Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live

OI ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΙ ΤΟ.."ΠΟΔΑΡΙΚΟ "...

$
0
0



Οι προληπτικοί της Παλιάς Αθήνας και το «ποδαρικό»…


«Όλες οι άλλες προλήψεις και δεισιδαιμονίες που ακολουθούν σαν μακρυά ουρά δια μέσου των ετών τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς είνε μηδέν μπροστά στο «ποδαρικό»! Αυτό κατέχει την πρωτεύουσαν θέσιν εις την θρησκείαν του προληπτικού
Όλο το χρόνο έχει το καρδιοχτύπι μήπως του κάνει κανείς γρουσούζης «ποδαρικό» την Πρωτοχρονιά. Κι’ όταν πια ζυγώνουν οι μέρες ανησυχεί ολόκληρος η οικογένεια:
-Πρόσεξε Μαρία, ποιος θα μας κάνη ποδαρικό!
-Το νου σου Μαρία!
-Τα μάτια σου δεκατέσσερα!
Από το πρωί της παραμονής εφιστάται η προσοχή της υπηρετρίας. Και αρχίζει το «αναμνηστικόν» να δίδη πολυτίμους πληρο
φορίας:
-Ο γαλατάς είνε πολύ γρουσούζης. Πέρυσι μπήκε πρώτος στο σπίτι και μας πήγαν όλα τύφλα και μούντζα!
-Αμ’ ο καρβουνιάρης πρόπερσι; Φοβερό πράμμα!
-Μωρ’ καλά λες! Πρόπερσι δεν ήτανε που έκανε την κατάχρησι ο Νίκος και τον διώξανε απ’ την Τράπεζα;
-Πρόπερσι, πρόπερσι!
-Το νου σου Μαρία τον καρβουνιάρη!
-Και το γαλατά!... Θυμόσαστε πέρυσι που χάναμε όλο το χρόνο στις κούρσες;
(σ.σ. εννοεί το τζόγο του Ιππόδρομου)
-Ναι, ναι, και το γαλατά Μαρία !... Μην τον αφήσης να μπη γιατί καήκαμε! Κλείστου την πόρτα στα μούτρα!


Οι εντολές δίδονται λεπτομερώς και σοβαρώτατα. Η οικογένεια πιστεύει ακραδάντως ότι η αιτία που εδιώχτηκε από την Τράπεζα ο Νίκος, ο οποίος είχε κάνη κατάχρησι, ήταν ο ατυχής καρβουνιάρης! Και ακόμη ότι έφταιγε ο αθωότατος πλανόδιος γαλατάς επειδή πέρυσι δεν εκέρδιζαν στις κούρσες!
Ξέρω μια κυρία που εχώρισε με τον άντρα της διότι συνελήφθη επ’ αυτοφώρω απιστούσα. Το απέδωσε σ’ ένα φίλο του σπιτιού που της είχε κάνη ποδαρικό την Πρωτοχρονιά! Γνωρίζω επίσης άνθρωπον ο οποίος ανέβαλε όλες τις σοβαρές δουλειές του και μεταξύ αυτών και τον γάμον του για έναν ολόκληρο χρόνο επειδή του έκανε ποδαρικό κάποιος γνωστός του θεωρούμενος «γρουσούζης».
Ξέρω ακόμη άλλον ο οποίος επερίμενε έξω από την πόρτα του σπιτιού του ολόκληρη νύχτα για να ξημερώση και να περάση κανένα παιδάκι να το μπάση μέσα, επειδή φοβότανε ότι ο εαυτός του είχε κακό ποδαρικό! Ξέρω τέλος άλλον που έφερνε την ξαδέρφη του απ’ τη Θεσσαλονίκη κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς ειδικώς για να μπή πρώτη στο σπίτι μόλις αλλάξη ο χρόνος επειδή τη θεωρούσε «γουρλίδισσα»!
Ο προληπτικός είνε δυστυχής θνητός την Πρωτοχρονιά. Ακούει κουδούνι και πάει η ψυχή του στην Κούλουρη! Τρέμει ακόμη μήπως του χυθή λάδι, αλάτι ή μελάνη, μήπως δη μαύρη γάτα, ή μήπως δεν του πή «καλημέρα» και «χρόνια πολλά» ο πρώτος άνθρωπος που θα συναντήση. Και είνε ικανός αν δή το πρωί της Πρωτοχρονιάς κανένα παπά να δέση κόμπο στο μαντήλι του!»
 («ΕΘΝΟΣ», 1939 «ΕΥ»)
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ
Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)

http://paliaathina.com/gr
http://www.protothema.gr
 Πίσω στα παλιά

" NA ΠΩΣ ΕΦΕΡΑ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΓΩΓΙΑ "ΝΙΚΟΣ ΜΑΘΕΣΗΣ

$
0
0




Να πώς έφερα τα μπουζούκια στην σημερινή δόξα προ 35ετίας απ τα καταγώγια του Πειραιώς.
Νίκος Μάθεσης, Απομνημονεύματα* (Ιανουάριος 1969)...
… παρ όλο που μου άρεσαν τα γράματα και η ζωγραφηκή ο Πατέρας μου με έβγαλεν απ το σχολείον και με πήρε μαζή του στην Αγορά λέγωντας μου, εδώ είνε το ψωμί οι Ζωγράφοι πηνάνε!
Ναι, εν μέρει είχε δίκιο διότι και τώρα τα ίδια συνβένουν με τους Ζωγράφους μετά τον θάνατον μιανού Καλού Ζωγράφου τα έργα του που έχουν πολλυθή αντής πινακίου φακής Κωστήζουν ολόκληρες περιουσίες, παρ όλα αυτά ακώμη και τώρα όπωτε ευκερώ καταπιάνωμε με την ζωγραφικήν και τα σκίτσα, είνε το χόμπι μου η Αγάπη μου παρ όλα όπου απ το σχολειόν και με αγάπη προς την ζωγραφικήν εβρέθηκα στην ψαραγοράν!!!

Το -1922- μέσα σε μια βαβιλωνία κακοπιών, που το λόγω είχε το δίκοπο μαχαίρι για ψύλλου πήδημα, χασάπιδες, μανάβιδες, ψαρράδες, Βαρκάριδες, αμαξάδες, χασισοπότες και Νταήδες.
Ονοιρευώμουνα Παράδεισον και βρέθηκα στην Κόλαση: μέσα στο Βούρκο της Αγοράς της τότε βέβαια!
Απ το 1929 άρχησα να βγάζω Τραγούδια σε δίσκους με δικούς μου Στοίχους, είμουν Τότε 22 ετών.

Με Μουσικοσυνθέτας της Τότε εποχής, τότε είκμαζαν οι Σμυρνοί Πρόσφυγγες του 1922, επίσης κι’ οι Τραγουδιστέ. Συνθέτε τότε ήσαν Π. Ντούντας Λορέντζος, Ογδοντάκης Φυστιξής Σαλονικός κλπ. επίσης Τραγουδιστέ Στελακάκης, Αραπάκης Καρίπης Νούρος Περδικόπουλος κλπ. Επίσης και δύο Γυναίκες

η ρόζα και η Ρίτα, δύο μόνον, διότι σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες Τραγουδίστριες ασκέτως εάν πολλές απ αυτές Όταν τραγουδούν Νομίζη κανείς ότι κλένε προσφυλές τους πρόσοπα! Και όμως αι φωτογραφίες των είνε ανιρτιμένες στα καταστήματα πωλίσεων δίσκον, αυτό εισχίη και για πολλούς Τραγουδιστάς αλλά τα Τραγούδια τους μένουν στης δισκοθήκες των καταστημάτων Αζήτιτες! Διότι ένας που ανίγη ένα Κέντρο Διασκεδάσεων παίρνει Μπουζούκια της Κακιάς ώρας!

Εις Γνώσιν του, και τα διαφημήζη στης Εφημερίδες και στο Ραδιοφωνηκόν Σταθμόν, και ψεφτοκάνη την δουλειά του με πολύ λίγα Έξοδα, και έτσι είνε και οι μπουζουξίδες, πολύ, εικανωποιημένη αφού με την διαφίνησην αναγνωρίζωνται ως φιμισμένοι μπουζούκια!
Τη Γνωρίζουν οι γλεντζέδες; Διλαδί τι ξέρει <ο Βλάχος από χταπόδι Κρασάτο> που λέει μια παριμία, αφoύ είναι βουνίσως;
Μετά βρίσκουνε Στοίχους βάζουνε και κλεμένες μουσικές κομάτια κομάτια από διάφορες παλλιές μουσικές άλλων Συνθετών, ακούνε και ξένη μουσική απ το Ράδιο κι’ έτσι τα ανακατόνουν και κάνουν μιά ρωσική Σαλάτα! Και την Σερβίρουνε στης Νέες Εταιρίες που έχουνε ιδριθή ως Νέοι Μουσικοσυνθέτε με μεγάλην πύραν!!!


Δυστυχώς αυτήν την δουλιά την κάνουν και Παλιοί Μουσικοσυνθέτες, αναγνωρισμένου Κύρους της Παλιάς Κλάσεως και Νομίζω ότι αυτό δεν τους Τιμά καθόλου! […]
Τον Μάρκο Βαμβακάρη είχα γνωρίση στον Άγιο Διονίση στα Καταγώγεια, Όταν μας έτρωγαν τα λεπτά ψαράδες μάγγες, διλαδί έπερναν τα ψάργια και δεν ερχόντουσαν να τα πληρώσουν και εμάθενα που συγνάζουν τους αναζητούσα διότι από το 1922 μέχρι το 1930 είχα γίνη και εγώ παιδί της Αγοράς! Διλαδί δεν σήκωνα λόγια! Γιατί όπιος κυμιθή με Στραβό, το πρωί αλλυθωρίζη όπως λέει η παριμία, και δεν σύκωνα καμουτσά!

Κατά το 1933 άρχησε να με παρακαλάη να τον πάω να βγάλη ένα δίσκο κι ας πεθάνη μου έλεγεν ο Μάρκος ήταν το επάγγελμα σφχάχτης στα Σφαγεία του Πειραιώς στην Δραπετσόνα, και παρ όλο που είχε δύο μέτρα μπώη και χασάπης, ήταν πράος ήσυχος το μεράκι του ήταν το μπουζούκι, και όπωτε με έβρισκε και όπου με συναντούσε το ίδιο τροπάριο μου έψελνε παρεκλιτικός. Μετά άρχησε να βάζη και διάφορους φίλους μου να με περικαλούν γιαυτόν Όχι μόνο Μάγγες αλλά και Νοικοκυραίους της Αγοράς και προπαντός χασάπηδες θυμούμε τον Ντίνο […] έπεζε κι αυτός μπουζούκι της φυλακής διότι είχε σκωτόση δύο, Νταήδες, και Όλο μου έλεγε, δεν μου κάνεις και μένα το χατρίρι να τον πας να βγάλη μια πλάκα, νακούσουμε καμιά δυπλοπενιά από μπουζούκι, Όλο τα Τοιφτετέλια θα ακούμε, Σμυρνοί ήμαστε ρε Νικολί;
Αυτά που Βγάζω εγώ Ντίνο είνε όλα Ρεμπέτικα του είπα, ναι αλλά ρεμπέτικα και Σμυρναίηκα μουσική δεν μπάη, το μόρτικο Τραγούδι θέλει μπουζούκι να είνε αδελφάκια. Θα προσπαθήσω γιατί όλοι αυτοί είνε Γέροι, και τους έχει Βαρεθή ο κόσμος απ το 1922 νακούη τα ίδια και τα ίδια Ήτανε αγαπητός έπεζε δε καλό μπουζούκι επιζαν κι άλλοι αλλά σε άλλες συνηκίες και σε άλλα καταγόγια.
Ο Μάρκος εσύχναζε στου Καραϊσκάκη και προπαντός στον Άγιο Διονίση που ειπήρχαν τρεία τέσερα καταγώγεια και εδούλεβαν καλά, διότι ήταν κοντά τα Βούρλα τα απέρναντα μαντρωμένα χαμετιπεία, όπου τώρα είνε οι <φυλαδές των Βούρλων> Ταχτυκά ο μάρκος εκεί εβρίσκετο διότι καταγώγειο με δύχως πενιά είνε σαν χοργιάτικος Γάμος με δύχως Όργανα, αλλά από καταγόγιο είνε το αντίθετο.
Όταν πέζη ο Μπουζουής το ταξίμι του, κανείς δε μιλάη λες και γύνετε Ιεροτελεσία σε Ναό του Βούδα.
Στα Κατγώγεια σύχαναζαν όλο μάγγες, κλέφτες, διαρίχτες, πορτοφολάδες, χασισοπώτες, ήσυχοι που τους αρέση να μπερδέβωντε κι αυτοί με τον υπόκοσμο, μόνο Ομοφιλόφιλοι δεν έμπνεαν μέσα, απαγορευότανε αυστιρώς και διά Καρπαζάς…

Το χασίς καταπραήνη τα Νεύρα, αλλά όπως λέει η επιστήμη φέρνει τον αργώ Θάνατο, γιαυτό απαγορεύετε, δι αυσττιρού Νόμου απ όλα τα Κράτη.
Όσω για φασαρίες στους Ντεκέδες είνε άγνωστο έστω και να πάη ένας μπελαλής μεθυσμένος μόλις πιεί, τον αργιλέ παραδίνετε αμέσως στην Νάρκη!
Κι αφού μεθυσμένος έκανε φασαρία τώρα θέλει εισιχύα…
Οι ντεκέδες είσαν κρυφοί και κλειστή η Πόρτα. Έμπενες και χτυπούσες συνθηματικά αν και ο Ντεκεντζής σε έβλεπε από κάπια τρύπα της πόρτας. Είπαμε άλλο καταγώγειο και άλλο «Ντεκές» το καταγώγειο είνε απόκεντρο και έχει ανυχτά την πόρτα διότι έχει άδεια Καφενείου… στα Καταγώγεια είπηρχαν μόνο τσιγαριλίκια <τσιγάρα γεμισμένα με χασίς>

Μια ημέρα που είχαμε φωνολιψία και έβγαζα ένα τραγούδι μου, και η φωνολιψίες γυνώντουσαν στο Παλεόν Κατάστημα Λαμπροπούλου αιόλου Γωνεία και η Οδός που έρχετε απ το χρηματηστήριο, απέναντη στου Δραγώνα, στο διάλιμα εμίλισα με τον κ. Μάτσα και του είπα Ότι έχω έναν χασάπην φίλο και πεζη τέτιο μπουζούκι που μου λέει ότι θα Πεθάνη φυματικώς εάν δεν ακούση σε δίσκο να κελαϊδίση το μπουζούκι του.
Μπορίτε να κάνετε μια δοκιμόι στην Τύχη δεν ξέρετε τι μπορή να γύνη, στον Πειραιά δεν υπάρχη καφενείο συνικηακό που να μην κρέμοντε δυό τρία μπουζούκια, όλοι οι Πειραιώτες κύριε Μάτσα είνε μάγγες και μπουζουξίδες αλλά αυτός είνε ο Άσσος Πασίγνωστος! Πώς λέγετε μου είπε ο Μάτσας, Μάρκος του είπα, δεν ήξερα το επίθετόν του, μετά που τον έκανα διάσιμο το έμαθα Μάρκος Βαμβακάρης φραγγοσυργιανός, φέρτον μου είπε να δούμε τι θα βγή…
Ήταν και πολλύ Τυχερός, μόλις ετεληώσαμε την φωνολυψία εφήγαμε και επίγαμε όλο στο καφενείον της Οδού Αθηνάς <Μικρά Ασία> Όπου ειπάρχη και σήμερον εκεί συχνάζουν οι οργανοπάχτε και τώρα ακώμη, Όχι οι Μπουζουξίδες.

Αφού εχορίσαμε και ήμουν έτοιμος να γύγω μπήκε μέσα ο Ντούντας, δεν είχαμε ούτε καλημέρα μαζή απλός ο ένας ήξερε τον άλλον, και με χαιρέτησε λέγωντας πως δεν έτυχεν να συνεργαστόμεν μαζή διότι με όλους είχα συνεργασθή στην συζητίσην εθημίθηκα τον μάρκον, και του εξίγησα τη είπα στον κύριο Μάτσα.
Και του είπα μπορή να βάλη τη Μουσική αυτός και τα λόγια εγώ και να ανοίξουμε Νέο δρόμο βέβαια αν πιάση ο Π΄ρωτος δίσκος του, Σύνφωνοι και μου είπε και έβγαλε ένα επισκεπτίριο του και του έγραψε.
Φίλε μάρκο Όπως μου είπε ο φίλος μου Ν. Μάθεσης είμαστε εντάξη να συνεργαστούμε και οι Τρεις. Όπως διποτε θα το έχει Για κυμίλιο Ακόμη-
Κατέβηκα χαρούμενος διότι και θα τον πήγενα για δσίκσο να βγάλη, όπως εσηζήτησα με τον Μάτσα και συνεργασία θα κάναμε με τον Ντούντα και εντάξη θα είμουνα με τον Πειραία διλαδί.

Όλους που ξέρανε την υπόθεσην του Μάρκου μόλις κατέβηκα πήρα ένα ταξί και θυμάμε σαν τώρα, τον φίλον μου Τάσον Γκούμα και με πήγε στον Άγιο Διονίση εβρήκα τον Μάρκο να κάθετε στον Γιάννη Π. απ έξω στο τραπέζη Μόνος του, μόλις με είδε μου λέει γιάσου Νικολί το δε καφενείο άδειο εκάθησα και ειπα στον Σοφέρ φίλον μου να κάτση παρέα διλαδί ο Πρώτος μάρτης που θα το διέδιδε σε όλους τους Μάγγες γιατί κι αυτός μάγγας ήταν και το αυτοκίνιτο δικό του.
Αφού αρχήσαμε τα ούζα του είπα για τον μάτσα με κίταξε με γουρλομένα μάτια, εντάξι μου λέει: να χαρίς τον Δημηράκι, για τον αδελφόν μου.
Ναι του είπα, μετά τον Ρώτησα αν ξέρει γράματα, λύγα μου είπε και του έδωσα την κάρτα του Ντούντα φύνα Νικολί εντάξι! Του λέω Μάρκο απόψε θέλω να χορτάσω πενιές, έγινε μου λέει πήραμε ένα μπουζούκι μπίκαμε στο αυτοκίνιτο και γυρίσαμε Όλα τα στέκια μας χορίσαμε αφού τον πήγα εκεί που τον βρήκα και αφήσαμε το μπουζούκι, και πήγα από σπήτη μου. […]
Ήτανε το πρώτο του τραγούδι (Έπρεπε ναρχόσουνα μάγγα μες τον Ντεκέ μας)-
Εκηκλοφόρισε ο δίκος και έκανε Σουξέ, αλλά Μάρκος Πουθενά! […]
και εκεί εγύρισε, τα μούτρα του αλλού! Έγηνα (σκύλος) και με το δήκιο μου, Όλα μου ήλθαν στο μυαλό μου σαν Κηνιματογραφικήν τενία! Τα περικάλια του, τους ανθρώπους που έβαζε πώς εμίλησα για εκείνον, και λυπά. Άρχησα να βρήζω όπιον Συναντούσα φιλόν μου και γνωστόν μου, που μου είχαν πη για τον Μάρκο, διαλδί να τον πήγενα για να βγάλει ένα δίσκο. […]
Μετά απ’ τον Μάρκον αφού άνιξα τον δρόμον για το μπουζούκι έβγαλε κι’ ο Μπάτης 2 Τραγούδια.


Μετά ακούγωντας ο Τσιτσάνης στα Τρίκαλα δίσκους με μπουζούκι πήρε το μπουζούκι του και ήλθε στην Αθήνα, ο δρόμος ήταν ανυχτός κανένα εμπόδιο δεν ειπήρχε, κατευθηά στου Λαμπρόπουλου στο Γραφεί του επιτρετραμένου κυρίου Μηλιόπουλου. Χαίρετε, Πέζω μπουζούκι και θέλω να βγάλω ένα δίσκο έχω Έτοιμα δυό τραγούδια- ωραία πως λέγεσε Τάδε άστα τραγούδια εδώ και έλα αύριο, την Άλλην ημέρα ήταν και ο Τραγουδιστής που θα τραγουδούσε τα Τραγούδια με δύο δοκιμές εντάξι μπρος Για φωνολιψία. […]

- Κύριοι αναγνώσται Όσους συμπεριλαμβάνω μέσα, ζουν όλοι, και αυτό διά εμένα έχει μεγάλη σημασία διότι άλλο να γράφεις για Νεκρούς, και άλλο για ανθρώπους που ζούνε και τους σιναναστρέφεσε. [...]
Ο Πειραιάς τότε ήταν μικρός και το μαγγιλίκι της Μόδας!
Μάγγες, Σαχλαρόμαγγες, και Σκυλόμαγγες, υπήρχαν, οι Μάγγες και οι Σκυλόμαγγες δεν είχαν Ωρόσιμα, όλος ο Πειραιάς ήtαν δηκός τους, ήταν ανεγνωρισμένοι ανεξάρτητων Συνηκιών, τους εθαύμαζαν και εδίλοναν επί τη εμφανίση τους, υποταγή οι φυγουραντζήδες της Συνηκίας οι Σαχλαρόμαγγες.

Τέτιους  Σκυλόμαγγες θα μπορούσα να ονομάσω πολλούς αλλά θα κάνω ιεροσιλία στην Μνήμυν τους, και δεν μου το επιτρέπει ο Άγραφος Νόμος… αυτοί ως επιτόπλοίστον είχαν καφενεία και μέσα κρυφά Λέσχες (Ζάργια) με τσιλιαδόρους διατί η Αστυνομία δεν αστυεβώταν ούτε ελάβενεν υπόψει τους Νταήδες, οι Ντεκετζίδες ήταν μάγγες αλλά όχι Νταϊδες δεν ήταν Σκυλόμανκες ποτέ, ένας Σκυλόμαγκας που είχε κάνει χρόνια φυλακή δεν έκανε αυτή τη δουλειά να γεμίση τον λουλά να τον ανάψη και να τον δώσει σε αυτόν που τον παρίγγηλε σε ένα μαγκάκι που θέλει να βγη κι’ αυτός κάτι, να του κάνη τον υπηρέτη, πιος! Αυτός που είχε κρεμάση την κάπα του στην φυλάκη!
Λέγωντας την κάπα του στην φυλακή σημένη ότι σε λύγο θα ξαναπήγενε να την βρη και ήταν περιτώ να την πάρη μαζή του. Γι’ αυτό έλεγαν αυτός έχει κρεμάση την κάπατου και προσεχέτον αν δεν τον ξέρης είνε ο Τάδες,
Όλα αυτά που γράφω είνε συνδεδεμένα με το μπουζούκι και την τότε καταγωγή του με την κρεμαστή μαύρη φούντα ενώ τώρα μπωρή να πη κανείς ότι φωράει παπιγιόν και απ το Ντεκέ ανίκη στο Κολονάκι.
Να από πού ξεκίνισε το μπουζούκι και που έφτασε σήμερα. Διλαδί γράφω το Γενεολογηκόν του Δέντρο, άνεφ φώβου και πάθους.
Γιατί μπωρή και να το έχει ξεχάση το ίδιο το μπουζούκι και να Νομίζη ότι κατέγετε απ το Κολονάκι και του λέω ότι αυτά που ράφωντε τα γράφη ο πατέρας του ο οπίος ζη ακώμα και του υπενθυμίζω πώ το έφερα στην σημερινή του δώξα και ας με έχει εγγαταλίψη αυτό, και δεν θέλει να με γνωρίζη για πατέρα του,
Μύπος λύγα παιδιά πλύτιναν και δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τον Φτωχόν Πατέρα τους;
Αχ! Ως πότε μπουζούκι μου θα με έχεις αφανή; [...]
Παρέληψα να γράψω ότι παρ όλα που παραπονούμε πώς έχω μίνη αφανής, στο Κυνών, εξών απ τους Μπουζουξίδες που με ξέρουν και ας μιν με γνωρίζουν προσοπηκώς, πολύ, έχω μπη σε σαλόνια εν στενώ κύκλο, κατώπιν συστάσεων Γνωστών μου, έχω διασκεδάση με εφοπλοιστάς και Καπετανέους, και πολύ έχουν έλθη στο φτωχυκόν μου με της κυρίες τους, να με γνωρίσουν και έμιναν ευχαριστημένοι, δια το χιούμορ μου!
Επίσης προσφάτος κάιος φίλος μου Σκινοθέτης μου επρότηνεν να με ενφανίση σε έργον του, λέγωντας ο Κομφερασιέ στους θαμόνας της Σάλας που θα παρουσίαζεν η Τενία, πιος είμε και μετά θα λαβένανε θέσι τα μπουζούκια.
Αυτό είνε ειπώ μελέτη»

Ν.Γ. Mάθεσης
Σοφοκλέους 114
Πειραιάς

*Αποσπάσματα από το βιβλίο:Ρεμπέτικα Τραγούδια, τουΗλία Πετρόπουλου, με εικονογράφηση του Αλέκου Φασιανού, Εκδόσεις Κέδρος, 2009. Τα Απομνημονεύματα του μακαρίτη Νίκου Μάθεση (Τρελλάκιας) είναι γραμμένα με το χέρι του σε ένα χαρτόδετο τετράδιο, διαστάσεων 34,5Χ22 εκ. που βρίσκεται στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Το τετράδιον έχει 32 σελίδες, αλλά το κείμενο καταλαμβάνει μόνο τις 16 πρώτες σελίδες.

Σημείωση1 για το κείμενο:
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι τυπωμένο με πολυτονικό σύστημα, οπότε δεν ήταν δυνατόν να αποτυπωθούν οι δασείες, οι περισπωμένες κλπ.

Σημείωση2 για το βίντεο**:
["Πέντε μάγκες στον Περαία", Τεκετζίδικο τραγούδι αγνώστου. Κατεγράφη στην φυλακή": Ηλίας Πετρόπουλος, "Ρεμπέτικα τραγούδια"]

**Ο Γιοβάν (Ιωάννης) Εϊτζηρίδης ήταν Μικρασιατικής καταγωγής. Μετά το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας, ο Τσαούς εγκαταστάθηκε στον Πειραιά όπου εργάστηκε ως ράφτης. Δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική. Έπαιζε και έγραφε για το κέφι του αλλά δεν τραγουδούσε επαγγελματικά. Πέθανε το 1942 από δηλητηρίαση (λέγεται ότι κατανάλωσαν με τη σύζυγό του ακατάλληλη τροφή λόγω της πείνας στη Γερμανική Κατοχή).
Στο βιβλίο "Ρεμπέτικη Ιστορία 1-Περπινιάδης, Γενίτσαρης, Μάθεσης, Λελάκης (ο στιχουργός)"του Κ.Χατζηδουλή, (εκδόσεις Νεφέλη, 1978), στη σελ. 15 διηγείται ο Στελλάκης Περπινιάδης: "...O Γιοβάν Τσαούς ήξερε όλους τους δρόμους. Τους δρόμους όλους τους ξέρουν μόνο αυτοί που παίζουν κανονάκι, γι αυτό και ο Τσαούς είχε στο μπουζούκι του ταστιέρα από κανονάκι. Όποιος έπιασε αυτό το μπουζούκι για να παίξει, το παράτησε αμέσως. Κανείς δεν μπορούσε να παίξει. Μια φορά το πήρε στα χέρια του ο Μάρκος ο Βαμβακάρης, αλλά γρήγορα το παράτησε. Αλλά τι να παίξει ο Μάρκος από το μπουζούκι του Γιοβάν Τσαούς που ήταν αλλόκοτο;"Η συμβολή του Γιοβάν Τσαούς στη δημιουργία και εξέλιξη του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού είναι μεγάλη. Άνοιξε νέους δρόμους, μετέδωσε γνώσεις και επηρέασε μουσικούς, συνθέτες και δημιουργούς της εποχής του.]

http://m.tvxs.gr

Πίσω στα παλιά  

ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ ...ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

$
0
0


Βρισκόμαστε ακριβώς λίγα μέτρα πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας. Ανάμεσα σε αμέτρητα μαγαζιά που εμπορεύονται λάδι και φέτα ξεχωρίζει ένα επιβλητικό αλλά κακοδιατηρημένο κτίριο. Είναι η Πλατεία Θεάτρου και το παλιό θέατρο του Μπούκουρα που λειτούργησε την πρώτη δεκαετία των χρόνων του Όθωνα (1834-1862). Μας θυμίζει ότι οι παλιοί μας πρόγονοι μέσα σε όλα τ’ άλλα αγάπησαν και πρόσθεσαν και το θέατρο στη διασκέδασή τους.
Η πρώτη θεατρική «σκηνή» στήθηκε στην Αθήνα το 1835, κοντά στην Πλατεία Λουδοβίκου (από το όνομα του πατέρα του Όθωνα, σημερινή πλατεία Δημαρχείου-Εθνικής Αντίστασης-Κοτζιά, ακριβώς εκεί όπου βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα). Επρόκειτο βέβαια για ένα πρόχειρο, ατελέστατο ξύλινο παράπηγμα, χωρίς σκεπή, με ξύλινους πάγκους για καθίσματα, όπου οι θεατές χάζευαν Ιταλούς σαλτιμπάγκους που επιδίδονταν σε «ακροβατικά». Φυσικά, αν η παράσταση γινόταν βαρετή, οι θεατές είχαν κάθε ευκαιρία να θαυμάσουν τον ουρανό με τα άστρα! Με άλλα λόγια, το θέαμα ήταν σε κάθε περίπτωση εξασφαλισμένο.
Το 1836 ο Αθ.Σκοντζόπουλος συμμάζεψε κάπως τη σκηνή αυτή. Της έβαλε καμιά δεκαριά σανιδένια καθίσματα, έφτιαξε και θεωρεία της κακιάς ώρας κι ένα καλό για το βασιλέα! Το «θέατρο» εξακολουθούσε να μην έχει σκεπή, ενώ το πάτωμα κάτω ήταν χωμάτινο. Η σκηνή του ήταν ένα χώρισμα που είχε για αυλαία ένα βρόμικο πανί. Κατά την ώρα δε της παράστασης, οι περισσότεροι θεατές έμεναν όρθιοι. Σε μια γωνία πουλούσαν... στραγάλια και κάντιο. Την εικόνα συμπλήρωνε ένας τελάλης που, ελλείψει αφίσας και άλλης διαφήμισης, ξελαρυγγιαζόταν στην πόρτα καλώντας τους περαστικούς να εισέλθουν εντός...
Φαίνεται, όμως, ότι ο Σκοντζόπουλος δεν είχε μόνο κτιριολογικά προβλήματα αλλά και προβλήματα εύρεσης ηθοποιών. Ποιος τολμούσε να γίνει ηθοποιός εκείνη την περίοδο! Οι «θεατρίνοι» θεωρούνταν πρόσωπα της ντροπής με εξασφαλισμένη διαπόμπευση, η δε Εκκλησία θεωρούσε την ασχολία αυτή αντίθετη με τη χριστιανική πίστη. Παρ’ όλες τις δυσκολίες «ανέβηκαν» έργα, όπως η «Βαβυλωνία» του Δ. Βυζάντιου.
Να σημειώσουμε παρενθετικά, ότι στα «θεατρικά δρώμενα» μέχρι το 1840 τους γυναικείους ρόλους υποδύονταν άνδρες και καταλαβαίνετε τι γέλιο έπεφτε όταν οι θεατές έβλεπαν σε γυναικείους ρόλους «ανδρείους μύστακες» και άκουγαν φωνή «ξηράν και αλύγιστον». Ποια Ελληνίδα γυναίκα όμως τολμούσε να παρουσιαστεί επί σκηνής! Η πρώτη που τόλμησε, πολύ αργότερα, ήταν η Κωνσταντινοπολίτισσα Ελληνίδα ηθοποιός Αθηνά Φιλιππάκη. Ο ντελάλης είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να φτιάξει ατμόσφαιρα: «Την γυναίκα απόψε εις το θέατρο θα παίξη αληθινή γυναίκα!». Και φυσικά «το θέατρον παρ’ ολίγον να καταρρεύση εκ της συρροής των θεατών».
Ο Σκοντζόπουλος τελικά απέτυχε κι όλοι έλεγαν, κουνώντας το κεφάλι, ότι αν δεν αγοράζονταν οι σανίδες του θεάτρου από ένα χριστιανό φερετροποιό, ο δύστυχος θεατρώνης δεν θα έπαιρνε δεκάρα...

Τη «δόξαν» του Σκοντζόπουλου ζήλωσε ένας πολυμήχανος Ιταλοέλληνας, ο Γαετάνος Μέλη, που τέλη του 1836 άνοιξε το δικό του θέατρο κοντά στην Αιόλου. Το νέο θέατρο το ήθελε ο δημιουργός του «διά την αριστοκρατίαν». Έτσι, οι Αθηναίοι τού κόλλησαν αμέσως το παρατσούκλι «το αριστοκρατικό». Ξύλινο, στεγασμένο, διέθετε ακόμη και υποβολείο.
Η εφημερίδα έγραφε σχετικά: «Τίποτε δεν λείπει εις αυτό. Σκηναί διάφοροι, ορχήστρα, επιδάφιος αίθουσα, στοαί, δωμάτια, αμφιθέατρον, τα πάντα ως τα μεγαλύτερα θέατρα των Παρισίων και της Ιταλίας». Ιταλικά καλλιτεχνικά μπουλούκια ανέλαβαν εργασία, αλλά όσο εξαντλείτο το ρεπερτόριο τόσο και ο κόσμος αραίωνε επικίνδυνα.
Τότε ο Μέλη είχε τη φαεινή ιδέα να το γυρίσει σε μουσικό θέατρο μελοδράματος! Το νέο πρόγραμμα άρχισε με τον «Κουρέα της Σεβίλλιας». Ο χρονικογράφος του «Ελληνικού Ταχυδρόμου» μάς δίνει μια γλαφυρή εικόνα του τι επακολούθησε: «Η πρώτη αυτή παράσταση του μελοδραματικού θιάσου αναστάτωσε την αθηναϊκή κοινωνία. Το θέατρο γέμισε από τις 7, δύο ώρες πριν σηκωθεί η αυλαία. Σ’ όλο αυτό το διάστημα, οι θεαταί όταν δεν λογομαχούσαν για τις θέσεις εθαύμαζαν την πολυτέλεια του θεάτρου. Τα θεωρεία ήσαν όλα ντυμένα με κόκκινο και μπλε ύφασμα. Η αίθουσα εφωτίζετο με λαδοφάναρα και η ορχήστρα με κεριά».
Εντύπωση έκανε σ’ όλους το υποβολείο που, μη γνωρίζοντας σε τι χρειάζεται, θεωρούσαν ότι ξεχάστηκε από τους τσαπατσούληδες Ιταλούς.
Διάλογος μεταξύ δύο θεατών:
– Σου είναι κι’ αυτοί οι Ιταλοί κάτι ξεχασμένοι!
– Γιατί;
– Μα δεν βλέπεις εκείνο το κουβούκλιο μες στη μέση!
– Μα δεν είναι κουβούκλιο, χριστιανέ μου, είναι το κελλί εκείνου που τους βαστάει το ίσο!...
Και ο χρονικογράφος συνεχίζει: «Τέλος πάντων, εν τω μέσω τοιούτου θορύβου, ορχήστρα τις συγκειμένη εξ εννέα ή δέκα οργάνων, μεταξύ των οποίων δύο μόνον βιολιά ευρίσκοντο, ήρχισε να εκτελή την μουσικήν συμφωνίαν, ήτις προμηνύει την έναρξιν της θεατρικής παραστάσεως. Ο θόρυβος όμως εξηκολούθει και η ωραία μουσική της ορχήστρας εξετέλει την συμφωνίαν εν μέσω τούτου απαθέστατα. Το παραπέτασμα υψώθη. Τότε, το πλήθος εξέφερε ελαφράν φωνήν ευχαριστήσεως και έστρεψαν άπα-ντες τα πρόσωπά των προς την σκηνήν. Πρώτον είδον σκύλον τινά διαβαίνοντα ήσυχως εκ του αριστερού προς το δεξιόν μέρος αυτής. Τινές των θεατών ενόμισαν κατ’ αρχάς ότι και ο σκύλος απετέλει μέρος της παραστάσεως, αλλ’ ακούσαντες μετ’ ολίγον τον γέλωτα των λοιπών, εννόησαν το γελοίον του πράγματος και ήρχισαν και ούτοι να γελώσι.
»Μετά την διάβασιν του σκύλου εφάνη ο υπηρέτης του κόμητος Αλμαβίδα, αλλά μόλις ήνοιξε το στόμα του διά να εκφέρη τας πρώτας της μουσικής φωνάς, ο σκύλος ήρχισεν επίσης να ψάλλη, γαυγίζων εις το βάθος του θεάτρου και θέλων, φαίνεται, να κρατήση την συμφωνίαν...»
Με το σκύλο να κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση και με άλλα φαιδρά που ακολούθησαν, θα περίμενε κανείς το κοινό να απογοητευτεί. Κι όμως, το κοινό καταγοητεύτηκε, οι «ηθοποιοί» ανεκλήθησαν πολλές φορές επί σκηνής και ο «Κουρεύς της Σεβίλλιας» ήταν για πολλές ημέρες το αντικείμενο συζητήσεων της αριστοκρατικής Αθήνας.
Ο Μέλη πήρε θάρρος κι αποφάσισε να φέρει πλέον στην Αθήνα Ιταλούς επαγγελματίες, καλλιτέχνες του μελοδράματος. Ήταν δε αρκετά παμπόνηρος, ώστε να συμπεριλάβει στο θίασο και γυναίκες! Οι θεατές «μ’ ενδόμυχον ευχαρίστησιν ζωγραφισμένην εις τα πρόσωπά των ήκουαν την ηδυτάτην του περιδόξου Ροσσίνι μουσικήν». Κάποιοι δε άτακτοι δανδήδες προχώρησαν και πέραν των χειροκροτημάτων· έπλεξαν ειδύλλια με τις ηθοποιούς και τις απήγαγαν...
Παρ’ όλα αυτά τα ωραία και πολλά υποσχόμενα, ένα μεγάλο κατασκευαστικό πρόβλημα ταλαιπωρούσε καθημερινά το θέατρο: Η πρόχειρα φτιαγμένη στέγη του που προξενούσε δέος στους θεατές με τους υπόκωφους θορύβους της, ιδιαίτερα όταν φύσαγε. Το κακό δεν άργησε να γίνει. Μια βραδιά ο δυνατός άνεμος σήκωσε όλη τη στέγη, και το θέατρο... διαλύθηκε. Κάποιος έγραψε την άλλη ημέρα ότι η στέγη του θεάτρου «απήχθη ακουσίως». Έτσι, ο καημένος ο Μέλη δεν αντιμετώπιζε πλέον μονάχα πρόβλημα με τις απαγωγές αλλά και σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Διέκοψε λοιπόν τις παραστάσεις, ελλείψει γυναικών και... στέγης.

Και ερχόμαστε σιγά-σιγά από την Πλατεία Λουδοβίκου στην Πλατεία Θεάτρου. Το 1838, ο Ιταλός Καμιλιέρι κι αργότερα ο επίσης Ιταλός Σανσόνι δημιούργησαν το πρώτο χτιστό θέατρο στην οδό Μενάνδρου. Οι εφημερίδες της εποχής το παρουσιάζουν ως «συστηματικό θέατρο με όλην την απαιτουμένην εις αυτό λαμπρότητα και κοσμιότητα». Κάποιοι άλλοι όμως γκρίνιαζαν ότι βρισκόταν «εις την εσχατιάν της πόλεως» (!) και ότι «ο άνεμος είχε δωρεάν εισιτήριο και η βροχή δεν έχανε ουδεμίαν παράστασιν». Τελικά, η τρίτη προσπάθεια και φαρμακερή... έπιασε! Το θέατρο αγαπήθηκε και καθιερώθηκε. Στην πρεμιέρα (1840) με το μελόδραμα «Λουτσία», δεν έπεφτε καρφίτσα. Η πρωταγωνίστρια, πραγματική γυναίκα του ιταλικού μελοδραματικού θιάσου, μπιζαρίστηκε κι αναγκάστηκε τόσες φορές να επαναλάβει το τραγούδι, που στο τέλος αποσύρθηκε μισολιπόθυμη στα παρασκήνια!
Οι παραστάσεις εκείνης της εποχής δημιουργούσαν έντονα και αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα στους θεατές. Παρά το μελοδραματικό τους χαρακτήρα εμπεριείχαν κι έντονα κωμικά στοιχεία, γιατί παρουσιάζονταν με παλιές γλωσσικές εκφράσεις από την εποχή που γράφτηκαν ή μεταφράστηκαν. Αυτό βέβαια ακουγόταν στα αυτιά των ακροατών κωμικό έως παράξενο. Ιδού μερικά παραδείγματα.
Ο ιππότης αναρωτιέται:

Διατί δειλός βραδύνω
να προβώ, να εφορμήσω
και το ξίφος δεν ευθύνω
τους κακούς να τιμωρήσω;

Σε ένα άλλο έργο περί των εγκλημάτων της «Λουκίας», πληροφορούμαστε πολλά καταγγελλόμενα δι’ «ορυγών τρομακτικών». Ιδού μια τέτοια ορυγή:
Η αθλία η Λουκία έκτεινε τον σύζυγόν της.
Kαι οι θεατές από κάτω σχολίαζαν φωναχτά: «Τελεία αποκτήνωσις»!
Το 1844, τη διεύθυνση του θεάτρου ανέλαβε ο επιχειρηματίας Μπούκουρας και το θέατρο συνδέθηκε πια με το όνομά του και με επιτυχίες. Το θέατρο του Μπούκουρα, λοιπόν, ήταν μικρό και κομψό, ιταλικού στιλ. Το θέατρο είχε μία μόνο είσοδο, ενώ η πλατεία ήταν χωρισμένη στο μέσον. Το εισιτήριο της πλατείας είχε 1,25. Γύρω από την πλατεία αναπτύσσονταν τρεις σειρές θεωρεία ή πάλκα, όπως τα έλεγαν τότε. Τα πάλκα ήταν ιδιόκτητα ή ενοικιάζονταν με τη σεζόν. Δύο πάλκα ξεχώριζαν με τα κόκκινα βελούδα τους: Το Βασιλικό και εκείνο της Αυλής. Στο μέσο του ταβανιού ήταν κρεμασμένος ένας μεγάλος πολυέλαιος με κεριά. Γενικά το θέατρο φωτιζόταν με λαδοφάναρα και κεριά. Αργότερα λειτούργησε εγκατάσταση με φωταέριο.
Μπροστά στη σκηνή ήταν τοποθετημένη η ορχήστρα. Συνήθως έπαιζαν οι μουσικοί της φρουράς, βοηθούμενοι όπου ήταν αναγκαίο από ανεξάρτητους «βιρτουόζους» των εγχόρδων. Στο πίσω μέρος υπήρχε το θορυβώδες «υπερώον» (κοινώς εξώστης), που είχε πολύ δικούς του κανόνες έκφρασης κι επικοινωνίας. «Κο-κο-κο», π.χ., σήμαινε «παίξτε κανένα ελληνικό κομμάτι»! Όταν πετούσαν δεκάρες στη σκηνή σήμαινε αποδοκιμασία, που μπορούσε να κλιμακωθεί, ανάλογα με την απογοήτευση, με ρίψη διαφόρων λαχανικών της εποχής. Αντίθετα, η πλατεία εκφραζόταν μόνο θετικά, με το να εξαπολύει ζωντανά άσπρα περιστέρια στη σκηνή με χρωματιστές κορδελίτσες στα πόδια τους. Και φυσικά, εφόσον υπήρχαν «μπιζ», προσφέρονταν και μπουκέτα. Οι πριμαντόνες είχαν τα δικά τους τυχερά σε χρήματα και κοσμήματα... Αλλά εδώ πολλές φορές μπερδευόταν η ιδιότητα θεατή και εραστή!
Η βαρόνη Νόρδεφλιχτ, από το περιβάλλον της Αμαλίας, γράφει σχετικά: «Αι παραστάσεις είναι συνήθως ολίγον θορυβώδεις και τα χειροκροτήματα ομοιάζουν πολλάκις προς θύελλαν ή σεισμόν [...] Εσχηματίσθησαν ήδη δυο κόμματα, έλαβε δε εκάτερον υπό την προστασίαν του μίαν των δύο πρωταγωνιστριών. Τα δύο κόμματα ταύτα διάκεινται εχθρικώς προς άλληλα. Αι δύο ηθοποιοί επωφελούνται της περιστάσεως και δέχονται ευχαρίστως, πλην των στεφάνων εκ μυρσινών και ανθέων, τα αθρόως επί της σκηνής πίπτοντα περιλαίμια, μεταξωτά υφάσματα, βραχιόλια και αδαμαντίνους δακτυλίους...»
Έχει μείνει στην ιστορία και το πάθημα ενός απλοϊκού κτηματία της Αττικής που παρακολούθησε ένα βράδυ την παράσταση της Ιταλίδας αοιδού Ρίτας Μπάσσο. Ο άνθρωπος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από την παράσταση και την όλη ατμόσφαιρα που της έταξε ό,τι διέθετε πιο πρόχειρο... το αμπέλι του, με τη «ιστορική» πια φράση:
«Ας πάει και το παλιάμπελο».
Καταλαβαίνετε λοιπόν κάθε βράδυ τι γινόταν. Χαμός! Υπάλληλοι δανείζονταν με 30% τόκο για να αγοράσουν ένα εισιτήριο, ενώ μαθητές του σχολείου πουλούσαν ακόμη και τα βιβλία τους για το πολυπόθητο «χαρτάκι»! Μάλιστα, κάποια στιγμή συζητήθηκε σοβαρά πρόταση να μεταφερθεί το Γυμνάσιο στην Αίγινα, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα!
Το 1856 έγιναν σκέψεις να χτιστεί Εθνικό Θέατρο, αλλά η Γερουσία, «μακρόπνοα» σκεπτόμενη, τις απέρριψε, με το δικαιολογητικό ότι «τα θέατρα φέρουσι παρακμήν και ηθικήν κατάπτωσιν των λαών»!
Το 1871, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ανεγείρει το Δημοτικό Θέατρο στην Πλατεία Λουδοβίκου. Με δωρεές του Α. Συγγρού, το έργο τελείωσε το 1886 και η Αθήνα απέκτησε το πρώτο αληθινό θέατρό της με υπέροχη ακουστική. Μέχρι το 1938, που λειτουργούσε, εξασφάλιζε την πρόοδο στη θεατρική και την καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας. Το 1939 κατέπεσε και τον επόμενο χρόνο κατεδαφίστηκε. Τέλη της δεκαετίας του 1890 κατεδαφίστηκε το παλιό πια κι εγκαταλειμμένο θέατρο του Μπούκουρα. Οι εφημερίδες χαρακτήριζαν το κτίριο της Μενάνδρου «φρικαλέον ερείπιον, άμαυρον και κονισαλέον».
Εάν η όποια αριστοκρατία και η αστική τάξη είχε τα θέατρά της γύρω από το Δημαρχείο, ο απλός λαός και όχι μόνο είχε το δικό του θέατρο στην Πλάκα. Μιλάμε βέβαια για το «Ανατολικόν Θέατρον» ή πιο απλά για τον Καραγκιόζη!
Τον Ιανουάριο του 1928, ο δημοσιογράφος Νάσος Πλακιώτης έγραψε στον «Θεατή» ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τον Καραγκιόζη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πρωτολειτούργησε, στην Αθήνα του 1852.
«Από απόψεως θεαμάτων και ψυχαγωγιών, η πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου την εποχήν εκείνην ευρίσκετο εις εμβρυώδη κατάστασιν, οι δε κάτοικοί της, κατ’ εξοχήν ολιγαρκείς, κατελαμβάνοντο υπό ενθουσιασμού αν κανένας ξένος περιοδεύων θίασος ενέσκηπτεν εις την πόλιν του Περικλέους.
»Υπ’ αυτούς τους όρους, δεν πρέπει να εκπλαγήτε αν ακούσετε ότι η είδησις περί συστάσεως “Ανατολικού Θεάτρου” εν Αθήναις, κατά το 1852, εθεωρήθη ως κοσμικόν γεγονός, το οποίον επροξένησε αληθή συγκίνησιν εις όλας τας κοινωνικάς τάξεις, εις πένητας και πλουσίους, νέους και γέροντας, μικρούς και μεγάλους.
»Η Πλάκα, η καλή Πλάκα, το φυτώριο αυτό των γνήσιων Αθηναίων, η Πλάκα με την ιστορίαν της, τας παραδόσεις της και τα ιδιόρρυθμα έθιμά της, είχε την τιμήν να φιλοξενήση εις τους κόλπους της το δημιούργημα αυτό της ασιατικής φαντασίας, το οποίον δεν κατώρθωσεν ακόμη να παρασύρη το ρεύμα των νεωτεριστικών τάσεων.
»Ο Tύπος δεν έμεινεν ασυγκίνητος από το κοσμοϊστορικόν αυτό γεγονός, μία δε εφημερίς της εποχής εκείνης αφιέρωσεν ολόκληρον στήλην διά την περιγραφήν του. Ακούστε λοιπόν:
»Κατά την συνοικίαν Πλάκας, εσυστήθη ανατολικόν θέατρον, εξοδεύων δε τις δέκα μόνον λεπτά, πέντε δηλαδή εις την είσοδον και πέντε δι’ ένα ναργιλέν, δύναται να διασκεδάση τρεις ολοκλήρους ώρας, εξακολουθών να γελά ακαταπαύστως καθ’ όλον αυτόν το διάστημα.
»Κατά την τελευταίαν παράστασιν εωρτάσθησαν οι γάμοι του Καραγκιόζη, όστις επροθυμοποιήθη να προσκαλέση διαφόρους από Δύσιν και Ανατολήν, Άρκτον και Μεσημβρίαν και από όλα τα Δωδεκάνησα.
»Εκεί λοιπόν έβλεπε τις διαφόρων ειδών ανθρώπους με ποικίλας ενδυμασίας. Ο ίδιος ο Καραγκιόζης με λαχούρι σάλι και με επίσημον στολήν, υπεδέχετο τους προσκεκλημένους, επαναλαμβάνων συχνά: ‘Επειδή εις τον γάμον εκλήθης, μη τσάτρα-πάτρα’. Ο Ναστραδίν Χόντζας ήτο επιφορτισμένος την θρησκευτικήν τελετήν. Κουμπάρος δε ήτο ο Χατζής Απτουραμάνας, φέρων επισημοτέραν του Καραγκιόζη στολήν και κου-μπαρατζίδικο καβούκι...
»Κατά το παρατεθέν εικονικόν γεύμα, ο Καραγκιόζης εις τους ζητούντας φαγητά, έλεγε: ‘Κατάπινε!’. Ενώ ο Χατζηαβάτης, εις τους διαμαρτυρομένους διά την έλλειψιν εδεσμάτων, προσεπάθει διά διαφόρων μεταφυσικών συλλογισμών να αποδείξη ότι τα πάντα είναι κατορθωτά διά των ιδεών”.
»Από την ανωτέρω περιγραφήν, σχηματίζει κανείς σαφή ιδέαν περί της εικόνος την οποίαν παρουσίαζε το παρακολουθούν τας παραστάσεις του Καραγκιόζη κοινόν. Ένα πολύχρωμον μωσαϊκόν, κυκεών ανθρώπων με ποικιλοχρώμους ενδυμασίας, οι οποίοι ασφαλώς θα συμμετείχον ενεργώς εις την παιζομένην παράστασιν, αλατίζοντες καταλλήλως τα καλαμπούρια του γαμπρού.
»Φαίνεται, όμως, ότι εις αυτού του είδους τας ψυχαγωγίας δεν αντιπροσωπεύετο το ωραίον φύλον, αν κρίνη κανείς από την δημοσιευθείσαν περιγραφήν, ομιλούσαν περί ναργιλέ, όχι όμως και περί λουκουμιών ή γλυκών του κουταλιού.
»Αργότερον, όμως, καθώς αφηγούνται οι χρονικογράφοι της εποχής, τα υπαίθρια θεατράκια του Καραγκιόζη απέκτησαν και θηλυκήν πελατείαν. Τα Σαββατόβραδα ιδία, κάθε Αθηναίος σεβόμενος τον εαυτόν του παρελάμβανε την συμβίαν και τα τέκνα του και τους ωδηγούσε εις τον Καραγκιόζη, διά να συμπληρώσουν την καλλιτεχνικήν τους μόρφωσιν.
»Τότε ο ναργιλές ήρχισε να υποχωρή ολίγον κατ’ ολίγον και ηκούετο μαζύ με το γουργουρητό της γυάλας, το πλατάγισμα των πιπιλιζόντων τα ξερολούκουμα χειλέων, το τραγάνισμα των στραγαλιών και το κρικ-κρακ του πασατέμπου. Είχαμε αρχίσει να εξευρωπαϊζόμεθα...»
Να προσθέσουμε και εμείς με τη σειρά μας, ότι ο «Καραγκιόζης» αγαπήθηκε ιδιαίτερα και όλες οι συνοικίες της Αθήνας προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ένα ανάλογο θεατρικό συγκρότημα.
Βέβαια η κοσμική ζωή της Αθήνας, την περίοδο αυτή, δεν εξαντλείται μόνο στο θέατρο. Τα ανάκτορα, οι πρεσβείες και τα αριστοκρατικά σπίτια οργάνωναν τακτικά «εσπερίδες», ενώ δεν έλειπαν και τα έκτακτα θεάματα... Ας αφήσουμε όμως τον Μπάμπη Άννινο να μας τα διηγηθεί μέσα από το βιβλίο του «Αι Αθήναι κατά το 1850»:
«Αλλ’ εν γένει ο βίος τότε αρμοζόμενος εις τον ρυθμόν των απλών και ανεπιτηδεύτων εγχωρίων ηθών διέρρεεν ομαλώς και ησύχως, αι τέρψεις του δε έφερον χαρακτήρα μάλλον ενδόμυχον και οικογενειακόν. Ο λαός ηρκείτο εις τας κοινάς και θεσπισμένας δημοσίας τελετάς των εθνικών, των βασιλικών και των θρησκευτικών εορτών και των καθιερωμένων πανηγύρεων, οίαι των Απόκρεων και της Καθαράς Δευτέρας.
»Η αριστοκρατική μερίς είχε τας εσπερίδας της, ιδίως εις τους ακμάζοντας ακόμη φαναριωτικούς οίκους, ένθα επεκράτει η πατροπαράδοτος ευγένεια και η κομψή και στωμύλη συνδιάλεξις. Ήτο δε οικεία αυτόθι η γαλλική γλώσσα και διά τούτο εις τους φαναριωτικούς κύκλους εσύχναζον κατά προτίμησιν και οι παρεπιδημούντες ξένοι ανευρίσκοντες αυτόθι κάποιαν ατμόσφαιραν δυτικού πολιτισμού, ενώ οι εγχώριοι αρχοντικοί οίκοι των προυχόντων έμενον προσηλωμένοι εις την ευλαβή τήρησιν των πατρίων εθίμων.
»Η δε πολυάριθμος αστική τάξις διήρχετο τας ώρας της εσπερινής ανέσεως με τη μετριόφρονα βεγκέραν, τας συγγενικάς δηλαδή και φιλικάς συναθροίσεις, κατά τας οποίας επαίζοντο τα συνήθη αθώα παιγνίδια της συναναστροφής, ποικιλλόμενα συχνά και υπό μουσικής απολαύσεως. Επειδή δε τω καιρώ εκείνω τα πιάνα εσπάνιζον και ακόμη περισσότερον οι πιανίσται αμφοτέρων των φύλων, τας εκδουλεύσεις αυτών ανεπλήρου συνήθως η μετριόφρων κιθάρα, συνοδεύουσα το άσμα τού μάλλον καλλιφώνου μέλους της ομηγύρεως.
»Την εκ της διασκεδάσεως ταύτης εντύπωσιν διερμηνεύουν οι αφελέστατοι στίχοι ενός τοιούτου άσματος ψαλλομένου κατ’ εκείνους τους χρόνους:

Τι ωραία που είν’ το βράδυ,
Όταν βγαίνη το φεγγάρι,
Ένας νέος ν’ ακομπανιάρη
Και μία νέα να τραγουδή».

http://paliaathina.com/gr
 Πίσω στα παλιά

ΤΟ ΛΟΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΟ " ..ΑΝΕΚΔΟΤΑΚΙ ΜΑΣ ..

$
0
0

   Εκεί  στην  πλατεία  Βαρνάβα , στο Παγκράτι , στο τσιπουράδικο των  αδελφών  Φαλίδα , ελέχθη το.."απίθανον .." . 'ενας  απ'τους  πελάτες  , (προφανώς ) της στοάς .. των ..εγγραμματων , , σταματάει για  μια  στιγμή το διάβασμα και ρωτάει τον διπλανό του Αποστόλη , εδώ  διαβάζω πως  ο Παπαδήμος ,προσλήφθηκε στην Ακαδημία , ΤΗΝ  ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ..ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΕΝΝΟΕΊ ;; ....βλέπεις ο  φίλος είναι συνταξιούχος οδηγός  στα  λεωφορεία  ....!!!!!
                        www.lidoriki.com 

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

$
0
0

30.12.2016
 
Η ΑκαδημίαΑθηνών δεν φημίζεται για πολλά πράγματα. Υπάρχει χωρίς να διακρίνεται. Η εικόνα που έχει το ευρύ κοινό για τις δραστηριότητές της δεν είναι καλή. Η έξωθεν -όχι και τόσο καλή- μαρτυρία της οφείλεται και στις επιλογές της. Τα παραδείγματα της κακοδαιμονίας αυτού του πνευματικού ιδρύματος, που θα μπορούσε να ωφελήσει τον τόπο, είναι πολλά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να γίνει εκτεταμένη μνεία σε όλα τα μελανά σημεία της ιστορίας της Ακαδημίας. Δύο περιπτώσεις αρκούν για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Ενα... χτυπητόκρούσμα εντελώς άστοχης επιλογής απονομής τιμητικής διάκρισης ακούει στο όνομα «Τσαουσέσκου». Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, που βρίσκεται στη διεύθυνση http://mam.avarchive.gr/, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μια από τις πιο οικτρές στιγμές της Ακαδημίας Αθηνών.
Το βίντεο, που έχει κωδικό τεκμηρίου D2394, δείχνει την Ελενα Τσαουσέσκου, σύζυγο του κομμουνιστή τυράννου της Ρουμανίας, να εισέρχεται στις 26 Μαρτίου 1976 καταχειροκροτούμενη στην Ακαδημία Αθηνών, η οποία την είχε μόλις ανακηρύξει σε... αντεπιστέλλον μέλος. Το 1989, ανήμερα τα Χριστούγεννα, οι Ρουμάνοι ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς όταν άκουσαν την είδηση για τον τερματισμό της ζωής του ζεύγους Τσαουσέσκου από εκτελεστικό απόσπασμα, το οποίο εφάρμοσε καταδικαστική απόφαση έκτακτου στρατοδικείου.
Μια άλληκακή στιγμή της Ακαδημίας Αθηνών είναι πρόσφατη. Η αναφορά γίνεται στην ανάληψη της προεδρίας της ακαδημίας από τον διορισμένο πρωθυπουργό της τρόικας Λουκά Παπαδήμο. Ο άνθρωπος που εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου δίχως να έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και πολιτεύτηκε σαν υπάλληλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2017.
Αξίζεινα σημειωθεί ότι ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροομολογιούχους (το 2012) με το καταστροφικό «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν ιδιώτες (PSI). Ισως γι'αυτό, αλλά και για τις άλλες μνημονιακές πολιτικές που δρομολογήθηκαν επί των ημερών του να θεωρήθηκε επαρκής για να προεδρεύσει της Ακαδημίας Αθηνών.
Ζούμεσε ημέρες πλήρους καταπτώσεως.
dimokratianews .gr

OI AΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

$
0
0


Ένα οδοιπορικό στις αγορές που “ξυπνούν” μια ολόκληρη πόλη. Μια περιπλάνηση ανάμεσα στους ανθρώπους που η μέρα τους ξεκινάει πριν από τη δική σου.

Ladylike GR
ByLADYLIKE GR
DECEMBER 23RD, 2016
Κάθε πρωινό ξύπνημα σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Ανοίγεις τα μάτια σου έτοιμος να “χωρέσεις” τη ζωή σε ένα ακόμα εικοσιτετράωρο, ξεκινώντας από τις πρώτες ώρες της ημέρας, τις πιο “ακατέργαστες”. Ο ουρανός είναι ακόμα θαμπός και η ατμόσφαιρα υγρή. Η δροσιά διαπερνάει το σώμα σου, προσπαθώντας να σου προκαλέσει την εγρήγορση που χρειάζεσα για να ξεκινήσεις την καθημερινή σου προετοιμασία.
Επιμέλεια: Ναταλί Σαϊτάκη
Φωτογραφίες: SOOC
ADD NEW PHOTOSREORDER PHOTOSREMOVE PHOTOSET


Όσο ετοιμάζεις τον πρώτο καφέτης ημέρας, η πόλη έχει μπει για τα καλά στους ρυθμούς της. Ώρες πριν ο ήλιος ξεπροβάλει στον ορίζοντα, κάποιοι άνθρωποι έχουν αναλάβει δράση, ώστε να κυλήσει ομαλά η καθημερινότητα για όλους τους υπόλοιπους.
Οι αγορές της Αθήνας έχουν αρχίσει να γεμίζουν με τους ανθρώπους που φροντίζουν ώστε να γεμίσεις το τραπέζι σου με τα φρέσκα πρόντα που αναζητάς καθημερινά.
Οδός Αθηνάς
REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO

REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO

Ένας από τους ανθρώπους που ξεκινούν καθημερινά τον κόσμο είναι και ο Βασίλης Τσόκας, ψαράς, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από την διαφήμιση τουNescafé.
REPLACE EMBEDREMOVE EMBED
Το πιο δύσκολο πράγμα το πρωί είναι να αντιμετωπίζουμε τις καιρικές συνθήκες, γιατί πότε κάνει κρύο, πότε βρέχει. Παρέα κάθε πρωί που ξυπνάω μου κάνει το καφεδάκι που πίνω. Τα πράγματα που θυσιάζουμε είναι η ελευθερία του χρόνου μας, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε κάθε μέρα στο σπίτι, να απολαμβάνουμε την οικογένεια, τα παιδιά μας και λείπουμε πολλές ώρες και πολλές μέρες.”
REMOVE TEXT
Φορτηγά κάνουν όπισθεν μπροστά από μισάνοιχτα ρολά στα καταστήματα της οδού Αθηνάς και της οδού Σωκράτους. Το εμπόρευμα, από μπαχαρικά και φρούτα ως ξηρούς καρπούς και είδη για το σπίτι, ξεφορτώνεται σε κούτες και στοιβάζεται προσεκτικά σε πάγκους και ράφια.
Οδός Σωκράτους
REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO

REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO

Οδός Ευριπίδου
REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO

Στα μαγαζιά της Βαρβάκειου αγοράς, φρέσκα προϊόντα απλώνονται ανά είδος πάνω σε καθαρές επιφάνειες. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ξαπλώνουν στον τριμμένο πάγο για να διατηρηθούν μέχρι να φτάσουν στα χέρια του αγοραστή. Πελώρια ψυγεία ανοίγουν για να χωρέσουν κομμάτια κρέατος και όλα του τα παράγωγα, όσο φρούτα και λαχανικά μεταφέρονται σε καφάσια και τακτοποιούνται πάνω σε πάγκους και βιτρίνες.
Βαρβάκειος Αγορά
REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO

ADD NEW PHOTOSREORDER PHOTOSREMOVE PHOTOSET


Μέσα στην ατμόσφαιρα αναδύονται τα τέσσερα στοιχεία της γης. Αέρας πρωινός της αναζωογόνησης, γλυκιά φωτιά από τις σόμπες, χώμα από την παραγωγή φρούτων και λαχανικών και νερό από τους καρπούς της θάλασσας. Έτσι μυρίζει το καθημερινό ξεκίνημα, το οποίο μας εξασφαλίζουν οι άνθρωποι που ξυπνούν καθημερινά ώρες πριν την ανατολή του ήλιου και πιάνουν δουλειά κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Όπως για σένα, το καθημερινό ξεκίνημα έχει το άρωμα του αγαπημένου σου Nescafé.
Καπάνι Θεσσαλονίκης
REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO

Αγορά Μοδιάνο, Θεσσαλονίκη
REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO

Άνθρωποι σαν τον Βασίλη εργάζονται καθημερινά, ώστε οι αγορές της πόλης να γεμίζουν με τα πιο φρέσκα τρόφιμα, ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες και άλλες δυσκολίες.
Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη
REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO

Ψαραγορά Πειραιά
REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO

Κρεαταγορά Πειραιά
REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO

Μια κούπα ζεστού Nescafé αχνίζει μέσα στα χέρια μας και σηματοδοτεί την έναρξη μιας ακόμα ημέρας, την οποία έχουν προετοιμάσει οι άνθρωποι που ξεκινούν καθημερινά τον κόσμο, ώρες πριν ακούσουμε το ξυπνητήρι να ηχεί.
Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης
REPLACE PHOTOREMOVE PHOTO


FOOTNOTES: Sponsored by Nescafé
http://portfolio.ladylike.gr/

ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΘΟΥΣ Ο ΦΟΝΟΣ ΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΔΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

$
0
0

 Κρατείται η σύζυγος


 
Ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση του φόνου του Έλληνα πρέσβη Κ. Αμοιρίδη. Φέρεται να δολοφονήθηκε σε σπίτι και να μετέφεραν τη σορό του σε άλλο σημείο. Οι αρχές βλέπουν έγκλημα πάθους
Χρήστος Δεμέτης
Δεκεμβρίου 30 2016 15:43
Adtech Ad
Ο 59χρονος Έλληνας πρέσβης στη Βραζιλία, Κυριάκος Αμοιρίδης, ήταν θύμα εγκλήματος πάθους, όπως αναφέρει η Βραζιλιάνικη Globo.
Αξιωματικοί της αστυνομίας εντόπισαν την Πέμπτη κηλίδες αίματος σε καναπέ στην νοικιασμένη κατοικία όπου διέμενε ο διπλωμάτης στην περιοχή Nova Iguaçu μαζί με τη γυναίκα του, βραζιλιάνικης καταγωγής. Οι δυο τους βρίσκονταν στο Ρίο ντε Τζανέιρο για διακοπές.


Σύμφωνα με την Globo, οι ερευνητές της αστυνομίας πιστεύουν πως το σώμα του πρέσβη μεταφέρθηκε στις 3 το πρωί της Τετάρτης με όχημα που ήταν νοικιασμένο, και στη συνέχεια απανθρακώθηκε σε περιφερειακή οδό, στα προάστια του Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου και εντοπίστηκε την επόμενη μέρα. Εντός του οχήματος εντοπίστηκε και το απανθρακωμένο σώμα το οποίο υποβάλλεται σε εξέταση DNA για να ταυτοποιηθεί και οριστικά η ταυτότητα του.

Πλέον ερευνώνται οι κάμερες για να διαπιστωθεί το πώς μεταφέρθηκε το σώμα του πρέσβη.
Η Βραζιλιάνα σύζυγός του Κ. Αμοιρίδη, Φρανσουάζ Αμοιρίδη, έφτασε σε αστυνομικό τμήμα στις 10 το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα), συνοδευόμενη από τρεις αστυνομικούς, όπου και ανακρίνεται. Δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, η σύζυγός του είχε σχέση με αστυνομικό της στρατιωτικής αστυνομίας, ο οποίος έχει επίσης προσαχθεί από χθες το βράδυ και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα συνοδευόμενος από δικηγόρο. Το όνομα του αστυνομικού δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Σήμερα το πρωί ακόμη ένας άνδρας προσήχθη. Ο καναπές με τις κηλίδες αίματος βρίσκεται στο σπίτι που είχε νοικιάσει ο Αμοιρίδης και θα εξεταστεί περαιτέρω.
Το Reuters αναφέρει άλλωστε σε τηλεγράφημά του πως το αυτοκίνητο εντοπίσθηκε στα βόρεια περίχωρα του Ρίο, μια φτωχή περιοχή στην οποία κυριαρχούν ισχυρές ένοπλες συμμορίες με πολιτικές διασυνδέσεις, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από εκτός υπηρεσίας ή συνταξιούχους αστυνομικούς και πυροσβέστες που ελέγχουν εκτεταμένες περιοχές.
Πιστεύεται πως συχνά αποσπούν εκβιαστικά χρήματα από τους κατοίκους με αντάλλαγμα να εμποδίζουν τις συμμορίες των ναρκωτικών να καταλάβουν τις περιοχές.
Το Reuters σημειώνει ακόμη πως το περιστατικό αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για την εικόνα του Ρίο μόλις τέσσερις μήνες αφότου η πόλη αυτή φιλοξένησε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το πρακτορείο προσθέτει πως η εγκληματικότητα στο Ρίο βρίσκεται σε άνοδο και πως η Πολιτεία έχει μεγάλα χρέη και συχνά δεν μπορεί να πληρώνει εγκαίρως, ακόμη και καθόλου, τους μισθούς των αστυνομικών και άλλων υπαλλήλων της.

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Αμοιρίδης

Σημαντικές διπλωματικές περγαμηνές και αξιοθαύμαστη καριέρα είχε ο Κυριάκος Αμοιρίδης, πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία.
Ο Έλληνας διπλωμάτης, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ελληνικής πρεσβείας γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1957, στην Βέροια. Σπούδασε Νομική στη Θεσσαλονίκη, και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της διπλωματίας το 1985 και έγινε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη Βραζιλία το 2016. Παλαιότερα διετέλεσε πρέσβης στη Λιβύη, και εργάστηκε στην ελληνική πρεσβεία της Σερβίας. Είχε εργαστεί και ως σύμβουλος στο Ρίο, την Ολλανδία, αλλά και την Αθήνα.
Ο Κυριάκος Αμοιρίδης γνώριζε αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και σερβικά.
Ο Κυριάκος Αμοιρίδης είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα και την εξαφάνισή του δήλωσε την Τετάρτη η σύζυγός του μαζί με την οποία έχει μία κόρη.

news247.gr

ΨΑΓΜΕΝΕΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ

$
0
0

 

Το Oneman απαντά στη λίστα του Buzzfeed με τα 31 εστιατόρια που πρέπει να επισκεφτείς πριν πεθάνεις. Η λίστα είχε δύο ελληνικά. Εμείς απλά διαφωτίζουμε το Buzzfeed περαιτέρω.
Oneman.gr , Πριν από 7 μήνες

 

Το 'Άμα Λάχει'στην Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια και οι 'Σεϋχέλλες'στην πλατεία Αυδή στο Μεταξιουργείο είναι δύο πραγματικά καλά εστιατόρια. Άμα λάχει, το πρώτο το λες και ταβέρνα. Οι ομοιότητες μεταξύ τους δεν είναι πολλές, αν εξαιρέσεις ότι και οι δύο σερβίρουν καλό φαγητό. Για παράδειγμα στο σέρβις (τόσο στη γρηγοράδα όσο και στην ευγένεια), οι 'Σεϋχέλλες'θα μπορούσαν να κάνουν λίγο καλύτερη δουλειά.
Τέλος πάντων, εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε την καινούργια ομοιότητα των δύο εστιατορίων: βρίσκονται αμφότερα στη λίστα του Buzzfeedμε τα 31 εστιατόρια απ'ολο τον κόσμο στα οποία πρέπει να πας (και να φας) όσο είσαι ζωντανός.
Ευχαριστούμε Buzzfeed, πάντα χαρά μας να βρισκόμαστε στις λίστες σου.
Λάτρεις του να το πηγαίνουμε ένα βήμα πιο κει, ρωτήσαμε φίλους, συναδέλφους και γνωστούς και χτίσαμε γρήγορα -αλλά όχι βιαστικά- μια λίστα με 12 ταβέρνες, μάλλον 'ψαγμένες'παρά ξακουστές, που πρέπει να τιμήσεις άμεσα.
Μπορεί να μην είναι όλες δίπλα στο σπίτι σου, αλλά είναι όλες στην Ελλάδα. Και έρχεται καλοκαίρι.
(Ελπίζουμε αυτό που τρέχει λίγο πιο κει να μην είναι ο συνειρμός που δεν έπιασες).

Το Κύμα, Κίμωλος

Το συγκεκριμένο εστιατόριο πάνω στο κύμα της Ψάθης, στο μικρό και χύμα λιμάνι της Κιμώλου αξίζει πολλά περισσότερα από μια απλή αναφορά. Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα από τα καλύτερα ψαροεστιατόρια των Κυκλάδων, με γκουρμέ εμπνεύσεις αλλά παραδοσιακή εξυπηρέτηση και γεύση. Φρέσκο ψάρι, θαλασσινά που σχεδόν μιλάνε και μια εξαιρετική ικανότητα στα ζυμαρικά που ως γνωστόν δεν είναι εύκολο να τα βρεις όπως πρέπει σε νησιά και γενικότερα στα πέριξ. Παπαρδέλες με μανούρα, στύρα για όσους ξέρουν από ψητό ψάρι και χταποδοσαλάτα με πλιγούρι είναι μερικά από τα must του καταλόγου. Μάνος Μίχαλος

Γιουβετσάκια


Αν σκεφτώ ποτέ "ελληνική κουζίνα"το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η μάνα μου. Το δεύτερο πράγμα είναι τα "Γιουβετσάκια". Το μοναδικό μέρος στην Αθήνα (παλεύει χέρι με χέρι με την Παλιά Φάβα στο Φάληρο) που μπορεί να παίξει μονό πάνω από τις κατσαρόλες με την κυρά-Βούλα και να την νικήσει. Τα Γιουβετσάκια, λοιπόν, που αποτελούν ένα από τα καλύτερα κοινά μυστικά των νοτίων προαστίων σερβίρει ελληνικά πιάτα, όπως πρέπει να σερβίρονται. Ακολουθώντας την αγνή και παραδοσιακή συνταγή. Χωρίς γαστρονομικές ακροβασίες. Με προίόντα από κάθε γωνία της Ελλάδας, που δημιουργούν ένα "κανονικό"φαγητό. Κανονική χωριάτικη δηλαδή με γευστική ντομάτα. "Κανονικό"γιουβέτσι (σκοτώνω για γιουβέτσι - απλά ενημερώνω), "κανονικά"τηγανητά κολοκυθάκια. Κανονικά = σωστά = όπως πρέπει. Στέφανος Τριαντάφυλλος
Ιθώμης & Μορέως 20, Άνω Γλυφάδα

To Ρεμούτσικο

Δεν το λες και τεράστιο μυστικό, αφού και είναι διάσημο για το κοντοσούβλι του στα πέρατα της Αττικής και έχει ψηφιστεί από το κοινό ως Νο1 για τα παϊδάκια του. Μια all weather (βλέπε δυο τζάκια για το χειμώνα και υπέροχη αυλή για το καλοκαίρι) ανακαινισμένη αγροικία του 1900, σε απόσταση αναπνοής από την Βουλιαγμένης, με την οικογένεια που το έχει να παραδίδει μαθήματα για το πως κάνεις τον πελάτη να αισθάνεται μέρος της παρέας. Πάνος Κοκκίνης
Αγίου Δημητρίου 120, 210-9704515, Άγιος Δημήτριος

Καλύβας


Για τα παϊδάκια τα είπαμε. Το ίδιο και για τον Τέλη. Ή το Παραδοσιακό που μετακόμισε. Η λίστα είναι μεγάλη. Όρεξη να 'χεις (χμ...). Μπορεί να μην είναι ταβέρνα με την ακριβή έννοια του όρου, αλλά είναι ο απόλυτος προορισμός. Αν δηλαδή καταστρεφόταν ο κόσμος και θα έπρεπε να πάμε σ'ένα μαγαζί για να φάμε αυτός θα ήταν ο Καλύβας. Το κορυφαίο ψητοπωλείο της πρωτεύουσας. Που βρίσκεται εξάλλου και στην Νο1 περιοχή της Ελλάδος (και Νο5 του κόσμου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) το Κουκάκι. Ο Καλύβας, λοιπόν, βάζει σούβλες και μας κάνει να αναστενάζουμε. Είναι το μέρος που ο μοναδικός κανόνας για το σουβλάκι είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Θέλεις δηλαδή σουβλάκι με κοντοσούβλι (δική μου συνταγή: χοιρινό κοντοσούβλι, ντομάτα και σπιτική τυροκαυτερή); Δικό σου. Θέλεις με εξοχικό; Δικό σου; Με φρυγαδέλι; Δικό σου και πάλι; Με καλαμάκι; Με γύρο; Με κεμπάπ; Με κοκορέτσι; Να συνεχίσω; Στέφανος Τριαντάφυλλος
Γεωργίου Ολυμπίου 10, Κουκάκι

Η Μπακαλοταβέρνα


Πολύ πριν προσγειωθούν τα πρώτα στο τραπέζι, αυτό που καταλαβαίνεις αμέσως για την Μπακαλοταβέρνα είναι ότι έχει χαρακτήρα. Και ότι αν δεν σε πάει κάποιος έμπειρος από Χαλάνδρι, δύσκολα θα την ξεχωρίσεις ανάμεσα στις ατέλειωτες καφετέριες στους ατέλειωτους πεζόδρομους. Κοντοσούβλι με καραμελωμένα κρεμμύδια, τηγανητές πατάτες κατσαρόλας, ξύγαλο Σητείας, σιουφιχτά με στάκα, δυνατά μπριζολάκια και η λίστα με το τι πρέπει να δοκιμάσεις συνεχίζεται χωρίς να κουράζει. Όλο το παιχνίδι βέβαια παίζεται στο αν θα κάτσεις μέσα ή έξω. Αν κάτσεις μέσα, θα φας πολύ καλά, θα πληρώσεις πολύ λογικά και θα φύγεις. Αν κάτσεις έξω, θα συμβούν όλα αυτά με την ίδια σειρά, αλλά όσο ανοίγει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολα θα σου κάνει καρδιά να φύγεις. Ηλίας Αναστασιάδης
Θουκυδίδου 5, Χαλάνδρι

Η ταβέρνα στα Κοκκινόγεια της Μάνης

Έχεις φτάσει στο Ακρωτήρι Ταίναρο, στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, κολυμπάς σε έναν από τους πιο όμορφους κολπίσκους της χώρας και αποφασίζεις ότι πρέπει όχι απλά να μείνεις εκεί, οφείλεις να ζήσεις εκεί. Το φαγητό σου θα το εμπιστευτείς σε μια καλή κυρία που έχει την ταβέρνα λίγο πριν τον κόλπο. Μια κυρία που φτιάχνει το δικό της σύγκλινο, της δική της κάπαρη τουρσί, τα δικά της καπαρόφυλλα. Είναι οι απλές γεύσεις σε αυτή τη ζωή που κερδίζουν τον ουρανίσκο, είναι οι απλοί άνθρωποι που θα κάτσουν παρέα σου να φάνε και να μοιραστούν την ιστορία τους. Τι παραπάνω θες από την σαλάτα της φωτογραφίας για να είσαι ευτυχισμένος;Χρήστος Χατζηιωάννου

Ο Καπετάν Νικόλας στα Κουφονήσια

Θ'απαρνηθώ τα άγια χώματα της Φιλαδέλφειας και τους μεζέδες στο κουτούκι του "Μίστερ Λουκιδέλη" (αν δεν έχεις πάει, κανονισέ το. τώρα.) κι αυτό γιατί, όταν μπαίνουν στη συζήτηση φρέσκια ψάρια, νησιώτικοι μεζέδες και το γαλαζοπράσινο φόντο της θάλασσας, όλα τ'άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Αν υποθέσουμε πως ήμουν καταδικασμένος θανατοποινίτης σε κάποια πολιτεία της Αμερικής, το τελευταίο μου γεύμα θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη στον "Καπετάν Νικόλα"στα Κουφονήσια. Εκεί που βλέπεις/διαλέγεις τα πιάτα πριν τα παραγγείλεις, εκεί που το ψάρι μυρίζει Αιγαίο, εκεί που ο Καπετάν Νικόλας και τα παιδιά του βγάζουν μια ανεπιτήδευτη φιλόξενη ζεστασιά που αλλού δεν ξαναταματάδες, εκεί που το αυθεντικό νησιώτικο φαγητό γίνεται απόλαυση και το ταξίδι δεν θες να έχει γυρισμό. Εκεί που εν πάση περιπτώσει πρέπει να φας μια φορά στη ζωή σου. Γρηγόρης Μπάτης

Μπατζάβαλης

My kind of ταβέρνα. Από αυτές που πηγαίνεις τρως και μετά χρειάζεται κλαρκ για να σηκωθείς. Βρίσκεται σε ένα χωριό λίγο έξω από την Τραχεία, που είναι λίγο έξω από την Επίδαυρο. Διαθέτει δικό του χασάπικο (για όσους θέλουν να πάρουν δουλειά για το σπίτι - παλιό αστείο το ομοογώ) και κυρίως τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ μερίδες που είδες ποτέ. Η μπριζόλα θαρρείς ότι βγήκε από μαμούθ. Η τυροκαυτερή φτάνει για να κάνεις μερεμέτι σε όλο το σπίτι, αν δηλαδή σου ερχόταν ποτέ να κάνεις μερεμέτι με τυροκαυτερή στο σπίτι σου. Αν το κάνεις, θα ήθελα πολύ να δω και το υπόλοιπο σπίτι σου, Χάνσελ. Πατάτα σπιτική. Φετάρα με δικό της ταχυδρομικό κώδικα. Εκπληκτικά παιϊδάκια. Τουλάχιστον στο δικό μου "μικρό μαύρο βιβλίο"δεν μπορείς να λέγεσαι κρεατοφάγος και να μην έχεις επισκεφτεί τον Μπατζάβαλη. Στέφανος Τριαντάφυλλος
Καρατζάς, Αργολίδα

Το καφενείο της Ήβης

Δεν θα σου γεμίσει το μάτι γιατί είναι υπερβολικά μικρό, αλλά έτσι και την ώρα που περνάς φτιάχνει εκείνην φανταστική ομελέτα με τα λουκάνικα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τρέξεις προς το μέρος του. Οπωσδήποτε θα παραγγείλεις τσίπουρα (εκτός αν είσαι του ούζου, οπότε πάσο) και οπωσδήποτε θα αφήσεις την μαγείρισσα να επιλέξει τους μεζέδες που θα καταβροχθίσεις. Ξέρει αυτή. Πίστεψέ με. Έρρικα Ρούσσου
Ν. Αποστόλη 19 & Ήβης, Ψυρρή, 210-3232554

To Νegroponte στα Λαδάδικα

Σε ένα από τα πιο παλιά κτίρια στα Λαδάδικα (χτισμένο το 1888), που ήταν κάποτε ακόμα και οίκος ανοχής, δεσπόζει αυτό το ξεχωριστό οινομαγειρείο. Παραδοσιακά πιάτα, λιτές γεύσεις, αγνά υλικά, σπιτικό φαγητό, είναι ο συνδυασμός της επιτυχίας του. Τα τηγανιτά κεφτεδάκια και η χοιρινή τηγανιά είναι τα πιάτα που κάθε παρέα δεν ξεχνά να παραγγείλει, ενώ το τραπέζι συνοδεύει βιολογικό κρασί ή ρακί. Δώρα Τσαμπάζη
Αιγύπτου 24, Λαδάδικα,τηλ. 2310-523571

Η Κληματαριά στο Νέο Ψυχικό

Ιδανική για γλυκά καλοκαιρινά βράδια. Βρίσκεται πάνω στην πλατεία Ελευθερίας και τιμάει το όνομά της, αφού σκεπάζεται από μια κληματαριά που προσφέρει την απαραίτητη δροσιά. Να δοκιμάσεις κρέας και ιδιαίτερα την μπριζόλα του κι αν πας Σαββατοκύριακο να πάρεις οπωσδήποτε κοντοσούβλι. Κωνσταντίνος Αμπατζής
Κωστή Παλαμά 29, Νέο Ψυχικό

Μινιόν

Κάτω από το Συντριβάνι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται μισοκρυμμένη η πλατεία Δέλλιου. Και οι καραμελωμένες πατάτες και το πιο ωραίο λαχματζούν. Συγγνώμη, προτρέχω. Στην πλατεία Δέλλιου λοιπόν θα βρεις "τραπεζάκια έξω"και αρκετές επιλογές. Εμείς θα σου προτείνουμε το Μινιόν, γιατί... καραμελωμένες πατάτες και λαχματζούν. Και σουτζουκάκια. Και αλμυρό κανταΐφι. Και καβουρμάς. Και ρακί παιδιά, μην ξεχάσουμε τη ρακή. Μαρίνα Καρπόζηλου
Καμβουνίων 8, Θεσσαλονίκη

Το Στέκι του Ψαρά στην Σαντορίνη

Οι ντόπιοι την αποκαλούν "ταβέρνα της γιαγιάς". Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό κολακεύει πολύ την καλοκάγαθη γιαγιά που κρατάει το μαγαζί με τη φαμίλια της μιας και είναι νεότατη. Ελάχιστα τραπεζάκια στριμωγμένα σε έναν μισθωμένο χώρο στο λιμάνι της Βλυχάδας, δίπλα ακριβώς στις βάρκες των ψαράδων. Υπάρχουν πολύ καλές ταβέρνες στην Βλυχάδα με τρομερό ψάρι που φέρνουν κάθε μέρα τα καίκια. Αλλά στης γιαγιάς θα βρεις σπιτικό φαγητό, θα βρεις νοστιμιές που θα σου έφτιαχνε η μαμά σου. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι πράγματι στέκι ψαράδων ή απλά το στέκι των ντόπιων. Ξέρω όμως ότι θα φας πατάτα τηγανητή που δεν έχεις ξαναφάει και λιχουδιές της Σαντορίνης που δεν έχεις ούτε ονειρευτεί. Χρήστος Χατζηιωάννου

Τσιζ Μπιζ

Απέναντι από την κεντρική πύλη του Μπιτ Παζάρ θα δεις πολύχρωμες καρέκλες και τραπέζια διακοσμημένα με φύλλα το περιοδικό Εικόνες. Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη, απλά κάθεσαι και παραγγέλνεις. Ο κατάλογος χωρισμένος σε "ζεστά", "κρύα""σαλάτες""ψαρομεζέδες"και "κρεατομεζέδες"θα σε διευκολύνει ακόμα περισσότερο. Φέτα τηγανητή με ρακόμελο, καβουροσαλάτα mojito, τυρολούκουμα λαχανικών, εδώ δεν υπάρχουν SOS, παρά μόνο αγαπημένα. Μαρίνα Καρπόζηλου
Καρμπολά 2 με Τοσίτσα, Θεσσαλονίκη

Το Κουτούκι


Θα μπορούσα να την αγαπήσω μόνο και μόνο επειδή λέγεται Κουτούκι, για έναν ανεξήγητο λόγο τρέφω μια ιδιαίτερη αδυναμία στη λέξη αυτή. Την αγαπάω όμως και για την αυλή της, το παλιακό της στιλ και το απίστευτο πιάτο που λέγεται Αβάπτιστο. Όλα ωραία είναι δηλαδή, αλλά αν πας προς τα εκεί, μην κάνεις το λάθος να μην πάρεις αυτές τις μικρές μπουκίτσες κρέατος που συνδυάζονται φανταστικά με μικρές μπουκίτσες ψημένου τυριού. Ένα Ε-Π-Ο-Σ. Κωνσταντίνος Αμπατζής
Κηφισίας 308 και Κρήτης, Κηφισιά

Το Ελαϊκόν

Δεν έχεις φάει καλύτερα πανσετάκια. Δεν έχεις. Με ρακή συνοδεία και έντεχνο ρεπερτόριο στα decks. Εκ πρώτης όψεως, το μαγαζί θα σου φανεί σαν μία ακόμη ταβέρνα που σιγά, τι το ιδιαίτερο μπορεί να έχει. Ένα έχω να πω, επειδή το φαγητό της είναι πραγματικά καλό και επειδή αποκλείεται να πάει το μυαλό σου γι αυτό που έρχεται, έχω να σου δώσω μία και μοναδική συμβουλή: Κράτησε χώρο για το γλυκό. Και παράγγειλε μπανόφι. Ναι, μπανόφι. Είναι συνταγή του μαγαζιού και είναι φα ντα στι κό. Έρρικα Ρούσσου
Ευαγγελικής Σχολής 10-12, Πλατεία Αγ. Λαζάρου, 210-7669300, Βύρωνας

news247.gr

ΕΥΧΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

$
0
0
Xronia Polla!
 
Today, 7:27 PM

ΕΥΧΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

$
0
0


Βαγγέλης Μαυραγάνης 

www.lidoriki.com 

ΕΥΧΕΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΕΣ AΠ'ΤΟ "ΛΙΔΩΡΙΚΙ "

$
0
0
ΚΑΛΗΜΕΡΑ   ΚΑΙ  ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ   ΑΔΕΡΦΙΑ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΕΣ  ΟΛΟΥ  ΤΟΥ  ΚΟΣΜΟΥ 

ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΚΑΙ  ΕΥΧΕΣ  ΣΕ  ΟΛΟ  ΤΟΝ  ΚΟΣΜΟ 

   ΑΠΟ  ΤΟ  "ΛΙΔΩΡΙΚΙ " 

ΓΙΑ  ΤΟ  ΚΑΛΟ   ΣΑΣ  ΛΕΜΕ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΚΑΛΑΝΤΑ  ETΣΙ  ΜΠΑΣ  ΚΑΙ..ΑΛΛΑΞΟΥΝ  ΛΙΓΟ  ΤΑ  ΠΡΑΓΜΑΤΑ 


www.lidoriki.com 

ΤΡΑΧΑΝΟΚΟΛΟΚΥΘΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ...

$
0
0

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ..ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ..
image
ΜΙΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ…ΛΙΧΟΥΔΙΑ…
ΥΛΙΚΑ .
2 ποτήρια τριμμένο κολοκύθι , κολοκύθα η πράσινα φρέσκα κολοκυθάκια .
1 ποτήρι τραχανά , γλυκό , Λιδορικιώτικο .
3-4 αυγά .
1 ποτήρι λάδι .
250-300 γραμμ. φέτα , Λιδορικιώτικη .
1 ποτήρι νερό .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ .
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη , κρατάμε μόνο το μισό λάδι , για να το ρίξουμε μετά από πάνω , αφήνουμε ½ η 1 ώρα να μουσκέψουν και απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί Νο 34 η 36 , από πάνω ρίχνουμε το μισό λάδι που κρατήσαμε , ψήνουμε στο φούρνο μας στους 180 βαθμούς , για 45-60 λεπτά .
Τη βγάζουμε απ’ το φούρνο και της…αλλάζουμε τα..φώτα….
Καλή επιτυχία , και στο 6-7ο κομμάτι…σταματήστε , θα…πριστείτε….
Ευχαριστίες στη ..Λένα Κολοκυθά , για τη..συνταγή…..
www.lidoriki.com 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

$
0
0

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ 



Πρωτοχρονιά
Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σ’ όλο τον κόσμο με μεγαλοπρέπεια, λαμπρότητα και με διάφορες εκδηλώσεις. Κατά την ημέρα αυτή γίνεται ανταλλαγή επισκέψεων και δώρων και επικρατούν διάφορα έθιμα, όπως της βασιλόπιτας κ.ά., τα οποία μας κληροδότησαν οι Βυζαντινοί πρόγονοί μας, γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχαίων συγγραφέων, ούτε οι Έλληνες ούτε οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την πρώτη μέρα του χρόνου. Οι δύο αυτοί λαοί που εκπροσωπούν τον αρχαίο κόσμο, συνήθιζαν να γιορτάζουν την πρώτη ημέρα κάθε μηνός. Οι περισσότερες μάλιστα ελληνικές πόλεις δε συμφωνούσαν ούτε ως προς την αρχή του χρόνου. Το ίδιο συνέβαινε και ανάμεσα στους ανατολικούς λαούς.
Η 1η Ιανουαρίου σαν αρχή του χρόνου επικράτησε να γιορτάζεται στη Ρώμη από το 48 π.Χ., την εποχή δηλαδή του Καίσαρα, και πήρε πολλά στοιχεία από τη ρωμαϊκή γιορτή Σατουρνάλια. Από τότε την 1ηΙανουαρίου δέχτηκαν σαν Πρωτοχρονιά όλοι οι λατινογενείς λαοί, καθώς και όλοι οι ρωμαιοκρατούμενοι λαοί.
Η Ορθόδοξη όμως Εκκλησία, της εποχής κυρίως του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επειδή ήθελε να χωρίσει τους Χριστιανούς από τους ειδωλολάτρες, απαγόρευε στους χριστιανούς να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά όπως εκείνοι. Τα αποτελέσματα όμως της απαγόρευσης αυτής ήταν πολύ μικρά. Απαλείφτηκαν μόνο τα στοιχεία εκείνα που έρχονταν σε τέλεια αντίθεση προς τη χριστιανική ηθική.
Η Πρωτοχρονιά λοιπόν, όπως αυτή διαμορφώθηκε κάτω από την επίδραση της Εκκλησίας και τη σύνδεσή της με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου, διαιωνίστηκε μέχρι σήμερα σαν λαϊκή γιορτή. Τα σημαντικότερα έθιμα αυτής είναι τα ακόλουθα:
· Η διανομή στα παιδιά δώρων, τα οποία οι νοικοκυρές παρασκευάζουν στα σπίτια. Αυτά κυρίως είναι γλυκίσματα, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα κ.ά.
· Συντροφιές μικρών παιδιών από την παραμονή ψάλλουν τα κάλαντα στα σπίτια και στα μαγαζιά και μαζεύουν φιλοδωρήματα.
· Τα μεσάνυχτα της παραμονής, λίγα δευτερόλεπτα πριν από τις 12, σβήνουν τα φώτα και οι οικογένειες γύρω από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ψάλλουν ύμνους, ανταλλάσσουν φιλιά και κόβουν την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα. Εκείνος μάλιστα που βρίσκει στο κομμάτι του το νόμισμα, που είναι κρυμμένο μέσα σ’ αυτήν, θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.
· Πολλοί καλούν έναν που να έχει «καλό ποδαρικό» το πρωί της Πρωτοχρονιάς.
· Επίσης δε δίνουν τίποτα έξω από το σπίτι, δε ρίχνουν νερό έξω από αυτό και δεν αναφέρουν ονόματα επιβλαβών ζώων, εντόμων κ.λπ.
(Από την εγκυκλοπαίδεια 2002)
Ο Αι Βασίλης
Την ημέρα του αγίου Βασιλείου (πρωτοχρονιά) έχουμε την προσμονή ενός ταπεινού και καλού Έλληνα αγίου με τα μαύρα γένια και το σκούρο φτωχό ράσο, που έρχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας (Μικρά Ασία) να ευλογήσει τα σπιτικά μας και να πάρει το δικό του κομμάτι από τη βασιλόπιτα (βγάζομε ένα του Χριστούένα της Παναγίαςένα του αγίου Βασιλείουένα του φτωχούένα του σπιτιού, και μετά τα δικά μας –αν πέσει το φλουρί του Χριστού, της Παναγίας ή του αγίου Βασιλείου, το δίνουμε στην εκκλησία).
Αυτός είναι ο άγιος Βασίλειος, ο φιλάνθρωπος επίσκοπος του 4ουαιώνα μ.Χ., ο άνθρωπος των γραμμάτων ο ταπεινός και θαυματουργός (ένας από τους Τρεις Ιεράρχες), και όχι ο πονηρούλης Santa Claus που εισήχθη από την Αμερική για να διαφημίσει αναψυκτικά και την πραμάτεια των εμπόρων. Καλός είναι κι αυτός (με την άσπρη γενειάδα και το βαθύ γέλιο και την ταλαιπωρία του –λόγω κοιλίτσας– να χωρέσει από τις καμινάδες) αλλά ο δικός μας, ο ρωμιός άγιος, είναι πιο άγιος, πιο βαθύς (σε νόημα), λιγότερο διαφημιστικός αλλά όχι λιγότερο αξιαγάπητος.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Santa Claus, ο ευρωπαϊκός «Πατέρας των Χριστουγέννων», αντιστοιχεί στον άγιο Νικόλαο και για όλες τις χώρες (εκτός από την Ελλάδα) επισκέπτεται τα σπίτια τα Χριστούγεννα. Εμείς τον δεχόμαστε την πρωτοχρονιά, γιατί είναι η μέρα της εορτής του αγίου Βασιλείου, που είναι ο δικός μας «Πατέρας των Χριστουγέννων». Η μορφή του Santa Claus που ξέρουμε πλέον όλοι διαμορφώθηκε από τον αμερικανό σκιτσογράφο Τόμας Ναστ το 1862, με βάση παλαιότερες ευρωπαϊκές παραδόσεις, ενώ το κόκκινο χρώμα της στολής του το πήρε εξαιτίας του κόκκινου χρώματος γνωστού αμερικάνικου αναψυκτικού που χρησιμοποίησε τη μορφή του σε διαφημίσεις. Αρχικά ήταν ντυμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου.
(Από το περιοδικό του Ρεθύμνου «Πολιτεία»)
Η βασιλόπιτα
Η πίτα, που φτιάχνουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και που κόβεται σε πανηγυρική συγκέντρωση των μελών της οικογένειας ή και άλλων συγγενών και φίλων, έχει τις ρίζες της στα αρχαία ελληνορωμαϊκά έθιμα.
Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρεύονταν στην Ελλάδα) και στα Σατουρνάλια (saturnalia) της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι, ήταν ο τυχερός της παρέας...
Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα. Και η ιστορία της έχει ως εξής. Ο Μ. Βασίλειος, για να προστατεύσει την περιφέρειά του, την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από επιδρομή αλλοφύλων, έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα και άλλα τιμαλφή, για να τα δώσει στους εχθρούς, ώστε να τους δελεάσει, για να μην λεηλατήσουν την περιοχή του. Ο εχθρός, όμως, τελικά, δεν κατόρθωσε να εισβάλει στην Καισάρεια και τα τιμαλφή έμειναν. Τότε, ο Μ. Βασίλειος είπε να φτιάξουν μικρές πίττες - ψωμάκια, μέσα στις οποίες έβαζαν και ένα χρυσό νόμισμα, ή κάτι άλλο από όλα τα πολύτιμα πράγματα που είχαν μαζευτεί. Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν σε όλους και ο καθένας κράταγε ό,τι του τύχαινε. Πάρα πολλά έτυχαν και στα παιδιά...

Πρωτοχρονιά στην Κρήτη και την Ελλάδα

αγιος βασίληςΜετά τα Χριστούγεννα ακολουθεί η Πρωτοχρονιά, γιορτή που όλα τα παιδιά περιμένουν με λαχτάρα γιατί ο Αγιος Βασίλης θα τους φέρει το δώρο τους.
Στην Ελλάδα δεν ανταλλάσουμε δώρα τα Χριστούγεννα αλλά την Πρωτοχρονιά. Τα δώρα φέρνει ο Αγιος Βασίλης που είναι ίδιος με τον Santa Claus της Δύσης.
Το βράδυ της Παραμονής συνηθίζεται στην Κρήτη να κατεβαίνει πολύς κόσμος στο κέντρο της πόλης για τα τελευταία ψώνια ή απλά για μια βόλτα. Στους κεντρικούς δρόμους έφηβοι και νεαροί κηρύσσουν ένα αναίμακτο πόλεμο με πλαστικά ρόπαλα, τεράστια πλαστικά σφυριά, σπρέυ με αφρό και σφυρίχτρες που κάνουν ένα μανιασμένο πόλεμο.
Αργότερα θα μαζευτούν όλοι σε κάποιο φιλικό σπίτι για να υποδεχτούν μαζί τον καινούριο χρόνο.
Χαρτοπαιξία την Πρωτοχρονιά
Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Εκτός από το κρατικό Λαχείο που κληρώνει 10.000.000 € την Πρωτοχρονιά, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε καφενεία, λέσχες και σπίτια.
Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Τα ποσά συνήθως είναι χαμηλά, τέτοια που να προσφέρουν απλά μια φιλική διασκέδαση χωρίς να στενοχωρούν τους χαμένους.
Η Βασιλόπιτα με το Φλουρί
βασιλόπιτα, το κόψιμο της πίταςΤο κόψιμο της βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κρόνου, που λατρεύονταν στην Ελλάδα και στα Σατουρνάλια (saturnalia) της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίττες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι, ήταν ο τυχερός της παρέας...
Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το ίδιο έθιμο με τη Βασιλόπιτα. Ετσι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την αλλαγή του χρόνου, κόβεται η βασιλόπιτα. Όταν έρθει η ώρα για το κόψιμο της πίτας, συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια. Ο αρχηγός της οικογένειας αρχίζει με επισημότητα το κόψιμο της πίτας. Πρώτο κομμάτι του Χριστού, μετά του σπιτιού, κι ύστερα των παρευρισκόμενων. Σ'όποιου το κομμάτι βρεθεί το νόμισμα, εκείνος θα είναι και ο τυχερός της χρονιάς!
Νυκτερινή Διασκέδαση
Ολη την περίοδο των γιορτών ο κόσμος βγαίνει περισσότερο τα βράδια κι η κίνηση στα μπαρ και τα κλαμπ είναι αυξημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς γίνεται το αδιαχώρητο μετά τα μεσάνυκτα κι η κίνηση στους δρόμους είναι τέτοια που τα αυτοκίνητα προχωρούν σημειωτόν.
Η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι την ανατολή του ήλιου.
Πυροτεχνήματα την Πρωτοχρονιά
Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί τα πυροτεχνήματα στις κεντρικές πλατείες των πόλεων. Είναι με ευθύνη και διοργάνωση των δημοτικών αρχών που επίσης φροντίζουν για τον γιορταστικό στολισμό των πόλεων, αλλά και τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Το Ποδαρικό
Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον καινούριο χρόνο.
'Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό. Πολλές φορές προτιμούν ένα μικρό παιδί για να κάνει ποδαρικό, γιατί τα παιδιά είναι αθώα και στην καρδιά τους δεν υπάρχει η ζήλια κι η κακία.
Η Καλή Χέρα
Συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό σαν δώρο σε παιδιά που θα επισκεφτούν κάποιο σπίτι την Πρωτοχρονιά. Συνήθως πρόκειται για τα εγγόνια ή τα ανίψια.
scilla maritimaΜερικές δεκαετίες παλιότερα, η «καλή χέρα» ήταν το μόνο δώρο που έπαιρναν τα παιδιά την Πρωτοχρονιά και σε πολλές περιπτώσεις ήταν απλά ένα κέρασμα μια κι ούτε χρήματα υπήρχαν πολλά, αλλά ούτε μαγαζιά με παιγνίδια.
Κρεμύδα για Γούρι
Το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμύδα (Scilla maritima) είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Φυτρώνει άγριο και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο, που μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό από επαφή. Ακόμα και να το βγάλεις απ'τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι'αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν σκυλοκρέμμυδο στα σπίτια τους.
Πρόκειται για αρχαίο έθιμο καλοτυχίας που αναφέρεται ήδη από τον 6 ο αιώνα π.Χ., αλλά σήμερα τείνει να εγκαταλειφθεί.
Το ποδαρικό και το "αμίλητο νερό" ( Πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ίμβρου)
Εμείς, στην Ίμβρο , τέτοια μέρα κάναμε αρχικά ποδαρικό.
image
Την αυγή, πριν καλά καλά ξημερώσει, άδειαζαν τις λαγήνες - δεν έπιναν το νερό της προηγούμενης... χρονιάς - και πήγαιναν στην βρύση οι κοπέλες να πάρουν το αμίλητο νερό. Πριν γεμίσουν, έριχναν μια πέτρα στη γούρνα. ΄Ηταν το ποδαρικό. Το ποδαρικό ήταν μια συμβολική πράξη, που εξέφραζε μια ευχή, κι αυτό για τη βρύση σήμαινε να τρέχει πάντα, να μην στερέψει ποτέ. Γύριζαν οι γυναίκες με γεμάτο λαγήνι, δίχως να μιλήσουν σε άνθρωπο, αν τύχαινε να συναντήσουν στον δρόμο τους. Αν στον δρόμο ήταν και κανένα συγγενικό η φιλικό σπίτι, έριχναν λίγο από το αμίλητο νερό στο κατώφλι τους, άνοιγαν την πόρτα τους, πετούσαν μέσα μια πέτρα και έφευγαν αμίλητες όπως ήρθαν. Τους έκαναν δηλαδή το ποδαρικό, ναναι η ζωή σαν το νερό της πηγής και η γεροσύνη τους σαν την πέτρα. Στο σπίτι τους έκαναν το ίδιο και τέτε μοναχά μιλούσαν:
Κ α λ ή χ ρ ο ν ι ά!
Ποδαρικό στο σπίτι του έκανε και ο νοικοκύρης, μόνο που αυτός έφερνε μια πέτρα από τον ποταμό σκεπασμένη με βρύα, ναναι αφθονα τα αγαθά στο σπίτι του σαν την βρυασμένη πέτρα. Και ηοικοδέσποινα ξεκρέμαζε από το "διατόνι" ( ένα ξύλινο δοκάρι) ένα ρόδι, το χτυπούσε με δύναμη στο πάτωμα. Το ρόδι έσκαζε και το σπίτι γέμιζε...ρουμπίνια, κι εύχονταν έτσι ναναι γεμάτο το σπίτι όλο το χρόνο.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ..ΚΑΛΑ
www/lidoriki.com 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

$
0
0


Κοινωνία
Ελληνικά πρωτοχρονιάτικα έθιμα
Ελληνικά πρωτοχρονιάτικα έθιμα
Έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται στο χρόνο, αναβιώνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άλλοτε με χορούς και τραγούδια, άλλοτε με παραδοσιακές λιχουδιές, άλλοτε με το άναμμα του τζακιού ή το σπάσιμο του ροδιού, άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας κρατούν ζωντανά τα κομμάτια του πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Έθιμα της Κεντρικής Ελλάδας:
Σε κάποιες περιοχές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση "για να κλέψουν το άκραντο νερό". Το λένε άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ’ όλη τη διαδρομή. Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους.
Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φτάνουν εκεί, την "ταΐζουν", με διάφορες λιχουδιές, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα πως όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα στεκόταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο.
Στη συνέχεια ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, "κλέβουν νερό"και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.

Το Χριστόξυλο έθιμο από την κεντρική Μακεδονία:
Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό, το πιο χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό ονομάζεται Χριστόξυλο και θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών (από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα) στο τζάκι του σπιτιού.
Πριν ο ιδιοκτήτης φέρει το Χριστόξυλο, κάθε νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια.

Έθιμο από Καστανιές Ανατολικής Θράκης
Τη Βασιλόπιτα την έκαναν φυλλωτή. Έβαζαν γόμο (γέμιση) πλιγούρι και ανάμεσα στα φύλλα τον «παρά», το νόμισμα, και άλλα σημάδια. Η νοικοκυρά με τον παρά τη σταύρωνε τρεις φορές και ύστερα τον έχωνε στο ζυμάρι, θα να βάλει πελεκούδι από την πόρτα ή κλαρί, για το σπίτι, κουκί στάρι για τα χωράφια, σταφίδα για το αμπέλι, κομματάκια τυρί για τα πρόβατα, άχερο για τα γελάδια...
Στους λυπημένους που έστελναν πίτα, εκείνοι δεν την έκοβαν με το μαχαίρι αλλά ο καθένας έκοβε με το χέρι ένα κομμάτι. Την παραμονή το βράδυ έβαζαν στο τραπέζι εννιά ειδών φαγητά και πολλών ειδών οπωρικά, στη μέση τη βασιλόπιτα, τρία ψωμιά κι ένα κεράκι αναμμένο στο ένα ψωμί...
Αφού έτρωγαν έκοβαν την πίτα. Σ'όποιον έπεφτε ο παράς, έλεγαν πως εκείνος «βασίλεψε». Τον «βασιλεμένο» παρά τον έριχναν μέσα σε ποτήρι με κρασί, έπιναν από λίγο και εύχονταν : «Και του χρόνου καλύτερα!». Τον παρά τον άφηναν στα εικονίσματα και τον επόμενο χρόνο τον έβαζαν στην άλλη πίτα.

Έθιμο από την Πελοπόννησο
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι, για να το λειτουργήσει. Γυρνώντας σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας -δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του- και έτσι να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι για να κάνει το καλό ποδαρικό, με το ρόδι στο χέρι.
Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη για να σπάσει και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: "με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά". Τα παιδιά μαζεμένα γύρω-γύρω κοιτάζουν οι ρώγες αν είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.

Οι «κολόνιες» έθιμο από τα νησιά του Ιονίου:
Στην Κεφαλονιά, αλλά και στα άλλα νησιά των Επτανήσων, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι γεμάτοι ενθουσιασμό για τον ερχομό του νέου χρόνου, κατεβαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνιες και ραίνουν ο ένας τον άλλον τραγουδώντας: "Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς".
Η τελευταία ευχή του χρόνου που ανταλλάσσουν είναι: "Καλή Αποκοπή", δηλαδή με το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό χρόνο. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς η μπάντα του δήμου περνάει από όλα τα σπίτια και τραγουδάει καντάδες και κάλαντα.

Έθιμα από την Κρήτη και το πρωτοχρονιάτικο «ποδαρικό»:
Το ποδαρικό είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα και στην Κρήτη. Ο πρώτος άνθρωπος που θα πατήσει με το πόδι του στο σπίτι μετά την είσοδο του νέου χρόνου, πρέπει να είναι τυχερός. Για να φέρει γούρι στο σπίτι, πρέπει να πατήσει πρώτα με το δεξί του πόδι για να πάνε όλα δεξιά, δηλαδή καλά.
Επίσης την ημέρα της Πρωτοχρονιάς μεταφέρουν νερό από τη βρύση στο σπίτι και ο νοικοκύρης λέει : «Όπως τρέχει τούτο το νερό έτσι να τρέχουν και τα καλά στο σπίτι μου». Ακόμη ο ιδιοκτήτης μεταφέρει μια πέτρα στην κατοικία του λέγοντας: «Όπως είναι γερή τούτη η πέτρα έτσι να είναι γερό και το σπίτι μου». Σε ορισμένα μέρη του Ηρακλείου, την πρωτοχρονιά συνηθίζεται η οικογένεια να πηγαίνει στην εκκλησία.
Μαζί τους παίρνουν μια εικόνα του σπιτιού, η οποία αφού λειτουργηθεί θα κάνει το ποδαρικό στο σπίτι. Την πρωτοχρονιά οι παππούδες και οι στενοί συγγενείς της οικογένειας δίνουν στα παιδιά την «καλή χέρα», δηλαδή κάποιο χρήματα. Έθιμο που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικά είναι ακόμη και τα παραδοσιακά κάλαντα της Κρήτης...

ΠΗΓΗ:e-magazino.gr
www.lidoriki.com 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΜΟΙΡΙΔΗ : Η 40 ΧΡΟΝΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΑ , Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΌΣ ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΞΑΔΕΛΦΟΣ "ΤΣΙΛΙΑΔΟΡΟΣ "

$
0
0

'

Σοκάρει η κυνικότητα των δραστών της δολοφονίας του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία. Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες μέχρι στιγμής, για τη δράση της Βραζιλιάνας συζύγου του και του 29χρονου εραστή της. Ποιος ήταν ο ρόλος του τρίτου συλληφθέντα. Συλλυπητήρια στους οικείους του πρέσβη από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, επιστολή Τέμερ στον Τσίπρα (Pics)
Adtech Ad
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βραζιλία Κυριάκος Αμοιρίδης δολοφονήθηκε τη Δευτέρα βόρεια του Ρίο, σε ένα «έγκλημα πάθους» που είχαν προσχεδιάσει η σύζυγός του και ο εραστής της, μέλος μιας μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιθεωρητής Εβαρίστου Πόντσι, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την υπόθεση.Η Φρανσουάζ Αμοιρίδη, η σύζυγος του διπλωμάτη, μια 40χρονη Βραζιλιάνα, και ο 29χρονος εραστής της, ο Σέρζιου Μορέιρα, έχουν συλληφθεί καθώς θεωρούνται βασικοί ύποπτοι για το φόνο του 59χρονου πρεσβευτή, διευκρίνισε ο Πόντσι, κάνοντας λόγο περί μιας «τραγικής» και «άνανδρης» δολοφονίας.
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βραζιλία αγνοείτο από το βράδυ της Δευτέρας. Η Φρανσουάζ, η σύζυγός του και μητέρα της 10χρονης κόρης τους, κατήγγειλε την εξαφάνισή του στην αστυνομία την Τετάρτη.
 
Ο αστυνομικός Μορέιρα ομολόγησε την Παρασκευή, ότι δολοφόνησε τον πρεσβευτή αργά το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Αμοιρίδη στο Νόβα Ιγουάσου, στο βόρειο Ρίο.
Σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας ο οποίος ηγείται της έρευνας, πέραν της συζύγου και του αστυνομικού, έχει επίσης συλληφθεί ένας ξάδερφος του δράστη που φέρεται να έπαιξε ρόλο «τσιλιαδόρου» και να βοήθησε να απομακρυνθεί το πτώμα με την υπόσχεση ότι θα λάμβανε 80.000 ρεάις (25.000 δολάρια).

Άγνωστη η ακριβής αιτία του θανάτου 

Σύμφωνα με τον Εβαρίστου Πόντσι η ακριβής αιτία του θανάτου του πρεσβευτή δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί διότι ο δράστης έβαλε φωτιά στη σορό του σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει το έγκλημά του.
Η απανθρακωμένη σορός βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ενοικίαζαν ο πρεσβευτής και η σύζυγός του. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο κάτω από μια ανισόπεδη διάβαση στην περιοχή όπου διέμενε το ζευγάρι.
 
Η δολοφονία χαρακτηρίζεται άλλο ένα βαρύ πλήγμα για το Ρίο, τέσσερις μήνες αφότου φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η εγκληματικότητα στην πόλη αυξάνεται και η Πολιτεία είναι αντιμέτωπη με μεγάλα χρέη, γεγονός που οδηγεί συχνά σε καθυστερήσεις της πληρωμής των μισθών των δημοσίων λειτουργών και ακόμη και των αστυνομικών.
Στην περιοχή όπου βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το αυτοκίνητο δρουν ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που διαθέτουν πολιτικές διασυνδέσεις, αλλά και ένοπλες ομάδες που αποτελούνται συχνά από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας.
Οι ομάδες αυτές εκβιάζουν κατοίκους και επιχειρηματίες ζητώντας χρήματα για να τους προσφέρουν προστασία έναντι των συμμοριών. Έχουν αποκτήσει τέτοια δύναμη που συχνά προσεταιρίζονται πολιτικούς στους οποίους υπόσχονται τις ψήφους ολόκληρων συνοικιών με αντάλλαγμα την ατιμωρησία τους.

Τέμερ σε Τσίπρα: Βαθιά θλίψη για τη δολοφονία του διπλωμάτη

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι η δολοφονία του πρεσβευτή του προκάλεσε βαθιά θλίψη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του διπλωμάτη, τους φίλους του και στον λαό της Ελλάδας.
Τη βαθύτατη οδύνη για τον τραγικό θάνατο του Έλληνα πρεσβευτή στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη εκφράζει το ΥΠΕΞ μετά την ανακοίνωση των βραζιλιάνικων αρχών για την επίσημη ταυτοποίηση της σορού του, που εντοπίστηκε απανθρακωμένη στην περιοχή Νόβα Ιγκουασού του Ρίο ντε Ζανέιρο.
Ο Κυριάκος Αμοιρίδης, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν ένας πραγματικός φίλος της Βραζιλίας και ήταν η δεύτερη φορά που υπηρετούσε στη χώρα αυτή, όπου είχε υπηρετήσει ως γενικός πρόξενος.
 
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα», σημειώνεται και τονίζεται πως ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως πρεσβευτή της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της πρεσβείας καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.
Καίριας σημασίας, υπογραμμίζεται επίσης, υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015.
Ο εκλιπών υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στα γενικά προξενεία στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Ρότερνταμ και στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, κατά την πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.
Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και οι συνάδελφοί του στο υπουργείο Εξωτερικών εκφράζουν την οδύνη τους για τον αδόκητο χαμό του αγαπητού φίλου και συναδέλφου και απευθύνουν ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους του
news247.gr

ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ,ΘΑΝ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

$
0
0
«Ρουσφέτι η μετακίνηση του αναισθησιολόγου»

Ημερομηνία δημοσίευσης:30/12/2016
 Σοβαρή καταγγελία του Δημάρχου κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου: «Ρουσφέτι η μετακίνηση του αναισθησιολόγου»
-Ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Διοικητή της 5ηςΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου και την ανάκληση της απόφασης για την τρίμηνη μετακίνησή του πριν την πρωτοχρονιά.
-η συγκεκριμένη πολιτική είναι η αιτία που οι δαπάνες για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 70%, τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Ιωσηφίδης και μειοψήφισε.
Για άλλη μια φορά η κατάσταση του νοσοκομείου και οι τελευταίες εξελίξεις με τη νέα μετακίνηση, τρίμηνη αυτή τη φορά του ενός αναισθησιολόγου απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών.
«Κάποιος ασελγεί σε βάρος ενός παρ ολίγον πτώματος»
Την κατάσταση που διαμορφώνεται στο νοσοκομείο με την νέα μετακίνηση του αναισθησιολόγου και τις δυσλειτουργίες που αυτή η απόφαση φέρει στη μοναδική κλινική που διατηρεί ακόμη ζωντανό το νοσοκομείο της Άμφισσας εξέθεσε ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος στο Σώμα. Προέβη δε στην καταγγελία ότι πρόκειται για «ρουσφέτι» καθώς ο γιατρός κατάγεται από τη Λαμία και μετακινείται μετά από δική του αίτηση. «Η κατάσταση στο νοσοκομείο έχει βελτιωθεί ελαφρώς, το είπα και σε πρόσφατη συνέντευξή μου. Όταν τέθηκε το θέμα για τη Λαμία είπαμε όλοι να δείξουμε μια ανοχή για το πρόβλημα του κεντρικού νοσοκομείου της περιφέρειας μας. Με τις μικρές μας δυνάμεις να συμβάλουμε όλοι. Το ζήτημα όμως είναι ότι πλέον μετά και από αυτή την απόσπαση γίνεται μόνιμη η κατάσταση. Επικοινώνησα με την Διοικήτρια του νοσοκομείου και την ενημέρωσα ότι άμεσα σκοπεύουμε να συναντηθούμε με τον Διοικητή της 5ηςΥΠΕ κ Νέστορα Αντωνίου για να μας εξηγήσει γιατί πρέπει να συνεισφέρει μόνο το δικό μας νοσοκομείο και όχι κυκλικά όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας. Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης πριν την πρωτοχρονιά και πριν αυτή τεθεί σε ισχύ», τόνισε ο Δήμαρχος.
Στη δευτερολογία του δε, και αφού συμμόρφωσε το κείμενο του ψηφίσματος με τις υποδείξεις των παρατάξεων της μειοψηφίας Ενωτική Πορεία Ελπίδας και Ανάπτυξης, Πολίτες στο Προσκήνιο και Λαϊκή Συσπείρωση που ήθελαν να καταγγέλλεται η ρίζα του προβλήματος που δεν είναι άλλη από την ακολουθούμενη πολιτική, ο Δήμαρχος σημείωσε με νόημα ότι «κάποιος ασελγεί σε βάρος ενός παρ’ ολίγον πτώματος. Μάθανε ότι είμαστε μπόσικοι και κάποιοι παίζουν παιχνιδάκια. Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε.
«Η κατάσταση γίνεται μόνιμη και πρέπει να αντιδράσουμε»
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ Παναγιώτης Ταγκαλής υποστήριξε από την αρχή ότι θα στηρίξει όλες τις κινήσεις για την στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και ζήτησε από το Δήμαρχο να διαμορφωθεί το κείμενο σε συνεργασία με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων ώστε να είναι ομόφωνο. «Μετά από τη νέα μετακίνηση του αναισθησιολόγου είναι σαφές ότι η κατάσταση γίνεται μόνιμη και πρέπει να αντιδράσουμε», είπε.
«Ο Δήμαρχος το παίζει σε διπλό ταμπλό»
Στο έλλειμμα της αιτίας που δημιουργεί όλη αυτή την κατάσταση επέμεινε ο κ. Παναγιώτης Μέγκος, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπήρχαν οι μνημονιακές πρακτικές δεν θα είχαμε αυτές τις επιπτώσεις. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η πολιτική που ακολουθείται, δεν έχει σχέση μεμονωμένα με τη μετακίνηση ενός γιατρού. Όλα αυτά που λέτε είναι ευχές. Αν ήμουν πολίτης και έβλεπα τα πράγματα απέξω θα έλεγα ότι ο Δήμαρχος το παίζει σε διπλό ταμπλό. Θα λέγαμε κάτι από όλα αυτά που συζητάμε τόσα χρόνια αν μας έφερναν γιατρούς; Δε μπορούμε να παίζουμε τον παππά», τόνισε. Μετά την αλλαγή του κειμένου και την πρόσθεση της καταγγελίας για την πολιτική που ακολουθείται, τα μέλη της παράταξης Πολίτες στο Προσκήνιο στήριξαν το κείμενο υπερψηφίζοντας την εισήγηση. 
«Λειτουργείται σαν να είστε φιλοκυβερνητικές παρατάξεις»
Ο κ. Γιώργος Ιωσηφίδης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι καθαρά συνέπειας της ακολουθούμενης πολιτικής που μείωσε τις δαπάνες για την υγεία κατά 70% τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχει αιτία για όσα συμβαίνουν γιατί δεν την κατονομάζεται; Λειτουργείται σα να είστε φιλοκυβερνητικές παρατάξεις και φοβάστε μη χαλάσετε τις σχέσεις σας με τον κ. Κωστοπαναγιώτου», επεσήμανε. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι στο τέλος του έτους λήγει η σύμβαση της μιας παθολόγου που έχει μετακινηθεί από το ΙΚΑ και τόνισε ότι με μπαλώματα δουλειά δε μπορεί να γίνει και η δημόσια υγεία δεν κρατιέται. Ο κ. Ιωσηφίδης δεν επείσθη ούτε με τη συμπλήρωση του κειμένου και καταψήφισε.
«Χωρίς εφημερία 16 μέρες το μήνα»
Ο γιατρός και πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας κ. Αλέξανδρος Κυριακίδης υποστήριξε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο έχει βελτιωθεί μετά την τοποθέτηση του μόνιμου ορθοπεδικού που διορίστηκε με προκήρυξη του 2011, αλλά και την πρόσληψη δυο επικουρικών και ειδικότερα ενός γυναικολόγου και ενός ακόμη ορθοπεδικού. «Όταν είχαμε τρεις αναισθησιολόγους το νοσοκομείο έμενε χωρίς εφημερία εννέα μέρες το μήνα. Τώρα μένει 16», επεσήμανε και υποστήριξε ότι είναι πέντε χειρουργικές ειδικότητες που χρειάζονται την υποστήριξη ή έστω την παρουσία αναισθησιολόγου. «Εκτός από τους χειρουργούς, χειρουργούν οι οφθαλμίατροι, οι γυναικολόγοι, οι ορθοπεδικοί και ο ΩΡΛ μας, ο κ. Παπαδρόσος», εξήγησε στο Σώμα.  Υπενθύμισε δε ότι η Παθολογική παραμένει κλειστή, ενώ ούτε οι δυο παιδίατροι νοσηλεύουν, γιατί δεν φτάνουν να καλύψουν τέτοιες ανάγκες.
Τέλος, υπέρ των κινήσεων για τη στελέχωση του νοσοκομείου τάχθηκε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Δημήτρης Καραγιάννης.   
http://www.orafok.gr/

AYTOΣ ΠΑΕΙ…” ΛΑΛΗΣΕ “ ..

$
0
0


Διαβάζοντας  φίλοι  μου το  "ατυχές "σχολιο  της  ΩτΦ για  τους..άλλαλουσ  βουλευτές  μας αναδημοσιεύθουμε παλιό  σχετικο κείμενό  μας , σχετικό  με το..."λάλημα " , έτσι  για  απλή..ενημέρωση ...




 
images
ΓΙΑΤΙ  ΤΟ  ΛΕΜΕ  ΕΤΣΙ ;

Όλοι  μας την  έχουμε  ακούσει  αλλά  και  την  έχουμε πει  αυτή  τη  φράση , αγαπημένοι  μου  φίλοι  , και  την  λέμε  συνήθως για  περιπτώσεις  ανθρώπων  που  κάνουν  ..ακατανόητα  πράγματα , θέλοντας  να  πούμε  ότι  αυτός..” τρελάθηκε “..λάλησε …
   Από  που  όμως  προέκυψε  η  φράση  αυτή και  τι  σχέση έχει με  την  τρέλα  αλλά και  το..λάλημα ; Για  να  δούμε ..
   Τα  παλιότερα  χρόνια , στο  χωριό  μας , αλλά και σε  ολόκληρη  την  Ελλάδα , στην  επαρχία  φυσικά , κάθε  σπίτι  είχε  τα ..ζωντανά του , γίδα , προβατίνα , χοιρινό αλλά  και  τα ..πουλερικά του , άλλος   πολλά  άλλος  λίγα , για  εξοικονομούνται κοτόπουλα , κότες  για  σούπες  και  φυσικά  κάνας..βαρβάτος  κόκορας  για κοκκινιστός  μακαρονάδα ..
   Τις  κότες , τις  είχανε  σε  ξεχωριστά κτίσματα , αποθήκες , αχυρώνες ή  ακόμα  και  σε  ειδικά μικρά κτισματάκια , τα  λεγόμενα και..κοτέτσια .
   Οι  κότες  βέβαια  , σαν  όλα τα ζωντανά , καμιά  φορά  αρρώσταιναν , από  διάφορες  αρρώστιες και  οι  νοικοκυράδες τις..κουτσοβολεύανε  με  διάφορα  σπιτικά  γιατροσόφια  και  συνταγές που  πέρναγαν  από  γενιά σε γενιά .
   Υπήρχε  όμως  και  μια  αρρώστια , που  δεν  έπαιρνε  γιατρειά , κι’ όταν  εμφανιζόταν , ή  γιατρειά  ήταν  μία  και..μοναδική , μαχαίρι και…μεγέρεμα ..τι  ήταν  αυτή  η  αρρώστια , κάτι  σαν  τη “ νόσο  των  τρελών  αγελάδων “ , τρέλα  δηλαδή , ήταν  μια  τρέλα , φαίνεται , ειδική  για  ..κότες και  επειδή τα  χρόνια  εκείνα , δεν  υπήρχαν κτηνίατροι και  τα  τοιαύτα , και  όλα  τα  βόλευαν  οι  νοικοκυράδες , όλη  η  οικογένεια , είχε  πάντα  το  νου  της στα  κοτερά , και  άμα  άκουγαν  κότα να..” λαλήσει σαν  κόκορας “ , αμέσως  ‘έπεφτε  σύρμα και  φυσικά..μαχαίρι , να  μη  πάει  και  χαμένο το..κρεατάκι , κρίμα  ήταν …
   Έτσι λοιπόν , όταν  κάποια  κότα τρελαινόταν , λάλαγε σαν  κόκορας και  όλοι  το  καταλάβαιναν . Μου  έλεγε  ο φίλος  και  χωριανός  Χρήστος Ανέστος , πως επειδή  είχαν  παλιά  μηχανή  που  ξεκαθάριζε  το στάρι , απ’ τα  ξένα  σώματα , και  είχαν  άφθονη  τροφή  για  κότες , είχαν  πάντα  πολλές  κότες στο  σπίτι , και  η  σχωρεμένη  η  κυρά Κωνσταντίνα , η  μάνα  τους  τους  είχε  δασκαλεμένους , και  μόλις  άκουγαν  κότα  να..λαλάει , τρέχαν στη  μάνα  και της  έλεγαν πως..΄” λάλησε “ για  τα περαιτέρω..
   Απ’ τις  τρελόκοτες  λοιπόν  μας  έμεινε  αυτή  η  φράση “ λάλησε …” , εκείνο  όμως  που  δεν  έμαθα , είναι αν  ή  ίδια  αρρώστια προσβάλει και  τα  κοκόρια , και  αν  ναι , τα  τρελο..κοκόρια  πως  “ λαλάνε “ ;;;;
   Πάντως για  να  είστε ενημερωμένοι , πως  δηλαδή  “ λαλάει “ ο  κόκορας , σας  δίνουμε  ένα  βιντεάκι , με Λιδορικιώτικο κόκορα , και  μάλιστα..” ξυπνητήρι “…




Έτσι  λοιπόν  κι'ακούσετε  κότα  να.."λαλάει "όπως  ο...κόκοτος , ξέρετε  τι  πρέπει  να  κάνετε ...
   Καλό  σας  βράδυ ,  να  είστε  καλά ….
www.lidoriki.com

OI 50 BΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ !

$
0
0
Στους «άλαλους» ο Βουλευτής Φωκίδας

Ημερομηνία δημοσίευσης:30/12/2016
 Οι 50 βουλευτές που δεν έχουν μιλήσει σχεδόν ποτέ στην Βουλή! Στους «άλαλους» ο Βουλευτής Φωκίδας
Παρά το πλούσιο νομοθετικό έργο υπάρχουν βουλευτές –οι περισσότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ- που αρέσκονται να ακούν αντί να μιλούν.
Στους άλαλους της Βουλής συμπεριλαμβάνεται και ο εκπρόσωπος της μονοεδρικής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου ο οποίος δεν έχει κάνει απολύτως καμιά ομιλία στη Βουλή για κανένα θέμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thetos.gr (http://www.thetoc.gr/politiki/article/oi-50-bouleutes-pou-miloun-me-ti-siwpi-tous-sto-koinoboulio).
Παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο:
Αν για κάτι δεν πρέπει να έχουν παράπονο οι Έλληνες βουλευτές είναι ότι έχουν δεκάδες ευκαιρίες για να αναπτύξουν πλούσια κοινοβουλευτική δράση.
Στα χρόνια του μνημονίου η Βουλή βρίσκεται διαρκώς στο κέντρο των εξελίξεων και κατά συνέπεια οι 300 μπορούν, αν βέβαια θέλουν, να επιτελέσουν το σκοπό για το οποίο έχουν άλλωστε εκλεγεί. Να ελέγξουν, να (επ)κρίνουν και γιατί όχι να κερδίσουν πόντους δημοσιότητας από το βήμα της Ολομέλειας.
Ευκαιρίες υπάρχουν πολλές. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 οπότε και διεξήχθησαν οι τελευταίες εθνικές εκλογές έως σήμερα έχουν περάσει από το Κοινοβούλιο πλήθος νομοθετικών πρωτοβουλιών. Εκτός από τις δεκάδες κυρώσεις συμβάσεων και συμφωνιών η Βουλή έχει ψηφίσει σημαντικότατα νομοσχέδια.
Τη δέσμη μέτρων που αφορούσαν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, τον εκλογικό νόμο, το ασφαλιστικό, την αξιοποίηση του Ελληνικού, την πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κα.
Αν και πολλά από τα νομοθετήματα έχουν «περάσει» με συνοπτικές διαδικασίες υπάρχει πάντα ανοχή σε όσους θελήσουν να πάρουν το λόγο. Παρά ωστόσο το πλούσιο νομοθετικό έργο υπάρχουν βουλευτές –οι περισσότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ- που αρέσκονται να ακούν αντί να μιλούν.
Και αν και η αρχαία ρήση ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ» ισχύει και για την πολιτική, η «αφωνία» είναι και αυτή ύποπτη.
Μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο όπου υπάρχουν και διαθέσιμα στοιχεία περί τους πενήντα βουλευτές έχουν μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής έως πέντε φορές.
Ας τους γνωρίσουμε:
Άλαλοι έχουν μείνει ο Κώστας Κουκουδήμος (ΝΔ), ο Γιώργος Κυρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ) που προτιμά να προκαλεί με τις δηλώσεις του εκτός Βουλής, ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου (ΣΥΡΙΖΑ), η Γιωργία Μαρτίνου (ΝΔ), ο Θεμιστοκλής Μορφίδης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). Την ίδια ομάδα πλαισιώνει και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Ο λαλίστατος στην αρχή βουλευτής που πριν καταλήξει στο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ συμμετείχε μέχρι και σε απεργία πείνας μέχρι να τον «συλλάβει» ο τηλεοπτικός φακός να μασουλά στα κρυφά, έχει πλέον σιγήσει.
Από μια ομιλία έχουν κάνει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δέδες και Ζωή Λιβανίου.
Την ομάδα των βουλευτών που έχουν ανέβει δύο φορές στο βήμα πλαισιώνουν ο Μανώλης Θραψανιώτης (ΣΥΡΙΖΑ) η Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) που έχει επιδείξει μεγάλη μαχητικότητα στην εξεταστική επιτροπή για την δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κωνσταντίνος Σέλτσας (ΣΥΡΙΖΑ), η Ελένη Σταματάκη (ΣΥΡΙΖΑ), ο Γρηγόρης Στογιαννίδης η γνωστή για την κοινωνική της δράση αλλά και για το πρόσφατο ενσταντανέ με τον Νίκο Μιχαλολιάκο βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη και ο Θόδωρος Παραστατίδης. Ο τελευταίος ήταν από εκείνους που πρωτοστάτησαν τον Δεκέμβριο του 2014 στην λάσπη περί χρηματισμού βουλευτών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αργότερα ανακάλεσε και πέρασε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2016 την γλύτωσε παρά τρίχα από οργισμένους αγρότες.
Τρείς ομιλίες έχουν κάνει ο Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ) που αγαπά να χρησιμοποιεί η Σωτηρία Βλάχου (Χρυσή Αυγή), ο Στέργιος Γιαννάκης (ΝΔ), ο Στάθης Γιαννακίδης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Χουσείν Ζεμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιώργος Καίσας (ΣΥΡΙΖΑ). ο Αστέριος Καστόρης, (ΣΥΡΙΖΑ), ο Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ), ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, (ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιωργος Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ) ο γνωστός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου των δεκαετιών 60 -70 Γιώργος Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ), ο Δημήτρης Ρίζος (ΣΥΡΙΖΑ)
Τέσσερις ομιλίες έχουν στο ενεργητικό τους ο Σωκράτης Βαρδαλής (ΣΥΡΙΖΑ) ο Κωνστασσντίνος Γκιουλέκας (ΝΔ) η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου ο Αιχάν Καρα Γιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ), ο Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) ο Σίμος Κεδίκογλου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Κωνσταντίνος Μορφίδης (ΣΥΡΙΖΑ) ο Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ), ο Βαγγέλης Μπασιάκος (ΝΔ) ο Γιώργος Ντζιμάνης (ΣΥΡΙΖΑ) ο Γιώργος Παπαφιλίππου ο Μάριος Σαλμάς (ΝΔ)
Στην ίδια ομάδα ανήκουν και ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου που η υπουργοποίηση του στο υπουργείο Παιδεία του έδωσε όρεξη και τον αναζωογόνησε με σχέδια και δράσεις για την εκπαίδευση, Η Νίνα Κασιμάτη που συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα με αφορμή τον θάνατο του Κάστρο. Ο Πέτρος Κωνσταντινέας (ΣΥΡΙΖΑ) που έχει «κοντό φυτίλι» και ανήκει στους θορυβώδεις βουλευτές
Πέντε ομιλίες έχουν κάνει οι Δημήτρης Βέττας (ΣΥΡΙΖΑ) Γιώργος Καρασμάνης (ΝΔ) Κώστας Κοντογιώργης (ΝΔ), Κωνσταντίνος Παυλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) Ανδρέας Ριζούλης (ΣΥΡΙΖΑ) Ελισάβετ Σκουφά (ΣΥΡΙΖΑ).
ΥΓ1: Σιωπηλοί εξακολουθούν να παραμένουν οι Κώστας Καραμανλής, αλλά και Αντώνης Σαμαράς, Ο τελευταίος παρεμβαίνει στις εξελίξεις με δηλώσεις και ομιλίες.
ΥΓ2: Αρκετοί είναι και οι βουλευτές που έχουν κάνει έως 10 ομιλίες.
ΥΓ3: Τα στοιχεία προέρχονται από το περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή».
Orafok

"΄ΛΙΔΩΡΙΚΙ " 
Πάντως  εμείς στο  χωριό  μας προτιμουμε  ΠΑΝΤΑ  ΤΟΥΣ  ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ  ΠΟΥ  .."ΠΡΑΤΤΟΥΝ "και  όχι  αυτούς  που ΜΟΝΟ....ΛΑΛΑΝΕ....
   www.lidoriki.com 
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>