Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live

2017 : 5 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ( ΚΑΙ 2 ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ )

$
0
0


Με το "πάει ο παλιός ο χρόνος", πάνε και οι παλιές τιμές για μια σειρά από προϊόντα μαζικής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου 2017

"Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά και αρχή ακριβός μας χρόνος"θα πρέπει να τροποποιηθούν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς για την περίπτωση του 2017 καθώς από 1η Ιανουαρίου μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες θα παρέχονται σε νέες πιο ακριβές τιμές.
Παλαιότερα οι σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές των αγαθών ήταν αποτέλεσμα παραγόντων που είχαν να κάνουν είτε με θεομηνίες που η μείωση της παραγωγής οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών είτε από ενεργειακές κρίσης που οδηγούσαν σε αύξηση του κόστους παραγωγής που έφθανε έως τον τελικό καταναλωτή. Στα χρόνια και στην Ελλάδα των μνημονίων, καθώς οι έως τώρα κυβερνήσεις δεν μπορούν να φέρουν ανάπτυξη, να κόψουν ή να βρουν έσοδα από κάπου αλλού, οι τιμές βασικών προϊόντων επηρεάζονται κυρίως από πολιτικές αποφάσεις.

Από 1η Ιανουαρίου ακριβαίνουν

1. Καφές:  Για πρώτη φορά επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Από την κίνηση αυτή επηρεάζονται κυρίως οι καφέδες που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ και στο καφεκοπτείο και λιγότερο αυτός που πωλείται στις καφετέριες.
2. Τσιγάρα - καπνός: Σπάνια υπάρχει μαζική αύξηση σε φορολογία προϊόντων που να απουσιάζει ο "εύκολος στόχος"των καπνικών προϊόντων.  Εδώ ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Η αύξηση των φόρων είναι η 8η κατά σειρά από το 2010 που η η χώρα μπήκε στην επώδυνη διαδικασία των μνημονίων.
Τυπικά η αύξηση στην φορολογία επιβάλλεται από 1η Ιανουαρίου αλλά ήδη οι καπνοβιομηχανίες για να αποφύγουν το μία και έξω φρόντισαν να σπάσουν την σημαντική αύξηση σε δύο δόσεις: μία που έχει ήδη περάσει από τον Νοέμβριο και μία δεύτερη που θα έρθει την άνοιξη. Τότε θα φανεί και η μεγάλη διαφορά σε ότι αφορά τον καπνό για τα στριφτά τσιγάρα ελέω οδηγίας της Ε.Ε.
3. Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Ότι κινείται (ανοδικά) φορολογείται. Έτσι μετά την σημαντική αύξηση στις αγορά του καπνού για τα στριφτά τσιγάρα ήρθε η ώρα για την λυπητερή και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Εδώ  από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
4. Υγρά καύσιμα: Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αυξάνονται κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι 4 λεπτά ανά λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης 10 λεπτά το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.
5. Σταθερή τηλεφωνία: Μετά από την φορολόγηση του ίντερνετ και της συνδρομητικής τηλεόρασης τον περασμένο Ιούνιο έρχεται το νέο έτος τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

... και οι μειώσεις

1. Ηλεκτρικό ρεύμα: Δεν έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό και την είσοδο εναλλακτικών παικτών πέρα από την ΔΕΗ αλλά για εφαρμογή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τις οποίες περιορίζονται οι χρεώσεις για τα τέλη δικτύου (μεταφοράς και διανομής). Η εφαρμογή της απόφασης ενεργοποιείται από 1 Ιανουαρίου. Τα ποσοστά των μειώσεων για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνονται ως 7% και εφαρμόζονται ομοιόμορφα από όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και εναλλακτικούς), καθώς πρόκειται για τις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις. Μικρότερες μειώσεις γίνονται επίσης για ορισμένες κατηγορίες στα τιμολόγια πολυτέκνων και στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
2. Τέλος περιαγωγής: Μπορεί να μην αφορά αρκετούς - μόνο όσους ταξιδεύουν εντός Ε.Ε. - και να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2017 αλλά κάθε μείωση, πόσο μάλλον όταν εδώ έχουμε να κάνουμε με κατάργηση, είναι μία καλή είδηση, πράγμα σπάνιο στις ημέρες μας, και πρέπει να υπενθυμίζεται.
news247.gr

KI AΡXH KAΛΟΣ ΜΑΣ ΧΡΟΝΟΣ !

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

$
0
0

  • Οικονομικές

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ

$
0
0


02.01.2017
 
Κάθε 6 λεπτά δολοφονείται ένας χριστιανός για θρησκευτικούς λόγους. Μέσα στο 2016 σφαγιάστηκαν 90.000 χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της πίστεώς τους! Το 70% των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον χριστιανών έγινε στην αφρικανική ήπειρο. Το υπόλοιπο 30% των θυμάτων σκοτώθηκε σε τρομοκρατικές επιθέσεις, κατά τη διάρκεια ολοσχερών καταστροφών που προκλήθηκαν σε χωριά χριστιανών ή κατόπιν κυβερνητικών εντολών! Επιπλέον, περίπου μισό δισεκατομμύριο χριστιανοί δεν μπορούν να εκφραστούν ανοιχτά για τη θρησκεία τους. Στατιστικές εφιαλτικές που φωτίζουν τα σκότη της παραπληροφόρησης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου για τη Μελέτη του Παγκόσμιου Χριστιανισμού και τα οποία επικαλέστηκε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Βατικανού ο Μάσιμο Ιντροβίνιε, κοινωνιολόγος και διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη των Νέων Θρησκειών.
Αυτοίοι αριθμοί, αν και άγνωστοι στο ευρύ κοινό, δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως. Οι διωγμοί, οι σφαγές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι καταστροφές χριστιανικών εκκλησιών, όλα, είναι τεκμηριωμένα ένα προς ένα. Παρά το γενικό κλίμα της απόπειρας αποσιώπησης για το φριχτό αντιχριστιανικό κλίμα που έχει επικρατήσει σε Ανατολή και Δύση, υπάρχουν άνθρωποι που καταγράφουν, τεκμηριώνουν και αποκαλύπτουν την αλήθεια. Συνεργοί στις δολοφονίες των αθώων ομοθρήσκων μας είναι εκείνοι που προσπαθούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα και να υποτιμήσουν το αδικοχυμένο αίμα χιλιάδων θυμάτων της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
Τα κατεστημένα, εξωνημένα ΜΜΕ, τα μέσα παραγωγής κυρίαρχης ιδεολογίας, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοσιολόγοι και πολιτικοί που επιδεικνύουν... υπερευαισθησία σε ζητήματα σεβασμού του ισλαμισμού και προπαγανδίζουν, προωθούν ή ψηφίζουν ενθουσιωδώς υπέρ της ανέγερσης τζαμιών θεωρούν «ανάξια» αναφοράς και καυτηριασμού περιστατικά όπου παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματα όσων ακολουθούν τις διδαχές του Χριστού και πιστεύουν σε Εκείνον. Δυστυχώς, αδιαφορία για τη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια των χριστιανών έχει και μια μερίδα θρησκευτικών λειτουργών, οι οποίοι επιδεικνύουν μια ανεξήγητη προθυμία προσαρμογής σ’ έναν εφιαλτικό κόσμο νεοταξικού αντιχριστιανικού πνεύματος. Ζούμε σε εποχές αντίστοιχες με εκείνες του Διοκλητιανού - με τη διαφορά ότι σήμερα οι αντιχριστιανικές λεγεώνες φέρουν το έμβλημα της ημισελήνου.
dimokratianews.gr

ΟΡΓΗ ΦΑΗΛΟΥ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

$
0
0


7
Σφοδρή επίθεση κατά των πολιτικών οι οποίοι, βάσει των «πόθεν έσχες» τους, βρέθηκαν με καταθέσεις στο εξωτερικό, εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς Φαήλος Κρανιδιώτης.

«Τσακιστείτε και φέρτε τις καταθέσεις στην Ελλάδα! Οτι έχουμε την πιο χλιδάτη αριστερή νομενκλατούρα στην Ευρώπη το ξέραμε. Πιθανώς επίσης όλοι αυτοί, διαφόρων κομμάτων, αρχηγοί, υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, να δικαιολογούν τα ιλιγγιώδη για τον μέσο φτωχοποιημένο Ελληνα ποσά των καταθέσεών τους σε ξένες τράπεζες (3.200.000 δολάρια ο υπ. Ανάπτυξης).
Παραβιάζουν, όμως, προκλητικά τον άγραφο νόμο που λέγεται παράδειγμα ηγεσίας. Οταν ο λαός υποφέρει, πολίτες και επιχειρήσεις υπόκεινται στα capital controls και στον ενδεχόμενο κίνδυνο “κουρέματος”, αυτοί κρατάνε τα λεφτά τους έξω, όταν, υποτίθεται, θέλουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια και έχουμε πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες. Ενα μόνο έχουμε να τους πούμε σε “κόκκινους”, “μπλε” και “πράσινους”: τσακιστείτε και φέρτε τα χρήματά σας στην πατρίδα».
dimokratianews.gr

H YΠΕΡΟΧΗ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

$
0
0
 Μοναδικές ρετρό εικόνες από την ιστορική οδό Σταδίου και τα μοναδικά κτίρια- ορόσημα


H υπέροχη Αθήνα του παρελθόντος: Μοναδικές ρετρό εικόνες από την ιστορική οδό Σταδίου και τα μοναδικά κτίρια- ορόσημα

Η οδός Σταδίου ήταν μια από τις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της παλιάς Αθήνας . Σύμφωνα με το σχέδιο που είχαν εκπονήσει ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Κλεάνθης μαζί με τον Έντουαρντ Σάουμπερτ, θα άρχιζε από την πλατεία Ομονοίας και θα κατέληγε στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Γι’ αυτό άλλωστε της δόθηκε το όνομα αυτό. Όμως το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε λόγω της επιλογής του χώρου (το 1835) για την ανέγερση των παλιών ανακτόρων και στη συνέχεια της οικοδόμησής τους (από το 1836 έως το 1847) στην κορυφή του λοφίσκου του Αγίου Αθανασίου (εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Βουλή).


Έτσι η οδός Σταδίου περιορίστηκε μεταξύ των πλατειών Ομονοίας και Συντάγματος. Η οδός είχε μετονομαστεί επισήμως σε «Οδό Τσώρτσιλ» μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προς τιμήν του Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά οι Αθηναίοι παρέμειναν πιστοί στη παραδοσιακή ονομασία της οδού Θεωρείται διαχρονικά ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δρόμους της αστικής κοινωνίας των Αθηνών, στεγάζοντας, κινηματοθέατρα, τραπεζικά καταστήματα και εμπορικά κτίσματα.

Στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Βουκουρεστίου ήταν οι Ελληνικοί Βασιλικοί Στάβλοι. Οι στάβλοι υπήρχαν πριν από την ελληνική επανάσταση, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής εποχής. Κάλυπταν το σύνολο του οικοδομικού τετράγωνου των οδών Σταδίου, Βουκουρεστίου, Πανεπιστημίου και Αμερικής.
Μέσα στους βασιλικούς στάβλους υπήρχε ένα αγρόκτημα με κοτόπουλα που παρείχε αυγά για τη βασιλική οικογένεια. Επίσης, υπήρχε ένα πάτωμα για πατινάζ για τα νεαρά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το 1920 η βασιλικοί στάβλοι έπιασαν φωτιά και παραχωρήθηκαν στον ελληνικό στρατό.

Το Μετοχικό ΤΑΜΕΙΟ Στράτου στα μέσα του ’20 αποφάσισε να κατεδαφίσει τους στάβλους και να χτίσει ένα τεράστιο πολλαπλών χρήσεων κτίριο. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1927 στο πλαίσιο των σχεδίων των αρχιτεκτόνων Βασίλειου Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη. Για την εποχή του ήταν το μεγαλύτερο κτίριο στην Αθήνα. Το οικόπεδο ήταν 9.000 τετραγωνικών μέτρων.
Παρείχε καταστήματα, εστιατόρια, γραφεία, θέατρα, καθώς και την θρυλική καφετέρια του Zonar. Ο Κάρολος Ζωναράς ήταν Έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Στις 15 Αυγούστου, του 1940, λίγους μήνες πριν από τον ελληνο – ιταλικό πόλεμο άνοιξε το καφε του Zonar. Ήταν επιτυχημένο ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Στη μέση του κτιρίου είναι η στοά Σπυρομήλιου.

Το πιο διάσημο κατάστημα είναι το καφέ του Zonar με μεγάλη ιστορία. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και του ’90 το κτίριο σταδιακά υποβαθμίστηκε. Η στοά Σπυρομήλιου ήταν ένα βρώμικος χαοτικός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και χωρίς πολυτελή καταστήματα.Το 1999 η διαχείριση πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς και αναβάθμισε το κτήριο.
Το κτίριο έχει δύο σημαντικά θέατρα.
Το θέατρο Παλλάς και το θέατρο Αλίκη. Το Παλλάς βρίσκεται στην οδό Βουκουρεστίου και ξεκίνησε το 1932 ως κινηματοθεατρο. Ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από το Théâtre des Champs-Elysées στο Παρίσι.
Την περίοδο αυτή ο κινηματογράφος ήταν νέος και η δημοτικότητά του επισκίασε τα θέατρα. Μέχρι τη δεκαετία του ’60 ήταν ένα λαμπερό μέρος για την υψηλή κοινωνία και πολλές κινηματογραφικές ειδικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα σε αυτό.Το 2006 ανακαινίστηκε πλήρως σε ένα εξαιρετικό θέατρο. Οι πιο ακριβές θεατρικές παραστάσεις παίζονται εκεί. Το θέατρο Αλίκη βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Παλλάς στην οδό Αμερικής.Στην αρχή το 1935 ήταν το Μέγαρο Μουσικής – καμπαρέ Maxim, όπως το ομώνυμο στο Παρίσι. Το 1949 μετατράπηκε σε κινηματογράφο με το ίδιο όνομα. Ο κινηματογράφος λειτούργησε μέχρι το 1971. Το 1971, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μισθώθηκε από το ελληνικό στρατό στην πολύ διάσημη ηθοποιό Αλίκη Βουγιουκλάκη. Σύντομα το μετέτρεψε σε θέατρο. Το 1996 πέθανε και το θέατρο έκλεισε. Το 1999 το θέατρο δόθηκε στην Ελληνική εταιρεία Θεαμάτων που λειτουργεί και το θέατρο Παλλάς. Το 2006 ανακαινίστηκε πλήρως.


Νέο Αρσάκειο

Το συγκρότημα του Νέου Αρσακείου της οδού Σταδίου, καταλαμβάνει τη θέση μιας σειράς παλαιοτέρων κτιρίων του 19ου αιώνα, τα οποία είχαν περιέλθει διαδοχικά στην ιδιοκτησία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Μεταξύ τους ξεχώριζαν το Τοσίτσειο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο (στη γωνία των οδών Σταδίου και Αρσάκη, οικοδομημένο το 1867 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου, με δωρεά της Ελένης Τοσίτσα) το Νηπιαγωγείο των Απόρων (επί της οδού Σταδίου, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Πετσάλα, επίσης σχεδιασμένο από τον Καυταντζόγλου), η οικία Βούρου (στη γωνία των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου) και η οικία Νικηφόρου Βάμβα (στη γωνία των οδών Αρσάκη και Πανεπιστημίου). Το σύνολο αυτών των κτιρίων κατεδαφίστηκε το 1900, προκειμένου να ανεγερθεί σε όλη την επιφάνεια του οικοδομικού τετραγώνου (με εξαίρεση την βορειοανατολική γωνία, όπου υψωνόταν ήδη το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο), ένα σύγχρονο μέγαρο, στη γραμμή των μεγάλης κλίμακας οικοδομών εμπορικής εκμετάλλευσης της εποχής. Η αρχική οικοδομή επί των οδών Σταδίου, Αρσάκη και Πανεπιστημίου, κτίσθηκε από τον μηχανικό Αν. Θεοφιλά, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Μαρούδη. Το 1907 ο αρχιτέκτονας Ernst Ziller (1837-1923) ανέλαβε την πλήρη αναμόρφωση της πρόσοψης σε ρυθμό «colossal», με τους πυργοειδείς τρούλους στις ελεύθερες γωνίες. Το 1925 οικοδομήθηκε και το κτίριο διοίκησης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, στο τελευταίο ελεύθερο τμήμα του τετραγώνου επί της οδού Πεσμαζόγλου, ενώ η αξιοποίηση ολοκληρώθηκε με την ανέγερση του κινηματοθέατρου «Ορφεύς» στο εσωτερικό της στοάς (1936-1937) και την εγκατάσταση του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν στο υπόγειο. Στα τέλη του 20ού αιώνα πραγματοποιήθηκε μια ευρυτάτη αποκατάσταση και ανακαίνιση ολόκληρου του συγκροτήματος, στο πλαίσιο της οποίας κατεδαφίστηκε ο «Ορφεύς» (1989) και διευθετήθηκε η «Στοά του Βιβλίου» (από το 1996).
Αρσάκειο Παρθεναγωγείο
Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1846 και 1852 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Η ανέγερση χρηματοδοτήθηκε από τον Απόστολο Αρσάκη. Λειτούργησε ως Παρθεναγωγείο μέχρι το 1933. Το 1901, πριν από το αρχικό Κτήριο κτίστηκε άλλο τριώροφο σε σχέδια του Νίκου Δημάδη. Το 1936 στην πρόσοψη του μεγάρου κτίστηκαν εμπορικά καταστήματα (βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Κριεζή), τα οποία κατεδαφίστηκαν μεταξύ των ετών 1984-1989, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αποκατάστασης του Αρσακείου (που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Καλλιγά), μετά την περάτωση της οποίας, εγκαταστάθηκε στους χώρους του το Συμβούλιο Επικρατείας.
Καφενείο Λουμίδης

Το πιο διάσημο καφεκοπτείο στην Ελλάδα είναι ο Λουμίδης. Κάποτε ήταν καφενείο. Το 1928 οι τρεις αδελφοί Λουμίδη επεκτάθηκαν από τον Πειραιά και άνοιξαν ένα καφεκοπτείο και καφενείο στην περιοχή Χαυτεία κοντά στην πλατεία Ομονοίας. Εξακολουθεί να υφίσταται μόνο ως καφεκοπτείο στην ίδια περιοχή. Το 1938 κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας Μεταξά στην οδό Σταδίου 38, άνοιξε ένα νέο κατάστημα καφέ Λουμίδης. Ήταν κοντά στο παλιό ένδοξο βιβλιοπωλείο και εκδοτικό οίκο Εστία που είχε ανοίξει το 1888.


Είχε δημοσιεύσει έργα μερικών από τους πιο γνωστούς Έλληνες ποιητές και συγγραφείς. Σύντομα το κοντινό καφενείο έγινε ένα στέκι για τους συγγραφείς, τους ποιητές και τους δημοσιογράφους. Στη σοφίτα του πολλοί διανοούμενοι συζητούσαν για τη λογοτεχνία και την πολιτική. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 σταδιακά έχασε την αίγλη του. Μετά τη δικτατορία του 1967 το βιβλιοπωλείο Εστία μετακόμισε στην οδό Σόλωνος και το κατάστημα Λουμίδη έκλεισε για πάντα.

Παλιά Βουλή

Μετά τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1832, η Αθήνα απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς. Ένα από τα πρώτα σπίτια στην Αθήνα, χτίστηκε στη θέση του παλιού κοινοβούλιο το 1832 από τον Αλέξανδρο Κοντοσταύλου. Ήταν ένας τραπεζίτης από τη Χίο. Ο Βασιλιάς Όθωνας για τα δύο πρώτα χρόνια στην Αθήνα, εγκαταστάθηκε σε εκείνο το σπίτι. Μετά την επανάσταση του 1843 η συνταγματική συνέλευση πραγματοποιείτο σε αυτό το σπίτι.Ώσπου το 1854 κάηκε εντελώς. Το 1858 ανατέθηκε στον Γάλλο αρχιτέκτονα Francois Boulanger να σχεδιάσει ένα κοινοβούλιο. Λόγω της γενικής έλλειψης χρημάτων το παλιό κοινοβούλιο περατώθηκε το 1875. Αλλά η κατάσταση της Βουλής –σημερινής Παλαιάς Βουλής– δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις κοινοβουλευτικές ανάγκες όπως διαμορφώνονταν στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ακουστική της κεντρικής αίθουσας ήταν η «χειρίστη», η βιβλιοθήκη πνιγόταν και ασφυκτιούσε στη μοναδική της αίθουσα, οι χώροι συνάθροισης των βουλευτών ήταν «στενόχωροι», χρησίμευαν ως «καπνιστήρια», χώροι συσκέψεων, «ενίοτε δε και αναπαύσεως επί των καναπέδων»! Ο θόρυβος και η σύγχυση που προκαλούσαν οι αμέτρητοι φίλοι των βουλευτών που τους επισκέπτονταν έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο δυσάρεστη.

Βουλευτές, ψηφοφόροι, υπάλληλοι και στρατιώτες συνωστίζονταν στους διαδρόμους και στις αίθουσες, αλλά και στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Ο χώρος πίσω από το προεδρείο «είχε μεταβληθή εις καπνιστήριον, συνδιαλεκτήριον, αναψυκτήριον και τα λοιπά. Δεν περνούσε ακόμη από τη σκέψη κανενός να μετατραπούν σε Βουλή τα Βασιλικά Ανάκτορα, όπου στεγάζεται σήμερα. Το 1901 η πλατεία Κλαυθμώνος προτάθηκε ως το ιδανικό μέρος για ένα νέο λειτουργικό κοινοβούλιο. Εκείνη την εποχή η περιοχή δεν ήταν πλατεία και ο δήμος της Αθήνας προτιμούσε να δημιουργηθεί μία πλατεία αντί για το νέο κοινοβούλιο. Έτσι, τα σχέδια για ένα νέο κοινοβούλιο ματαιώθηκαν, μέχρι το 1932, όταν το παλιό ελληνικό κοινοβούλιο, αντικαταστάθηκε από το ανακαινισμένο ελληνικό βασιλικό παλάτι. Στη συνέχεια έγινε υπουργείο Δικαιοσύνης. Το 1961 ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδα.
Κινηματογράφος Αττικόν
Το Αττικόν είναι ένας από τους πιο παλιούς και σημαντικούς κινηματόγραφους στην Ελλάδα. Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας το 1832 ο Έλληνας ιδιοκτήτης και τραπεζίτη Σταμάτη Βούρος αγόρασε την περιοχή όπου βρίσκεται το Αττικόν.Ο Σταμάτιος Βούρος ζήτησε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller να σχεδιάσει ένα κτήριο όπου το Αττικόν βρίσκεται. Αυτό το κτίριο χρειάστηκε μια δεκαετία για να οικοδομηθεί μεταξύ 1870-1881. Ο πρώτος όροφος ήταν μια κατοικία καθώς και τα ισόγεια καταστήματα, μέχρι τη δεκαετία του ’20. Την δεκαετία αυτή ο κινηματογράφος έγινε πολύ δημοφιλής. Στην πραγματικότητα το πρώτο Αττικόν μέχρι το 1910 ήταν ένας κινηματογράφος ανοικτός από πάνω.

Η δημοτικότητα του κινηματογράφου ήταν τεράστια και το παλιό Αττικόν μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση. Το κτήριο μετατράπηκε σε κινηματογράφο από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη μεταξύ 1914-1920. Ζωτικής σημασίας ρόλο για την επιτυχία του κινηματογράφου Αττικόν έπαιξε ο επιχειρηματίας Γεώργιος Βακογιάννης. Νοίκιασε το κτίριο το 1920 και το έκανε ένα μέρος με τεράστια αίγλη όπου η υψηλή κοινωνία της Αθήνας συναντιόταν για να παρακολουθήσει ταινίες χωρίς ήχο. Έως το 1929 που προβλήθηκε η πρώτη ταινία με ήχο στην Ελλάδα. Ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν απίστευτος. Το 1930 ο Γιώργος Βακογιάννης άφησε το Αττικόν το οποίο στη συνέχεια διαχειρίστηκε ο Δημήτρης Σκούρας. Σύντομα δημιούργησε στο υπόγειο του κτιρίου ένα δεύτερο κινηματογράφο και το ονόμασε Απόλλωνα.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής παιζόντουσαν  γερμανικές ταινίες για τους στρατιώτες. Μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου για μικρές περιόδους το Αττικόν χρησιμοποιήθηκε ως θέατρο και μουσική σκηνή. Το 1960 πραγματοποιήθηκαν μερικές σημαντικές επισκευές και αλλαγές και το 1982 ο κινηματογράφος είχε πλέον αποκατασταθεί πλήρως. Μετά την εφεύρεση των πολυκινηματογράφων, το 1996 οι εξοπλισμοί και οι καρέκλες εκσυγχρονίστηκαν. Το 2012 το Απόλλων και το Αττικόν καταστράφηκαν από εμπρηστές. Το εξωτερικό του κτιρίου και όλα τα καταστήματα του ισογείου καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι πυροσβέστες ευτυχώς απέτρεψαν τις μεγάλες ζημιές στο εσωτερικό του σινεμά. Οι ζημίες αναμένεται να επισκευαστούν…

http://www.athensmagazine.gr

Πίσω στα παλιά  

ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΜΕΝΟΥ ΤΟ ΕΤΟΣ 1900 ;

$
0
0

Κουλί, κονφί, ζυλιέν. Αν κοιτάξουμε σήμερα ένα χριστουγεννιάτικο μενού τα μισά πιάτα δεν καταλαβαίνουμε τι είναι. Τι σέρβιραν όμως τα κυριλέ εστιατόρια το 1900 στα ρεβεγιόν; Και πώς ήταν σχεδιασμένοι οι κατάλογοι;

Κιάρα ΣουγκανίδουΚιάρα Σουγκανίδου
Ηδη τις προετοιμασίες για τα ρεβεγιόν τις έχουμε αρχίσει. Οποιοι σκοπεύουν να οργανώσουν σπιτικό δείπνο καταστρώνουν μενού και κάνουν τα ψώνια. Εκείνοι που παραδοσιακά τρώνε έξω τις γιορτές ψάχνουν τα μενού (και τις τιμές).
Πώς όμως έτρωγαν οι άνθρωποι παλιά; Τότε που τα χριστουγεννιάτικα δείπνα απευθύνονταν σε λίγους και εκλεκτούς και διοργανώνονταν ως επί το πλείστον στα μεγάλα ξενοδοχεία;
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης έκανε φέτος κάτι πολύ ενδιαφέρον. Συγκέντρωσε τα χριστουγεννιάτικα μενού των αρχών του προηγούμενου αιώνα από εστιατόρια, ξενοδοχεία και… στρατιωτικές βάσεις.
nye-wgoΦωτογραφία από το ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς του 1900 στο Rectors. Το ρεβεγιόν γιορτάστηκε μαζί με τα εγκαίνια του θρυλικού εστιατορίου που έμελλε να γράψει εποχή στην κοσμική ζωή της πόλης
Το γαστρονομικό lifestyle εκείνης της εποχής δεν διαφέρει πάρα πολύ από το σημερινό. Ψητή γαλοπούλα, μοσχάρι και άλλα πουλερικά, συνηθίζονταν. Το ελάφι επίσης, υπάρχει στα μενού. Το σέλινο, ήταν το κλασικό αρωματικό στις γιορταστικές συνταγές. Η σάλτσα στρειδιών ήταν δημοφιλής – αλλά η ακριβής συνταγή σήμερα είναι άγνωστη. Τέλος το πιάτο που σήμερα δεν τρώμε αλλά τότε ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλές και εκλεκτό είναι η σούπα από θαλάσσια χελώνα – η λεγόμενη χελωνόσουπα. Εδώ και δεκαετίες η χελωνόσουπα έχει καταργηθεί για λόγους οικολογικούς – η θαλάσσια χελώνα είναι είδος υπό εξαφάνιση.
Ρίξ’τε μια ματιά στα μενού που ακολουθούν. Ισως πάρετε ιδέες για το δικό σας.
christmas_dinner_tulane_hotel_03Ξενοδοχείο Tulane, στο Τενεσί, 1900. Το μενού περιλαμβάνει χελωνόσουπα, η οποία σήμερα απαγορεύεται διότι η θαλάσσια χελώνα είναι είδος που απειλείται με εξαφάνισηchristmas_dinner-e1478036305989Χριστούγεννα σε τρένο στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώναchristmas_dinner_christmas_dinner_central_hotel_03Ξενοδοχείο Central, στη Βόρεια Καρολίνα, 1900. Το μενού περιλαμβάνει «λιθρίνι αλ ιντιέν» και «μοσχαρίσιο φιλέτο αλά γιόρκταουν». Δύο άγνωστες συνταγές σήμεραchristmas_dinner_san_juan_hotel_03Ξενοδοχείο San Juan στη Φλόριντα, 1900. Εδώ το παραδοσιακό, δυτικό, θερμαντικό χριστουγεννιάτικο ποτό egg nog σερβίρεται παγωμένο (με λιωμένο πάγο σαν κοκτέιλ)abecfb6cfde6c66c88e3fcb61460dbf9Το πρώτο τσάι του αιώνα (1900) άξιζε να φωτογραφηθεί. Ετσι η παρέα της εικόνας μας δείχνει σήμερα πώς ήταν το lifestyle της εποχήςchristmas_dinner_metropole_03Ξενοδοχείο Metropole, στη Βόρεια Ντακότα, 1898. Μοσχάρι μπαρόν (σαν νουά) με σάλτσα χρένου, ψητό χοιρινό με σάλτσα μήλου, γαλοπούλα με σάλτσα στρειδιώνchristmas_dinner_hotel_casey_03Ξενοδοχείο Casey, στην Πενσιλβάνια, 1912. Γεμιστή χήνα με ψητά μήλα και νεαρή γαλοπούλα με σάλτσα από κάσταναnewyearsbain19101915Και μια πρόποση για τη νέα χρονιά!christmas_dinner_hotel_windemere_03Ξενοδοχείο Windemere, Σικάγο, 1898. Το «Παντς του καρδινάλιου», ετοιμάζεται ειδικά για το ρεβεγιόν. Περιέχει κόκκινο κρασί, μπράντι, σαμπάνια, μπαχαρικά και κίτροchristmas_dinner_hotel_colonial_03Ξενοδοχείο Colonial, Σαν Φρανσίσκο, 1899. Σούπα από μπρόκολο με μεδούλι και γεμιστή γαλοπούλα με σάλτσα στρειδιών και κράνωνNew Year's Ball at the Cotton Club 1937Πρωτοχρονιάτικος χορός στο περίφημο Cotton Club της Νέας Υόρκης το 1937christmas_dinner_fort_huachuca_03Φρούριο Huachuca, στην Αριζόνα, 1920. Εδώ το μενού αρχίζει με βελουτέ ντοματόσουπα και νεαρή γαλοπούλα με σάλτσα στρειδιών και ολοκληρώνεται με πούρα και τσιγάραhttp://www.protagon.gr

 Πίσω στα παλιά 

KAΠΟΙΑ ΠΑΛΙΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

$
0
0


.
Ξημέρωμα Πρωτοχρονιάς ήτανε. Κι’ είναι άληθινή ή ιστορία. 1942! Μαύρο σκοτάδι! Παγερό! Πικρό! Κί άβάσταγο τό κρύο!…
Έτσι άρχιζε κάθε παραμονή «Αι-Βασιλιοϋ» ή γιαγιά νά διηγιέται, σά νά τό ζοϋσε τώρα:
-Έβγήκα, τυλιγμένη στό χοντρό παλτό, στό μάλλινο μου σάλι, νά πάω προσκύνημα στην έκκλησιά!… Στόν «Αι-Βασίλη», λάδι!… Λάδι, πού τό ξεχώρισα γιά τό καντήλι του τήν περασμένη τή βραδιά!… Μοΰ τό στείλε μέ θάμα!
”Αχ, γιά τά πεινασμένα μου παιδιά! Έκίνησα, λοιπόν, καί πήγαινα.
Ή ’Αθήνα, κάτασπρη, σαβανωμένη! Σάν φέρετρο, πού μέσα του χιλιάδες πεθαμένοι! Κι’ όσοι άπομέναν νά Βογγουν, κουφάρια, σκελετοί, έδώ καί κεϊ σουρμένοι, ήσαν… οί ζωντανοί!…
Γκράπ-γκρούπ! σπάζει τό χιόνι, «ή μπόττα» ή φοβερή! «Σκλαβιά» τή λέγαν; «Κατοχή»!;…
Μολύβι όθε περνούσε καί καρφιά!… Καημένη μου Πατρίδα! “Ως πότε πιά;… Στέναζα!… προχωρούσα άργά, σκυφτά!
Καί κάθε τόσο σταματούσα, νά ζεστάνω την άνάσα μου πού τήν πάγωνε τό χιόνι!
Κοίταξε έδώ! Κοίταξε κεϊ! ριγμένοι στίς γωνιές, στίς θύρες μπρος κουλουριασμένοι, μισόγυμνοι, άστεγοι, ράκη τής πείνας τής φρικτής, ξεπαγιασμένοι, οί άδελφοί!… Τί νά ‘ναι, ζωντανοί ή πεθαμένοι;
Νά σκύψω; Νά τούς άνάψω μέ τό δάκρυ μου κερί;  Νά κάψω γιά θυμίαμα τήν προσευχή μου;…
Στά κρύα μέτωπα νά δώσω τό στερνό άδελφικό φιλί;… Καημένη μου Πατρίδα! Μαρτυρική!…
Φθάνω στήν έκκλησιά, χαράματα! ‘Ακόμα δέν έσήμανε ή καμπάνα. Μπαίνω, άνάβω τό κερί!… Σβησμένα τά καντήλια! Σκοτεινά!…
-“Αγιε Βασίλη, ένα δαχτυλάκι λάδι γιά τή χάρη σου! Γιά τή σημερινή τή Λειτουργία!…
‘Άναψα τό καντήλι! Σπίθισε! Έλαμψε ή ώραία Πύλη! Ζεστάθηκε ή γαλήνη τής έκκλησιάς κι’ απλώθηκε καί χύθηκε βαθιά μου!
-«Αγιε Βασίλη! ’Άρχοντα Χριστέ! Παρθένα Δέσποινά μου!…
Κλαϊνε τά μάτια, γονατίζουνε τά γόνατα πού τρέμουν! -Δέν σοϋ ζητάμε λάδι καί ψωμί, Χριστέ, τούτη τήν ώρα… Μέ τόν καινούργιο χρόνο στείλε μας… τής Λευτεριάς τά δώρα!…
Μά,… σά ν’ άκούω μιά φωνή λεπτή, μισοσβησμένη!… Ακούω καλά;… Σωπαίνω… ποϋθε νά ’ρχεται;
Άκου! Μιλάει άκόμα:
-Ά-γιε Βα-σίλη… μου, Πε-θαίνω!… Έ-σύ… όπου… χα-ρίζεις δώρα… στά… παι-διά… μήν… τό… ξε-χάσεις…νά… φέρεις… στά… έλληνόπουλα… τή… ΛΕΥΤΕΡΙΑ!…
Σώπασε! Δεν άκούστη πιά!… Πετάχτηκα! Κοιτώ δεξιά-ζερβά… Νάτο!… Έκεΐ στό πλάι! (Στ Άγιο Βήμα!) στά σκαλιά, κορίτσι δωδεκάχρονο – ίσως καί πιά πολύ!
Κέρινος άγγελος θαρρείς, πού στ’ άνοιγμένα του φτερά, τά δυό του χέρια, κρατεί ένα άγόρι πιό μικρό καί τό ζεσταίνει λές, μέ τά φιλιά του, τόν πεθαμένο του άδελφό!…
Χτυπά ή καμπάνα! Φθάνουν οί πιστοί!
-Τί είναι κεϊ;… τί τρέχει; -Δυό μάρτυρες μικροί! Γιορτάζουν τήν Πρωτοχρονιά, στόν Ούρανό!…
Κί έδώ σταμάταγε ή γιαγιά τήν ιστορία καί σκούπιζε τό τελευταίο δάκρυ!…
-Ναί, παιδιά! Μάρτυρες προσευχήθηκαν γιά τή δική σας Λευτεριά!… Καί θέλουνε «μνημόσυνο» άπό σάς κι’ εύγνωμοσύνη!… Καί, σιωπούσε!…
Ντάν-ντάν! Μεσάνυχτα! Άκου καμπάνες! Κανονιές ήχοϋν!
Ελεύθερη ή Αθήνα πιά, μέ πλούσια κάλλη, γιορτάζει τήν Πρωτοχρονιά!
Τάχα, μέσ’ στίς καρδιές μας, ‘Ελληνόπουλα, σάν τί καρδιές χτυπούν;…
Πηγή: Άγια Μετέωρα
https://averoph.wordpress.com/

 Πίσω στα παλιά

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

$
0
0
: Ένας πρωτοπόρος αρχιτέκτονας του 19ου αιώνα και το σχέδιο του για την Άθωνα που δεν υλοποιήθηκε

Μιχάλης Στούκας


Το σχέδιο των Κλεάνθη-Σάουμπερτ για την Αθήνα (1833), που εφαρμόστηκε μετά από ριζικές τροποποιήσεις, αλλά υλοποιείται, εν μέρει, τον 21ο αιώνα!
Ο Σταμάτης Κλεάνθης γεννήθηκε στον Βελβενδό της Κοζάνης το 1802. Πολύ νέος, κατατάχθηκε στον Ιερό Λόχο, που είχε ιδρύσει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες. Πολέμησε στη μάχη του Δραγατσανίου (7 Ιουνίου 1821), όπου πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους. Μετά την απελευθέρωσή του, πήγε στη Γερμανία, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική στη Λειψία κι έπειτα στο Βερολίνο.
Το 1830, με την ίδρυση του πρώτου σύγχρονου ελληνιστικού κράτους, ήρθε στη χώρα μας μαζί με τον φίλο και συμφοιτητή  του Έντουαρτ Σάουμπερτ (1804-1860), για να βοηθήσει στην ανόρθωση της πατρίδας του.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας τους κάλεσε αμέσως στην Αίγινα, όπου τους διόρισε μηχανικούς και "αρχιτέκτονες της κυβερνήσεως". Οι δύο φίλοι προσπάθησαν να οργανώσουν την υποτυπώδη τότε τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, έχτισαν σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια στο νησί. Τότε μελέτησαν το νέο σχέδιο του Αιγίου και το οικοδόμημα του Αλληλοδιδακτηρίου στην πόλη της Αχαΐας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μισθός τους ήταν συμβολικός. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, διαφώνησαν με τον Α. Μουστοξύδη και παραιτήθηκαν.
Το 1831 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και άρχισαν εργασίες για την ακριβή τοπογράφηση της πόλης και των μνημείων της.
Ο Κλεάνθης αγόρασε κτήματα στον Λυκαβηττό και γύρω από την Ακρόπολη. Παράλληλα έφτιαξαν ένα πανέμορφο σπίτι στην οδό Θόλου, που χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση του Πανεπιστημίου (1837-1842).
Το 1832 ο Κλεάνθης και ο Σάουμπερτ πήραν εντολή να συντάξουν το πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας. Τον Φεβρουάριο του 1833 το παρέδωσαν στον Όθωνα και τον Ιούνιο του ίδιου έτους το σχέδιο, με μικρές τροποποιήσεις, εγκρίθηκε.
Ήταν ένα σχέδιο πρωτοποριακό για την εποχή του και άκρως διορατικό, καθώς τοποθετούσε σε σωστές βάσεις τη μελλοντική πολεοδομική ανάπτυξη της πρωτεύουσας (από το 1834), της χώρας μας.

Προέβλεπε τη δημιουργία μιας πόλης με φαρδιές λεωφόρους, πλατείες, άφθονο πράσινο, ελεύθερο χώρο γύρω από την Ακρόπολη για ανασκαφές, την ανάπτυξη των αρχαίων μνημείων και τη δημιουργία νέων μνημειακών κτιρίων και συγκροτημάτων.
Χαρακτηριστικά του σχεδίου ήταν η δημιουργία τριών κύριων δρόμων: της Σταδίου, η οποία όμως θα έφτανε ως το Παναθηναϊκό Στάδιο, της Ερμού και της Πειραιώς. Επίσης η δημιουργία γύρω από το κέντρο τεσσάρων βουλεβάρτων (δεντροφυτεμένων λεωφόρων μεγάλου πλάτους, η λέξη είναι γαλλικής προέλευσης, boulevard: λεωφόρος), που έδιναν διεξόδους σε μελλοντική επέκταση της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι Κλεάνθης και Σάουμπερτ δεν πήραν χρήματα για το σχέδιο, ο φον Κλέντσε που θεωρείται βασικός «αναμορφωτής» του, πληρώθηκε με το τεράστιο για την εποχή εκείνη ποσό των 24.000 δραχμών!

Δυστυχώς όμως το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Μετά από πολύ μεγάλες αλλαγές των Γερμανών αρχιτεκτόνων Λέο φον Κλέντσε (αυλικό αρχιτέκτονα του Μονάχου), Χοχ και Γκέρτνερ, το σχέδιο Κλεάνθη-Σάουμπερτ (ή τέλος πάντων ό,τι απέμεινε από αυτό...) εγκρίθηκε από τον Όθωνα τον Σεπτέμβριο του 1834. Οι λόγοι της μη έγκρισης του αρχικού σχεδίου; Κρίθηκε πολυδάπανο, λόγω των απαλλοτριώσεων που απαιτούσε και έθιγε τις ιδιοκτησίες πολλών Αθηναίων, οι οποίοι άρχισαν να συκοφαντούν, κυρίως τον Κλεάνθη. Τα δεινά της Αθήνας, λοιπόν, τα πολεοδομικά τουλάχιστον, ξεκινούν 180 χρόνια πριν!
Στη συνέχεια, οι Κλεάνθης-Σάουμπερτ ανέλαβαν να συντάξουν το πολεοδομικό σχέδιο του Πειραιά (υποβλήθηκε το 1834 και εγκρίθηκε το 1838) και της Ερέτριας.
Στο σχέδιο της Ερέτριας συνεργάστηκε με τους Κλεάνθη-Σάουμπερτ και ο τοπογράφος Ι. Μπεκ.
Ωστόστο, ο θόρυβος και η πολεμική εναντίον του Κλεάνθη δεν έλεγαν να σταματήσουν. Έτσι γύρω στο 1840, διέκοψε τη συνεργασία του με τον Σάουμπερτ και εργάστηκε ως αρχιτέκτονας, ελεύθερος επαγγελματίας, σε μια πόλη που γνώριζε ραγδαία οικοδόμηση. Δεν πήρε μέρος σε διαγωνισμούς για την κατασκευή δημοσίων κτιρίων. Μόνο για το Αρσάκειο ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον άλλο μεγάλο αρχιτέκτονα της εποχής, Λύσανδρο Καυταντζόγλου, η οποία καταγράφηκε σε κείμενα της εποχής.
Το σχέδιό του για το Νοσοκομείο του Πειραιά (1836) δεν εκτελέστηκε ποτέ, ενώ η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που χτίστηκε σε δικά του σχέδια (1834) κατεδαφίστηκε το 1865 (!) για να χτιστεί εκεί ο σημερινός ναός του πρώτου λιμανιού της χώρας.
Φημισμένη ήταν η λεγόμενη "παλαιά πολυκατοικία", της οδού Νικοδήμου 2, ενώ ξεχωριστές δημιουργίες του ήταν τα μέγαρα που έχτισε για τη Δούκισσα της Πλακεντίας: το παλάτι "Ιλίσια" (1840-1848) (σημερινό Βυζαντινό Μουσείο) και το "Καστέλλο της Ροδοδάφνης"στην Πεντέλη.
Έργα του θεωρούνται επίσης το Μνημείο των Ιερολοχιτών στο Πεδίο του Άρεως (1843), καθώς και οι αποθήκες του Πειραιά (κοντά στο κεντρικό Τελωνείο).
Μετά το 1850, ο Κλεάνθης ασχολήθηκε με την εξόρυξη και αξιοποίηση των ελληνικών μαρμάρων. Κι εδώ όμως συνάντησε λυσσαλέες αντιδράσεις. Αυτή τη φορά όμως από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τους Ιταλούς, οι οποίοι προωθούσαν τα δικά τους φημισμένα μάρμαρα της Καράρας.
Ο Κλεάνθης κατάφερε να ενεργοποιηθούν λατομεία στην Πεντέλη, στην Τήνο και την Πάρο. Τα παριανά μάρμαρα άρχισαν να γίνονται περιζήτητα στην Ευρώπη. Έτσι με τη βοήθεια των τραπεζιτών Θ. Ράλλη και Ι. Έσλιν και επενδύοντας όλη σχεδόν την περιουσία του, δημιούργησε εταιρεία εξαγωγής των παριανών μαρμάρων στο εξωτερικό. Μάλιστα η εταιρεία πούλησε παριανά μάρμαρα στη γαλλική κυβέρνηση για την ανακαίνιση του Μουσείου του Λούβρου.
Ωστόσο, ο Σταμάτης Κλεάνθης, που από τις αρχές της δεκαετίας του 1830 είχε παντρευτεί την Ευφροσύνη, κόρη του πρίγκιπα Ιωάννη Καρατζά, είχε άδοξο και τραγικό τέλος. Ένα κομμάτι μάρμαρο τον τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι (Μάρτιος 1862).

http://www.protothema.gr
 Πίσω στα παλιά 

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΑΙΟΛΟΥ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ

$
0
0
Πρωτοχρονιάτικη Αιόλου κάποιες άλλες εποχές

Τι δεν μας θυμίζει ο δρόμος αυτός πού αρχίζοντας απ’ τα Χαυτεία μας χαρίζει για υπέροχο φόντο, ίσως απ’ την ωραιότερη πλευρά της, μαγευτική σε ομορφιά, την Ακρόπολη…

Πόσες αναμνήσεις, πόσες μέρες παλιές, πόσες στιγμές της ξένοιαστης παιδικής ζωής μας δεν αφήσαμε πάνω στα πεζοδρόμιά της, πόσα τρεξίματα, πηδήματα και φωνές χαράς δεν αφιερώσαμε στου δρόμου της την άπλα…

Μια ατελείωτη για την φαντασία μας, γη επαγγελίας, ένα αμπέλι χαράς φορτωμένο με χίλια καραγκιοζιλίκια πού μας έφερναν την ευτυχία, ένα μπουλούκι από ανθρώπους, ένας κόσμος από τραπεζάκια, ένας άνεμος ζωής πού τον χαιρόμαστε άπληστα, πού ριχνόμαστε ακράτητοι στο στροβιλισμό του, πού ακόμα τώρα… να, αυτές τις μέρες, αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε…



Πώς αλλάζουν ή εποχές!
Είμαστε στο 1932 τη χρονιά του «Δυστυχώς πτωχεύσαμε». Ας ακολουθήσουμε μαζί με τον ρεπόρτερ της «Ακρόπολης» μια παρέα στην πολύβουη εκείνες τις μέρες Αιόλου για να πάρουμε και μείς μια εικόνα της όλης ατμόσφαιρας …

«Ολόκληρη η οικογένεια, πατέρας, μητέρα, η μεγάλη και … σοβαρή αδελφή, ο αρσενικός μπόμπιρας της οικογένειας πού δεν άφηνε και την ευκαιρία να κλέψη με τρόπο ό, τι εξείχε περισσότερο απ’ το κανονικό στα καλάθια ή στα τραπέζια, ένα μάτσο ακόμα από κουτσούβελα ξεκινούσαν όπως θα γινόταν για μια μεγάλη ανιστόρητη εκδρομή και ύστερα από προετοιμασίες και προετοιμασίες έκαναν την εμφάνισί τους, μεγαλοπρεπέστατο καραβάνι, στην αρχή της Αιόλου…



Κύμα από φωνές, από διαπληκτισμούς, από παζαρέματα από ξελαρυγγίσματα μυστηριώδη και ακατάληπτα, από τραγουδιστές συστάσεις, από ουρλιάσματα και σφυρίγματα τους υποδέχονταν μόλις πρόβαλλαν στην αρχή του δρόμου. Ο πατέρας αγκάλιαζε την οικογένεια, αληθινός Ζεύς και η διαταγές του βαρειές και προστακτικές ώριζαν κανένας να μην απομακρυνθή από κοντά του… Μα ποιος ήθελε ή ποιος μπορούσε να τον ακούση…

-Μπαμπουά!... Μπαμπουάκα… Πάλε μου αυτό… Φρρσσ… Φρρσσ… και η χαρτένια φούσκα ξεδιπλωνόταν κατ’ ευθείαν στα πατριαρχικά μουστάκια του γεννήτορος.
-Θέλω τους στρατιώτες αυτούς… Πάρε μου τους στρατιώτες αυτούς… Γιατί δε μου παίρνεις τους στρατιώτες αυτούς;… Έ… μπαμπά;… Μπαμπά… Γιατί δεν μού τους παίρνεις… έ;
Και η συναυλία της γκρίνιας δίπλα στο αδιάκοπο τσαγγρούνισμα της ροκάνας, στους κρότους των καψουλιών, στα γαυγίσματα των ψεύτικων σκύλων, στο νιαρνιάρισμα των γάτων έπαιρνε το πιο εξωφρενικό «πιανίσσιμο» πού το δυνάμωναν ή αδιάκοπες φωνές των μικροπωλητών.
-Να… να… να οι μποναμάδες!...
-Ώπ! Το πράγμα πού σαλεύει και το μουστερή (σ.σ. ο πελάτης) γυρεύει…
-Τι τάκανες τα μάτια σου ρέ κόσμε και δε βλέπεις;…
-Εδώ… ώ… ώ… το ντόπιο πράγμα… Εδώ ο μποναμά… εδώ ο μποναμά… εδώ ο μποναμάς σας!
Τι κακό Θεοί! Τι πανδαιμόνιο, τι σκότωμα των αυτιών, τι ατελείωτη παραφροσύνη… Μά και πόσα γέλια, πόση χαρά της ψυχής, τι παράδεισος για τα μικρά διαβολάκια πού όλα τα πασπάτευαν, όλα τα ψηλαφούσαν όλα τάθελαν και στο τέλος έφευγαν χωρίς ν’ αγοράσουν το παραμικρόν.

Πόση ζωή κι’ ευθυμία με το τίποτα… Φτωχοί και πλούσιοι, άνθρωποι με χιλιάρικα κι’ άνθρωποι χωρίς το εκατοστό τους τόχαν χαρά, τόχαν πρόγραμμα και παράδοσι να σουλατσάρουν τα νεογνά τους και φτηνά ή ακριβά να τους χαρίσουν την εύκολη χαρά.
Παληά σκίτσα, παληών καλών ημερών παραμύθια μένουν τώρα πιά ολ’ αυτά… Η οδός Αιόλου δεν έφυγε απ’ τη θέσι της, ούτε τα τραπεζάκια έκαναν φτερά… Κι’ ο κόσμος (πόσο πιο λίγος, πόσο πιο άκεφος και πιο φτωχός) δεν έπαψε, δεν λησμόνησε να κάνη τον περίπατό του κι’ ούτε το Πρωτοχρονιάτικο πανηγύρι κόπηκε ολότελα. Μά πού των παλαιών χρόνων η φούρια και το γλέντι, πού η παληές οικονομίες πού δεν περίμεναν παρά τις μέρες αυτές για να ξεχυθούν, πού η πλημμύρα των αγοραστών και η ικανοποίησι των μικρεμπόρων πού βαριόντουσαν να μοιράζουν και να παίρνουν…
Βλέπει κανένας και σήμερα το τυπικό «σουλατσάρισμα» ανάμεσα απ’ τα τραπεζάκια, τους βλέπει όλους να ρίχνουν πού και πού μια ματιά μα παίρνοντάς την πίσω δεν παίρνουν και τίποτ’ άλλο μαζί της… Πολλοί φεύγουν  όπως επήγαν, τα δωράκια,οι μπουναμάδες λιγοστοί-λιγοστοί εγκαταλείπουν τα τραπέζια και ή μικρογενναιοδωρίες φαίνεται πώς ξεχάστηκαν τώρα πιά, μέσα στού καλανταριού τις παληές σελίδες…
-Αυτή η μυρωδιά πόσο έχει περικαλώ;…
-Είναι φίνα κύριος… Όλο λεμόνι και διατσέντο… Μύρισε αφεντικό…
-Μωρέ πόσο έχει;…
-Τιμή εργοστασίου, σας βεβαιώ… Είναι από διάλυσι…
-Βρέ θα μού πής πόσο έχει;
-Τριανταπέντε για σένα…
Αλλά ο παρ’ ολίγον αγοραστής δεν συζητεί πιά ούτε παζαρεύει, ούτε είναι αποφασισμένος να προμηθευθή… Ρωτάει μόνον και απομακρύνεται…
Μάταια ο εμποράκος ξελαρυγγίζεται, μάταια αγωνίζεται να τον ξαναφέρη κοντά του.
-Έλα δώ κύριος… Μη φεύγεις… Πόσα δίνεις εσύ;…
Αλλά δεν φτάνει η απάντησις… Μόνο ερωτήσεις ακούει κανένας τώρα πιά…
Ένεκα η κρίσι, σού λέει άλλος…

Ένας μικρούλης κρεμιέται απελπισμένος απ’ το μπράτσο της μαμάς… Την έχει γυρίσει όλη την οδόν Αιόλου και τίποτα δεν του έχει χαρίσει ακόμα…
Στο τέλος απογοητευμένος πρίν αρχίση τα κλάμματα, σκέπτεται να ρίξη την τελευταία βολή, να θυμήση περασμένες χρονιές πού έφευγαν φορτωμένοι από κει.
-Μαμάκα… γιατί άλλαξες από πέρσι;
Και η γυναικούλα αναστενάζει…
-Τι να κάνης παιδί μου… Η κρίσι βλέπεις!
Αλλά ο μικρούλης δεν μπορεί να καταλάβη τι σχέσει μπορεί νάχη η «κρίσι» με τους καραγκιόζηδες, με τα τούμπανα και με τις καραμούζες…
 (Ακρόπολις 1932)

Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)
Διαβάστε περισσότερα στο www.paliaathina.com    
http://www.protothema.gr

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

$
0
0


ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  AΔΕΡΦΙΑ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΕΣ   ΚΑΙ 



        ΣΕ   ΟΛΟ  ΤΟΝ  ΚΟΣΜΟ  .

             ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ 
                                     
                            ΤΟ
Image result for ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟ  2017

Καλησπέρα  αδέρφια  Λιδορικιώτες όλου του  κόσμου
Καλησπέρα σε  όλους  τους  τους φίλους  του  χωριού  μας  …
 Κυρίως  για  τα  ξενητεμένα νας  αδέρφια θα  αναρτήσουμε  εξαιρετικά  χωριστά  φωτογραφίες απ'το  στολισμένο  Λιδορίκι και ης  μπάντας του  Πολιτιστικού  Ομίλου  Λιδορικιου , που είπε  τα  κάλαντα 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017
Ανατολή Ήλιου: 07:39 – Δύση Ήλιου: 17:18
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

μ.Χ.
1924
Ο αρχηγός της Επανάστασης του 1922, Νικόλαος Πλαστήρας, παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς, θεωρώντας ότι οι στόχοι της «Επαναστατικής Επιτροπής» έχουν εκπληρωθεί.
1959
Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιο με κατεύθυνση τη Σελήνη. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο «Λούνα 1», το οποίο θα περάσει 4.600 μίλια μακριά από τη δορυφόρο της Γης και θα χαθεί στο διάστημα.
1969
Ο 30χρονος Κρητικός λατόμος Γεώργιος Φλαμουρίδης ή Παραβολιδάκης. υποχρεώνει την εσωτερική πτήση της «Ολυμπιακής» Ηράκλειο - Αθήνα να κατευθυνθεί προς το Κάιρο. Το αεροσκάφος, ένα Ντάγκλας DC-6Β με 97 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα, προσγειώνεται στο Κάιρο, όπου οι αρχές συλλαμβάνουν τον αεροπειρατή και φροντίζουν για την επιστροφή των επιβατών και του πληρώματος.
1971
Ομάδα ισραηλινών αρχαιολόγων ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ ένα σκελετό σταυρωμένου άνδρα, ηλικίας 2.000 ετών. Είναι το πρώτο εύρημα που αποδεικνύει ότι το σταύρωμα αποτελούσε τον βασικό τρόπο εκτέλεσης των Ρωμαίων.
2000
Εγκαινιάζεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
2008
Η τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώνει για πρώτη φορά στα 100 δολάριατο βαρέλι.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ.Χ.
1897
Χριστόφορος Θεοφίλου, γνωστός ως Τζιμ Λόντος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη (κατς) από το 1930 έως το 1946. (Θαν. 19/8/1975)
1920
Ισαάκ Ασίμοφ, ρωσοαμερικανός συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. (Θαν. 6/4/1992)
1924
Ευγένιος Σπαθάρης, έλληνας καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών. (Θαν. 9/5/2009)

ΘΑΝΑΤΟΙ

μ.Χ.
17
Οβίδιος, ρωμαίος ποιητής. (Γεν. 20/3/43 π.Χ.)
Αποφθέγματα
1915
Αρμάν Πεζό, γάλλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. (Γεν. 26/3/1849)
1950
Θεόφραστος Σακελλαρίδης, έλληνας μουσουργός, δημιουργός της ελληνικής οπερέτας. («Θέλω να δω τον Πάπα!») (Γεν. 7/9/1882)

Τζιμ Λόντος


1897 – 1975

Σούπερ σταρ της επαγγελματικής πάλης (κατς), που πρόσφερε ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς στους δοκιμαζόμενους από το οικονομικό κραχΑμερικανούς. Ο Τζιμ Λόντος (Jim Londos) γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1897 στο Κουτσοπόδι του Άργους ως Χριστόφορος Θεοφίλου και ήταν το μικρότερο από τα 13 παιδιά της οικογένειάς του.
Η μητέρα του ήθελε να γίνει ιερέας, ενώ ο πατέρας του τον ονειρευόταν στρατιωτικό. Ο ίδιος προτίμησε να γίνει μετανάστης και σε ηλικία μόλις 13 ετών εγκατέλειψε το σπίτι του, ταξίδεψε στην Αμερική κι έπιασε δουλειά ως λαντζέρης σ'ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης.
Η ιδέα να ασχοληθεί με την πάλη τού δημιουργήθηκε όταν βρέθηκε τυχαία σ'έναν αγώνα, καθώς «εξερευνούσε» τους δρόμους του Μανχάταν, λίγες ημέρες μετά την άφιξή του. Με τα πρώτα χρήματα που κέρδισε από τη δουλειά του, γράφτηκε σ'ένα προπονητήριο και άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά του αθλήματος.
Πολύ σύντομα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των οργανωτών αγώνων, καθώς διέφερε απ'όλους τους άλλους παλαιστές. Ήταν μικρόσωμος και χωρίς κανένα ψεγάδι τερατομορφίας, ενώ διέθετε δύναμη, ευκινησία, ευστροφία και πονηριά. Αυτή η διαφορετικότητά του ταύτιζε τους θεατές μαζί του, στο ρόλο του «καλού» που μάχεται και τελικά νικάει τον γιγαντόσωμο «κακό» αντίπαλό του. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συνέρεαν σε κάθε αγώνα του για να παρακολουθήσουν τα κατορθώματά του και να απολαύσουν τις θεαματικές λαβές και τα «αεροπλανικά» του.
Ο Τζιμ Λόντος -προσωνύμιο που του δόθηκε από τον αθλητικογράφο Ρόσκο Φόσετ, έπειτα από μία νίκη του στην ομιχλώδη αρένα «Λονδίνο» (London) του Πόρτλαντ- υπήρξε από τους πρωτεργάτες τους είδους της πάλης που αργότερα έγινε γνωστό διεθνώς ως «κατς». Στις 8 Ιουνίουτου 1930 ανακηρύχθηκε από την Ομοσπονδία Πάλης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, τίτλο που κράτησε έως το 1946, οπότε και αποσύρθηκε. Σε αυτά τα 16 χρόνια έδωσε περισσότερους από 2.500 αγώνες και ηττήθηκε σε λιγότερους από δέκα!
Οι Έλληνες τον απολάμβαναν κατά καιρούς στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όταν ερχόταν για να κατατροπώσει τον Κβαριάνι, τον Μεμέτ Αλή, τον Βάντερβαλντ και το 1959 (στα 64 χρόνια του!) κάποιον άγγλο παλαιστή τριάντα χρόνια νεότερό του...
Η λαμπρή πορεία του στα ρινγκ υπήρξε ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τον Λόντο. Αλλά και ο ίδιος υπήρξε γενναιόδωρος, προσφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά για τα ελληνόπουλα που έμειναν ορφανά κατά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πέθανε στην Καλιφόρνια στις 19 Αυγούστου 1975, από ανακοπή καρδιάς.


Κεντρικόν Σχολείον



Το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο νεοελληνικό κράτος. Μαζί με το Ορφανοτροφείο και τα Αλληλοδιδακτικά Σχολεία, αποτέλεσε τον πρώτο καρπό της εκπαιδευτικής πολιτικής του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Κυβερνήτης έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παιδεία και τη θεωρούσε πρωταρχικό του στόχο για την ανασυγκρότηση του έθνους.
Το Κεντρικόν Σχολείον ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1829 στην Αίγινα, με αντικείμενο την παραγωγή επιστημονικά καταρτισμένων δασκάλων και την προπαρασκευή όσων νέων ήθελαν να ακολουθήσουν ανώτατες σπουδές σε άλλους κλάδους. Η φοίτηση ήταν τριετής και τα μαθήματα, κυρίως, θεωρητικής κατεύθυνσης. Πολλοί από τους αποφοίτους του αποτέλεσαν τα πρώτα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
Πρωτολειτούργησε στις 2 Ιανουαρίου 1830 με έφορο τον Ανδρέα Μουστοξύδη και στεγάσθηκε αρχικά στο οίκημα, όπου παλαιότερα συνεδρίαζε το «Πανελλήνιον». Οι βασικοί δάσκαλοι ήταν ο Γεώργιος Γεννάδιος, που δίδασκε ελληνική γλώσσα, συντακτικό, ιστορία και γεωγραφία, και ο Ιωάννης Βενθύλος, που δίδασκε έλληνες ποιητές, μαθηματικά και γαλλικά. Υποδιδάσκαλοι διορίσθηκαν ο ζωγράφος Φώτιος Βότζας για το μάθημα της σκιαγραφίας και ο Αθανάσιος Αβραμιάδης για το μάθημα της μουσικής.
Οι αιτήσεις για φοίτηση στο Σχολείο ήταν τόσες πολλές, που ο Καποδίστριας έδωσε εντολή να εκπονηθούν από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Σάουμπερτ σχέδια για την ανέγερση νέου κτιρίου, το οποίο ανεγέρθηκε με δωρεά του ελβετού φιλέλληνα Εϋνάρδου και έλαβε την ονομασία «Εϋνάρδειο».
Σημαντικός αριθμός των σπουδαστών ήταν υπότροφοι της κυβέρνησης και κυρίως εκείνοι που προέρχονταν από τις υπόδουλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και οι γιοι των αγωνιστών. Στον απολογισμό τού πρώτου έτους της λειτουργίας του, στις 31 Δεκεμβρίου 1830, αναφέρεται ότι φοιτούσαν 350 σπουδαστές απ'όλη την Ελλάδα.
Ο Καποδίστριας, παρά το φόρτο της εργασίας του, παρακολουθούσε από κοντά τη λειτουργία του Σχολείου. Υπήρχαν μέρες που βρισκόταν στην αίθουσα διδασκαλίας με τους μαθητές και τους παρότρυνε «εις το καθήκον και την αρετήν νέους αρχομένους βίον νέον, εν πατρίδι νέα», ενώ κατά την περίοδο των εξετάσεων ζητούσε να «διαβάση τας κόλλας των εξετάσεων των μαθητών για να διαπιστώση αυτοπροσώπως την πρόοδό τους».
Πολύς λόγος έγινε για το αν θα πρέπει να υπάρχουν κατά τη σχολική περίοδο αργίες και διακοπές, γιατί μερικοί υποστήριζαν ότι οι αργίες και οι διακοπές είναι εμπόδιο για την προκοπή των μαθητών. Τελικά, ο Κυβερνήτης εξέδωσε στις 16 Ιανουαρίου 1830 διάταγμα, το οποίο καθόριζε τη λειτουργία των σχολείων. Σύμφωνα με αυτό:
  • Τα σχολεία της Επικράτειας δεν θα κάνουν μάθημα τις Κυριακές, τις δεσποτικές και θεομητορικές γιορτές των Αγίων.
  • Κατά τις γιορτινές μέρες, μετά τη Θεία Λειτουργία οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο και αφού γίνει εξήγηση του Ιερού Ευαγγελίου της ημέρας, γίνεται η συνηθισμένη παράδοση.
  • Οι ώρες παράδοσης είναι 9-12 το πρωί και 2-5 το απόγευμα.
  • Τα αλληλοδιδακτικά σχολεία θα έχουν διακοπές από 20 Ιουλίουέως 1η Σεπτεμβρίου. Τις ημέρες των διακοπών, εκτός από τις γιορτές, γίνεται μάθημα μόνο μέχρι το μεσημέρι.
Παρά την επιτυχημένη πορεία του Κεντρικού Σχολείου, τα πρώτα σύννεφα δεν άργησαν να φανούν στον ορίζοντα, αφού οι μαθητές αντέδρασαν στα κατά τη γνώμη τους αυστηρά μέτρα του Κυβερνήτη. Έτσι, έκαναν αποχή τον Ιανουάριο του 1831, προκαλώντας, σύμφωνα με έκθεση του Μουστοξύδη στον Καποδίστρια, πολλά προβλήματα στους κατοίκους του νησιού.
Χαρακτηριστική είναι και η απόφαση του Αστυνόμου προς τον Καποδίστρια: «Οι μαθητές είναι ταραχοποιοί και στασιαστές, κατάσταση η οποία τρομοκρατεί τους κατοίκους της Αίγινας και ιδιαίτερα τους Ψαριανούς, που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα κι έτσι υπομένουν τα ολέθρια αποτελέσματα. Αίτιο αυτής της κατάστασης είναι ο καθηγητής Γεώργιος Γεννάδιος, ο οποίος τις ώρες του μαθήματός του γνωστοποιεί τα δικαιώματα που έχουν, με αποτέλεσμα τον ξεσηκωμό των μαθητών». Τη μαθητική αναταραχή προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν -αν δεν την προκάλεσαν κιόλας- οι αντίπαλοι του Κυβερνήτη, κυρίως οι Ψαριανοί και Υδραίοι.
Μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, οι δραστηριότητες του «Κεντρικού Σχολείου» ατόνησαν και στις 10 Απριλίου 1834 αποφασίστηκε η μεταφορά του στην Αθήνα και η μετατροπή του σε Γυμνάσιο με γυμνασιάρχη τον Γεώργιο Γεννάδιο. Σήμερα, το άλλοτε Κεντρικόν Σχολείον ονομάζεται Α'Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών «Γεννάδειο» και στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Ρήγας Γκόλφης

1886 – 1958

Έλληνας ποιητής, κριτικός της λογοτεχνίας και μαχητικός δημοτικιστής. Η ποίησή του κινήθηκε στα χνάρια της σχολής του Παλαμά.
Ο Δημήτριος Δημητριάδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1858 στο Μεσολόγγι. Ο  πατέρας του καταγόταν από το Καρπενήσι και η μητέρα του από την οικογένεια Δροσίνη, που συγγένευε με την οικογένεια Παλαμά. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές στην πατρίδα του, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνώνκαι ακολούθησε το επάγγελμα του συμβολαιογράφου.
Το 1909 τύπωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Τραγούδια του Απρίλη» και ακολούθησαν οι συλλογές: «Ύμνοι» (1921), «Στο Γύρισμα της Ρίμας» (1921), «Λυρικά Χρώματα» (1930) και «Τετράμερα» (1952). Το 1935 κυκλοφόρησε ο τόμος «Φαντασία και Ποίηση» με κείμενα από το κριτικό του έργου και το 1954 η συλλογή διηγημάτων «Η επιφάνεια και το βάθος».
Ο Γκόλφης υπήρξε από τους στενούς συνεργάτες του περιοδικού Ο Νουμάς, του μαχητικού οργάνου για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας, και βρισκόταν σε άμεση επαφή με τους κοινωνικούς αγώνες στη χώρα μας και την ενθάρρυνση των σοσιαλιστικών ιδεών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετέφρασε τη «Διεθνή» (τον ύμνο του παγκόσμιου σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού κινήματος) και το καταστατικό του σοσιαλιστικού κόμματος, ενώ το 1909, όταν στην Ισπανία εκτελέστηκε ο σοσιαλιστής Φερέρο τού αφιέρωσε ένα ποίημα. Το θεατρικό του έργο Ο Γήταυρος, που δημοσιεύτηκε σε τρεις συνέχειες στο λογοτεχνικό περιοδικό Νουμάς (7, 14, 21 Δεκεμβρίουτου 1908) θεωρείται ένα από πρώτα λογοτεχνικά έργα με σοσιαλιστικό προσανατολισμό.
Ο Ρήγας Γκόλφης πέθανε στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίουτου 1958, σε ηλικία 72 ετών.

Κρίσεις για το έργο του

Στην ποίηση του Γκόλφη υπάρχει ποικιλία μέτρων και ρυθμών, ερωτική τρυφερότητα, ευγένεια αισθημάτων, εξομολογητικός τόνος και κάποια κοινωνική διάθεση. Άριστος τεχνίτης του μετρικού και ομοιοκατάληκτου στίχου, με τις μελέτες και τα άρθρα και τις παρεμβάσεις του στις διάφορες γλωσσικές διαμάχες, στάθηκε κι ένας ανυποχώρητος μαχητής στην υπεράσπιση της δημοτικής γλώσσας. Τα κριτικά του κείμενα, απλά και στέρεα συγκροτημένα, αποκαλύπτουν την πνευματική του καλλιέργεια και τις κριτικές του ικανότητες. Αποτελεί, άλλωστε, ανάμεσα στους εκπροσώπους της γενιάς που ανδρώθηκε γύρω από τον άξονα Ψυχάρη-Παλαμά, μια σεμνή και υπολογίσιμη παρουσία.
Δημήτρης Σταμέλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας
Στον Ρήγα Γκόλφη χρωστούμε και ποιήματα με ευαίσθητη διάθεση και με πολύ τεχνική επεξεργασία.
Λίνος Πολίτης, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας και ακαδημαϊκός
Τεχνίτης του στίχου αξιόλογος εστάθηκε ο Ρήγας Γκόλφης.
Κ.Θ. Δημαράς, κριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Οδυσσεύς Αγγελής

1912 – 1987


Ανώτατος αξιωματικός του Στρατού, εκ των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.
Ο Οδυσσεύς Αγγελής γεννήθηκε στη Στενή Ευβοίας στις 2 Ιανουαρίου 1912. Γιος του σιδηρουργού Μιλτιάδη Αγγελή, είχε άλλα εννέα αδέλφια. Μετά την περάτωση των σπουδών του στο Γυμνάσιο Χαλκίδας εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1934 ως ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.
Έλαβε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμοτου 1940-41 ως διοικητής πυροβολαρχίας ορεινού πυροβολικού. Με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχήςδιέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου υπηρέτησε στις τάξεις του ελληνικού στρατού.
Συμμετείχε στα «Δεκεμβριανά» (1944) και τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949) ως διοικητής μοίρας πυροβολικού, ενώ ήταν μέλος της συνωμοτικής οργάνωσης ΙΔΕΑ, όπου γνώρισε τονΓεώργιο Παπαδόπουλο. Τις παραμονές του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 κατείχε τη θέση του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) με τον βαθμό του αντιστρατήγου και ήταν μυημένος στη συνωμοσία της ομάδας Παπαδόπουλου για την ανατροπή της Δημοκρατίας.
Την επαύριο του πραξικοπήματος ανέλαβε και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), ενώ από τις 14 Δεκεμβρίου 1967 έως τις 18 Δεκεμβρίου 1968 ήταν ταυτόχρονα αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ με το βαθμό του στρατηγού. Από τις 19 Δεκεμβρίουανέλαβε επικεφαλής του νεοσύστατου Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων, όπως μετονομάστηκε το ΓΕΕΘΑ.
Στις 16 Αυγούστου 1973 αποστρατεύτηκε και αμέσως μετά ανέλαβε την πολιτική θέση του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας με πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο της «φιλελευθεροποίησης» του στρατιωτικού καθεστώτος. Παρέμεινε στη θέση του έως τις 25 Νοεμβρίου 1973, οπότε ο Παπαδόπουλος ανετράπη από τον Δημήτριο Ιωαννίδη. Στη συνέχεια τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την αποκατάσταση της Δημοκρατίαςστις 24 Ιουλίου 1974.
Στις 23 Αυγούστου 1975 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για τα αδικήματα της στάσης και της εσχάτης προδοσίας και φυλακίστηκε στην ειδική πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, μαζί με τους άλλους πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.
Ο Οδυσσεύς Αγγελής αυτοκτόνησε στο κελί του το πρωί της 22ας Μαρτίου 1987, σε ηλικία 75. Ήταν ανύπαντρος και δεν άφησε απογόνους.

Ειδήσεις

Ελλάδα

  • «Όσοι επενδύουν στην 'κατάρρευση'του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης θα διαψευστούν για άλλη μια φορά» τονίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας δημοσίευμα του Guardian για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα. Λέει χαρακτηριστικά ότι το δημοσίευμα αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας».
  • Σε κατ'ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει και της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, θα καλέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
  • Δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα, αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της θνησιμότητας -είναι η εικόνα ενός συστήματος υγείας που καταρρέει, γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.
  • Η προστασία, η διαχείριση και η ανάπλαση του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, είναι το έργο που δρομολόγησαν με την συνυπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από πόρους της Περιφέρειας.
  • Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ.Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα. Διαβεβαίωσε δε κατηγορηματικά ότι επέκταση του «κόφτη» δεν συνεπάγεται επέκταση του προγράμματος, που λήγει τον Αύγουστο του 2018, ενώ απέρριψε ξανά τα περί πρόωρων εκλογών.

Κόσμος

  • Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε την Δευτέρα σχέδιο για την κατασκευή 17 νέων κωμοπόλεων και χωριών στην αγγλική ύπαιθρο σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του χρόνιου στεγαστικού προβλήματος.
  • Στις 10 Ιανουαρίου θα εκφωνήσει την αποχαιρετιστήρια ομολία του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία θα κάνει αναδρομή στα χρόνια που παρέμεινε στον Λευκό Οίκο και θα ευχαριστήσει τους υποστηρικτές του, όπως ανακοινώνει ο ίδιος σε email του, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.
  • Ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου τα ηνία των Ηνωμένων Εθνών σε μια περίοδο κατά την οποία ο διεθνής οργανισμός φαίνεται ανίσχυρος μπροστά στα γεγονότα στη Συρία, με τη φιλοδοξία να του δώσει νέα ώθηση. Ο 67χρονος Γκουτέρες είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός χώρας που αναλαμβάνει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, διαδεχόμενος τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι Μουν για μια πενταετή θητεία.
  • Πανικός προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Αττάλειας, στην Τουρκία, όταν Σύρος φώναζε ότι έχει πάνω του βόμβα και φώναζε «Αλάχου Άκμπαρ» (ο θεός είναι ο πιο μεγάλος) την ώρα που περνούσε από τους ελέγχους ασφαλείας. Ο άνδρας τέθηκε αμέσως υπό κράτηση από την ασφάλεια του αεροδρομίου, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι χαρακτηρίσθηκε «πνευματικά ανισόρροπος».
  • Για τον καθηγητή Α. Μενιντιέ η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος. Για την Μαρίν Λεπέν εκτιμά ότι δεν θα επικρατήσει στον β΄γύρο των εκλογών. Φιγιόν και Βαλς ενδιαφέρονται για στενές σχέσεις με το Βερολίνο.

Οικονομία

  • Άστο να χτυπάει: από την 1η Ιανουαρίου, οι γαλλικές εταιρείες που απασχολούν πάνω από 50 άτομα οφείλουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το δικαίωμα των εργαζομένων να αγνοούν τα κινητά τους εκτός ωρών εργασίας.
  • Με το deal της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας με την Chipita (συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου) ξεκινά το 2017, καθώς λίγο πριν από τη λήξη του 2016 υπεγράφη τελικά η πολυαναμενόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Chipita και στις πιστώτριες τράπεζες της Νίκας.
  • Εξασθένησαν τον Δεκέμβριο τα φαινόμενα ύφεσης του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Markit.
  • Aνοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης του 2017, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. O Γενικός Δείκτης στις 11:10 διαμορφώνεται στις 647,13 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,54%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 1,17 εκατ. ευρώ.
  • Τουλάχιστον τρεις σημαντικές προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: ενίσχυση του λαϊκισμού, πιθανές παρενέργειες από τις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για τους όρους του Brexit και τυχόν αναταράξεις που θα προκληθούν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Αθλητισμός

  • Η Ρεάλ Μαδρίτης και η La Liga κυριαρχεί την ιδανική ενδεκάδα του 2016, έτσι όπως την επέλεξε η γαλλική εφημερίδα «L'Equipe».
  • Ο Κώστας Μανωλάς αποτελεί, σύμφωνα με αναφορές και δημοσιεύματα στην Ιταλία, τον πιο δύσκολο γρίφο που καλείται να λύσει η Ρόμα. Οι μεταγραφικές αγορές ανοίγουν η μία μετά την άλλη -στην Ιταλία αυτό θα συμβεί την Τρίτη- και οι ομάδες θα επιδιώξουν την ενίσχυσή τους, για την υπεράσπιση των στόχων τους. Η Ιντερ, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έχει τον κορυφαίο Ελληνα αμυντικό της Ρόμα ως κορυφαία επιλογή της, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των μεγάλων συλλόγων της Premier League, όπως επίσης και την απόφαση των Ρωμαίων να τον κρατήσουν κοντά τους.
  • Με τους νεοαποκτηθέντες Βράνιες και Αϊντάρεβιτς για πρώτη φορά στην αποστολή, ανακοινώθηκε η 22άδα της ΑΕΚ ενόψει της αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό, την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της αναβληθείσας 1ης αγωνιστικής της Super League.
  • Όπως ακριβώς ολοκληρώθηκε το 2016, έτσι αρχίζει και το 2017 για τους Άγγλους, στα γήπεδα! Τη δεύτερη μέρα του νέου έτους η Premier League επιστρέφει για την 20η αγωνιστική με την πρωτοπόρο και ασταμάτητη Τσέλσι να έχει... δοκιμασία, τη δεύτερη Λίβερπουλ να έχει πιο εύκολο και να ελπίζει και τους υπόλοιπους να προσπαθούν να... κρατήσουν επαφή.
  • Το «χαλί» εκατομμυρίων που... στρώνουν οι Κινέζοι, προκειμένου να ενισχύσουν το εγχώριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, δελέασε ακόμη ένα σημαντικό όνομα να δοκιμάσει την τύχη του στην Απω Ανατολή. Το νέο... διαμάντι του κινεζικού πρωταθλήματος είναι ο Αξελ Βίτσελ, ο οποίος αποχωρεί από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης για την Τιαντζίν Κουαντζιάν, έναντι τετραετούς συμβολαίου που θα του αποφέρει περίπου 18 εκατ. ευρώ ετησίως.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Η Κίνα χρησιμοποιεί κάθε χρόνο 45 δισεκατομμύρια chopsticks.
 
ΕΙΠΕ..
Όταν ένας σοφός βρίσκει μια καλή υπόθεση να υπερασπίσει, δεν του είναι δύσκολο ν'αφιερώσει ένα καλό λόγο σ'αυτή.
Ευριπίδης
Ευριπίδης
Ένας από τρεις κορυφαίους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας . Γεννήθηκε στο Δήμο Φλύας, το σημερινό Χαλάνδρι.
https://www.sansimera.gr/news


Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

Τρίτη
3/1
02:00
2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-3°C
74%
4 Μπφ ΒΔ
24 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
08:00
2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-4°C
81%
4 Μπφ ΒΔ
24 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
14:00
9°C
Αισθητή Θερμοκρασία5°C
66%
6 Μπφ Δ
45 Km/hΡιπές ανέμου70 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
20:00
6°C
Αισθητή Θερμοκρασία3°C
97%
3 Μπφ Δ
16 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ   ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 
 ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΕΣ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ  ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ  ....
   Τι  να  πρωτοθυμηθεί  κανένας  απ'τις  Χριστουγεννιάτικες γιορτάδες  του  παλιου καλού  καιρού στο  χωριό μας , που  δεν είχαν  καμιά  σχέση με  την ομορφάδα και  και  τη  νοσταλγία  των  παιδικών  μας  χρόνων ..που  είναι  η..αναμονή για τους  καλικάντζαρους , περιμένοντας  με  τις  ώρες  μπας  και  μας  κατουρήσουν το...τζάκι , κι'απ'την  άλλη  μεριά μεριμέναμε  με  αγωνία ,να  έρθει η ώρα  να  ζυμώσει  η  μάνα  μας  το  χριστόψωμο για  να  μας  αφήσει  κι'εμάς να  φτιάξουμε  αρνάκια ..με  τι  ξεγελιόταν άραγε  το  παιδικό  μας μυαλό και  με  πόσα  λίγα  πραγματάκια νοιώθαμε  εθυτυχισμένοι , γιατί  κακά  κα  ψέματα , μη  μου  πείτε  πως  περιμένμε  τότε να  μας  φέρουν Χριστουγεννιάτικα  και  Πρωτοχρονιάτικα  δώρα για  να  ευχαριστηθούμε , μας  έφτανε  το  ό,τι ήμασταν όλη  η  οικογένεια  μαζεμένη , δεν  είχαμε  ξενιτεμένους , όπως  άλλες  οικογένειες  , και  περίμενααν  πως  και..πως ,να δουν  τους  ξενητεμένους  τους να  χαρεί  η,,καρδιά  τους ..
   Πέρασαν  πολλά ,πάρα  πολλά οι  χωριανοί  μας  τις  εποχές  της  μετανάστευσης  , θυμάμαι  μάλιστα μια  χωρινή  μας  ηλικιωμένη  γυναίκα , που  ξεψύχησε περιμένοντας  να  έρθει  ο  γιός  της  απ'την  Αμερική , έτσι  της  έλεγε , σεκάθε  γράμμα που  του 'στελνε  κάθε  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με  ένα..χαρτζιλίκι  μέσα , διαβεβιώνοντάς την πως  τα  ΑΛΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΘΑ  ΈΛΘΕΙ ΚΑΙ  ΘΑ  ΤΑΑ  ΠΕΡΆΣΟΥΝΕ  ΜΑΖΊ , ΠΕΡΑΣΑΝ  ΌΜΩς  ΠΟΛΛΆ..ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η  ΓΙΑΓΙΑ , ΠΈΘΑΝΕ  ΑΠ'ΤΟΝ kΑΗΜΟ  ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ  Ο  ΓΙΟΣ..ΔΕΝ  ΦΆΝΗΚΕ 
  Και  δεν ήταν φυσικά ομοναδικός , πόσοι  και  πόσοι  χωριανοί  μας ,πέθαναν  μακριά απ'την πατρίδα  τους , κάποιοι  μάλιστα γιατί  δεν  μπόρεσαν  να  μαζέψουν τα..εισιτήρια ...τα  διηγούνται  χωριανοί  μας , που  έκαναν  έρανο για  την κηδεία  ...
   Αυτή  ήταν  η..'μαγκούφα  'ξενητειά , γι'αυτό, ας  ανάβουμε  και  κανένα  κεράκι για  όλους  όσους  το  ήθελαν  να  γυρίσουν μα  δεν  το  κατάφεραν ...
   Έχω  κατά  νου  μου , αγαπημένοι  μου  φίλοι , μια  παρόμοια  περίπτωση , που  ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ...ΣΠΑΖΕΙ  ΚΑΡΔΙΕΣ , ΚΑΙ  ΚΆΘΕ  ΧΡΌΝΟ , ΣΚΈΦΤΟΜΑΙ  ΝΑ  ΤΗΝ  ΑΝΑΦΈΡΩ , ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ  , ΠΟΛΎ  ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΆ , ΑΛΛΑ ΠΆΝΤΑ ...ΚΆΝΩ ΠΊΣΩ 
   Πάντως , όταν  μπορείτε , ανάβετε  και κανένα  κεράκι ή..καντηλάκι για  όσους φίλους . γνωστούς  και..συγγενείς  μας , που  δεν  μπόρεσαν , δυστυχώς , να  ταφούν  στο  χωριό  τους  στον  τάφο  των..γονιών  τους ...

       Καλό  σας βράδυ αγαπημένοι  μου  φίλοι 
  ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ  ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ  ΚΑΛΗ  ΧΡΌΝΙΑ 
   Απ'το  "Λιδωρίκι "με  αγάπη 
       www.lidoriki.com 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟΥ ΧΩΡΙΟΎ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥ Π.ΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

$
0
0








    Οι φωτογραφίες  είναι  ευγενική  προσφορά  του  γείτονα  και φλου Θάνι=ου  Κιλοκυθά και  έβγαλε  τη μπάαντα  μπροστά  στο σπίτι  μας  ..












              Οι φωτογρφίες  του  στολισμού , είναι του  ανιψιού μου  Σπύρου Γ.Καψάλη 
                                 τους  ευχαριστούμε  και τουσ  δύο 

                                      ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑΑ  ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ
                                       wwwlidoriki.com 

EΠΙ ΤΕΛΟΥΣ !!! ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΟ .,ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ...

$
0
0
Πριν  απο  μερικ΄ χρόννια  φίλοι  μου , είχαμε  κάνει  όλοι  πολλές  περοσπάθειες , να  βρεθεί μια  λύση , για  το  οικονομικό  μας  πρόβλήμα , παλιότεραα δε επί  Παπανδρεέου , οι επιστημονικές  επιτροπές  των  Εξαρχείων είχαν κάνει  κάποιες  σοβαρές  προτάσεις  , μία  εκτων οποίων χαρακτηρίστηκε  και  πολύ  σοβαρή , για τη  εποχή  εκείνη , αλλά  δυσυχώς  δεν..προχώρησε  το  πράγμα .
     Διαβάστε  την ....


Δυστυχώς  όμως , ο  Παπανδρεόυ  δεν  άκουσε  την  προτροπή των..εξαρχείων κι φυσικά ..ξεμείναμε  απ'ο..μετρητο  τώρα  πια  βέβαια , είναι  πολύ..πολύ  αργά λόγω..υποτίμησης , αλλά  και  πάλι , εμείς  σε  παλιότερη  αναρτησή  μας , θα  τη  βρούμε  κι  θα  την..μαρτήσουμε , προτείναμε την καθιέρωση  ενός ..φόρου μοναδικού , που  θα  έλυνε  το πρόβλημα , του  "αργομουνιάτικου "που  είχε  θεσπιστεί  στη  Χίο , τον  14 ο  αιώνα απ'τούς Τούρκους , ούτε  όμως  έγινε  κάτι  και  μ'αυτόν ΚΑΙ  ΤΩΡΑ  ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ  ΜΟΥ  ΦΙΛΟΙ , ΕΙΔΑΜΕ  ΣΗΜΕΡΑ  ΣΕ  ΚΑΠΟΙΟ  ΚΑΝΑΛΙ ,ΤΟ  ΠΑΡΑΑΚΑΤΩ  ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ  ΚΛΈΒΕΙ  ΤΗΝ  ΠΡΟΤΑΣΉ  ΜΑΣ  ..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΚΙ  ΘΑ  ΚΑΤΑΚ\ΛΆΒΕΤΕ 

    ΠΟΥ  ΕΧΟΥΜΕ  ΦΤΑΣΕΙ  ΤΕΛΙΚΆ ....

          ΑΝ   ΕΙΝΑΙ...ΔΥΝΑΤΟΝ ....




         
      www,lidoriki.com















ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΠΑΛΙΑ ΓΝΉΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΚΑΡΕΛΙΑΣ : 3 ΕΚΑΤ, ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ Μ ΟΙΣΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ;

$
0
0

Ο – σταθερός τα τελευταία χρόνια -  «εργοδότης της χρονιάς», Ανδρέας Καρέλιας, έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τα ταμεία του κράτους
Μπορεί να σνομπάρει τους διαγωνισμούς που φυτρώνουν σαν μανιτάρια για το «καλύτερο εργασιακό περιβάλλον» αλλά καταφέρνει να είναι σταθερά στις λίστες των εργοδοτών που κάθε νέος – και όχι μόνο – θα ήθελε να εργαστεί. Ο λόγος για τον Ανδρέα Καρέλια που στο τέλος κάθε χρονιάς κερδίζει τις εντυπώσεις όταν στην ετήσια γιορτή στην ομώνυμη, οικογενειακή καπνοβιομηχανία ανακοινώνει τις πλουσιοπάροχες παροχές προς τους εργαζομένους της Αν και τα κέρδη του 2015 ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το 2014 (σ.σ. 53 εκατ. ευρώ από 63 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους) αυτός πήγε κόντρα και έδωσε ποσό ρεκόρ που ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ έως έκτακτη βοήθεια και παροχές στους εργαζόμενους του. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Καρέλιας πρόκειται για ποσά που θα είναι καθαρά από φόρους καθώς η εταιρεία θα τους πληρώσει στο κράτος που θεωρεί «golden boy» για παράδειγμα εργαζόμενους με μηνιαίες αποδοχές από 1.200 ευρώ και κάτω οι οποίοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.700 ευρώ.
Τα παραπάνω μπορεί να είναι σταγόνα στο ... βαρέλι χωρίς πάτο που είναι τα κρατικά ταμεία όμως δεν είναι τα μόνα που θα εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο από την Καπνοβιομηχανία Καρέλια.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Ανδρέας Καρέλιας «μέσα στο 2016, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια εισέφερε στα δημόσια ταμεία 532.000.000 ευρώ περίπου από έμμεσους και άμεσους φόρους (αυξημένα κατά 12 % σε σχέση με πέρσι), και 7.000.000 στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κοντά στα 175.000.000 σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς μας πωλήσεις».
Τα παραπάνω σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για τις καπνοβιομηχανίες. Ήδη από χθες ισχύει και τυπικά η νέα φορολογική πολιτική στα καπνικά προϊόντα η οποία καθιστά την Ελλάδα την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την υψηλότερη φορολόγηση στο προϊόν. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην ομιλία του Ανδρέα Καρέλια: «Το 90% της τιμής του προϊόντος μας, και αυτό έχει σημασία να το καταλάβουμε, ελέγχεται από το ελληνικό κράτος μέσα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ. Η Ελλάδα, σε ότι αφορά τα καπνικά προϊόντα, έχει τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη. Και να μην ισχυρίζονται κάποιοι ότι τα τσιγάρα στην Ελλάδα έχουν χαμηλές τιμές και μπορούν να πωλούνται ακόμα πιο ακριβά.
Λένε π χ. στην Αγγλία τα τσιγάρα κοστίζουν 12 ευρώ το πακέτο, αλλά αγνοούν ότι η Αγγλία έχει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επί λιανικής από ότι η Ελλάδα, όπως επίσης αγνοούν ότι οι τιμές σε μια αγορά είναι ανάλογες και όχι αντιστρόφως ανάλογες με το επίπεδο του εισοδήματος.
Με άλλα λόγια, όταν το κόστος ζωής στο Λονδίνο είναι 93% ακριβότερο από το κόστος ζωής στην Αθήνα κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί η Αγγλική κυβέρνηση παίρνει λιγότερο φόρο από τα καπνικά από ότι η Ελληνική.
Ξεκινάμε την χρονιά με νέα αύξηση του φόρου και διερωτώμεθα προς τι αυτή η αύξηση; Διότι η βεβαιότητα για μειωμένα δημόσια έσοδα από τα καπνικά, είναι έκδηλη ακόμα και στους κυβερνώντες. Το μεγάλο ερωτηματικό λοιπόν είναι γιατί;»
news  247.gr 



ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

$
0
0




                   www.lisoeiki.com     

ENTAΣΗ ΣΤΟ ΙΜΙΑ :

$
0
0

 Για 'θερμό επεισόδιο'κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ

"Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επενέβησαν και εμπόδισαν τις ελληνικές αλιευτικές βάρκες, αναγκάζοντάς τες να επιστρέψουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα", αναφέρουν δημοσιεύματα
Adtech Ad
Για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο κάνουν λόγο την Δευτέρα ΜΜΕ της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι το πρωί της ίδιας μέρας 10 ελληνικά αλιευτικά σκάφη "παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα"και επιχείρησαν να αγκυροβολήσουν στα Ίμια.Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα "σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής περιόρισαν τις κινήσεις των ελληνικών βαρκών και τα απέτρεψαν να αγκυροβολήσουν στα Ίμια, αναγκάζοντας τα να επιστρέψουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Λίγη ώρα αργότερα, σκάφη του ελληνικού λιμενικού πλησίασαν τις δύο βραχονησίδες. Τα σκάφη και των δύο πλευρών φέρεται να διατηρούν τις θέσεις τους".
"Τρία ελληνικά σκάφη της ακτοφυλακής μαζί με αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο και τη Λέρο, έχουν πλεύσει αρκετές φορές γύρω από τα Ίμια από τις αρχές Δεκεμβρίου", σημειώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Πηγή: Daily Sabah
news247.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

$
0
0
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Λαμία, 2 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μεγάλη Αύξηση Κρουσμάτων Γαστρεντερίτιδας
Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γαστρεντερίτιδας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς, οι οποίοι επιβιώνουν έως και 72 ώρες και αρκεί ελάχιστη ποσότητα του ιού για τη μετάδοση.
Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα μεταδίδουν τον ιό τους από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.
Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό
Ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την θεραπεία δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η απώλεια υγρών, η αφυδάτωση.
Επισημαίνεται ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, όπως άλλωστε σε καμία ιογενή νόσο.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.
Η Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπενθυμίζει τους βασικούς κανόνες πρόληψης:
* Καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό, ειδικά πριν από την προετοιμασία φαγητού και μετά τη χρήση τουαλέτας.
* Αποφυγή επαφής με άτομα που πάσχουν ή, αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, καλό πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή.
* Άτομα τα οποία πάσχουν, θα πρέπει, για όσο διαρκούν τα συμπτώματά τους και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους, να αποφεύγουν την επαφή, ειδικά με τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

www.lidoriki.com 

ΑΠΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

$
0
0


ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ  ΑΚΡΟΑΣΗ

   www.lidoriki.com 

AYTONOMH ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣΒ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

$
0
0


Τέλος στα “θερμά επεισόδια” των ενοίκων βάζει νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή. Τι αλλάζει με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή
Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδΈτσι όποιος θέλει προκειμένου να απεξαρτηθεί από την κεντρική θέρμανση του κτιρίου με πετρέλαιο, ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, μπορεί να εγκαταστήσει νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά του, είτε αυτό είναι ατομικός καυστήρας φυσικού αερίου, είτε αντλία θερμότητας.
Η εν λόγω διάταξη (άρθρο 39 του νόμου) κυοφορείται εδώ και πολλά χρόνια αλλά τελικά ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα αναφέρει: «Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ) προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως: «8. Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται.». Η ανάγκη για αυτονομία των διαμερισμάτων προέκυψε κυρίως από το 2011 και μετά (όταν εξομοιώθηκαν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών, αφού πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν πλήρωναν το υψηλό κόστος των κοινοχρήστων.κόμα, σημαντικό είναι πως η διάταξη αυτή έρχεται λίγο μόλις καιρό πριν την πολυαναμενόμενη επανέναρξη του προγράμματος επιδότησης «Εξοικονομώ κατ'οίκον», ανοίγοντας το δρόμο σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να εγκαταστήσουν σύγχρονα συστήματα θέρμανσης.
news247.gr
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>