεις της Σαλμακίδας. Τότε, η νύμφη παρακάλεσε τους θεούς να κάνουν κάτι για να μην αποχωριστούν ποτέ τα κορμιά τους. Οι θεοί εισάκουσαν τις παρακλήσεις της και δημιούργησαν ένα νέο ον με δύο φύσεις.

8Αλφειός και Αρέθουσα

Πίνακας του Κάρλο Μαράτα
Πίνακας του Κάρλο Μαράτα
Η Αρέθουσα ήταν κόρη του Νηρέα και της Δωρίδος και νύμφη της Αρτέμιδας. Την Αρέθουσα ερωτεύτηκε στην Πελοπόννησο ο κυνηγός Αλφειός. Εκείνη, όμως, τον απέκρουσε, επειδή ήθελε να διατηρήσει την αγνότητά της κι έφυγε από την Πελοπόννησο με τη βοήθεια της Αρτέμιδας. Διέσχισε τη θάλασσα, έφθασε στο νησί Ορτυγία, που βρίσκεται στις Συρακούσες της Σικελίας κι εκεί μεταμορφώθηκε σε πηγή. Τόσο σφοδρός, όμως, ήταν ο έρωτας του Αλφειού, ώστε κι αυτός μεταμορφώθηκε σε ποταμό και διασχίζοντας το πέλαγος ενώθηκε με τα νερά της πηγής της Αρέθουσας.

7Απημοσύνη και Ερμής


Η Απημοσύνη ήταν πριγκίπισσα της Κρήτης, κόρη του Κατρέα, ενός από τους γιους του Μίνωα. Όμορφη καθώς ήταν, προκάλεσε το ερωτικό ενδιαφέρον τού Ερμή, ψυχοπομπού και αγγελιοφόρου των θεών. Μία μέρα, o Ερμής την εντόπισε στη Ρόδο κι άρχισε να την καταδιώκει. Αυτή ήταν πιο γρήγορη και με διάφορα κόλπα κατόρθωνε να του ξεφύγει. Ο Ερμής την παραφύλαξε κοντά σ’ ένα ποτάμι, όπου θα έπαιρνε το μπάνιο της. Ο πανούργος θεός έστρωσε το δρόμο με φρεσκογδαρμένα τομάρια και περίμενε. Όταν αυτή εμφανίστηκε, γλίστρησε πάνω στο οδόστρωμα και ο Ερμής όρμησε κατά πάνω της και τη βίασε. Η Απημοσύνη έμεινε έγκυος και όταν προσπάθησε να εξηγήσει το συμβάν στον αδελφό της Αλθαιμένη, αυτός δεν την πίστεψε. Σε μία έκρηξη οργής για τα ψέμματα της αδελφής του, όπως πίστευε, την κλώτσησε μέχρι θανάτου.

6Αθηνά και Ήφαιστος

Πίνακας του Παρίς Μπορντόν
Πίνακας του Παρίς Μπορντόν
Ο Ήφαιστος, ο κουτσός και κακάσχημος θεός του Ολύμπου, βοήθησε τον Δία με το τσεκούρι του να γεννήσει μέσα από το κεφάλι του τη θεά Αθηνά. Αργότερα, ερωτεύτηκε την Αθηνά, αλλά η θεά απέκρουσε τον έρωτά του, καθώς ήθελε πάση θυσία να κρατήσει την αγνότητά της. Ο Ήφαιστος προσπάθησε να τη βιάσει, απέτυχε όμως και από το σπέρμα του που έπεσε στη γη της Αττικής γεννήθηκε ο Εριχθόνιος. Η Αθηνά δείχνοντας μεγαλοψυχία υιοθέτησε το παιδί, που όταν μεγάλωσε έγινε βασιλιάς της Αθήνας.

5Απόλλων και Κασσάνδρα


Η Κασσάνδρα ήταν μια από τις ομορφότερες κόρες του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου και της Εκάβης. Ο Απόλλων την ερωτεύτηκε σφόδρα και για να την πείσει να γίνει δική του, της υποσχέθηκε ότι θα της μάθαινε να προλέγει το μέλλον. Η Κασσάνδρα δέχθηκε κι αφού έμαθε τη μαντική τέχνη αρνήθηκε να ενδώσει στις ερωτικές επιθυμίες του Απόλλωνα. Τότε, ο θεός για να την εκδικηθεί την καταδίκασε να προλέγει τις συμφορές, αλλά να μην γίνεται πιστευτή από τους άλλους.

4Αστερία, Ζευς και Ποσειδών

Η γέννηση της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα στη Δήλο (πίνακας του Τζούλιο Ρομάνο, 1530-1540)
Η γέννηση της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα στη Δήλο (πίνακας του Τζούλιο Ρομάνο, 1530-1540)
Η Αστερία, κόρη του Τιτάνα Κίου και της Φοίβης και ανιψιά του Δία, ήταν θεά των νυχτερινών χρησμών και των πεφταστεριών. Ήταν παντρεμένη με τον Τιτάνα Πέρση και είχαν μία κόρη, την Εκάτη. Ο Δίας τη φλέρταρε έντονα κι αυτή για να τον αποφύγει μεταμορφωνόταν σε διάφορα ζώα. Ως ορτύκι έπεσε στο Αιγαίο και μεταμορφώθηκε στο νησί της Ορτυγίας (με το όνομα αυτό απαντάται, σήμερα, νησίδα των Συρακουσών). Ερωτευμένος μαζί της ήταν και ο Ποσειδώνας και για να τον αποφύγει μεταμορφώθηκε στο νησί της Δήλου, όπου η αδελφή της Λητώ γέννησε τα παιδιά του Δία Απόλλωνα και Αρτέμιδα.

3Ποσειδών και Δήμητρα


Οι ερωτικές περιπέτειες του Ποσειδώνα ήτα πολυάριθμες. Μία από αυτές ήταν με τη θεά Δήμητρα, που τύχαινε να είναι αδελφή του. Μία μέρα που η Δήμητρα περιπλανιόταν στην Αρκαδία για την ανεύρεση της κόρης της Περσεφόνης, την οποία είχε απαγάγει ο Άδης, την πλησίασε ο Ποσειδώνας με ερωτικούς σκοπούς, τους οποίους εκείνη απέκρουσε. Για να του ξεφύγει μεταμορφώθηκε σε φοράδα και κρύφτηκε ανάμεσα στ’ άλογα που έβοσκαν εκεί κοντά. Ο Ποσειδώνας, όμως, πήρε τη μορφή αλόγου κι ενώθηκε μαζί της. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ένα άλογο, ο Αρείωνας και μία κόρη, το όνομα της οποία αποκαλυπτόταν μόνο σε όσους συμμετείχαν στα μυστήρια της αρκαδικής πόλης της Λυκόσουρας.

2Αριάδνη και Θησεύς

Πίνακας του Ρίτσαρντ Γουέστολ (1810)
Πίνακας του Ρίτσαρντ Γουέστολ (1810)
Η Αριάδνη, κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα και της Πασιφάης, ερωτεύτηκε τον Θησέα, όταν αυτός κατέφθασε στην Κρήτη για να σκοτώσει τον ετεροθαλή αδελφό της Μινώταυρο, που κάθε χρόνο κατασπάραζε επτά νέους και επτά νέες από την Αθήνα. Τον βοήθησε με τον περίφημο μίτο να βρει το δρόμο του μέσα από το Λαβύρινθο και να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Ο Θησέας φεύγοντας από την Κρήτη πήρε μαζί του την Αριάδνη για να την κάνει γυναίκα του. Στο δρόμο για την Αθήνα το πλοίο τους σταμάτησε στη Νάξο, όπου ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη κι εξαφανίστηκε. Μία εκδοχή του μύθου τον θέλει να ήταν ερωτευμένος με την Αίγλη, κόρη του Πανοπέα από τη Φωκίδα.

1Γαλάτεια και Πολύφημος

Πίνακας του Τζοβάνι Λανφράνκο
Πίνακας του Τζοβάνι Λανφράνκο
Ο Πολύφημος είναι πασίγνωστος Κύκλωπας από την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Γιος του Ποσειδώνα, ήταν ερωτευμένος με την όμορφη Γαλάτεια. Αυτή απέκρουε τον έρωτά του, επειδή είχε μάτια μόνο για τον Άκι, τον γιο του Φαύνου. Μία μέρα, ο Πολύφημος τους είδε μαζί και από τη ζήλια του πέταξε ένα βράχο πάνω στον Άκι και τον σκότωσε. Οι θεοί μεταμόρφωσαν τον Άκι σε ποταμό, όπου η Γαλάτεια περνούσε τις ώρες της, θρηνώντας την απώλεια του αγαπημένου της.



Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ


Τετάρτη
16/11
02:00
7°C
91%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
8°C
89%
1 Μπφ Α
3 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Μικρή πιθανότητα βροχής
14:00
9°C
76%
2 Μπφ NA
9 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
20:00
6°C
99%
1 Μπφ Δ
3 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!







  
   ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 
  "ΟΙ..ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ  ΤΟΥ   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ  ..." 

     Το  χωριό  μας  αγαπημένοι  μου  φίλοι , δεν  έχει  να  καυχηθεί  για  την πολιτιστική  του  άνθιση , εκτός  ελαχίστων χρονικών  μεριόδον , τις  οποίες δεν θα  θέλαμε  να  αναφέρουμε , γιατί δυστυχώς  υπάρχει  απ'την.."στοά  των..εγγραμμάτων "μας , μια  λανθασμένη  εντύπωση , στην οποία  συγχέονται   "σκοπίμως ..δυστυχώς "η  προσφορά  προς  τον  τόπο  με  την..προσφορά  από  κομματικό  πάθος και συμφέρον  ίσως κλπ..κλπ..
   Χωρίς  δε  να  μεροληπτούμε , λιβανίζοντας  διάφορες  καταστάσεις  αλλά  και  πρόσωπα , ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ  ΠΩΣ  Η  ΠΕΡΙΟΔΟΣ  ΔΗΜΑΡΧΕΊΑΣ  ΤΟΥ  κ. ΚΑΠΕΝΤΖΏΝΗ , ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΏΝΕΙ  6 ΠΕΡΊΠΟΥ  ΧΡΌΝΙΑ , ΄ΞΤΑΝ  ΑΥΤΉ ΠΟΥ  ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΎΣ  ΓΝΩΣΤΟΎΣ  ΚΑΙ..ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ  ΛΌΓΟΥΣ , ΕΘΑΨΕ  ΚΑΘΕ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉ  ΕΣΤΙΑ ,  ΕΙΣ  ΒΑΡΟΣ  ΤΩΝ..ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ  ΧΩΡΙΏΝ , ΧΩΡΙΣ  ΦΥΣΙΚΑ  ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ,  ΚΑΙ  ΘΑ  ΑΝΑΦΈΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ  ΡΗΣΗ : 

    ΚΑΤΙ  ΔΗΛΑΔΗ  ΦΙΛΟΙ  ΜΟΥ , ΠΟΥ  ΕΙΝΑΙ  ΓΝΩΣΤΟ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ ...

     ΠΩΣ  ΤΑ ΜΕΤΑΞΩΤΑ..ΒΡΑΚΙΑ , ΘΕΛΟΥΝ  ΚΑΙ ..ΦΙΝΟΥΣ  ...Κ@ΛΟΥΣ ..." 

   Τελικά , όλα τα  λΛδορικιώτικα πολιτιστικά  συοιχεία  και  οι  εστίες  , Βιβλιοθήκη , Αρχαιολογική  Συλλογή ,  παράδοση  Σχολικού Θεάτρου ,  προσκοπισμός  κλπ..κλπ .μηδε  εξαιρουμενου  και  του ...Γεφυριού  της..Άρτας , συγγνώμη , του  Λαογραφικού Μουσείου , που  μετά  από..15ετία περίπου , άνοιξε  για  1-2 μέρες  και  ΜΕΤΑ..ΧΑΘΗΚΕ ,  ΜΑΘΑΜΕ  ΔΕ  ΠΩΣ  ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ (!!!!)  ΚΑΤΌΠΙΝ ..ΠΡΟΣΥΝΕΝΝΌΗΣΗΣ , "ΡΑΝΤΕΒΟΥ  "ΔΗΛΑΔΉ , ΚΆΤΙ  ΠΟΥ  ΣΥΝΈΒΑΙΝΕ  ΚΑΙ  ΣΤΗΝ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΉ  ΣΥΛΛΟΓΉ , ΟΤΑΝ  ΑΚΌΜΑ..ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ...ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ  ΚΛΕΙΣΤΑ .
   Είναι  φίλοι  μου  ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ  ΠΩΣ  ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΒΟΥΛΗΣΗ , ΘΕΛΗΣΗ ΤΟ  ΛΕΜΕ  ΕΜΕΊΣ  ΣΤΟ  ΧΩΡΙΌ  ΜΑΣ , ΤΟ  ΓΙΑΤΊ  ΦΥΣΙΚΆ  ΕΙΝΑΙ...ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ 
    ΓΙΑΤΙ  Ο  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ   "ΔΕΝ  ΕΧΕΙ ...ΨΗΦΙΑ " , ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ  ΌΛΑ ΤΑ  ΑΛΛΑ , ΕΙΝΑΙ  ΠΕΡIΚΟΛΑΔΕΣ  ΚΑΙ...ΦΟΥΜΑΡΑ ...
    Θυμάται  άραγε  ο  κ. Δήμαρχος , τι  μας  έλεγε  προεκλογικά ;  πως  τάχαμου  ταχαμου , ΘΑ  ΚΟΨΕΙ  ΤΙΣ  "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ   ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ "ΓΙΑ  ΤΑ ..ΚΛΑΡΙΝΟ..ΚΟΨΙΔΟ..ΠΑΝΗΓΥΡΑ ,  ΠΟΥ  ΓΙΝΟΝΤΑΝ  ΠΡΟΣ  ΤΕΡΨΙΝ ΤΩΝ  ΔΙΑΦΌΡΩΝ .. ΜΟΥΣΤΕΡΗΔΩΝ ΕΠ' ...ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΉ , ΒΕΒΑΙΩΣ  ...ΒΕΒΑΙΩΣ..
    Και  έτσι φτάσαμε  στο σημείο  να ΒΑΛΟΥΜΕ  ΠΑΝΤΟΥ  ΤΑΜΠΕΛΕΣ 
     ΣΣΣΣΣΤ'..... Ο  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΜΑΣ  ΚΟΙΜΑΤΑΙ 
ΔΕΙΤΕ ...


                       ΠΑΛΙΑ...



                                 ΚΑΙ....ΤΩΡΑ ..!!!
                               Ούτε  μια  πινακίδα αδερφια  δεν  υπάρχει που  ΝΑ  ΔΕΙΧΝΕΙ  ΠΩΣ  ΑΥΤΟ  ΤΟ  ΕΡΜΗΤΙΚΑ  ΚΛΕΙΣΤΌ  ΔΩΜΑΤΙΟ  ΕΙΝΑΙ  Η  ΠΑΛΙΑ  ΘΑΤΜΑΣΤΗ  ΜΑΣ  ΒΙΒΙΟΘΗΚΗ ...
         Και  ρωτάμε  ΤΑ  ΒΙΒΛΊΑ  ΠΟΥ  ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ  ΜΕ  ΙΔΡΩΤΑ  ΚΑΙ...ΑΙΜΑ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ;; ΚΑΙ  ΓΙΑΤΊ   ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ  Η  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  ;;; Ας  βάλουν  κάποια  ή  κάποιον απ'τους  διάφοερους ...περιπλανώμενους μα  την  ανίγει ....δυσκολο  είναι ;;;;
   



Αυτό  το  υπέροχο  πέτρινο  κτήριο  χτισμένο  πριν  ένα  περίππυ  αιώνα , για  σχολείο , και  αργότερα , οι  γνωστοί  παραμυθάδες  μας , το  έκαναν  ,δήθεν , αρχαιολογικό  Μουσείο , το  άδειασαν , μετέφεραν όλα  τα  εκθέματα  της  Καλλίπολης  που  υπήρχαν μέσα και  τα  πήγαν στο  Μουσείο  της  Άμφισσας και  αντί  ΝΑ  ΤΟ  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ  ΤΟ  ΔΩΡΙΚΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ , ΤΟ  ΡΕΙΜΑΞΑΝΕ  ΚΑΙ  Η  ΝΕΑ  ΤΟΠΙΚΉ  ΠΡΟΕΔΡΙΑ  ΜΕ  ΤΟΝ ...ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ  ΤΟΜ..ΙΠΠΟΚΟΜΟ ΤΟΥ , ΧΩΡΙΣ  ΑΔΕΙΑ , ΧΩΡΙΣ  ΚΑΜΙΑ  ΕΓΚΡΙΣΗ  ΚΑΙ  ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ  ΕΒΑΛΑΝ  ΟΙ..ΑΝΘΡΩΠΟΙ   ΤΟΥ..ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , ΣΤΗ  ΓΩΝΙΑ  ΤΟΥ  ΚΤΗΡΊΟΥ ΔΊΠΛΑ  ΣΤΟ  ΣΟΚΑΚΙ  ΠΟΥ  ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ  ΟΙ  ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ  ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΝ  ΤΑ  ΛΕΩΦΟΡΕΊΑ  ΠΟΥ  ΤΟΥς  ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ  ΑΠ'ΤΑ  ΧΩΡΙΆ , ΕΒΑΛΑΝ  ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕΔΕΣ   ΠΟΥ ΟΠΩΣ  ΕΙΠΑΜΕ  ΤΟΥΣ  ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΑΠ'ΆΛΛΟ  ΣΗΜΕΊΟ ...ΑΓΝΩΣΤΟ  ΓΙΑΤΊ ...
 Αγαπητέ  μας  κ. Δήμαρχε , δυστυχώς  ό,τι  κι'αν  κάνετε , ό.τι  κιαν πείτε  το  γεγονός ειναι  ενα  και  ΜΟΝΑΔΙΚΟ : ΘΑ  ΑΠΟΧΩΡΉΣΕΤΕ  ( ΠΡΩΤΑ  Ο..ΘΕΟΣ )  ΕΧΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΡΕΤΣΙΝΙΑ  ΠΩΣ  ΘΑΨΑΤΕ  ΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ , ΑΠΟ ΟΛΕΣ  ΤΙΣ  ΑΠΟΨΕΙΣ  ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ  ΤΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ..
ΓΝΩΡ[ΙΖΟΥΜΕ  ΠΟΛΥ  ΚΑΛΑ  ΤΙΣ  ΠΙΕΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΔΕΧΕΣΤΕ  ΑΛΛΆ  ΚΑΙ  ΤΙΣ  ...ΕΣΩΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΕΣ   ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ  ΑΛΛΆ  ΕΧΕΤΕ  ΔΩΣΕΙ  ΟΡΚΟ  ΤΟΝ  ΟΠΟΊΟ  ΔΕΝ  ΤΗΡΗΣΑΤΕ ...Η  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΤΟΥ  "ΟΛΑ  ΓΙΑ  ΤΑ .ΠΑΡΑΛΙΑΚΆ " ( ΌΠΟΥ  ΚΑΙ  Ο..ΨΗΦΟ..ΤΟΠΟΣ  ΣΑΣ )  ΣΤΟ  ΤΕΛΟΣ  ΔΕΝ  ΘΑ  ΣΑΣ  ΒΓΕΙ  ΣΕ  ΚΑΛΌ ...
Όσο  είναι  νωρίς  ΠΑΡΤΕ  ΤΟ  ΤΙΜΟΝΙ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΣΤΑ  ΧΕΡΙΑ  ΣΑΣ  ΓΙΑΤΊ ΟΙ....ΑΝΘ.  ΥΜΩΝ , ΜΑΣ  ΟΔΗΓΟΥΝ  ΣΤΗΝ  ΞΕΡΑ  ΚΑΙ  ΟΙ  ΕΥΘΥΝΕΣ  ΣΑΣ  ΕΙΝΑΙ  ΜΕΓΑΛΕΣ  ...


Καλή  σας  νυχτά  
www.lidoriki.com 







'Η ΠΑΠΑΣ . 'Η...ΖΕΥΓΑΣ ..."ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ

$
0
0

    Η  ΑΘΕΑΤΗ  ΠΛΕΥΡΑ  ΤΟΥ  ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ 




           Ο  Κ.ΚΑΨΆΛΗΣ  ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 

   Μία πολύ  μεγάλη  έκπληξη ,  δυσάρεστη   φυσικά , μας  περίμενε , αγαπημένοι  μου  φίλοι ,   διαβάζοντας  την Οικονομο..θρησκευτικο..πολιτικοκοινωνικό..μαντική  ανάλυση του  Αρχιμ. Νεκτάριου Μουλατσιώτη , Γέροντα Ι.Μ Αγίων Αυγουστίνου  Ιππώνος καιΣεραφείμ του Σάρωφ Τρικόρφου  Δωρίδος , ( πολύ μακρύς ο/..τίτλος ) του  γνωστού  Μοναστηριού  των.."Παπαροκάδων "όπως  λεγόταν μέχρι  πρότινος  τουλάχιστον , όταν   είχαν  στο  μοναστήρι  φτιάξει  ροκ συγκρότημα  και  είχαν βγάλει  και  cd που πουλήθηκαν πολύ , μάλιστα  το  συγκρότημα  είχαμε την  τύχη  να το  απολαύσουμε και  στη  ..Βαθιά , σε  κάποιο απ'τα  γνωστά πανηγυρια  της  "Γκιώνας " 
   Έκτοτε  διακόπηκαν  οι..καλλιτεχνικές  δραστηριότητες και  ο  κ. Μπουλατσιώτης , αναβαπτισμένος  πια  απ'τον  νέο  μας  Επίσκοπο , κάνει  ηγετικές  εμφανίσεις για  διάφορα  θέματα ,  όπως  το  τελευταίο που ούτε  λίγο  ούτε  πολύ , κάνει ..πολιτικοκοινωνική  ανάλυση των παγκόσμιων ιστορικών γεγονότων , έχοντας  πάντα  στα  κείμενά  του , μεγαλοπρεπή  φωτογραφία  του ,  και  τελευταία  ασχολείται και  με  τις  "ερμηνείες "των προφητικών  λόγων  τω  Αγίων  Πατέρων ημών , Κοσμά  Αιτωλού  και  πατέρα  Παϊσιου , χρησιμοποιώντας  με  τρόπο  απλοϊκό και  όχι  αρνόζοντα  σε  ιερά  κείμενα , των  Αγίων  Πατέρων  μας  ..
   Δεν  γνωρίζουμε φίλοι μου  αν δικαιούται  εκ  της  θέσεώς  του να  ασκεί  κριτικές  αναλύσεις  για  σοβαρά θέμαατα Θρησκείας  και  Κοινωνίας , όπου  ανακατευει.."σπανάκια "και  άλλα  τινά , και  πολύθα  θέλαμε  να  μάθουμε  αν  όλα  αυτά έχουν  την  έγκριση  του  Μητροπολίτη  μας  αλλά  και  του Αρχιεπίσκοπου ...
   Όσο  για  την  γενική..εικόνα εκεί  απλά  διαπιστώνουμε , πως  ενώ  αναφέρεται  στον Κοσμά  τον  Αιτωλό  και  τον  γεροντα  Παίσιο , δεν  κρατάει  ΑΠΟΛΥΤΩΣ  ΤΙΠΟΤΑ  ΑΠ'ΤΗΝ ΕΜΦΆΝΙΣΉ ΤΟΥΣ , ΆΛΛΗ  ΕΙΚΟΝΑ  ΔΊΝΟΥΝ  ΑΥΤΟΊ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ  ΘΡΗΣΚΑΊΑ , ΜΕ  ΤΗΝ  ΣΕΜΝΌΤΗΤΑ , ΤΗΝ  ΤΑΠΑΙΝΝΌΤΗΤΑ , ΚΑΙ  ΤΑ  "ΤΡΙΜΜΕΝΑΑ  ΡΑΣΑ  ΤΟΥΣ "ΚΑΙ  ΑΚΡΙΒΩΣ  ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η  ΕΙΚΟΝΑ  ΤΟΥ κ. ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗ , ΜΕ  ΤΟ..ΣΤΗΜΈΝΟ  ΥΦΟΣ , ΤΑ  ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΡΕΠΗ  ΑΜΦΙΑ  ΚΑΙ  ΚΥΡΙΩΣ  ΤΟ  ΥΦΟΣ  ΤΟ  ΒΛΟΣΥΡΟ  ΚΑΙ ΤΑ ..ΑΓΡΙΕΜΕΝΑ  ΜΑΤΙΑ ...
    Όχι  αγαπημένοι  μου  φίλοι , αυτό  δεν έχει  καμιά  σχέση  με  το  γλυκό  βλέμμα των  αγίων  Πατέρων , και  την  ΑΠΕΡΑΝΤΗ  ΚΑΛΟΣΥΝΗ  ΤΟΥΣ  , ΠΟΥ  ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ  ΚΑΤΑΜΑΤΑ  ΤΟΝ  ΚΟΣΜΟ  ΜΕ  ΑΓΑΠΗ ...
   Κι'ακόμα , θα  περιμέναμε  , αν  είχε  κάτι  να  πει  ο κ. Μουλατσιώτης , ΝΑ  ΕΛΕΓΕ  ΓΙΑ  ΤΙΣ  ΣΤΡΑΤΙΕΣ  ΤΩΝ  ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΩΝ  ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΎΝΥΝ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ  ΣΤΗ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΑΛΛΆ  ΚΑΙ  ΣΕ  ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ  ΠΑΤΡΟΔΑ  ΜΑΣ , ΑΥΤΑ  ΤΑ  ΓΓΟΝΟΤΑ  ΔΕΝ  ΤΟΝ  ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΥΝ , ΔΕ  ΤΟΝ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ  ΤΟ  Ό,ΤΙ  ΠΑΙΔΙΆ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ  ΣΤΑ  ΔΙΑΛΕΊΜΜΑΤΑ ΤΩΝ  ΣΧΟΛΕΊΩΝ ΑΠΌ  ΠΕΙΝΑ ; 
    Τι  έρχεται   και  μας  λέει  για   τα..σπανάκια  κ.α όταν  ΕΛΛΑΔΑ  ΠΕΙΝΑΕΙ  ; ΚΑΙ  ΚΑΤΙ  ΑΚΌΜΑ , ΤΟ  ΆΡΘΡΟ  ΤΥ  ΑΥΤΟ  , ΑΠ'Ό.ΤΙ  ΓΡΑΦΕΙ , ΕΙΝΑΙ  ΓΡΑΜΜΈΝΙ  ΤΟ  2009 , ΓΙΑΤΙ  ΛΟΙΠΌΝ  ΚΡΥΒΌΤΑΝ  ΤΟΣΑ  ΧΡΌΝΑΙ , ΠΕΡΙΜΕΝΕ  ΚΙ'ΑΥΤΌ  ΝΑ  "ΕΡΘΟΥΝ  ΤΑ...ΣΠΑΝΑΚΙΑ ;;" ,
    ΕΜΜΕΝΟΝΤΑΣ  ΚΑΙ  ..ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ  ΣΤΗΝ ΠΑΝΣΟΦΗ  ΠΑΡΟΙΜΙΑ  ΤΟΥ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΥ ,  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΛΑΟΥ  : "Η  ΠΑΠΑΣ  . 'Η..ΖΕΥΓΑΣ "...ΘΑ  ΤΤΗΝ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ  ΣΤΟΝ  κ. ΜΟΥΛΑΤΣΙΏΤΗ , ΚΑΙ  ΑΣ  ΠΡΑΞΕΙ..ΑΝΑΛΌΓΩΣ ....
   ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ , ΘΑ  ΖΗΤΟΎΣΑΜΕ  ΑΠ'ΤΟΥΣ  ΑΓΑΠΗΜΈΝΟΥΣ  ΜΑΣ  ΦΙΛΟΥΣ ΝΑ  ΜΑΣ  ΠΟΥΝ , ΑΝ  ΒΕΒΑΙΑ  ΜΠΟΡΟΥΝ :
     
   ΜΗΠΩΣ  ΜΠΟΡΟΥΝ  ΝΑ ..ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΑ  ΠΟΛΥΤΕΛΉ  ΕΝΔΥΜΑΤΑ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΛΟΙΠΑ ..ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ , ΤΟΥ κ. ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗ ; ΕΤΣΙ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΔΟΎΜΕ  ΠΟΣΑ  ΠΑΙΔΑΚΙΑ  ΠΕΙΝΑΣΜΈΝΑ  ΘΑ  ΧΟΡΤΑΙΝΑΝ  ΤΗΝ  ..ΠΕΙΝΑ  ΤΟΥΣ  Μ'ΑΥΤΗ ;;;;

        Καλό σας  απόγευμα 
Κωνσταντίνος  Ευθ. Καψάλης 
www.lidoriki.com 











OI IEΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ

$
0
0
ΟΙ ΙΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ


Share Button


Εκεί που τα φώτα σβήνουν, όλα μπορούν να συμβούν ψυχές που ενώνονται στο βωμό της ικανοποίησης, γύμνια του μυαλού και της ψυχής, οι λέξεις περισσεύουν, εκεί είσαι μόνος σου παλεύεις με θεούς και δαίμονες,κατακρεουργείς τα εσώψυχα σου, παραδίνεσε στο πόθο και στο πάθος.
Στην ακραία τότε συντηρητική Αθήνα, την περίοδο του Όθωνα και του ρομαντισμού, υπήρχαν τα στενάκια που κρύβονταν οι ιέρειες του πόθου πρόθυμες να προσφέρουν τα κάλλη τους σε όποιον το επιθυμούσε. « Οι Παστρικιές» όπως τις αποκαλούσαν περιπαικτικά επειδή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων πλενόταν πιό συχνά από τον περίγυρο τους, που συνήθιζε να κάνει κάθε δεκαπέντε μέρες.
oi-ieries-tou-pothou-stin-palia-athina-4
Μέτα στο προσκήνιο ήρθαν και οι «παξιμαδοκλέφτρες» όπως έλεγε και το γνωστό σε όλους μας ήσουνα τι ήσουνα μια παξιμαδοκλέφτρα τώρα που σε πήρα εγώ γυρεύεις σούρτα φέρτα. Ιδού το ερώτημα. Γιατί άραγε τις αποκαλούσαν έτσι; Οι πόρνες της εποχής συνήθιζαν να τριγυρνάνε στους δρόμους και για να ρίξουν στα δίχτυα του αγοραίου έρωτα τα ανυποψίαστα ανθρωπάκια, προκαλούσαν και αστειεύονταν με τους άντρες που αντίκριζαν στο πέρασμα τους, και περνόντας τσιμπούσαν από τα τραπεζάκια των καφενέδων κι ενα παξιμάδι που συνόδευε τον καφέ τους.
oi-ieries-tou-pothou-stin-palia-athina-5
Ευνόητο είναι πως ήταν αδύνατο μια παστρικιά να κατοικεί στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, κατοικούσαν στα πιο απόκεντρα σημεία έξω από το αθηναικό κέντρο, κοντά στη πλατεία Βάθης. Στο πέρασμα τους, από τα σοκκάκια τη καλής κοινωνίας , οι τίμιες γειτόνισες σταυροκοπιόντουσαν για να φύγει μακριά το κακό και οι πιο ευγενικές περιορίζονταν στο να κλείνουν τα παράθυροφυλλά και φυσικά η κόρη να μην καταλάβει τίποτα.
1885,άρχισαν να συχνάζουν στη Νεάπολη και κυρίως στο Γκαζοχώρι της Πειραιώς. Δεν είναι τυχαίο οτί κοντά στο Γκαζοχώρι στην Κολοκυνθού, ήταν εγκατεστημένο το πρώτο νοσοκομείο για τις αφροδίσιες αρρώστιες και αργότερα μεταφέρθηκε «στου Συγγρού». Όταν η πόλη άρχισε να μεγαλώνει κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο.
oi-ieries-tou-pothou-stin-palia-athina-1
Μία από τις επώνυμες παστρικιές της εποχής ήταν η καλόβολη χήρα Θεώνη, δεν έχρηζε ομορφιάς ήταν όμως μια άξια καμπυλωτή γυναίκα και αυτο ανταποκρινόταν πλήρως στις απαιτήσεις της εποχής.Κατοικούσε σε μια φιλόξενη και ακατοίκητη περιοχή κοντά στη σημερινή Λεωφόρο Αλεξάνδρας, γνωστή και ως πινακωτή. Το σπίτι της ήταν περικυκλωμένο απο μια μάντρα και αυτό εξυπηρετούσε αρκετά τους επισκέπτες της που ήθελαν να ναι απομονωμένοι απο αδιάκριτα βλέμματα.
Το 1922 με το Νόμο 3032 «περί άσεμνων γυναικών» οι οίκοι ανοχής αναγνωρίστηκαν επίσημα και η εφορία τις κατέταξε ανάλογα με το πελατολόγιο σε φορολογικές κλάσεις.Έτσι από το 1933 και μετά οι ερωτικές φωλιές ονομάζονταν φιγιέρες και οι παστρικιές ως έκφυλες και νυμφομανείς
oi-ieries-tou-pothou-stin-palia-athina-article-image
‘Όπως αναφέρει ο ερευνητής Θωμάς Σιταράς στο βιβλίο του «Πόθοι και πάθη στην Παλιά Αθήνα», τα σπίτια αυτά ονομάζονταν «φιγιέρες», από τη γαλλική λέξη «fille» που σημαίνει κορίτσι. Όπως ακριβώς η λέξη γκαρσονιέρα προέρχεται από τη γαλλική λέξη «garçon» που σημαίνει «αγόρι».
Απόσπασμα :
«Υπάρχουν εδώ, μες στην Αθήνα, αρκετές. Θα νομίζετε ότι τις φιγιέρες αυτές τις έχουν τίποτα κοκοτάρες ή τίποτα πλούσιες παντρεμένες, που δεν αρκούνται μόνο απ’ τον άντρα τους και που θέλουν να βρίσκουν κάπου-κάπου κανένα παλικάρι, απ’ αυτά που αντέχουν να ικανοποιήσουν και δέκα ακόμα γυναικάρες μέσα σε μια νύχτα. Ε, λοιπόν, όχι. Τις φιγιέρες αυτές τις έχουν γνωστές “δεσποινίδες” της αριστοκρατίας με τα πιο παράξενα γούστα! Μια τέτοια φιγιέρα υπάρχει σε μια πάροδο στα Πατήσια. Την έχει μια έκφυλη “δεσποινίς”, που οι κοσμικοί κύκλοι την ξέρουν για “αξιότιμη”. Αυτή έχει την μανία να την παιδεύουν. Κάθε βράδυ στην φιγιέρα της, έρχονται δυο-τρεις νέοι φτωχοί, που πληρώνονται αρκετά γι’ αυτή τη δουλειά. Η φιγιέρα είναι στολισμένη με τον πιο περίεργο τρόπο. Δίνει την εντύπωση μουχλιασμένου υπογείου. Δοκάρια, αράχνες και δυο-τρεις σκελετοί. Είναι σκοτεινή και το μόνο φως που έχει είναι ένας προβολέας που πέφτει ακριβώς στη μέση. Το βράδυ, σαν έρθουν οι νέοι, η “δεσποινίς” είναι τσιτσίδι, καθώς επίσης και οι συνοδοί της. Τότε αρχίζει ένα φοβερό ξυλοκόπημα. Τους δίνει από ένα καμτσίκι και την χτυπάνε, την χτυπάνε… μέχρι που το κάτασπρο κορμάκι της να ματώσει και να πέσει μισολιπόθυμη στο πάτωμα….
Άλλη μια φιγιέρα βρίσκεται σε μια πάροδο, στο τέρμα Αχαρνών. Τότε ένας-ένας απ’ αυτούς με την σειρά, πέφτει δίπλα της. Κατόρθωσα να μπω στην αυλή της απ’ το γειτονικό σπίτι, που κάθονται γνωστοί μου. Από ένα παράθυρο που έβλεπε στην αυλή, είδα ένα σωρό περίεργα και ανήκουστα πράμματα. Ακούστε να φρίξετε! Η κάμαρα της φιγιέρας, όπως φαινότανε από μια χαραμάδα που άφηναν δυο κουρτίνες, είχε μια κατάμαυρη ταπετσαρία. Ένα πολύ χαμηλό ντιβάνι βρισκότανε στη γωνιά κι’ απάνω σ’ αυτό ολόγυμνη, η ιδιοκτήτρια της φιγιέρας, η κ. Κ.Κ. Το ολόασπρο χυτό κορμάκι της ήταν μια σπάνια και ωραία αντίθεσις στην τόση μαυρίλα. Ένα φως κόκκινο φώτιζε αυτή την κάμαρα. Ένας ολόγυμνος αράπης με αθλητικό παράστημα της έφερε τσιγάρα. Άναψε ένα. Εκείνη τη στιγμή μπήκε στην κάμαρα ένας ωραίος νέος. Το γυμνό του σώμα το σκέπαζε μια μαύρη ρόμπα. Την έβγαλε, κι’ έτσι ολόγυμνος καθώς έμεινε πήγε κι’ έπεσε δίπλα της. Δεν μπορούσα πια να δω τίποτε άλλο, εκτός απ’ τα δυο εκείνα σώματα, που φωτιζόντουσαν αμυδρά και που εξακολουθούσαν να κουνιούνται αργά-αργά με κανονικές κινήσεις, όπως τα στάχυα, σαν τα χαϊδεύει ο άνεμος»…
Για τον Τομέα Βιβλιοθήκης:
Εύη Λαζάρου, Δημοσιογράφος
http://www.eoellas.org
Πίσω στα παλιά  

Ο Κ.ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ : "ΤΑΜΑΤΑ ...ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ...ΠΛΗΓΕΣ ..."

$
0
0





ΤΑΜΑΤΑ ..ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ..ΠΛΗΓΕΣ..

image

Όσα  π'τα όνειρά μου , ξέμειναν στο χρόνο και δεν ..έστρεξαν ,
κι’ έμειναν , στης ψυχής μου κάποια άκρη..ξεχασμένα ,
τάματα ..γίναν..
                     *                           *
Οι πόθοι , οι αλύτρωτες οι αγάπες , τα ταξίδια του κορμιού ,
στου έρωτα τα εξωτικά τοπία , τα ονειρεμένα ,
γίναν ..τραγούδια …
                    *                            *
Οι αναμνήσεις οι γλυκές , που στο φευγιό του χρόνου άντεξαν
και..ρίζωσαν , καρφιά απ’ το χρόνο σκουριασμένα ,
γίναν ..πληγές ..
                         *                             *
Μονάχα , τα ταξίδια μου , τα μυστικά , ποτέ δεν μ’ εγκατέλειψαν ,
πιστή μου συντροφιά , στο πέρασμα του χρόνου ,
πόνος ..γλυκός..

Κωνσταντίνος  Ευθ. Καψάλης
Αθήνα  10 - 12- 2010
Ανέκδοτο 
                                                              " TAMATA...TΡΑΓΟΥΔΙΑ ...ΠΛΗΓΕΣ .."



                                                                          www.lidoriki.com 
Θέλουμε   να  ζητήσουμε ταπεινά  συγγνωμη , γιατί  στην   , ερασιτεχνική ηχογράφηση του  ποιήματος , στον πρώτο  στίχο της  τελευταίας  στροφής , αντί για  τα "ΤΑΞΙΔΙΑ  ΜΟΥ " , ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ  ΕΚ ΠΕΡΑΔΡΟΜΗΣ  .."ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ  ΜΟΤ ..."
   Καλό  σας  βράδυ
                           

MAΣ ΕΚΑΝΕ ΡΕΖΙΛΙ Ο ΧΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑΣ !!

$
0
0



πισω  στα  παλια 

OI " EΛΒΕΤΙΕΣ "ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

$
0
0

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • Δώρου και Σατωβριάνδου. Ο «Ελικών», στην ακτίνα της Ομόνοιας.


Δώρου και Σατωβριάνδου. Ο «Ελικών», στην ακτίνα της Ομόνοιας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οταν κάνει πολύ κρύο, η Αθήνα αποκτά μια ησυχία που προδιαθέτει για εξερεύνηση. Δεν πήγα μακριά, έφτασα στην Ομόνοια, αλλά το θέμα που είχα στο μυαλό μου μου άνοιγε την όρεξη για περπάτημα. Τα παλιά ξενοδοχεία γύρω από την πλατεία, και κυρίως από τη μεριά της 3ης Σεπτεμβρίου προς τις οδούς με τα γοητευτικά ονόματα Σατωβριάνδου και Βερανζέρου, έμοιαζαν μισόκλειστα, αλλά ίχνη ζωής, σε όλους αυτούς τους οίκους ημιδιαμονής με τα εξωτικά ονόματα, επιβεβαίωναν τη σύνδεσή τους με τη ζωή της πόλης.
Αρχικά, ήθελα να δω το παλιό Εφετείο, στην οδό Σωκράτους, που όταν χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήταν το ξενοδοχείο Ambassadeur. Τίποτε δεν θυμίζει ότι εκεί υπήρχε η οικία Θεοτόκη, από τα πιο ρομαντικά σπίτια της Αθήνας, σχεδιασμένο από τον Κλεάνθη. Αλλά, ούτως ή άλλως, όλη η περιοχή μοιάζει χωρίς χυμούς, έχει μια αύρα αναμονής και παράδοξης ακινησίας. Το παλιό Εφετείο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σπύρου Στάικου, παραμένει φάντασμα. Οπως και το Mediterranean, το μεσοπολεμικό ξενοδοχείο στη γωνία Βερανζέρου και Σωκράτους, κτίριο του αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγρή. Το είχα φωτογραφήσει τελευταία φορά το 2008, κι έκτοτε έχει ερειπωθεί.


Δεν εντόπισα, όμως, το ξενοδοχείο «Ελβετία» στην οδό Σατωβριάνδου, προς την Πατησίων. Με οδήγησε στα ίχνη του ένα από τα πιο ωραία «αθηναϊκά» διηγήματα που διάβασα πρόσφατα στη συλλογή «Εν οίκω» του Δημήτρη Πετσετίδη (εκδ. Μεταίχμιο, 2012). Στο «Hotel Ελβετία, 3ος όροφος», μέσα σε λίγες σελίδες, βρήκα τη διαδρομή της Αθήνας από το τότε (’50-’60) στο τώρα. Αυτήν την πορεία συμπυκνώνουν και αυτά τα μικρά ξενοδοχεία, στα οποία κάποτε κατέλυαν «Μωραΐτες οικογενειάρχες, έμποροι, επαγγελματίες, σοβαροί άνθρωποι». Σαράντα χρόνια μετά, στο ίδιο δωμάτιο, συντροφιά με τη «Χριστίνα», «υπήρχε η ίδια οσμή». «Στο διάδρομο ηχούσαν, κατά διαστήματα, κουβέντες και δυνατά γέλια από γυναίκες και άντρες, πόρτες ακούγονταν ν’ ανοίγουν και να κλείνουν».
Αυτή η υγρασία από την παλιά «Ελβετία» μιας νεανικής πρώτης γνωριμίας με την Αθήνα επιζεί ακόμη, αν θέλει κανείς να δει πίσω από σφραγισμένα παράθυρα, μισόκλειστες κουρτίνες και επιγραφές μιας θεριεμένης φαντασίας. Στην οδό Βερανζέρου, ένα ταπεινό νεοκλασικό σπίτι, κλειστό πια, φέρει ακόμη την επωνυμία «Hotel Σαβόγια» και στον ίδιο δρόμο, κάτω από την 3ης Σεπτεμβρίου, είδα το «Ξενοδοχείον Πριγκηπικόν», στεγασμένο σε ένα μεσοπολεμικό κτίριο της δεκαετίας του 1930. Στη Σατωβριάνδου, βρήκα την «Ευρώπη» σε ένα λιτό νεοκλασικό, πλησίον της οδού Δώρου, αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν το Hotel Hellas, σε μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες γωνίες της περιοχής, 3ης Σεπτεμβρίου και Σατωβριάνδου.
Το βλέμμα μου έπιασε χαμηλά και το «Ακταίον», λίγο πιο πάνω, το «Κοσμοπολίτ» στην Κοτοπούλη, και προς το φάντασμα του Μινιόν, το «Αλμα» και απέναντι τον «Ελικώνα». Αυτό το τελευταίο, στην οδό Δώρου, αφουγκράζεται τον βόμβο της Ομόνοιας, και μου θυμίζει, με τα έντονα χρώματά του, τα γαλάζια, τα κίτρινα και τα πράσινα, αυτήν την παράδοξα θελκτική και απωθητική ταυτόχρονα ώσμωση της Αβάνας και του Καΐρου, που εκβάλλει σε αυτούς τους αθηναϊκούς δρόμους με τα μεγαλόπρεπα ονόματα.

http://www.kathimerini.gr
  πισω στα παλιά 

ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ ...


ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

$
0
0


   Καλό  σας  απόγευμα
Κωσταντίνος  Ευθ. Καψάλης
www.lidoriki.com 

Α Π Ο Ψ Ε Ι Σ

$
0
0
                                           
                                               www.lidoriki.com 

ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΟΥΜΠΟΛΝΤΙ : ΕΝΑΣ ΙΤΑΛΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΖΗΣΕ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ

$
0
0


ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ .


O Υπολοχαγός Tζιοβάνι Ουμπόλντι .

Ο Υπολοχαγός Ο υ μ π ό λ ν τ ι Τ ζ ι ο β ά ν ι , 76 χρονών σήμερα ( αναφέρεται στο 1982 ) , από το Κόμο της Β. Ιταλίας ( κοντά στα Ελβετικά σύνορα ) καθηγητής Φυσικομαθηματικός , το επάγγελμα , πατέρας πέντε παιδιών , όλων επιστημόνων , υπηρέτησε την κατοχή στο Λιδορίκι από 31/3 μέχρι 19/6/43 . Όπως γράφει και στο ημερολόγιό του οι μέρες εκείνες θα του μείνουν αξέχαστες , αλλά είναι και για μας ενδιαφέρον και πολύ χρήσιμο να δούμε πως σκέπτονταν ορισμένοι απ'τους κατακτητές μας , αλλά και οι ντόπιο εκείνο τον καιρό .
Τις σημειώσεις του ο Ουμπόλντι τις έστειλε στον Αλέκο Κωστάκη , με τον οποίο γνωριζόταν απ'την Κατοχή ( σε πολλά σημεία μάλιστα τον αναφέρει Αλεσάντρο ) , και στον οποίον ανήκει η μετάφραση και ο σχολιασμός τους .

Γράφει λοιπόν ο Ουμπόλντι :
5-2-43 : Φτάνω στην Αθήνα . Πάω να δω τον Παρθενώνα . Ένα μαρμάρινο βουνό , τέλεια αρχιτεκτονική , αίσθηση μεγαλοπρέπειας . Πως τα κατάφεραν να λαξέψουν και να συναρμολογήσουν αυτές τις τεράστιες κολόνες κι'αυτές τις μαρμάρινες πλάκες !! Σίγουρα οι αρχαίοι Έλληνες ξεπερνούν στην τέχνη και τον πολιτισμό , κατά τη διάρκεια των αιώνων , τους άλλους λαούς . Τρομερή πολυκοσμία στην πόλη και αφάνταστος σαματάς . Λες και βρίσκεσαι στη Νάπολη . Πουλάνε ψωμί μαύρο , κακοψημένο και "ΒΟΒΟΤΑ " ( ψωμί από καλαμπόκι ) , λάδι , κρέας αρνίσιο . Σημειώνω  μερικές τιμές : 2000 δραχμές για ένα γεύμα ( σχεδόν τίποτε , αλλ'αυτός που πληρώνει είναι ο Ελληνικός λαός ) . Μου προσφέρουν 200 δραχμές για μια λιρέτα . Η δραχμή κάθε μέρα πέφτει.
6-2-43 : Επίσκεψη στην αγορά . Πήγαινε - έλα συνέχεια του κόσμου . Υπάρχουν απ'όλα . Ρούχα , παπούτσια , παλιά αντικείμενα , ό,τι φαντασθείς . Έλληνες , γεννημένοι έμποροι . Αν σου ζητήσουν 500 δραχμές για κάτι , το μάξιμουμ που πρέπει να τους δώσεις είναι...200 . Ο λαός βλέπει εμάς τους Ιταλούς καλύτερα απ'ό,τι τους Γερμανούς , που τους μισεί . Τιμές : ρύζι 12.000 η οκά , ( 1280 γραμ. ) ψωμί 6.000 , βούτυρο 10.000, λάδι 6.500 , ένα γλυκό από 200 - 1200 δραχμές , κι'όλα νοθευμένα .
8-2-43 : Έγερση στις 4,45 , αναχώρηση με φορτηγό . Δυο πολυβολητές στα πλευρά . Φοβούνται ενέδρα από τους " ANDARTES " , όπως λένε τους Έλληνες παρτιζάνους . Όλοι κομμουνισταί , τους διοικεί ο Ζέρβας !! ( προφανώς κάνει..λάθος ) . Αγοράζω μια μπουκάλα κρασί , αλλά έχει ρετσίνα και δεν μπορώ να το πιώ , γιατί είμαι ασυνήθιστος .
9-2-43 : Άμφισσα . Αέρας παγωμένος το πρωί , μα ωραίο θέαμα οι ανθισμένες μυγδαλιές . Η Άμφισσα όμορφη πόλη , μ'ένα κάστρο σαν κορώνα της , χτισμένο απ'τους Ενετούς ( σημ : το κάστρο είναι αρχαίο κι'αργότερα πρόσθεσαν οι Φράγκοι κι όχι οι Βενετσάνοι ) . Προς το νότο , και κατά μήκος του δρόμου προς την Ιτέα , εκτείνεται μια ασύλληπτης ομορφιάς θάλασσα από ελιές . Ο κόσμος είναι πολύ ήσυχος . Έχω τη Διοίκηση του ΙΙΙ Λόχου . Οι φαντάροι τα πάνε καλά με τον κόσμο κι'οι εμπορικές τους σχέσεις άριστες . Αχώνευτοι οι Γερμανοί .
15-2-43 : Μια δασκάλα βρέθηκε το πρωί κρεμασμένη απ'τους " ANDARTES "σε μια ελιά του ελαιώνα . Ταράχτηκαν όλοι . Τη φουκαριάρα !
16-2-43 . Κάνω αναγνώριση στη Δεσφίνα . Στο γιατρό BRUNI ( Mπρούνι ) ήρθαν πολλοί χωρικοί για να τους εξετάσει . Λένε πως ο " JATROS " ( γιατρός ) , ο δικός τους δηλαδή , "δεν ξέρει πολλά ". Οι γυναίκες - όλες στα μαύρα - κάθονται στα πεζούλια των δρόμων και γνέθουν βαμπάκι και μαλλί .
Μιλώ με το δάσκαλο του χωριού που ξέρει και λίγα Γαλλικά . Μου μιλάει για πολλή φτώχεια . Μας προσφέρουν κρασί και καφέ ( αληθινό καφέ ) . Ζεστασιά κι'άνοιγμα καρδιών . Δίνω διαταγή : "αλλοίμονο σ'όποιον φαντάρο κλέψει έστω και μια ελιά ". Ο κόσμος φοβόταν μήπως και κάψουμε το χωριό .
20-2-43 . Αναγνώριση K.KISSIADE και Πεντεόρια ( σημ: προφανώς αναφέρεται στην Κ.Κίσελη , γιατί δεν υπάρχει άλλο χωριό που να μοιάζει το όνομά του ) . Σ'αυτά τα μέρη ο κόσμος μας κοιτάζει ψυχρά , αλλά όχι με μίσος . Άνθρωποι του μόχθου με φτώχεια πολλή . Μάτια σαν να λεγαν : Τι γυρεύετε εδώ σε τούτη την ξεραίλα ; Τι νομίσατε πως θα βρίσκατε ; Από τα παιδάκια που με πλησιάζουν : "Καπετάνιο , κινίνο , κινίνο , κινίνο ! ". Ήθελαν κουφέτα κινίνου , γιατί εδώ έχει πολλή ελονοσία . "Δεν έχω απάνω μου παιδιά ", απαντώ στα ξυπόλυτα αγόρια και μελαγχολώ , γιατί το μυαλό μου γυρίζει στα δικά μου παιδιά , που , τουλάχιστον , είχαν παπούτσια ! Ήθελα όμως να χα εδώ τους μαθητές μου , να δούνε παιδιά του Σχολείου με γυμνά ματωμένα πόδια ! ( σημ : Ο Ουμπόλντι ζούσε στη Β.Ιταλία , και φαίνεται δεν γνώριζε τη ζωή της Ν.Ιταλίας , στην Καλαβρία και τη Σικελία ). Εντύπωση τρομαχτική , πετάξαμε ένα άδειο δοχείο , σαν άχρηστο . Τρεις χωρικοί παραλίγο να σκοτωθούν για την κατοχή του . Καταραμένος να 'ναι ο πόλεμος .
Στην KISSIADE ( είπαμε ίσως Κίσσελη η Άγιοι Πάντες ) κοιμάμαι με τον ιπποκόμο μου στο σπίτι ενός χωρικού . Η οικογένειά του είναι ευχαριστημένη που θα φιλοξενήσει έναν αξιωματικό , γιατί έτσι αισθάνεται πιο ασφαλής και προστατευμένη από ενδεχόμενες βαρβαρότητες των στρατιωτών . Χώρισαν το δωμάτιο μ'ένα παραπέτασμα . Κατά τη 1 πετάχτηκα από τα ξεφωνητά μιας γυναίκας . Πίσω απ'το χώρισμα είχαμε...μαιευτήριο ! Γεννήθηκε ένα αγοράκι . Ο πατέρας , ευτυχισμένος , μου ζήτησε τ'όνομά μου να το δώσει στο νεογέννητο ! Στο Γαλαξίδι , γεύμα στο σπίτι του προέδρου , μαζί μας κι'ένας αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού , που μιλούσε πολύ καλά τα Ιταλικά . Πολλή ευγένεια και τελείως διάφορη εικόνα από την ως τώρα .
22-2-43 . Με τους Ντονάτι και Γκαλάντι φεύγω στο Μεσολόγγι για εκπαίδευση στα χημικά όπλα . Περνώ από το Λιδορίκι κι'από δρόμους αδιάβατους και κλειστούς , πάνω σ'απόκρημνα βουνά . Σταθμός στην καταπληκτική Ναύπακτο . Εξαιρετική καθαριότητα στο επιταγμένο ξενοδοχείο "Βρετανία " , σ'αντίθεση με τα Αθηναϊκά , όπου είδα για πρώτη φορά κοριούς . Παρακολούθησα την κηδεία μιας κοπέλας που πέθανε από ελονοσία . Η σορός ήταν πάνω σ'ένα ανοιχτό φέρετρο . Εντυπωσιάστηκα . ( Στην Ιταλία αυτό απαγορεύεται ) . Το προσωπικό του ξενοδοχείου ευγενικό , αλλά συγκρατημένο . Γι'αυτούς - δυστυχώς - είμαστε κατακτητές , κι'έχουν δίκιο .
23-3-43 . Φοβόμαστε εξέγερση του πληθυσμού , γιατί , ανατρέχοντας το καλεντάρι θα δει κανείς ότι τέτοιο καιρό το 1821 ο αρχιμανδρίτης της Πάτρας ( εννοεί τον Π.Πατρών Γερμανό ) ξεσήκωσε τους Έλληνες εναντίον των Τούρκων . Το πρωί έγινε σεισμός κι'οι τοίχοι ταρακουνήθηκαν .
   27-3-43 : Από μια γυναίκα αγοράζω στην Άμφισσα 6 οκάδες παρθένο λάδι ( χρώμα πράσινο , πυκνόρευστο σα βούτυρο , βγαλμένο με τον παλιό τρόπο στη μυλόπετρα ) προς 5.000 δρχ. την οκά . Στην Αθήνα έφτασε 8-10.000 , κι'η λιρέτα 800 δρχ !
   31-3-43 : Στις τρεις το απόγευμα μ'ένα σαραβαλιασμένο φορτηγό φτάνω στο Λιδορίκι . Το βρίσκω καλύτερο από την Άμφισσα , γιατί αγαπώ τα βουνά , σαν κάτοικος των Άλπεων , που 'μαι κι’ εγώ . Ωραία βουνά και θέα .
    1-4-43 : Ταχτοποιήθηκα σ'ένα σπίτι , δίπλα σε μια βρύση μ'ένα χιλιόχρονο πλάτανο . ( σημ: εννοεί του Κοτλιά το σπίτι ). Επίσκεψη στους Μαλακάρνε και Πιτσιέντι , ( σημ: Ο Πιτσιέντι , πολιτ.μηχανικός , εφ.λοχαγός , χρημάτισε και Φρούραρχος ) που μένουν πάνω στο οχυρό ( σημ: στον Τραγουδάκη , όπου ο Αγ.Κων/νος ). Δυσάρεστη έκπληξη , είδα τα πρώτα κουνούπια να στέκονται πάνω στα τζάμια . Πιο πολύ φοβάμαι αυτά παρά τους " ANDARTES ". Άτιμα χρόνια ! Σύννεφα χαμηλά σωριάζονται από τις κλεισούρες των απέναντι βουνών και κλείνουν τον ορίζοντα . Άγρια η φύση εδώ πάνω , αλλά μ'αρέσει .
   2-4-43 : Λαμπρή λειτουργία από τον στρατ.ιερέα  ντον Ντίνο , στην πλατεία του Φρουραρχείου ( σημ: στον Αντώνη , μέσα στο τυροκομείο του Θύμιου Δούκα ) .
    3-4-43 : Σήμερα κρύο και παγωμένος αέρας . Αρχίζω προληπτική θεραπεία με κινίνο . Ο δυνατός αέρας γκρεμίζει το υπόστεγο του αυτοκινήτου μας .
    4-4-43 : Πόση μελαγχολία μου φέρνουν ετούτες οι οχυρωμένες ράχες ! Τι να συμβαίνει , άραγε , στ'απέναντι βουνά ; Οι πρόεδροι των χωριών , υποχρεωτικά , μας κατατοπίζουν για τις κινήσεις των ανταρτών , αλλ'όταν αυτοί έχουν φύγει απ'το χωριό τους ! Πιστεύω πως κίνδυνος υπάρχει μόνο για μεμονωμένους η μικρά τμήματά μας .
    5-4-43 : Το βράδυ μια περίπολος πυροβόλησε δυο φορές κόντρα σε δυο σκιές , που κινούνταν κατά μήκος της πλαγιάς . Μείναμε σ'επιφυλακή μέχρι τις 8 Απριλίου , γιατί την ίδια μέρα του 1821 , με το Ιουλιανό ημερολόγιο , ο αρχιμανδρίτης της Πάτρας κήρυξε την Επανάσταση κατά των Τούρκων . Κυκλοφορεί φήμη ότι 3 νηοπομπές Άγγλων από την Κύπρο και τη Μάλτα κατευθύνονται στην Ελλάδα !
    6-4-43 : Βόλτα στο χωριό . Πολλοί χωρικοί με τοπικές ενδυμασίες . Κρίμα που δεν έχω την AGFA μαζί μου . Ωραίες φυσιογνωμίες . Κι'εδώ πολλή φτώχεια , κι'εδώ δεν μας μισούν , το πιστεύω αυτό . Ο Πιτσιέντι με πληροφόρησε ότι από τούτη την επαρχία , κοιτίδα των Δωριέων της αρχαιότητας , βγαίνουν οι καλύτεροι στρατιώτες της Ελλάδος .
    6-4-43 : Με τους Πρίτσι και Μπερτένγκι επισκεπτόμαστε το νεκροταφείο , αντίκρυ στ'οχυρό μας . Μια γυναίκα μαυροντυμένη προσεύχεται σ'ένα σκουριασμένο τενεκέ μ'ένα κερί , ενός τάφου . Δοκίμασε να μας πει τον πόνο τη; , μα στάθηκε εμπόδιο το φράγμα της γλώσσας . Το νεκροταφείο είναι μελαγχολικό και φτωχό . Δεν έχει αγάλματα και μνημεία , γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία τ'απαγορεύει .
7-4-43 : Μια φάλαγγα επιμελητείας χτυπήθηκε στο 141 χιλ. ( σημ: στο Κουμεντάρι , περίπου ) . Ο Μαλακάρνε ( Φρούραρχος - Λοχαγός ) με διατάζει να πάρω 30 άνδρες και να πάω ενίσχυση . Ήρθε μαζί μας κι'ο Λοχαγός Χ του μηχανικού , που είχε και το πρόσταγμα . Είχε μια φοβερή δειλία , δεν ήθελε να προχωρήσει παρακάτω απ'το 139 χιλ. Τον απείλησα πως θα τον αναφέρω . Υπέκυψε . Βλέπουμε ένα λοχία μας πεσμένο ύπτια στο ρείθρο του δρόμου , ολόγυμνον , μ'ανοιγμένη την κοιλιά . Μακάβριο θέαμα ...Αρπάζουμε τα πολυβόλα , Κατεβαίνω με την ομάδα του Γκάλλι στην κοιλάδα που βρίσκετ'από κάτω , όπου τρέχει το ποτάμι ( σημ: ο Μόρνος ) . Κόσμος που έφευγε , κουβαλώντας μαζί του και το σκέπαστρο του αυτοκινήτου και τηλεφωνικά σύρματα . Μπήκαμε ως τη μέση στο νερό . Πυροβολούμε , τραυματίζουμε και πιάνουμε μερικούς πλιατσικολόγους . Στις 5,30'γύρισα στο Λιδορίκι βρεγμένος . Πυρετός 39 και πονοκέφαλος . Πίνω μισή μπουκάλα ρούμι και πέφτω στο ράντζο ξερός .
8-4-43 : Ο Ντελ Έλμο λέει πως είδε , ανάμεσα στους επιτιθέντες και Άγγλους ( σημ: οι Ιταλοί όποιους έβλεπαν να φοράνε αγγλικές στολές τους περνούσαν όλους για Άγγλους ). Στις 2 ήρθε ένα αυτοκίνητο από την Άμφισσα και μας πληροφόρησε πως οι ANDARTES ξαναχτύπησαν την πόστα που είχε φύγει από την Άμφισσα και πως έγινε μακελειό . Δεκατέσσερις νεκροί μεταξύ τους ο Υπολοχαγός Βιανέλο , που τη νύχτα είχε κοιμηθεί στο ράντζο μου . Μια φάλαγγα από την Άμφισσα έκαψε το χωριό Μαλανδρίνο . Τώρα τι φταίει ο κόσμος ; C' EST LA GUERE !
10-4-43 : Ένας εκπρόσωπος ορεινού χωριού , απ'αυτούς που έρχονται κάθε μέρα στο Φρούραρχο , φέρνοντας μάλιστα και λίγα αυγά για δώρα , νομίζω Κουπάκι , μιλούσε Ισπανικά . Πολύ πονηρός , σωστός Οδυσσέας . Με τα μάτια καταλαβαινόμασταν ότι ο ένας ψάρευε τον άλλον ! ( Νομίζω λεγόταν Βαρνάβας ) .
11-4-43 : Ο Αλεσάντρο , ένα παιδί που μιλά καλά Ιταλικά , στην ΣΤ'τάξη του Γυμνασίου και που μας κάνει το διερμηνέα , όταν δημιουργείται πρόβλημα συνεννοήσεως με τους Προέδρους των γύρω χωριών , μου έδωσε ένα λεξικάκι Ελληνο - Ιταλικό : Εμπρός , προσοχή , πεινώ , διψώ , νερό , Τάγμα , αυτόμολος κλπ. ( το λεξικό το κρατώ ακόμα ).
12-4-43 : Πηγαίνω στο Γυμνάσιο του χωριού . Φτώχεια , φτώχεια , φτώχεια ! Θαύμασα τους συναδέλφους μου και τις συνθήκες δουλειάς τους . Θ μπορούσε να είμαι και γω στη θέση τους . Ιταλικό δημοτικό έχει περισσότερα εποπτικά όργανα από αυτό εδώ .
13-4-43 : Μου χάλασε το κουρδιστήρι του ρολογιού μου και πήγα σ'έναν Έλληνα φωτογράφο , νομίζω Βασίλη ( σημ: ναι ο Βασίλης Αγγελόπουλος ) . Μου το έφτιαξε , τού’ δωσα ένα σωληνάριο κινίνο , δεν έβρισκε λόγια να μ'ευχαριστήσει ο δυστυχής . Ο Μαλακάρνε μου παρέδωσε τη Δ/νση του Λόχου , γιατί αύριο φεύγει αυτός για την Ιταλία . Τυχερός που είναι !
15-4-43 : Κάνω εκβάθυνση του ορύγματος , που οδηγεί από την πλατεία του Φρουραρχείου ως το οχυρό . Έπιασα και εγώ τον κασμά . Κάλοι και φουσκάλες στα χέρια , καλά κάνουν οι Έλληνες και βάζουν τις γυναίκες τους να δουλεύουν !
: Παρακάλεσα τον Αλεσάντρο να ειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Ρατινής ( εννοεί Ερατεινής ) να μας στείλουν 300 φυτά ντομάτας , 300 μελιτζάνας , 1 οκά κορκάρι , σπόρο από ραπάνια , καρότα , μαϊντανό και καμπρολάχανο . Θα μεταβληθούμε σε αγρότες . Κάθε πρωί πολλοί άρρωστοι από τα γύρω χωριά έρχονται στο γιατρό μας τον Μπρούνι , ένα χρυσό παιδί και λαμπρό επιστήμονα . Εδώ οι εχθρότητες παραμερίζουν . Δεν δέχεται πληρωμή , ούτε αυγά , ούτε μαλλί , τίποτε , λαμπρός νέος .
  20-4-1943 : Δίνω στον Ντίνο , έναν Έλληνα χωροφύλακα , που πάει στην Αθήνα , γράμματά μου να τα ταχυδρομήσει . Γνωρίζομαι με τον Πρόεδρο του χωριού . ( Σημ: πρόκειται για το λεβέντη Γιώργο Παπαδόπουλο ) . Άριστη εντύπωση . Έχει τον μικρότερο αδελφό χαμένο στην Αλβανία . Σωστός συγκλητικός των Ρωμαϊκών χρόνων . Πρόκριτος του Καλαί . Και διπλωμάτης , πόσες ευθύνες ! Έκανε για πρότυπο σ'αυτούς του "Παλάτσο Κίτζι " .
   21-4-1943 : Αλληλογραφία χάθηκε . Κατασχέθηκε στο δρόμο από τους " ANDARTES "κι'ο Ντίνος υποχρεώθηκε να συνεχίσει γυμνός ως την Άμφισσα . Βράδυ γέλασα στην τραπεζαρία με την ιστοριούλα του Παολίκι . Μια Έλληνίδα όταν τη ρώτησε ένας Ιταλός αξιωματικός γιατί δεν μπαίνει αυτή καβάλα στο μουλάρι , αλλά πάει με τα πόδια και φορτωμένη κι'αφήνει τον άντρα της καβάλα , απάντησε : "Τον θέλω να 'ναι ...ξεκούραστος το ..βράδυ ..!!"
   22-4-1943 : Τη νύχτα είχαμε ένα απρόοπτο . Σκοτώσαμε ένα γάιδαρο , παίρνοντάς τον το φουκαρά για..παρτιζάνο ( αντάρτη ) . Θα φαγε και 3.000 σφαίρες , αντιβούιξαν όλη τη νύχτα τα ρέματα ! Γέλα τρελέ κόσμε : Μαντοβάνοι και Γενοβέζοι κάθε μέρα μαλώνουν .Εισηγήθηκα κλείσιμο οίκου ανοχής . Γενοβέζοι με τον Υπολοχαγό Λέπορε χτύπησαν επιδεικτικά τον Αλεσσάντρο ( σημ: τον Αλέκο Κωστάκη ) , σε ένα καφενείο στην κεντρική πλατεία . Παραλίγο συμπλοκή από Μαντοβάνους . Δικαιολογία του Λέπορε την πέταξα ..καλάθι αχρήστων .
   23-4-1943 : Πάω χωρίς συνοδεία στην Ελληνική Εκκλησία . Είναι για τους Ορθόδοξους  Μ. Παρασκευή . Είναι μια λειτουργία μυστηριακή , στην οποία κυριαρχούν λειτουργικοί ύμνοι , που έχουν έναν αλλιώτικο εξωτικό ρυθμό , σχεδόν ανατολίτικο . Η Εκκλησία ήταν κατάμεστη κι'όλοι με παρατηρούσαν με περιέργεια . Ο Αλεσάντρο μου είπε ότι στον καιρό της ειρήνης οι λειτουργίες γίνονταν τη νύχτα κι είναι - βοηθούσης και της εποχής - πολύ όμορφες . Τώρα γίνονται τ'απομεσήμερο . Στο γυρισμό προς το οχυρό , βλέπω στην πόρτα ενός σπιτιού μια γυναίκα μαραμένη και σκελετωμένη να τρέμει απ'το κρύο , ενώ ο ήλιος έκαιγε . Ήταν από την ελονοσία .
   25-4-1943 : Πάσχα . Γεύμα  εκλεκτής ποιότητας από κατσικάκια αγορασμένα και τα περισσότερα δωρισμένα από τους τσοπάνηδες . Μπορεί να πεις , ό,τι θες για τον τόπο τούτο , αλλά για το κρέας του όχι . Ούτε στις Άλπεις έφαγα πιο νόστιμο . Αυγά είχαμε από προσφορές των Ελλήνων ασθενών του Μπρούνι του "πιο καλός γκιατρός " , όπως λένε όλοι τους αυτοί οι δυστυχείς .
   28-4-1943 : Είδα να κουρεύουν πρόβατα , αν μιλούσαν τα καημένα....Μίλησα μ'έναν τσοπάνη της Αλβανίας του υψώματος Ιβάν . Τώρα φίλοι , πρόσφερα τσιγάρα .
    1-5-1943 : Ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο πέταξε μεγάλο αριθμό προκηρύξεων πάνω απ'το Λιδορίκι . Σ'αυτές ο Τσώρτσιλ παρακινεί την Ελλάδα σ'ένα καινούργιο πόλεμο , για να την κάνει - φαίνεται - αποικία της Αυτοκρατορίας του !
    5-5-1943 : Κομμουνισταί και Εθνικισταί "αντάρτες "δεν τα πάνε καλά . Προβλέπεται σύρραξη . "Ράδιο σκάρπα " ( ράδιο...αρβύλα ) : Άγγλοι ετοιμάζονται για μεγάλες κινητοποιήσεις μ'αντάρτες .
6-5-1943 : Χωριό ήσυχο . Γκάλι ισχυρίστηκε πως στα τελευταία σπίτια του χωριού συναντήθηκε με παρτιζάνο . Δεν έγινε πιστευτός και είναι μάλλον δικαιολογίες του για τις άσκοπες ερωτικές του αναζητήσεις . ( Σημ: κι'όμως ο Γκάλι είχε δίκιο , γιατί πράγματι έπεσε πάνω στο Γ. Κούστα , γιο της Λελούδας , φύλακα φυλακών κι'αντάρτη του 5/42 ). Αλεσάντρο και Πρόεδρος βεβαιώνουν πως ούτε ένας στο χωριό δεν έχει βγει στο βουνό !!
1-6-1943 : Αλλάζουμε 1 οκά ρύζι με μια κότα , 50 βατράχους με 2 κιλά ρύζι . Φαγητό μας εξαιρετικό , αλλά ρετσίνα σα φάρμακο . Ωραία όμως ρακή και κατσικάκια .
2-6-1943 : Με τον ιπποκόμο μου πήγα στο σπίτι μιας γριάς που μου είχε πουλήσει , πλύνει και γνέσει πολλά μαλλιά . Πάνω απ'το τζάκι του σπιτιού της είδα μια φωτογραφία ενός στρατιώτη . "Ποιός είναι ;"ρώτησα , "είναι γιός μου , που εσείς τον σκοτώσατε ! Έμεινα αμήχανος και προς στιγμήν άφωνος , αλλ'η γυναίκα μ'ένα αδύνατο χαμόγελο μου είπε : "Δεν φταίει κανείς ...ο πόλεμος ! Όταν τελειώσει ο πόλεμος θα ξαναγίνουμε ..φίλοι , μα οι νεκροί δεν ξαναγυρνάνε πια " , κι'άρχισε να κλαίει . Αν δεν είχα μαζί μου τον ιπποκόμο μου θα 'κλαιγα κι'εγώ . Της έσφιξα και της φίλησα το χέρι με συγκίνηση . Τι ψυχικό μεγαλείο....Πίστεψα πως είχα μπροστά μου την πατρικία Ταρπήια , που της αγγέλλουν ότι ο τρίτος και στερνός γιός της , Γάιος - Μούκιους έπεσε στη μάχη , κι'υποφέρει μ'αξιοπρέπεια αντάξια της οικογενείας της , κι'όχι μιαν απλή κι'αγράμματη χωρική .
7-6-1943 : Ένας Έλληνας λοχίας , ακρωτηριασμένος κι'απ'τα δύο , ήρθε για να τον δει ο Μπρούνι , φέρνοντάς του ένα κουνέλι . Λέει : "γιατρός Ιταλιάνο μόλτο μπράβο , στρατιότι ιταλιάνο μόλτο μπόνο ". Παπάς από Λεύκα ήρθε να μάθει πότε θα έρθουν τα άλευρα του Ε.Σ . Έφερε δώρο 33 αυγά ( όσα τα χρόνια του Χριστού ) και Μαντσίνι μας υποσχέθηκε να κάνει μ'αυτά "ταλιατέλι " ( κάτι σαν χυλοπίτες ) .
19-6-1943 : Κατέβηκα στο Λιδορίκι , γιατί ο Λόχος μου φεύγει γιά Άμφισσα . Στο οχυρό , μας αντικαθιστά ένα Τάγμα Πεζικού , πάρα πολύ απείθαρχο . Χθες έβγαλα φωτογραφία με Πρίτσι και Μπερτένγκι κι αγόρασα από ένα χασάπη δέρματα κατσικιών να τα στείλω στην πατρίδα να κάμουν καπέλα τα παιδιά μου .
4-7-1943 : Αποστολή στους Δελφούς , όπου σε μια ταβέρνα είδα την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου . Μίλησα και κατατοπίστηκα μ'ένα ευγενέστατο αρχαιολόγο .
7-7-1943 : Διέλευση Γερμανικής φάλαγγας , η οποία σταμάτησε στο Λιδορίκι , γιατί οι Άγγλοι με τους αντάρτες ανατίναξαν μια γέφυρα και την ξαναφτιάχνουν οι Γερμανοί . ( Σημ: του Στενού και της Ρέρεσης ) .
12-7-1943 Περνά από το πρωί η τεθωρακισμένη μας μεραρχία ΒRENNERO , που επιστρέφει στην Ιταλία .
18-7-1943 : Κάνω μια βόλτα στο μέρος που έχουν κατασκηνώσει Τούρκοι ( σημ: εννοεί γύφτοι ) οι οποίοι δεν συγχρωτίζονται με τους Έλληνες . Πολύ βρώμικοι και καπνίζουν με μακριές πίπες . Γυρεύουν κινίνο , και ,προς στιγμήν , γίνονται απειλητικοί . Κάνω πως βγάζω το πιστόλι , ξαναγίνονται χαμογελαστοί και μου προσφέρουν ρόδια . Τι κόσμος !!!
Εδώ τελειώνουν τ'αποσπάσματα του ημερολογίου του Δ/τού του ΙΙΙ Λόχου του 120 Τ. Πολ/λων , υπολοχαγού Ουμπόλντι . Μετά την κατάρρευση της Ιταλίας , ο Ουμπόλντι , πήγε με όλο το τάγμα , αιχμάλωτος στη Γερμανία , απ'όπου γύρισε στο χωριό του το 1945 .Δίδαξε σε Γυμνάσιο , τώρα είναι συνταξιούχος ( αναφερόμαστε στο 1980 ) .
Στις 30-10-1980 , σε μια επιστολή του προς τον Αλεσάντρο , τον Αλέκο Κωστάκη , γράφει :
"Πόσα χρόνια πέρασαν ! Κι'όμως από την Ελλάδα και τους Έλληνες , αν δεν είχε μεσολαβήσει ο πόλεμος , διατηρώ άριστες αναμνήσεις . Δεν μπορώ να ξεχάσω τις 19 Σεπτεμβρίου του 1943 , όταν , κλεισμένοι αιχμάλωτοι στα βαγόνια του Σταθμού των Αθηνών , μας έφερνε ο κόσμος και τα παιδιά , με κίνδυνο της ζωής τους , σταφύλια , σύκα , κομμάτια " BOBOTA ". Συμμετοχή στη δική μας πίκρα . Στη Γερμανία ΟΥΤΕ ΝΕΚΡΟΣ δεν θα θελα να γυρίσω . Στην Ελλάδα ΝΑΙ κι'ελπίζω , αν τα καταφέρω , να την ξαναδώ και ν'αντικρίσω το λαμπρό και γαλανό της ουρανό . Το 1971 ο γιός μου Τζούλιο ήρθε στην Ελλάδα μ'ένα φίλο του . Σταμάτησε κι'έφαγε στο Λιδορίκι και μού 'φερε και πολλές φωτογραφίες . Αλήθεια πόσο άλλαξε ! "

**********
Αυτό ήταν αγαπημένοι φίλοι , το νοσταλγικό σεργιάνισμα ..στο χρόνο , με τη βοήθεια του αξέχαστου φίλου Αλέκου Κωστάκη , του Καφτανιαλέκου , του...Αλεσάντρο , που πολλά έδωσε στο χωριό μας , ας είναι αναπαυμένος , τον θυμόμαστε όλοι μ'αγάπη , τον φίλο και πάνω απ'όλα , ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΗ Αλέκο....ακόμα θα πρέπει να σας ενημερώσουμε , πως κάνουμε μια προσπάθεια , συγκέντρωσης ..αναμνήσεων , απ'τη περίοδο αυτή , Λιδορικιωτών που τότε ήταν ...παλληκαράκια , και θυμούνται καλά..καλά , τα τότε γεγονότα , ελπίζουμε σύντομα ν'αρχίσουμε τη δημοσίευσή τους , κάντε λίγο υπομονή , το καλό το...πράμα , αργεί να...γίνει .
Εδώ όμως , θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους φίλους της Λιδορικιώτικης σελίδας , που έχουν κάποια στοιχεία , φωτογραφίες , γράμματα η έχουν ακούσει και γνωρίζουν κάποια περιστατικά , η οτιδήποτε σχετικό με την εποχή εκείνη , να κάνουν τον κόπο να μας τα στείλουν , εφόσον βέβαια το επιθυμούν , για να τα δημοσιεύσουμε , ευχαριστούμε εκ των προτέρων.......
Καλό σας  ξημέρωμα 
   Εδώ  βέβαια , μαθαίνουμε  και  κάτι  που πιθανόν  δεν  γνωρίζαμε , πως  εκείνη  την ταραγμένη  εποχή  στο  χωριό  μας  λειτυργούσε  και..οίκος  ανοχής , το  αναφέρει  καθαρά  ο  Ουμπόλντι στην παράγραφο   που έχουμε τονίσει  με  κόκκινο χρώμα . Εδώ  πάλι  πρέπει  να  συμπληρώσουμε  πως  σύμφωνα  με  πληροφορίες μας  αλλά και  με  όσα  σχετικά  γράφει  ο  αξέχαστος  Καφτανιαλέκος , δεν  ήταν οίκος  ανοχής , με  τα γνωστά,, χαρακτηριστικά , αλλά μάλλον οι  εκδιδόμενες  γυναίκες ήταν μάλλον  σερβιτόρες  , γκαρσόνες  ατσ  μαγαζιά  του  Αντώνη , κυρίως  στου   Φάσα , Αριστείδη  Κοράκη  κατά  κόσμον , και  για   το  θέμα  αυτό  θα  δημοσιεύσουμε  σχετικά  κείμενα  του  αξέχαστου  Αλέκου , με  τίτλο.."ΑΛΤΆΝΕΣ...ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΕΣ..."και  λοιπά  σε...¨ΑΝΕΣ ..ΌΠΩΣ  ΕΓΡΑΦΕ  Ο  ΑΛΈΚΟΣ  

    Καλό  σας  βράδυ 

   Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με  αγάπη 
  Κωνσταντινος;  Ευθ. Καψάλης 
  www.lidoriki.com

AΛΤΑΝΕΣ ...ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΕΣ..κλπ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝA ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

$
0
0


ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ - 

IMG_0006
Μια νεανική Λιδορικιωτοπαρέα , στο Πελέσι της Γκιώνας , στις 21-7-1933 , Κ.Ευσταθίου , Β.Κουλόπουλος και Κ.Μίχος . IMG_0004
Και ένα εξοχικό..γλέντι , μετά..μουσικής , το Δεκέμβριο του 1930 , η δασκάλα Μ.Κοντολάτου , με το μαντολίνο της , Αλ.Λαλαγιάννης , Θαν. Ψιμάρας και η ΄γυναίκα του .

  Αφιερωμένο , στις όμορφες προπολεμικές Λιδορικιώτικες εκδρομές , είναι αδέρφια το σημερινό μας φωτορεπορτάζ , υπάρχει πλούσιο υλικό από τέτοιες εκδηλώσεις , σημάδι κι’απόδειξη της κοινωνικής συνοχής που , τότε , υπήρχε στο χωριό μας .
  Βέβαια , οι τότε , συνθήκες ήταν διαφορετικές , και οι ευκαιρίες διασκέδασης , ξεσκάσματος δηλαδή , ήταν πολύ περιορισμένες , αλλά και πάλι , συναντάμε μια κοινωνικότητα , όχι συνηθισμένη , σε επαρχιακές μικρές κοινωνίες .
   Το μεγαλύτερο μέρος , του , πολύτιμου αυτού , φωτογραφικού υλικού , οφείλεται κυρίως σε μανιώδεις “ ερασιτέχνες “ φωτογράφους , και κυρίως στον αξέχαστο Λιδορικιώτη έμπορο , αλλά με πολλές δραστηριότητες , Κώστα Ευσταθίου , που δυστυχώς , χάθηκε άδικα το 1949 .
   Την ίδια , προπολεμική εποχή , υπήρχε μια ομάδα νέων ανθρώπων , που , όπως μας λένε οι παλιότεροι , και κυρίως ο “ιστορικός “ της εποχής ,  Αλέκος Κωστάκης , είχε αναπτύξει σημαντική  πνευματική δραστηριότητα στο χωριό μας , δεν είναι δε τυχαίο , το ότι , κάποιοι από αυτούς , είχαν σημαντικές βιβλιοθήκες , όπως επίσης , είχαν και ραδιόφωνα , ακούγοντας κλασσική μουσική , Κ.Ευσταθίου , Δημ. Καντζιός , Γ.Πέτρου κ.α .
  Απολαύστε , ένα πραγματικά υπέροχο και..ολόδροσο , “ ντοκυμαντέρ “ , μιας πλευράς , της Λιδορικιώτικης προπολεμικής ζωής , γραμμένο απ’ τον αξέχαστο Αλέκο  Κωστάκη ..


    ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ

Στο Λιδορίκι πρωτακούστηκε ραδιόφωνο το 1935 . Ήταν του Μήτσου του Καντζιού κι'όχι του Λούη , όπως πολλοί πιστεύουν , κακώς , λοιπόν , δίνεται η πρωτιά στο Λούη . Ο Μήτσος το 'φερε το 1935 και ήταν μάρκας "Ατγώτερ Κεντ ", υγράς μπαταρίας , όπως ήταν όλα τότε , γιατί ρεύμα δεν υπήρχε , παρά μονάχα στις πόλεις .
Ραδιοφωνικός σταθμός , δεν υπήρχε τότε στον τόπο μας εκείνα τα χρόνια και η Ελλάδα δανειζόταν μισή ώρα απ'το Μπάρι Ιταλίας , 9-9,30 κάθε βράδυ , ως το 1937 , οπότε απόκτησε δικό της σταθμό . 

Τι άκουγαν , τότε , οι ακροατές και ιδιαίτερα ο Καντζιός στο αντιραδιοφωνικό - λόγω βουνών - Λιδορίκι ; Άκουγαν παράσιτα και κατά το βράδυ , που δυνάμωναν οι σταθμοί , άφθονη κλασική μουσική .
Κάθε ραδιόφωνο είχε δυο μπαταρίες , η μια γέμιζε σε αυτοκίνητα κι'η άλλη βρισκόταν σε εφεδρεία . Η κεραία ήταν μεγάλη , του Καντζιού έφτανε ως τη μάντρα , πάνω στο σοκάκι της Βικτωρίας . 

Δεύτερος έφερε ράδιο ο Κώστας Ευσταθίου , δεν θυμάμαι όμως τι μάρκας ήταν .
Θα σταθώ όμως στα δυο αυτά εμπορόπουλα του χωριού μας , γιατί ο Μήτσος όσο κι'ο αδικοχαμένος Κώστας , υπήρξαν φωτεινά και φιλοπρόοδα μυαλά με πολλές πνευματικές ανησυχίες κι'ενδιαφέροντα .
Δεν τους ενδιέφερε μόνον ο Κερδώος , αλλά κι'ο λόγιος Ερμής . 

Ο Κώστας ιδιαιτέρως συνεργάστηκε και με το Λεξικό του "Πυρσού " , έργο μνημειώδες , για εκείνη την εποχή , αλλά και σήμερα ακόμη . Και οι δυο τους ξεχώριζαν με το ήθος τους , κι'όλοι τους αγαπούσαν . Πρωτοστατούσαν σε κάθε πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση κι ήταν ευαίσθητοι δέκτες της τεχνολογικής και κοινωνικής αλλαγής , που άρχιζε να κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα . 
Εκείνη την εποχή άρχιζε η περίοδος του ραδιοφώνου , το 'φεραν πρώτοι όπως είχαν φέρει και την φωτογραφική μηχανή , και όλες οι προπολεμικές φωτογραφίες του χωριού μας , είναι του Κώστα Ευσταθίου .
Ο Καντζιός , εκτός από την κλασική μουσική , λάτρευε και την ελαφρά , γι΄αυτό και στο μαγαζί του θα έβρισκες όλους τους δίσκους του Χατζηαποστόλου κι'όλα τα Ευρωπαϊκά σουξέ του Τίνο Ρόσσι , της Ζάρα Λεάντερ , της Μάρλεν Ντήτριχ και πολλά άλλα δικών μας συνθετών και τραγουδιστών , της εποχής του γραμμοφώνου . 

Και οι δυο τους είχαν εγκυκλοπαίδειες , στις οποίες , μαθητάκια εμείς , καταφεύγαμε για βοήθεια . Κι'ήταν - εκείνο τον καιρό - μεγάλο πράγμα να 'χει ένα σπίτι εγκυκλοπαίδεια , τρεις είχε όλες κι'όλες το Λιδορίκι , δυό οι Καντζιός και Ευσταθίου και την τρίτη το Γυμνάσιο . 
Ας γυρίσουμε όμως στο ραδιόφωνο . Νιόπαντρος ο Κώστας ο Ζουμάς , άνοιξε εξοχικό κάτω στο σπίτι του στις "Λάκκες ", φέρνοντας και ραδιόφωνο . 
Κοσμοσυρροή , πατείς με , πατώ σε , βελόνα δεν έπεφτε , απέναντι , στον Αντώνη , ο Λούης με το Φάσα , βάραγαν μύγες . Ψυχή δεν πάταγε , παρόλο που το μαγαζί του Ζουμά υστερούσε σε τοποθεσία σε τοποθεσία , αέρα και , το κυριότερο , σε νερό . Είχε όμως ράδιο κι'ο κόσμος πήγαινε για τη μουσική .
Κι ο μεν Φάσας ( Αριστείδης Κοράκης ) ήταν καταδικασμένος . Τελευταία είχε στιγματισθεί , γιατί έφερνε τις διάφορες "Αλτάνες "και "Μαντζουράνες "του , οι οποίες , στην πραγματικότητα , ήταν ιερόδουλες , που δούλευαν όμως σαν σερβιτόρες , για να τηρούνται τα προσχήματα , επειδή ο Νόμος απαγόρευε τους οίκους ανοχής , σε πόλεις κάτω των 5.000 κατοίκων . Ο μακαρίτης ο μπάρμπα Αριστείδης επιτελούσε ..κοινωνικό έργο φέρνοντας τις πεταλούδες αυτές με τις οποίες γινόταν το σώσε αργά τη νύχτα , όταν καταλάγιαζε η κίνηση στους δρόμους του χωριού κι'οι ευυπόληπτοι νοικοκυραίοι έπαιρναν τον πρώτο ύπνο τους . 



Ραδιόφωνα παλιά_thumb

Στην εποχή που έρχονταν οι.."Αλτάνες " , παρουσιαζόταν και ..έξαρση στη ζωοκλοπή , οι διάφοροι .."ποιμενόπαιδες "και νεαροί "αιπόλοι " - κατά τον Παπαδιαμάντη - στούμπαγαν που και που κανένα ..αμνοερίφιο για τις θυσίες τους στην πάνδημη Αφροδίτη .
Κι'οι Χωροφύλακες , απ'την άλλη μεριά , κλείναν τα μάτια και συγκατένευαν σιωπηρά στην παρανομία των γυναικών , γιατί ήταν πρώτοι και..καλύτεροι πελάτες τους οι ίδιοι ,γιατί ο Νόμος , εκείνα τα χρόνια , τους απαγόρευε το γάμο .
Τριαντάχρονοι νταγλαράδες όλοι τους τι έπρεπε να κάνουν ; "Βολεύονταν "κι'αυτοί με τις "Αλτάνες "κι ούτε γάτα ούτε ζημιά .
Αυτά όλα όμως είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο μαγαζί του Φάσα . Ο κόσμος , οι νοικοκυραίοι  το απέφευγαν και σιγά - σιγά πέθαινε .
Και να σκεφθεί κανείς ότι κάποτε δεν έβρισκες καρέκλα να καθίσεις . Για να χωράνε όλοι ο Φάσας , μαραγκός ο ίδιος , έφκιασε μια εξέδρα πάνω στον πλάτανο , στην οποία ανέβαινες με ξύλινη σκάλα απ'τη μεριά του Κοτλιά . Πάνω στο μικρό πλατό χωρούσαν 5-6 τραπεζάκια , που προορίζονταν για τους πολύ-πολύ μερακλήδες . Υπήρχε κι'ένα γραμμόφωνο .
Απέναντι του Λούη δεν είχε χτιστεί ακόμα , υπήρχε μια παράγκα , που την εκμεταλλεύονταν οι Καγκαλαίοι απ'το Βαρούσι ,και δούλευε μονάχα 1-2 μήνες το καλοκαίρι . Κοσμική κίνηση υπήρχε πολλή , 1500 μόνιμοι κάτοικοι και πολλοί Δημόσιοι υπάλληλοι και ξένοι έδιναν άφθονη πελατεία στα δυο αυτά κέντρα , που πρόσφεραν γλυκά του κουταλιού , γκαζόζες , που τις..πάγωναν στη βρύση του Αντώνη ( και τις κλέβαμε τη νύχτα εμείς οι πιτσιρικάδες ) και ζύθο ΦΙΞ με 22 δραχμές τη φιάλη .




Για  να  καταλάβετε  καλά  το  υπάρχον  στον  Αντώνη , σκηνικό , με  τις  αλτάνες  , τις  Ματζουράνες  κλπ ,καλοπροσέξτε  την  φωτογραφία   αυτη που παρουσιάζει  μια   συντροφιά  Λιδορικιωτόπουων κάτω απ΄το  Πλάτανο , πάνω  στον ποίο  ο  Φάσας , είχει  φτάξει..."ΠΑΤΑΡΙ "μάλιστα  πατάρι ...σεπαρέ , στη  φωτογραφία τρίτος  αριστερά ο  Γ.Πέτρου - Τσάροα  ...

Όταν ήρθε ο Λούης απ'την Αμερική , γκρέμισε την παράγκα κι'έχτισε το σημερινό κτίριο , διαμόρφωσε το χώρο , φύτεψε και ακακίες και το έκανε ένα θαυμάσιο κέντρο .
Ο κόσμος έτρεχε συν γυναιξί και τέκνοις , κάθε βράδυ κι'ευχαριστιόταν πραγματικά τα καλοκαιρινά βράδια . Έξυπνος ο Λούης , περιποιητικός , δεν προλάβαινε να κόβει μονέδα . Ήταν ένας άνθρωπος ιδιότυπος , που έκανε εντύπωση ακόμα και στο Σπύρο Μελά , ο οποίος του αφιέρωσε ειδικό χρονογράφημα στο "Ελεύθερο Βήμα "και την "Εστία "όταν πέρασε κάποτε απ'το Λιδορίκι .
Τα πράγματα , λοιπόν , πήγαιναν καλά , ώσπου άνοιξε το κέντρο ο Ζουμάς , φέρνοντας και το ραδιόφωνο . Ψυχή στο Λούη κι οι πιτσιρικάδες έλεγαν πως ο Λούης θα πάει τώρα να δουλέψει γκαρσόνι στο...Ζουμά . Ο Λούης όμως δεν το 'βαλε κάτω , δίνει 14 λίρες και φέρνει ένα Φίλιπς . Το τι έγινε το μαντεύετε , όλοι οι Λιδορικιώτες διέρρευσαν στον Αντώνη , κι'ο Ζουμάς έκλεισε . Αυτά για τα των ..ραδιοφώνων στο χωριό μας .
Για της ιστορία , ραδιόφωνο παρουσιάστηκε στα μέρη μας παλιότερα . Κάποιοι μηχανικοί που χάραζαν το δρόμο Λιδορικίου - Ναυπάκτου , είχαν φέρει ένα κάτω στου Κωσταντελάκη , όπου έμεναν , έχοντας μια πανύψηλη κεραία , που έπιανε ως επάνω απ'τα βράχια .
Πάντως στο χωριό μας ο πρώτος που έφερε ραδιόφωνο ήταν ο Μήτσος ο Καντζιός , κατόπιν ο Κώστας Ευσταθίου , ύστερα ο Γιώργος Πέτρου , ο οδοντογιατρός , μετά τα καφενεία της Βαθειάς κι'ύστερα ήρθε ο πόλεμος κι'όλα χαντακώθηκαν , για να ξαναβγούν στην επιφάνεια μετά την απελευθέρωση . 

    Αν  κάποιος  χωριανός , γνωρίζει  ή  έχει  ακούσει  κάτι  διαφορετικό , ας  κάνει  τον  κόπο  να μας ενημερώσει .
Καλό  σας  βράδυ , να  περνάτε  καλά ….
Κωνσταντίνος  Ευθ. Καψάλης  
www.lidoriki.com 

ΕUROSTAT : ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΦΤΩΧΕΙΑ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΌ

$
0
0



2
Σε αρνητικό ρεκόρ τα επίπεδα της φτώχειας στην Ευρώπη, με ένα στα τέσσερα παιδιά να είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα
news247
Νοέμβριος 16 2016 18:32
Adtech Ad
Λίγο περισσότερο από ένα στα τέσσερα παιδιά είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών, ανέφερε σήμερα η Eurostat.
AdTech Ad
Περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, δηλαδή το 26,9% του πληθυσμού ηλικίας 0 έως 17 ετών, απειλούνταν με φτώχεια το 2015, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
"Αυτό σημαίνει ότι ζουν σε νοικοκυριά τα οποία: κινδυνεύουν από φτώχεια μετά την καταβολή κοινωνικών παροχών, είναι σε κατάσταση σοβαρή στέρησης υλικών αγαθών ή ζουν σε νοικοκυριά με μικρό ποσοστό εργασίας", εξηγεί η Eurostat.
Το πιο αυξημένο ποσοστό παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια καταγράφεται στη Ρουμανία με 46,8%.
Στις 30 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει από τη Ρουμανία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση ανηλίκων, την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων, κυρίως από τη μειονότητα των Ρομά, "έχει αυξηθεί σημαντικά"τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση.
Μετά τη Ρουμανία, η γειτονική Βουλγαρία έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 43,7%, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα (37,8%), η Ουγγαρία (36,1%), η Ισπανία (34,45) και η Ιταλία (33,5%).
Στον αντίποδα τα πιο μικρά ποσοστά καταγράφονταν στις σκανδιναβικές χώρες, με πρώτη τη Σουηδία (14%), ενώ ακολουθεί η Φινλανδία (14,9%), και η Δανία (15,7%). Στη συνέχεια έρχεται η Σλοβενία (16,6%), η Ολλανδία (17,2%), η Τσεχία και η Γερμανία (18,5%).
Το ποσοστό των παιδιών που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ μειώνεται στο μέτρο που αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους, υπογραμμίζει η Eurostat.
To 2015, σχεδόν τα δύο τρίτα (65,5%) των παιδιών οι γονείς των οποίων είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (έως γυμνάσιο) απειλούνταν με φτώχεια στο εσωτερικό της ΕΕ, έναντι 30,3% των παιδιών που ζούσαν με γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ για το 2015.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΦΩΤΟ: SOOC)
news247.gr
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>